|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:20 pm
Videomixer за работа в реално време
| Автор |
Съобщение |
|
zaphod
Ранг: Форумен бог
|
представи си че имам платката за 500 евро. колко пазар според тебе ще има? аз лично бих се учудил на повече от 10тина бройки. причината е че на масовия човек не му трябва видео миксер.
|
| Вто Ное 06, 2007 9:18 am |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
Ами zaphod само на мен са необходими 3-4 бройки. Имам 5-6 познати които веднага ще си купят някоя-друга бойка. Оттам нататък: на всеки "озвучител" на площади, конференции, стадиони, концерти, дискотеки, кабеларки, видеоманияци, и т.н. Вече "обществените събития" вървят и с видеоекран!
Пазар със сигурност има а в ерата на Интернет все ще си намериш купувачи. Ама трябва да изглежда марково! Аз почти съм сигурен, че в "Занзибар" бих продал поне 100-200 бройки.
|
| Сря Ное 07, 2007 12:36 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Колко пари искаш да вложиш в разработката?
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Ное 07, 2007 5:35 am |
|
 |
|
zaphod
|
според мене под 10к закачествена разработка няма да минеш. само кутията да се докара хубава ще трябват няколко к. поне 2-3 прототипа които ще идат в коша. всъщност не знам, не съм запознат с пазара, ако могат да се продадат няколко десетки броя може и да си струва, но се съмнявам все пак. както и да е, мене робския статус ме устройва напълно, не ми се занимава с предприемачество, който не може да трае тежкия ботуш на господаря на врата си, може да се пробва 
|
| Сря Ное 07, 2007 10:26 am |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
Всеки се спасява поединично! Аз напр. се "спасих" с Роланд-а за 1350 евро парчето  . Ама ако някой направи работещ вариант (и с някаква фаца) да се обади тука. А за начало намерете някой "истински" видеомиксер за да се посмеете...
|
| Чет Ное 08, 2007 1:00 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Добре че се сетих за темата
Малей, ужас! Не стига че законите убиха местните ТВ канали и кризата съвсем ги довърши. Ама са необходими, м*ка му и положението е "пари нема, действайте!".
Тук има местни избори и ме извикаха за технически кадър. Отдавна ги подпомагам в обработката ама сега за пръв път от 2 години се наложи излъчване в реално време. Вчера изрових и свързах жиците, пуснах проба в ефир и се успокоих. Да ама не! Допотопните видеомиксери се побъркаха само след 10-20 минути работа, добре че най-дъртият Videonix устиска до края за да не се изложим напълно. Ама какво превключване на кабели падна, пък ще има и втори тур
Работи се с аналогови камери и сигнали. Навремето в едно ТВ бях скалъпил работеща системка с качествени USB камери ама никой не ме разбра и си ги прибрах. Сега пак на мойта глава.
Положението се смарангясва прогресивно затова дайте идея за превключване на 2 аналогови видеосигнала (PAL) без да се получава "трепкане", т.е. необходима е цифрова обработка. Пари нема: до 200 евра. И не става дума аз да го правя де - имам си ремонтите.
Значи: два стандартни аналогови PAL входа се превключват минавайки през ADC-RAM-DAC за да се синхронизират. Добре е да се преливат плавно за около половин-една секунда ама не е задължително. Също така е добре сигналите да са Svideo, т.е. по два на канал ама и с Composite ще мине. Два канала до никъде не стигат но ако е трудно електронното превключване на неактивния канал такива механични ключове ще шляпна!!! То и превключване към мониторния изход е желателно ама ако липсва и с него бих се оправил.
Някой има ли нещо подобно под ръка макар като платка, щото търсенето в нета ми върна цени в хилядарки.
|
| Пон Ное 08, 2010 4:37 am |
|
 |
|
optron
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Чет Ное 20, 2008 1:49 pm Мнения: 276 Местоположение: Бургас
|
Трепкането се дължи на несинхронизираните сигнали. Ако се намери начин да се синхронизират, превключването ще стана "невидимо" за видео-приемника.
Единият начин е да се синхронизират централно камерите, ако става въпрос за студио или подобна инфраструктура. Тогава превключвателят е съвсем прост.
Другият начин е да се акумулират сигналите в буфери (може би два-три кадъра дълги), след което да се четат така, че синхроимпулсите им да съвпадат.
Когато трябва да се комутират повече от два входа, тогава се оформят две шини, които ще се използват за "мекото" превключване - едната шина излъчва в ефир, другата е на изчакване. И двете могат да се включват към всички сигнали с механични контакти. Тази, която е на изчакване може спокойно да превключва сигналите механично, с колкото си смущения искаш, тя не се вижда никъде. По този начин се избира следващия вход, към който ще се превключи. Самото превключване е смяна на ролите на шините - изчакващата става ефирна, а ефирната - изчакваща. Естествено, изпълнява се по някой от методите за "меко" превключване. След това отново механично се избира следващия сигнал на изчакващата шина и т.н.
Такива размисли ...
_________________ Digitally yours: Optron
|
| Чет Ное 11, 2010 3:27 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Достатъчен е един буфер на един кадър. Когато ще става превключване, вторият сигнал се забавя с толкова, колкото е необходимо, за да съвпаднат фазите на развивките на двата сигнала. Нататък вече се предава забавен. Максималното забавяне е 16.67 или 20 ms, зависи от системата. Предполага се, че става дума за една и съща TV система, иначе ...
Ако след това ще се прави ново превключване и ще се пуска трети сигнал, той се забавя с разликата между третия и втория. Ползва се същия буфер, който е забавял втория сигнал, или поне същите клетки памет с отделно управление на FIFO. Просто непосредствено преди превключването не е необходимо да се буферира "вторият" сигнал, тези данни няма никога да потрябват.
Задачата е напълно решима с бързи ADC / DAC и едно FPGA. Стига да има на кого да му се занимава да мисли.
|
| Чет Ное 11, 2010 4:14 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 |  |  |  | bateAz написа: Достатъчен е един буфер на един кадър. Когато ще става превключване, вторият сигнал се забавя с толкова, колкото е необходимо, за да съвпаднат фазите на развивките на двата сигнала. Нататък вече се предава забавен. Максималното забавяне е 16.67 или 20 ms, зависи от системата. Предполага се, че става дума за една и съща TV система, иначе ... Ако след това ще се прави ново превключване и ще се пуска трети сигнал, той се забавя с разликата между третия и втория. Ползва се същия буфер, който е забавял втория сигнал, или поне същите клетки памет с отделно управление на FIFO. Просто непосредствено преди превключването не е необходимо да се буферира "вторият" сигнал, тези данни няма никога да потрябват. Задачата е напълно решима с бързи ADC / DAC и едно FPGA. Стига да има на кого да му се занимава да мисли. |  |  |  |  |
Това малко ми се губи ама не ми се и мисли
А аз казах: превключване между два аналогови канала, системата е PAL, ако се наложи камерите ще са един и същ модел ама няма възможност за синхронизация - то ако имаше и с тъп потенциометър става. Номерът е да няма трепкане, желателно е плавно преливане но ако не оскъпява много. То е просто ама не мога да го направя а най-евтините купешки са над 1к евра и не струват. Гони се ниска цена на платката защото докато стане продукт ще се оскъпи доста ама ще е далеч от хилядарката.
|
| Чет Ное 11, 2010 11:00 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Разработката на такава пошибалка ще е > 5К лева само за труда, без частите. Да си помисли твоят шеф дали ще ги даде. А себестойността на платката като хардвер ще е под 200 евра със сигурност.
|
| Чет Ное 11, 2010 11:37 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Това исках да чуя макар че малко се съмнявам.
Пък аз вече не си вадя хляба с този поминък, просто ми дожаля за хорицата дето преди 10 години си купили най-новата и скъпа техника, скоро пробваха да я подновят ама излезе боклук пък сега -
Все пак ще попитам тук-там ама в тази криза едва ли ще нямеря някой да хвърли 5к
Едит: исках да кажа, че тези които биха дали пари ще искат готов продукт а аз тука нямам гараж да шибам платки в кутийки. Това естествено вдига цената на единичния продукт.
А първоначалната ми мисъл бе: ако някой има подобна платка и аз да скалъпя наколко машинки за спасяване на местните.
|
| Чет Ное 11, 2010 11:54 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Я да пак да опиша идеята:
1. Имаме например 5 входа за аналогово видео от еднотипни източници. Желателно е да са Svideo т.е. "стерео" стига това да не оскъпява много.
2. Превключването от един източник към друг трябва да става без трепкане а това изисква цифрова обработка без забележимо влошаване на качеството. Най-добре е да има възможност за плавно преливане с максимум 1-2 секунди.
3. Докато е активен един канал следващият кандидат може да се превключва елементарно.
4. Мониторен изход с превключване между всички входове. Далеч по-добре е те да се виждат в квадратчета на екрана ама...
А ако някой има идея как това би станало с компОтър ще е най-добре.
|
| Пет Ное 12, 2010 12:46 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Това разтреперване от какво се получава - разсинхронизирва се ТВ-то ли?
Ето една безумна идея: Ако сигналите на източниците не са с абсолютно еднакви кадрови честоти, ще се получи ефекта на биене - през определен период фазите ще съвпадат, после пак ще се раздалечават. Прави се схема да детектира това съвпадане и точно в този момент се превключва с аналогов ключ. Ще има малко закъснение от командата за превключване до изпълнението зависеща от честотата на биене.
|
| Пет Ное 12, 2010 1:07 am |
|
 |
|
bontchevs
Ранг: Минаващ
|
Ако не са синхронизирани камерите не виждам как ще стане "превключване като аудио".
BTW, две таквиз:
http://www.google.bg/search?hl=bg&hs=Rq ... =&gs_rfai=
няма ли да вършат работа? Изглежда ми като да имат памет, само за трепването при превключване не знам как ще са.
A решението с компютър е ясно - видеовходове, звукови карти, видеоизход (имат го доста карти), малко софтуер ...
|
| Съб Ное 13, 2010 10:05 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
@ ji4ka Да, представи си че кадъра се прекъсва и се пуща друг в кой-знае какво положение. Пък ако е с механични ключове ще е и по-зле. Това може би няма да пречи на съвременните плоски цифрови телевизори ама нали се гони съвместимост...
А безумната ти идея не става: представи си почти еднакви честоти с разлика във фазата. Може да се наложи и минута чакане.
Най-малко безумната "аналогова" идея е минаване през черно по време на превключването ама и това дразни.
@ bontchevs Мислил съм за охранителната техника но там качеството не е решаващо пък и не излиза по-евтино.
Варианта с компютър е пак скъпичък и това "малко софтуер" ме плаши  Не че е невъзможен: навремето в едно студио бях сложил няколко качествени USB WEB камери, отваряха се с Media Player Classic  От това по-евтино нема ама се оказа че само аз мога да работя с него
Без цифрово превключване на два канала не става. Неактивните и с механичен ключ може.
|
| Нед Ное 14, 2010 2:37 am |
|
|