Отговори на тема  [ 206 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Следваща
Изпитан toolchain за Cortex M3. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Какъв start-up код и линкер скрипт ползваш?

Че в мойте има някой неща дето не ми допадат особенно......

Пон Окт 18, 2010 4:24 pm
Профил ICQ

Мнение 
linker скрипта не съм го барал, освен размери/адреси на паметите... иначе още си седи със секциите за многото стековете на 7-цата ;-)

Ако кажеш ще ти го дам, няма проблем. А за стартъп кода, значи то няма много-много инициализации... Може директно да тръгнеш на Ц... аз все пак имам някакви инициализации ама те са ми част от кърнела, а ти такива работи не ползваш...

едит: а пък за ягартото само да кажа, че има проблем с GCC 4.5. Явно при прехода от arm-elf- към arm-none_eabi- нещо се генерира различен ELF-файл и GDB не може да намери сорса на някои класове/функции. Нямам много време да го боря, затова просто върнах версия 4.4.2 от старото yagarto.
бтв. "сварката" на fan е с 4.6 там може и да е оправено, не съм пробвал...

Пон Окт 18, 2010 6:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
То стартъп се оказа, че и ST си давали, гледам май грамотно е направен че и по стандарт :)

Иначе то и аз имам линкерски скрипт от преди някакъв, не че не работи. Ама и моя е пълна каша, щото е преправян от 7ца.... :) Мислех, че в Ягартото може да има някакъв написан прясно, ама и там се мъдри един дето обикаляше по форумите отпреди 2 години :) От codesourcery пък не мога да открадна, щото там май са го наврели в проектния файл гадовете в някакъв си техен формат. Или поне никъде не можах да го намеря....

Значи викаш да не тургам gcc 4.5? Ми тогава и аз ще взема да ръгна 4.4 от CodeSourcery. На тия някак си им имам повече доверие, щото все пак пари вадят от това.

Пон Окт 18, 2010 8:06 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член

Мнение 
Ами нали ти пратих преди време една сглобка, що не погледна до сега! Там Всичко е на С.

Пон Окт 18, 2010 8:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Щото нали знаеш, че като ми пратиш нещо дето не е на дневен реди и директно го слагам в графата "друг път" от където рано или късно изчезва безследно :).

Я прати нещо по въпроса. Ама само линкерски скрипт и стартъп фаил за STM32 да видя при теб как е направено :) Не ми пращай цялата сглобка, че на компютъра ми в момента има инсталирани сигурно 5 сглобки и стана пълна каша.

Вто Окт 19, 2010 8:43 am
Профил ICQ

Мнение 
Най-лесно е да си свалиш CoIDE от Coocox-a.
Там всичко е подредено и ясно, а щом се интересуваш и от това - модерно. :)
http://ifile.it/baug7yh
Линкерския скипт е разделен на две - memory.ld за адресното пространство на конкретния контролер и link.ld за самия скрипт.
За стартъпа погледни startup_stm32f10x_md.c

Вто Окт 19, 2010 9:10 am
Профил
Аватар

Мнение 
Мда. Малко по прегледно изглежда тоя скрипт :)

Вто Окт 19, 2010 11:15 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Код:
/*
* GENERATED FILE - DO NOT EDIT
* (C) Code Red Technologies Ltd, 2008-9   
* Generated C linker script file for LM3S9B96
* (created from lmi_cm3_c.ld (v2.0.22 (200912111009)) on Mon Aug 30 17:48:43 GMT+02:00 2010)
*/

INCLUDE "pr1_Debug_lib.ld "
INCLUDE "pr1_Debug_mem.ld "

ENTRY(ResetISR)

SECTIONS
{
   .text :
   {
      KEEP(*(.isr_vector))
      *(.text*)
      *(.rodata*)

} > MFlash_256

/* for exception handling/unwind - some Newlib functions (in common with C++ and STDC++) use this. */

.ARM.extab :
   {
      *(.ARM.extab* .gnu.linkonce.armextab.*)
   } > MFlash_256

__exidx_start = .;
   .ARM.exidx :
   {
      *(.ARM.exidx* .gnu.linkonce.armexidx.*)
   } > MFlash_256
   __exidx_end = .;

_etext = .;

.data : AT (__exidx_end)
   {
      _data = .;
      *(vtable)
      *(.data*)
      _edata = .;
   } > RAM_96

/* zero initialized data */
   .bss :
   {
      _bss = .;
      *(.bss*)
      *(COMMON)
      _ebss = .;
   } > RAM_96

/* Where we put the heap with cr_clib */
   .cr_heap :
   {
      end = .;
      _pvHeapStart = .;
   } > RAM_96

/*
   Note: (ref: M0000066)
   Moving the stack down by 16 is to work around a GDB bug.
   This space can be reclaimed for Production Builds.
*/   
   _vRamTop = __top_RAM_96 ;
   _vStackTop = _vRamTop - 16;
}

Това е за луминари, едва ли ти върши някаква работа, но за сметка на това е кратко , ясно и лакони4но :)

pr1_Debug_mem.ld " :
Код:
/*

MEMORY
{
  /* Define each memory region */
  MFlash_256 (rx) : ORIGIN = 0x0, LENGTH = 0x40000 /* 256k */
  RAM_96 (rwx) : ORIGIN = 0x20000000, LENGTH = 0x18000 /* 96k */
  EPI_MAPPED_PERIPHERAL (rwx) : ORIGIN = 0x60000000, LENGTH = 0x10000000 /* 262144k */

}
  /* Define a symbol for the top of each memory region */
  __top_MFlash_256 = 0x0 + 0x40000;
  __top_RAM_96 = 0x20000000 + 0x18000;
  __top_EPI_MAPPED_PERIPHERAL = 0x60000000 + 0x10000000;

"pr1_Debug_lib.ld ":

Код:
GROUP(libcr_c.a libcr_nohost.a libcr_eabihelpers.a)

Вто Окт 19, 2010 1:52 pm
Профил ICQ

Мнение 
Здравейте!
За който го интересува споделям малко инфо:

Eclipse Embedded Systems Register View
http://sourceforge.net/projects/embsysregview/
- При дебъг показва предварително избрани периферни регистри.
За сега в списъка са тези на:
STM32Fxx, LPC13xx, LPC17xx, LPC23xx, LPC24xx, Luminary, EnergyMicro.

Eclipse Hex Editor Plugin
http://sourceforge.net/projects/ehep/files/
- плъгин за хекс едитор...

и нещо лично от мен и ... не само
http://ifile.it/yfwnhlt
- За подсещане ...
:)

Последна промяна fan на Вто Окт 26, 2010 12:35 pm, променена общо 1 път

Пон Окт 25, 2010 8:10 pm
Профил

Мнение 
Това което дава fan вероятно ще бъде интересно за начинаещи, което ме навежда на мисълта че може би не е зле да се поорганизира малко информацията на тема "трикове" ;-)

Специално за дебъгването... преди години щях да бъде много щастлив да имам подобно Register View... но сега съм щастлив, че не съм имал такива глезотии и поради неволята понаучих чат-пат GDB.
Истината е че GDB изглежда много чепат, но е невероятно мощен дебъгер. Тъй че който смята да се занимава сериозно по-добре да отдели време да го научи, отколкото да се залъгва с подобни плъгини.

Първо да кажа, че за да се работи с GDB е необходима удобна конзола. А CDT плъгина на Eclipse така и не можах да се сработя с него. Затова продължавам да ползвам Zylin който отдавна не се съпортва, но.... линкът за инсталация (в Eclipse Help->install new...):
http://www.zylin.com/zylincdt

Второ, бих препоръчал Ц++ вместо Ц. Ще направя една уговорка само, че Ц++ изисква малко усилия и в началото има само проблеми и лоши резултати (повече код и т.н.), но като посвикне човек нещата си идват на място ;-)

И сега за регистрите... Аз съм си ги направил на класове (по-точно POD-структури) и естествено същестуващите периферии са дефинирани като променливи от съответния тип. От тук нататък има два прости начина да се ползват:
1) Може да се разглеждат визуално като просто в таб-а variables цъкъш на ичилцата добавяш UART1 примерно и той ти излиза почти по същия начин както в Register View. Удобството на тоя начин е че изглежда както сте свикнали, включително и като степ-неш се оцветяват промени и т.н. Неудобството е, че виждаш ограничен брой неща, освен това като добавиш повечко неща за гледане те се опресняват на всяка стъпка, дебъгера става тромав и т.н.

2) Всяка променлива може да се разглежда в конзолата. Да не обяснявам всички GDB команди (то не и ги знам) но примерно print - т.е. пишеш "p UART1" и то ти го извежда.
Неудобното на тоя метод, е че може би изглежда "по-дървено". Но удобното е че може да видиш *всичко*. Практически чрез на print може да подадеш всякакъв Ц/Ц++ израз.
Иска се малко опит в началото докато свикнете, но после няма връщане ;-) Тук ще кажа само няколко трика - първо в .gdbinit може да си правите всякакви макроси, така че да не се налага постоянно да пишете като луди ;-)
Другото което е, че принт-а на GDB наистина може да ползва *всякакви* Ц/Ц++ изрази. Включително и да викате ваши функции от кода!
Да кажем, че UART-a има метод "GetChar" то като напишете в GDB конзолата:

Код:
p UART1->GetChar()

GDB ще извика тая функция, която забележете е ваша функция от вашия код и която чете 1 символ от UART1. Резултататът ви се извежда в GDB конзолата.... "найс а? ;-)
Разбира се, същото ще го направи и с просто Ц, но Ц++ е доста по-прегледно... Примерно аз си правя по-сложни класове и обикновено им добавям метод "dump()"... В тоя метод трейсвам обекта по някакъв по-симпатичен начин. Понякога викам dump() в самия код за да трейсна обекта. Но и докато дебъгвам винаги мога да спра и да дъмпна каквото си искам... Примерно имам дъмп за файловата си система, която дъмпва всички логически дискове/сектори/файлове... Имам си дъмп на динамичната памет, който листва всички заети парчета памет (върнати от malloc). всички дупки и т.н.
Не знам дали ме разбирате, ама това което "тъпата" GDB конзола позволява няма да го намерите като "view" в нито един лъскав плъгин ;-)

Пон Окт 25, 2010 9:52 pm
Профил

Мнение 
О, супер е благодаря много!
А, по въпроса за Zylin, трябва да ти кажа, че продължават да го обновяват. Така, че дерзай!
Поздрави!

Пон Окт 25, 2010 10:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
fan, благодаря за линковете, но това един и същи линк два пъти :) Опитах да го сложа, но нищо ново не се появи в Еклипсето. Какво трябваше да се случи ? :oops:

Вто Окт 26, 2010 12:28 pm
Профил ICQ

Мнение 
О, извинявайте! Коригирах линка! :?
Сега за Eclipse Embedded Systems Register View:
като се отвори интернет страничката му, не се натиска директно бутона за даунлоад! :)
Натиска се "View all files".
След което се изтегля "org.eclipse.cdt.embsysregview_0.1.6.jar".
Копира се в еклипс потдиректория plugins.
После копираш "org.eclipse.cdt.embsysregview_feature_0.1.6.jar" и го слагаш в features папката.
След това в еклипса:
Window->Preferences->C/C++->Debug->EmbSys Register View
избираш, конфигурираш, OK и излизаш от там!
Отваряш Debug перспективата и избираш:
Window->Show View->Other->Debug->EmbSys Register View
И се появява таба!
Активирането на съответния регистър става чрез двоен клик върху него. :)

Вто Окт 26, 2010 1:05 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Я ми кажи каква е далаверата, преди да съм се омазал с поредната инсталация на тоя Реджистри вию:)

Що е това - джамче на Еклипса да си ръчкам регистрите ли? На какъв принцип работи - трябва ли да имам някъде описание на регистрите или то си ги знае наизуст?

То и без това на старата сглобка, все нещо не ми излизаше като хората с дебъгването на регистрите. Аз ли не ги описвах като хората, Zylyn ли имаше проблем.... та ако има нещо да работи като хората....

Вто Окт 26, 2010 1:35 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ами всичко си се появява като структури под формата на папки, само си избираш кои регистри да ти опресни нищо не въвеждаш допълнително. Що те е страх да си го сложиш и погледнеш?

Прикачени файлове:
EmbSys.jpeg
EmbSys.jpeg [ 150.96 KiB | Прегледано 1654 пъти ]

Последна промяна fan на Вто Окт 26, 2010 1:59 pm, променена общо 1 път

Вто Окт 26, 2010 1:38 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 206 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Следваща