|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:16 am
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Глупости по ISO???
Абе малко развален телефон се получава, но според колеги, одитора казал че трябва да имам за всички компоненти на изделието "декларации за съответствие". Слагам го в кавички, защото не съм сигурен, че фразата е точно тази. Според мен декларация за съответствие е CE марката. Има ли CE марка за електронни компоненти???? И от кой да я искам?
Гледам че пройзводителите като цяло си имат ISO за пройзводство и сертификата е достъпен на сайта. Някой специфични (изолатори) имат VDE и UL и предполагам също могат да се вземат от тях (някак си). Отделно дистрибутора може да ми издаде декларация, че това което ми продава отговаря на това което е било при пройзводителя (т.е. не са се скапали при него). Ама що е това CE марка на операционен усилвател? Питам тука да не стана смешен като ида да се разправям с одиторите. Че с тях винаги ме избива на ..... А пък ме мързи да изчитам стандартите 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Ное 03, 2010 11:51 am |
|
 |
|
zmej
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Нед Ное 28, 2004 10:02 pm Мнения: 141 Местоположение: София
|
Декларациите за съответствие ти трябват за досието на изделието. Иначе СЕ != декларация за съответствие за компоненти (то СЕ за компоненти няма, те така или иначе не са предназначени за краен потребител; СЕ-то го дава производителя на устройствата, или този, който прави последния "важен" производствен процес), обикновено под декларация за съответствие на компоненти разбират "declaration of conformity with RoHS directive", и обикновено производителите не я дават за определен компонент, ами за тип/серия компоненти (и аз си ги събирам - ей тук примерно гледам на тексас, на феърчайлд и на разни други, където общо взето казват, че цялото им производство отговаря на въпросната директива, изброяват какви химии [не] съдържат и това е). За СЕ освен досие и прочее глупости ти трябват и ЕМС, освен ако не успееш да ги извъртиш някак си, а ако устройствата работят откъм 50 докъм 1000 волти, май имаше и някаква директива за "устройства, работещи в определени граници на напрежението" (2006/95/ЕС, ако не се лъжа). Мисля, че за повече волти има и други специфични изисквания, никога не са ми трябвали. Дет' се вика - welcome to the бумащина.
Между другото, някой знае ли какво се случва със злополучната RoHS директива, нали 2010 някои неща трябваше да се довключат (май) или да я изменят като цяло - има ли някаква промяна? 'Щото и ние лежим на кълката, че нещата са ни exception от RoHS-a, но никога не е късно да престанат да бъдат и тогава жална ни майка... 
|
| Сря Ное 03, 2010 12:20 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Цецо, най-добре говори с одитора, какво е имал в предвид и да ти го покаже къде е написано в ISO документацията.
Да не е имал предвид, например произвеждаш автомобил и влагаш вътре радиокасетофон и да ти трябва "декларации за съответствие" на самия касетофон, а не "декларации за съответствие" на всеки резистор и писта по платката. Но може и такова да са измислили, за да изглежда работата им по-сложна и интересна.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Ное 03, 2010 12:56 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Абе мен много добре ми е ясно що е то CE марка. И че на резистор CE марка не може да има. И ROHS не ми трябва, щото съм специален случай.
Аз имам спомени, че в тъпия ISO 9001 (той моя е надградка на този) имаше "препоръка" всичките ти доставчици да има система за качеството, ако може най-добре и тя да е ISO. Въпроса е че това не е задължително, поне доколкото аз си спомням, а препоръчително. Ама айде ако е това, няма проблем, всеки пройзводител на компоненти си има ISO под някаква форма.
Абе ще се разправям с одитора, лошото е, че не става въпрос за България.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Ное 03, 2010 1:29 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
 Re: Глупости по ISO???
И на мен така ми казаха, като проучвах въпроса. А когато казах, че си купувам елементите от Комет, Футурел и т.н. отговора беше - "Те ги имат на повечето производители, да ти направят копия"
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Сря Ное 03, 2010 3:30 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Цецо - кажи на одитора ти да ходи да се шиба някъде  . ISO9000 няма ама никаква връзка с СЕ маркировки и декларации за съответствие  . Единственото важно нещо в това ISO е да правиш каквото си казал и да казваш какво си правил. Ако не си казал, че ти трябват някакви неща, то не трябва и да ги правиш  .
Тия с ISO-то 9000 са баси и кретените - първо, че идея си нямат повечето от тях какво правят, второ - 100% от тях си нямат идея другите хора във фирмата какво правят и накрая идват и ти загубят една камара време да ти говорят простотии, дето пък нямат никаква връзка с това, дето правиш  . Аз вече не мога да ги дишам и на всичкото отгоре ме направиха нарочно вътрешен одитор на фирмата и всеки път като има одит им заформям супер цирк  .
По принцип за всички неща, които купуваш ти трябват сертификати, че отговарят на определени норми (RoHS, безопастност, и.т.) и има два вида сертификати - такива, които получаваш с доставяните материали (обикновенно ако са по поръчка, а не стандартни - например платките са такива) и такива сертификати, които си стоят при доставчика и ти имаш достъп до тях "при поискване" (защото примерно не искаш да ставаш книжен плъх и да събираш вторични суровини в твоето място) - всички стандартни компоненти, материали и т.н. са такива. Така че просто си отбележи в досието на компонента/материала какъв тип е сертификата и като дойдат на одит или им го показваш ако е от първия тип или им казваш, че се намира при доставчика, ако е от втория тип  .
|
| Сря Ное 03, 2010 4:02 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами, Димитре и аз така знам. Ама лошото е, че аз не съм бил в пряка връзка с одитора и ми препредават какво видиш ли бил искал! И ще трябва да се разправям с глупости. По лошото е че силно вероятно е като са писали наръчника, по давлението на някой подобен "експерт" да са написали подобна глупост вътре. Ще трябва да го прегледам, а хич не ми се занимава с подобни глупости в момента.
Апропо, аз като ти разправях, че цялата работа с тия одитори и консултанти е една висша проява на безмозъчност ти не беше съвсем съгласен. Ще минеш още няколко одита и ще съвсем ще прозреш, че това е било едно що годе добра идея изродена от шепа бюроподпирачи!
Ами аз ги питах в Комет. Могат да ми издадат документ, че материалите по фактура еди коя си, отговарят на спецификацията на пройзводителя. Т.е. че те са ги съхранявали както трябва. Толкоз. И нормално те са дистрибутори  И се чудя дали да не им представя на тия "одитори" тая безмислена хартия и да гледам сеир. Защото имам странното подозрение, че някой иска, ама не знае какво точно иска 
Последна промяна Цецо на Сря Ное 03, 2010 5:15 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Ное 03, 2010 5:08 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Това пък кога е било  ?
Аз не си спомням някога да съм изпитвал дори и минимална симпатия към тия тъпаци, най-малкото защото това ми е третото поред въвеждане в ISO-то, в което участвам пряко и им знам вече всичките малоумности  .
|
| Сря Ное 03, 2010 5:14 pm |
|
 |
|
Цецо
|
А е хубаво, с грешно впечатление съм останал.  Щото то си е диагноза да ги харесваш тия 
|
| Сря Ное 03, 2010 5:16 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Днес се занимавах и аз с такива. Незнам за идеята, ама цялото това исо си е на принципа нагаждам се и реално спомага много за увеличаване на камарите непотребни никумо документи. И в крайна сметка това не води до никакво подобрение в продуктите, които една фирма произвежда... Е в крайна сметка за чии е нужен този стандарт освен да се фукаш пред клиентите си вижте ме работя по исо?
|
| Сря Ное 03, 2010 10:47 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
|
| Сря Ное 03, 2010 10:52 pm |
|
 |
|
nobodyshadow
Ранг: Почетен член
|
Пред кой да се фукаш?То исо има куцо и сакато.[/img]
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Сря Ное 03, 2010 11:16 pm |
|
 |
|
zaphod
|
сертификаторщината е най-изроденото нещо до което е стигнал човешкия мозък, добре че стара планина изгърмя преди да е успяла да се разпространи като тоя тумор исо  в предната фирма имахме исо и от как го въведохме скоростта на работа намаля значително. почнаха се едни попълвания на документи преди закупуване на каквото и да е, което бързо демотивира хората да правят "излишни" неща - всичко на необходимия минимум.
|
| Чет Ное 04, 2010 9:05 am |
|
 |
|
Цецо
|
Ми то аз в 99,9% от фирмите дето знам с Исо, попълването на доументите се прави ударно преди одита  Кой ще ти се занимава с тия глупости, трябва да се работи!
|
| Чет Ное 04, 2010 11:27 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Източник: http://dnes.dir.bg/news/samnitelni-hrani-dietiчni-hljabove-7729364?nt=4
То май не останаха продукти, на които няма емблемата на ISO 9001:2000 
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Яну 06, 2011 8:26 pm |
|
|