|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:19 pm
| Автор |
Съобщение |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Окт 25, 2010 10:41 pm |
|
 |
|
juzisound
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Ясно ясно!
В момента съм с CL330uH ама съм се подсигурил и с 470 и 680. Утре ще ги сменя да видя какво ще стане.
bateAz ме вкара обаче в дълбоки размишления по въпроса...
|
| Пон Окт 25, 2010 10:47 pm |
|
 |
|
¶
|
Трябва при минималната изходна мощност да ти са хубави импулсите, както и при максимална. Ако не стане
и с 680, връзвай ги последователно 330 + 470, 330 + 680 и т.н. , докато получиш чисти импулси. Тогава
вече знаеш какво L ти трябва и започваш да търсиш подходящото L, така че при пълна изходна мощност
да не се насища. Това ти е играта 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Окт 25, 2010 10:51 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе човек, ти не разбра ли, че за да направиш качествен и нискошумящ DC/DC конвертор се искат много опит и знания. Аз не бих се наел да ти изпроектирам нещо подобно като за аудио, а не е като да не съм пускал подобни щракалки. Отделно, че цената расте с изискванията - най малкото ти трябват не какви да е бобини и не какви да е кондензатори. Под не какви да е, разбирам че стойността е най-маловажния параметър  Бобина за 1А и затворен ферит въобще в Бг незнам дали има от къде да купиш. В магазина ако питаш колко е ESR на кондензатора, ще те изгледат много тъпо. Отделно как точно си развъртял пистите по платката - казах ти - една объркана писта и вместо конвертор ще имаш широкоспектърен предавател.
Изрежи си там алуминия и го направи на печка. Всеки аудио маниак ще оцени това, а и финаново ще ти е по изгодно. Разбирам да правиш серия от 100к та да се мъчиш, ама за едната бройка.....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Окт 26, 2010 9:29 am |
|
 |
|
juzisound
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Е, хубаво - ама от де се взимат тия опит и знания. Айде за знанията - ще прочетеш от тук от там - ама опит...
Е това правя - опити. Ако не сте забелязали - на платката си имам И ЛИНЕЙНО захранване, което все още си ползвам за бройки, които излизат навън. Правя си тука гаргара с една бройка и я тормозя с импулсното - да видя основно какво ще стане. Меря си тук там - ослушвам се и т.н.
Ако знаете колко опити бях баправил, преди да си позволя да сложа вътрешен траф. Ама си му хванах цаката и сега брум няма никакъв. Ама наистина никакъв, хем че трафа е на 5 см от най-важните аудио компоненти.
Казано по друг начин - трупам опит с импулсните и си правя кефа. Е това е! 
|
| Вто Окт 26, 2010 9:57 am |
|
 |
|
Цецо
|
50% от един DC/DC конвертор е опроводяването.
Останалото са 3 компонента - кондензатори, бобина и качества на самия чип (и транзистор ако е външен).
Наблягаш на тия компоненти и ще стане.... нещо.
И пак ти казвам - при бобината и кондензаторите най-лесното е да намериш точната стойност. После идва трудното.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Окт 26, 2010 10:12 am |
|
 |
|
juzisound
|
Какво ми не харесвате на опроводяването. Дайте конкретни критики - че да ги оправям по-нататък.
Почти на 90% е от един пример на национал...
Иначе с бобинка 680 всичко заспа. И най-натоварено и най-разтоварено - хубави правоъгълни импулси.
на изхода има леки пулсации - обаче то и трябва да ги има според това дето чета. Лошото е че не съм си предвидил място за допълнителен LC филтър. Слагах хвърчащ - външен - много по-добре. Направо си става почти гладко. Все пак от това се храни само дигиталната част...
Не съм го слушал още де. За сега само меря...
|
| Вто Окт 26, 2010 12:17 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Хм, не бях видял че си постнал платката. Ми да ти кажа изглежда добре  . Макар че аз бих удебелил до максимум пистите около бобината и щракащия диод. Там имаш максималните токови пикове, колкото по дебело, толкова по добре. Иначе като цяло е добре.
По отношение на бобината, не знам какво ползваш, но е добре да е нещо магнитно екранирано т.е. например SD75 а не SW68 (по кометскому)  Но там и тока на насищане е критичен, така, че въпроса е какво има в магазина.
Гледам че входния ти капацитет си го писал LowESR. За изходните е дори по важно да са такива. Друг е въпроса отде да ги купиш в БГ
Оттам насетне, щом и стойностите си уцелил - няма какво повече да изтискаш от тоя чип. Можеш да филтрираш на изхода, но имай предвид, че при голяма консумация, "голям" филтър обикновенно кореспондира със загуби, т.е. пак отиваме на варианта с печката
Между другото като теглиш чертата - май е по евтино да направиш печката, а?
|
| Вто Окт 26, 2010 12:48 pm |
|
 |
|
¶
|
Мога да ти направя забележка на опроводяването на диода и бобината, но тя за твоите тоци не е съществена. Става важна, ако са ти големи токовете, примерно 10, 20, 50, 100А  Значи левия край на бобината го връзваш с отделна писта до изхода на ИС, от катода на изходния диод също пускаш отделна писта до изхода на ИС, т.е. правиш опроводяване тип звезда. Изходния кондензатор ти е добре опроводен, входните също.
Сега, ако не намериш кондензатори с low ESR, или се съмняваш че са такива, просто сложи вместо един 330uF/16V два броя 150uF/35V, или 220uF/35V, на изхода LC филтър, можеш и синфазен филтър да сложиш, купувал съм такъв от Комет. Мисля, че имат и добри кондензатори в Комет, на Nichicon.
Понякога цялостното заливане с мед ( обикновено GND ) около импулсния регулатор може да създаде проблеми, затова го избягвам, пускам дебели писти тип звезда, така че да съм сигурен, че тока ще мине по желания от мен контур.
С други думи трупай опит и не се плаши, в следващата версия ще избегнеш проблемите от първата, в 3-та и 4-та всичко ще е бетон. Поне при мен ако импулсното тръгне от първата версия почвам да се съмнявам, че има нещо гнило 
|
| Вто Окт 26, 2010 1:54 pm |
|
 |
|
juzisound
|
За да има завършек темата.
Импулсното е готово. Всички тестове завършени. Одобрено от уред и ухо.
Впечатленията. Ами по-добре от линейното - въпреки очакванията. Според мене - по-доброто се състои в това, че трафа преди се е напъвал много - само и само за да награвя LM317. Сега работи в много по облекчен режим - от където идват и по-малките пулсации около 50-100 HZ. Поради облекчения режим на трафа - имам и съответно малко по-високи напрежения от които вземат LM3XX за аналоговата част, а там е добре напрежението да е високо - щото преди едно +15 се правеше от +19 ~ +20, а сега там имам поне +24 в натоварено положение - което е добре. Имам накакви наблюдения - че за да LM3хх стъбилизират най-добре, ако входното е около 150% ~ 200% от изходното. Не знам дали е точно така де - ама поне така ми се струва.
Прилагам 2 снимки на анализ на аудио изхода на устройството. Първата е от новата версия - с импулсното захранване, а втората е от старата версия, с линейно захранване.
|
| Нед Окт 31, 2010 6:15 pm |
|
|