| Автор |
Съобщение |
|
ST
Ранг: Минаващ
|
 Аларма за преминаване на определена граница?
Здравейте, предполагам за този раздел ми е въпроса
та да попитам за проста схема за сигнализация при преминаване през вратата, необходимо ми е да се издаде някакъв звуков сигнал.
Благодаря предварително
|
| Чет Ное 11, 2010 4:56 pm |
|
 |
|
Wise
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Най-просто е да си окачиш звънчащи тръбички. Супер надеждно е!
А и за малко парици се прави. Продават се готови.
Аз работя в компютърна фирма и това "оповестяване" е според мен най-доброто!
колкото и извратено да звучи 
|
| Чет Ное 11, 2010 5:56 pm |
|
 |
|
ST
|
Пробле ма е че няма да ги чувам защото съм през няколко стени от входа, затова попитах за подобна схема, при пресичане на границата на вратата да бъда оповестен с звуков сигнал
|
| Чет Ное 11, 2010 6:07 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Е тогава от тези, които светват лампа при приближаване на около 5 метра.
То какво ще включи няма значение. По спомен около 12 лв се продаваха.
Не виждам как ще стане за по-малко парици.
|
| Чет Ное 11, 2010 6:11 pm |
|
 |
|
ST
|
Благодаря за отговора,
трябва ми да е нещо което се задейства при самото преминаване през вратат и да действа само в границите на касата
като се има в предвид, че вратата в по голямата част от времето е отворена а покрай нея има поток от хора
и този датчик за близост 5 метра няма да ми свърши работа, а и ми се искаше сам да си го направя ( не по финансови причини )
|
| Чет Ное 11, 2010 6:49 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Ако на най-обикновен топлинен датчик за движение ограничиш с две плоскости зоната на видимост, можеш да получиш точно това, което ти е нужно.
Най-голямото достойнство е, че е евтин стандартен продукт 
|
| Чет Ное 11, 2010 8:46 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
1- Ултразвуков обемен датчик за автоаларма. Слагат се приемника и предавателя един до друг насочени в една посока и се настройва необходимата чувствителност. Могат да се монтират в горната част на касата да "гледат" надолу. Недостатък е, че ако някой мине прекалено бавно през вратата, няма да го хване.
2- Инфрачервена бариера. Схеми бол. Недостатък е, че приемника и предавателя трябва да се монтират един срещу друг, и ако някой мине под лъча(ако е хоризонтален) няма да го хване. Ако ще е само един лъч най-добре е да е по диагонал. Има и вариант приемника и предавателя да са един до друг и да хващат отразен сигнал от преминавашия(нещо като датчик за дим). Недостатък е, че не винаги задейства ако човека е с черни или тъмни дрехи.
|
| Чет Ное 11, 2010 9:06 pm |
|
 |
|
ST
|
Благодаря много Syrius-B и CarBeta за инфрачервената бариера не ми е проблем, че някой ще я "лъже" понеже това не е за охрана а само да ми сигнализира за клиент,
ще се радвам някой ако пусне изпробвана схема или да даде линк 
|
| Чет Ное 11, 2010 9:16 pm |
|
 |
|
ST
|
Благодаря много Syrius-B и CarBeta за инфрачервената бариера не ми е проблем, че някой ще я "лъже" понеже това не е за охрана а само да ми сигнализира за клиент,
ще се радвам някой ако пусне изпробвана схема или да даде линк 
|
| Чет Ное 11, 2010 10:04 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А звукът от началото на това клипче никъде ли не си го чувал http://www.youtube.com/watch?v=tlFk6NIq ... 21&index=4
Подобни джаджи с инфрачервена бариера се продават масово и за без пари и са на батерийки. Вземаш сигнала от говорителчето и си го прехвърляш жично или безжично - въпрос на вкус. А ако толкова те мързи може и с евтин бейбифон да го комбинираш. Последното е идея де за да чуваш отвреме навреме когато някой те търси...
Едит: навремето (в преди китайската ера) можех всичко и какво ли не правех но резултатът бе стандартен: заплащането бе далеч от положения труд и утехата ми бе че съм научил нещо ново. В днешно време ме викат къде ли не ама на повечето отказвам защото заплащането не си струва. А повечето е ремонт или "скалъпи чарк", за другото жълтите имат грижата. Научи ме нещо мръсният живот 
|
| Чет Ное 11, 2010 10:10 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
|
| Чет Ное 11, 2010 11:18 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
С оная оптичната апаратура, дето я слагат по вратите на асансьорите няма ли да стане?
|
| Пет Ное 12, 2010 10:47 am |
|
 |
|
ST
|
Може и да стане, май ще си взема онзи кит от горния линк, само ще си прехвърля сигнализацията до където ми трябвя
благодарности на всички отзовали се
|
| Пет Ное 12, 2010 11:20 am |
|
 |
|
E1
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Нед Юли 22, 2007 8:57 pm Мнения: 607 Местоположение: Белград
|
На нивото на кръста поставяш лазерче от китайските и го насочваш към фототранзистор от другата страна. Действа изключително надеждно и не се вижда, освен ако не е задимено. Лазерът покриваш с подходяща капачка. Ще е забележимм само фототранзисторът, защото ще е осветен в червено.
|
| Пет Ное 12, 2010 12:06 pm |
|
|