|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:50 am
| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
AMD изкопаха гроба на Atom с машинка наречена Bobcat. Тя си има и по-голям брат Bulldozer.
http://www.google.com/search?q=AMD+Bobc ... lr=lang_en
Чета си списанието, де. Отдавна се чудех струва ли си покупката на Atom-машинка и ще върши ли работа, добре че не съм харчил пари. Трябваше да се появи конкуренция за да се изкарат кирливите ризи на Atom-а.
В общи линии: Bobcat ще излезе още тази година, харчи с проценти повече ток но за сметка на това ще понася изискванията на съвременния компютърен софтуер. И като се сложи традиционно по-ниската цена...
Едит: става дума за платформи а не за имена на процесори като Athlon напр.
|
| Сря Окт 27, 2010 7:58 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Лежи ти на тая кълка. Ще излезе с 6 месеца закъснение, бъговете господ ги знае колко ще са... Накрая както с всяко АМД ще се окаже, че това дето го пишело на кутията не било точно мегахерци, а някакви техни си относителни числа  И всъщност бързодействието му бу било много по бързо от на Атома, ама при определени приложения, който още не са измислени
Хич не обичам монополистите, но последното АМД което купих беше DX4. Всичко след това ...... Може пък и да ме опровергаят, ама както беше вица - "Дано Манго, ама надали" 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Окт 27, 2010 8:50 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Имам едно Lenovo S10 с Атом (1.6GHz/1Gb RAM и Windows 7) и трябва да кажа, че като нетбук за 300$ си работи перфектно и батерията му държи като пич поне едно 8-10 часа  .
Та незнам АМД какво точно ще направят и дали ще е убиец на който и да е интелски чип, ама просто много ме съмнява. АМД се изгубиха някъде по пътя някъде веднага след 486DX4  . От тогава насам само се напъват. Пък и от къде сме сигурни какво има Интел скрито по ръкавите  .
|
| Сря Окт 27, 2010 8:57 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Е, за невиждани чудеса не става дума а за нещо което работи като съвременен процесор и в комбинация с ATI GPU и др. тънкаши да си разпределят работата. Поне YouTube HD със сигурност няма да му се опъне
То ако е "просто да тръгне" аз си имам Pentium MMX на 200MHz със WidowsXP и наистина работи!
Едит: забравих да кажа, че Интел доразвиват Атом-а без особени промени.
|
| Сря Окт 27, 2010 9:11 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ти какво искаш да правят като все още нямат конкуренция - да си изпушкат всичките пушки и после дето се вика пушката в г**а  .
|
| Сря Окт 27, 2010 9:36 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
|
| Чет Окт 28, 2010 2:33 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
добре де, дай опровержение, защото единственното, което ми е направило добро впечатление беше Котлон thunderbird мисля на 1.4Гхз - това ядеше каквото му дадеш за отрицателно време и определено беше над интелските за онова време. ама и те потънаха някъде... сега какво имат?
|
| Чет Окт 28, 2010 2:41 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Всичко зависи как ги сравняваш - като абсолютен максимум или като отношение цена/производителност примерно. Няма черно и бяло в тези работи.
Твърдението че АМД никакви ги няма след 486DX са безпочвени - 3D Now, Athlon X2, x86_64, northbridge в чипа, HT bus и т.н.
Не съм фен нито на едните нито на другите, опитвам се да разсея медийни заблуди.
|
| Чет Окт 28, 2010 3:18 pm |
|
 |
|
goose
Ранг: Популярен
|
Веднъж на 2-3 години се лъжа да повярвам на рекламите на АМД, след което с много псувни макс 2 месеца по късно си се връщам към процесорите ...
АМД е просто евтина алтернатива, ако нямаш пари за Интел - купуваш го него, но не очаквай работата на интелските ...
_________________ In God we trust. All others must submit an X.509 Certificate
|
| Чет Окт 28, 2010 4:17 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ммммм АМД мен ако питате ресурси нямат за големи неща и то масовки, навремето К6-2 беше никак не лоша алтернатива на Р2, К6-3 биеше двойките па и тройките които излизаха по онова време, или ако не ги биеше, предлагаше не по лоша производителност при много по ниска цена. После атлона просто можеше да смаже интел, те фълго врмеме нямаха отговор, магар и котлон, атлона беше ОК, след това до ХР ... и то беше добре, после забуксуваха, нямаше добри чипсети освен 760, той не беше суперпроизводителен, макар и доста стабилен. След това творенията им почнаха да става малко безсмислени до де не се появи новата архитектура, но според мен малко късно, без бюджет да могат да го наложат, в комбинация с горчивия опит на компании като Дел и НР, не се наложиха много в работните станции и перосналните компютри. После към 2006-2007 имаха не лошо решение за мултипроцесорни решения, за кратко, не задържаха предимството.
В ембедеда дълго време дишаха прахта на интел, интелските xScale се продаваха много добре, незнайно защо интел ги заряза. АМД дълго врме рекламираха едно Alchemy, дори без малко да почна да правя платформа базирана на него, зарязаха го, по точно продадоха, уж още го има ама .... после зарязаха тоя пазар, насочиха се повече към мобилни, туриони разни и др. подобни, скоро исках да купя едно такова на фуджитсу за тестове, ама тия са толкова мудни и бавни та докато ми вземат парите мен ми мина мерака. Сега чувам имат нещо ново, имат и нов чипсет, някои ембедед производители като Контрон се точат на техния процесор, бил производителен .. да видим.
Не мисля че АМД са надежни, нямат ресурс, интел са казали че атом ще го произвеждат като ембедед с 5 години живот, и така и правят, и го развиват, новите 510/525 не са никак лоши.
АМД имат предимството че купиха ATI, осигуриха си доказано добри мобилни графични чипове, а и не само мобилни, интел имат проблем с графиката, в тяхните продукти няма нищо освен GMA което е дървено, някои производители предлагат с ION но .....
П.С. иначе не АМД а Интел са тия дето слагат числа, на АМД до колкото помня дълго време числото отговаряше на честотата.
|
| Чет Окт 28, 2010 8:13 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Опитът ми с AMD процесори е нулев, с чиповете им - бях купил едни EPROM-ове, дето не
работеха (и едни, дето работеха де), и едни SCSI чипове, дето и те не работеха.
Но поне един, дето работи много със spice симулации от SED твърди, че на AMD
нещата върят значително по-бързо. Става дума за зравняване на върхова производителност,
и това беше преди две-три години като негов пост.
Мене ако питат, x86 ли е -> /dev/null
(май така е на юникски; на dps-ки би било >#null , ама това малко биха го рабрали  ).
[edit] А бе това с едните eprom-ове, дето работеха, май бяха Atmel, не AMD... Бяха едни
4 мегабита в QFP, OTP - едно безумие се мъдреше вътре, част от логиката на графичния
контролер на баш първия нюкман http://tgi-sci.com/tgi/fr64.gif [/edit]
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Окт 28, 2010 9:13 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
tgi, SCSI чиповете не са работили защото кафеварката е насъбрала котлен камък
И аз бях твърд интелджия "за да си нямам излишни проблеми" докато не ми падна в ръцете комп с май 2500+ беше на 1.83MHz шляпнат в средна ръка система и тя хвърчеше в сравнение с оптимизираната и яка с Prescott 3.4GHz.
След това Intel взе да набира скорост най-вече в благодарение на рекламни трикове а AMD си кюташе традиционно и остана назад най-вече от светлината на прожекторите заради няколко точки по-малко. С появата на i7 Intel скочи толкова напред че май се успокои и говори само за усъвършенстване на постигнатото докато тази година AMD изби рибата със земекопната си техника.
Както казах, Bobcat и Bulldozer са платформи а не фамилии на процесори. Те са оптимизация на ДВУЯДРЕН процесор по отношение на консумация и размер без това да се отрази фатално на производителността като при Atom. В съчетание с новата 40nm технология и опита на ATI съвсем скоро ще видим AMD чипове с десетки ядра които да използват за някои кофти изчисления мощта на вградената видеокарта (тя иначе е само за игрички) и отделно си имат модул за видео енкодер.
За сървъри и някои про-машини се избира най-мощното без оглед на цена и консумация и засега i7 няма алтернатива
http://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html
но за всичко останало поне от година важи: "intel inside = idiot outside"  Щото интелите все-пак пекат повече което не е без значение при 24 часа включен комп http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_CP ... issipation
Intel има мания през няколко месеца да сменя шокети а този който си е купил комп с феном/атлонче на AM3 и DDR3 скоро ще може да му сложи крилца с някой булдозер.
А като сравним цените - ауу!
Горенаписаното е резултат на доста ровичкане щото все ме дърпат да скалъпвам компове. Да ви кажа любопитен вариант за евтин но пълноценен мултимедиен комп: CPU AMD SEMPRON 140 2.7GHZ AM3 и дънна с HDMI видео и BIOS функция за отключване като MSI 760GM-E51 например. Това ще направи от проца AMD Athlon II X2 4400e (двуядрен) който спокойно се овърклоква до 3.7МХц ако се наложи. И всичко това за около 180 лв по бегъл оглед на пазара в БГ, из ebay не съм ровил. После идва 2GB Dual Channel Kit и малка симпатична кутийка със захранване които с малко късмет ще струват още толкова  Около 500GB диск - ще сложите външен ако не стига  , записвачка, тунер и OS по вкус, от "евтините". Ако ви излезе над 500 лв значи сте сбъркали нещо.
|
| Пет Окт 29, 2010 1:34 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Окт 29, 2010 2:39 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Бонго, Атома хич не е толкова зле, ние на атом въртим здраво мултимедиа в HD и то не по една, върви си добичето, и като работна станция съм го слагал за разни системи .. абе върши мнного работа, псоред мен би било достатъчно за всякаква секретарска и домашна работа ако изключим игри, всичко останало си го може, та какво не му харесвате не знам, според мен е по производително от семпрона, така ми се види на база опит. Ползвах семпрон за същото приложение и се моткаше, верно че беше отдавна, бил е някой стар модел ама ....
|
| Пет Окт 29, 2010 10:37 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Това е абсолютна глупост! Абсолютна.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Окт 29, 2010 10:43 am |
|
|