Отговори на тема  [ 58 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Тъп въпрос за запояване 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
velio написа:
С таз кованата човка как се запояват SMD-та? :)

Не че и аз не съм го чувал това де, обаче някакси не се виждам всяка седмица в понеделник сутрин да си точа поялника на наковалнята :roll: :roll:

Че кой те кара да запояваш SMD-та с такъв поялник? (не че като си на зор не може де...). Но като опреш до случая на Рек и до други, когато се иска повече енергия и по-голям обем на човката, за да я доведеш до точката на спояване. се сещаш за добрия стар поялник с медната човка. Абе всяка работа си иска инструмента.

Пон Ное 08, 2010 12:58 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
velio написа:
С таз кованата човка как се запояват SMD-та? :)

Не че и аз не съм го чувал това де, обаче някакси не се виждам всяка седмица в понеделник сутрин да си точа поялника на наковалнята :roll: :roll:

Като си я оформиш сам, ще си я направиш с такава форма и размер, каквато ти трябва за случая.
Не е занимавка за всеки ден - аз упражнението го правя веднаж в месеца средно (зависи от работата, де, пък и винаги имам по няколко различни, подготвени съответно)

Пон Ное 08, 2010 4:06 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение Офтопик:
На майтап или не когато имам неразрешим проблем с някоя механика взимам килограмовия чук и обикновено го оправям пред смаяните очи на вече предупредените тенекеджии. И след това им пея оди за чука - инструментът за всичко :D

Естествено друго е да удари ръка свикнала да мери части от милиметъра ама мен мисълта ми е за Power-а : тенекеджиите блъскат по ламарината с 300гр чукчета и резултатът е че аз почвам да ги замервам с ледени кубчета от близката машина :weedman: Ако не пусна Norwegian Black Metal, де.

Не случайно от години ремонтирам любимият ми миниатюрен 65 вата поялник който изисква регулатор да не прегрява.

Прикачени файлове:
hammer_anvil_large.jpg
hammer_anvil_large.jpg [ 234.48 KiB | Прегледано 1734 пъти ]
Вто Ное 09, 2010 12:02 am
Профил
Аватар

Мнение 
@bongo_x2,
За това на чука му казват "Главния технолог" :D

Вто Ное 09, 2010 12:13 am
Профил WWW

Мнение 
А бе вие за индукционни поялници не сте ли чували? Със 100-ватов поя от 0805 до 4 квадрата кабели . И тия глезотии с температурата са напълно излишни - за успешна спойка се следят два признака - флюса да не пуши и калая да не се матира. Т-то се регулира с интензивен ръчен ПВМ по спусъка. Човките са от мостов кабел 1.5мм2 - няма чукове, няма тесли. :wink:

Сря Ное 10, 2010 1:50 am
Профил
Аватар

Мнение 
Бе като ми гледаш подписа под снимката, мислиш ли че нямам подобни алтернативи.... с 3 кв. см човка :)

Сря Ное 10, 2010 11:42 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ji4ka написа:
А бе вие за индукционни поялници не сте ли чували? Със 100-ватов поя от 0805 до 4 квадрата кабели . И тия глезотии с температурата са напълно излишни - за успешна спойка се следят два признака - флюса да не пуши и калая да не се матира. Т-то се регулира с интензивен ръчен ПВМ по спусъка. Човките са от мостов кабел 1.5мм2 - няма чукове, няма тесли. :wink:

Снощи на колко по 100гр беше като го писа това? :D

Сря Ное 10, 2010 12:22 pm
Профил WWW

Мнение 
Lupus написа:
ji4ka написа:

Кое от написаното те води до тези весели мисли? Кабел 1.5мм2 е ф1.4мм (като се поизхаби и по-тънко), та с това без особени трудности целя краче на SO корпус с 0.5мм тинол, а мощността винаги си е там където трябва - на върха при спойката, а не на дисплея на регулатора. :D

Цецо, ако говориш за тия фабричните човки дето са сплескани отпред ,те стават само за топлинно рязане на пластмаси, даже не ги и калайдисвам, стоят си по кутиите за "студен резерв". :)

Последна промяна ji4ka на Сря Ное 10, 2010 1:37 pm, променена общо 1 път

Сря Ное 10, 2010 1:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Говоря за поялник за улуци :)

Иначе индукционният поялник има един голям проблем. Искренето когато изпуснеш човката да прегори.

Сря Ное 10, 2010 1:36 pm
Профил ICQ

Мнение 
Поялниците за улуци, които съм виждал, представляват едно блокче мед оформено като чук и се нагрява с бензинова лампа - с това работи професионален майстор-тенекеджия. Пробвал съм да поя парчета ламарина с 250Вт електрически ама си е мъка.

А това за искренето на човката при скъсване - вярно е ,че винаги си неподготвен за ефекта "бжзцт", но пораженията са само психически и не вредят на електрониката. :)

Сря Ное 10, 2010 1:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ахъ баш за такъв говоря. Дето се топли на открит огън, припоя всъщност е профилиран един пръст дебел калай, а за флюс се ползва нишадър и мазане с киселина с четка :)

Иначе за индукционния - едно време на телевизорите дето ги ръчкахме с такива - нищо не им ставаше като се чуе "бзъцт". Ама знам ли я съвременната техника, тя от прогнозата за времето се чупи, камо ли от подобна електродъгова заварка :)

Иначе то неволята е страшна работа. Ако трябва и BGA с ютия ще лепим :)

Сря Ное 10, 2010 1:57 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ji4ka написа:
Lupus написа:
ji4ka написа:

Кое от написаното те води до тези весели мисли?

Това за 0805... След десетата спойка сигурно ще имаш муслулна треска. Тия кютюци, с които съм работил тежаха доста и ставаха само за ремонти при клиента.

Сря Ное 10, 2010 3:26 pm
Профил WWW

Мнение 
Lupus написа:
...Това за 0805... След десетата спойка сигурно ще имаш муслулна треска. Тия кютюци, с които съм работил тежаха доста и ставаха само за ремонти при клиента.

Първия ден имаш мускулна треска, на втория вече имаш мускул. :) Че са кютуци спор няма, но това не е заради технологията ,а заради производителите. На пазара отношението реотан:индукция сигурно е 20:1 , като индукционните са еднотипни, без екстри. Не знам защо производителите не работят в тая насока, струва ми се че има по-голям потенциал принципа, особено с това развитие на импулсните трафове.
А това 0805 го казах като пример за прецизност на запояването, не препоръчвам въоще смд да се лепи с поялник, има си печки за тая работа. Но за дребни прототипчета и ремонти си е ОК. Без проблем се смъкват смд пасивни ,а с малко напън даже и SO28 се разкача. 100W са си 100W - по "нормална" платка рядко спойка може да ги озори. За по-малките крачето трябва да се прилага принципа на вълната - на върха се стапя голямо топче тинол и с него се "обливат" крачетата като се разчита на флюса да ги раздели.

Сря Ное 10, 2010 6:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А бе ji4ka, да се научиш да запояваш с индукционен е като да се научиш да готвиш на микровълнова - не че не става ама...
Иначе си прав за древната технология която ползват.

На работата съм забранил да ми пипат индукционния 180 вата (много истински), те не го и искат вече ама след като почти му съсипаха човката. А 100 ватовия е разрешен само дето запоява жици под един квадрат а ние такива почти не ползваме. В къщи имам 150 вата (истински) и почти не го ползвам за електрони елементи.

Мнооого съм навит да ползвам с газово нагряване ама купешките са скъпи и ми се струва, че няма да са много по-добри от индукционния за запояване освен ако не му се сложи mcu а тогава колко ще струват... Отдавна се каня да префасонирам нещо напр. от газова запалка със "син" пламък или от пилотен пламък за професионален котлон ама ще видим. Иначе тук "улуците" ги запояват с газово подгряване ама ако го видиш ще се уплашиш. Той "майсторът" е виновен, де.

Едит офтопик: не се смейте на калайджиите щото всеки занаят си иска познанието. Сетих се как навремето на село една поцинкована кофа се проби и дядо искаше да я даде на калайджията да не купува нова. Вече бях напред със запояването и му казах да не харчи пари щот имах мат'риала и инструмента 500 вата. Играх си най-малко час и изхабих материал за парите дето щеше да вземе калайджията. А той бе дърт циганин-образ (Бог да го прости). Най кефещото бе как след идването на "демокрацията" бъзикаше в кръчмата турчеещите се цигани (а оттам и аз знам, че "турските събития" е трябвало да станат щото имало план кой кого да заколи като стане турската революция, не пречи че са помахеданчени цигани). И им вика: "Дядо ми беше циганин, баща ми беше циганин, аз какъв ли съм? Май съм циганче!"

Чет Ное 11, 2010 12:16 am
Профил

Мнение 
А-бе хора, варвам сте чували за pre-heater. (май така се пишеше)

Ако не разполагате с такъв - наистина поялник с масивна човка и не много висока температура (300 - 350 градуса) върши чудесна работа.

Пет Ное 12, 2010 12:13 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 58 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща