|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:17 pm
Videomixer за работа в реално време
| Автор |
Съобщение |
|
sigkill
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 29, 2007 2:22 pm Мнения: 309 Местоположение: Vratsa
|
С минаване през черно всеки го може ( дори без да е с механичен ключ) :Р
Нужно е да има аналогова превключваща матрица , поне един фрейм буфер с ацп/памет/фпга - това ако мешаме аналогово сигнала . Фрейм буфера е за да го синхронизираме с другия вход , може да се направи по-простичко ако предишния сигнал остава на стоп кадър - но пак е необходимо поне 2МБ памет фпга и SAA7114 или подобна и някакъв цап за изхода ( тез двете са си баш тиливилизионни чипове и си правят кодиране , декодиране на цвят опознаване/избор на систамата ).
Вариант 2 - поне два САА7114 или подобни , фпга , памет за поне два фрейма , "цап" - за изхода.
Вариант 3 - всеки входен сигнал минава през буферче което да го ресинхронизира по друг сигнал ( генлок ли му викаха на това) - така изходите са си правилни и могат да се смесват "аналогово", подозирам че има немалко спец. чипчета за тази цел( филипс/сименс/итт/ст ... от епохата когато модата беше 100хз + пип+ пап, 2 тунера итн ...)
За разни ефекти с преминаването от кадър в кадър трябва да има и фрейм буфер отделно за изхода. И всичко да се прави бързо че да се запази синхронизиран звука.Ако добавим и изход с квадратчета, монитори ... си става много сериозна задачка ...
Жичка : правил съм проби с подаване на сигнал ццд-то на камера пробно към входа на ццд-то на друга , картинката "заспива" за кратко веднъж на минута-две а през останалото време е една шарена черга  , и това е чист аналогов сигнал в който се редуват само пикселите от всеки цвят/колонка/ред , при тв-сигнал-а има още куп чудесий .. то гасящи импулси , цветови бърст в началото на всеки ред ...
|
| Нед Ное 14, 2010 3:48 am |
|
 |
|
ji4ka
Ранг: Форумен бог
|
Да, обаче в твоя случай ти постоянно го държиш разсинхронизиран и може би трябва доста време за ресинхронизация. Самия факт че картинката заспива значи ,че все пак се появяват синхронни моменти. Идеята е въобще да не се допуска асинхрон. Говоря само за кадрови импулс и то в началото , оттам нататък синхрона се взема от новия канал. Струва ми се доста невероятно два кварца да работят на абсолютно еднакви честоти. 1хц разлика на клока ще даде биене 1сек , за да е 1-2минути разликите в клока трябва да са 0.01Хц и то на независими устройства, не знам как е ама доста невероятно ми изглежда.
Четох навремето за едни аналогови FIFO памети на CCD принципа, ползваха ги за закъснения в рамките на 1ред, сега няма ли нещо по-съвършено и голямо като обем?
|
| Нед Ное 14, 2010 2:34 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
sigkill, Господ да те поживи! Цитат: "Вариант 3 - всеки входен сигнал минава през буферче което да го ресинхронизира по друг сигнал ( генлок ли му викаха на това) ...".
Подсети ме че в едно студио има двуканален генлок, навремето го ползваха само да намали трептенето от касетите а вече е забравен. Ух, к'ъв джойстик ще му шляпна!!! Още довечера ще му прегледам възможностите за да измисля как ще стане.
Това обаче не разрешава генерално проблема щото става дума за прасе с размерите почти на PC и иска отделна кутийка за другите чалъми. Пък и е само 1-н брой.
http://en.wikipedia.org/wiki/Genlock
|
| Нед Ное 14, 2010 6:15 pm |
|
 |
|
sigkill
|
Явно не съм ти схванал правилно идеята , ако е да чакаш съвпадане на двата сигнала и тогава да превключваш няма смисъл - по лесно си е да превключваш с ключенце пък там монитори/прожектори почти няма да го усетят това. Ама целта нали е да се направи някакво мешане на двете видеа , проблема е че сигнала си е асинхронен и кварцовете на всяка камера си работат с тяхната си честота/фаза пък и синхрогенераторите за ццд-тата също си отброяват тактчетата по техен си начин ... и точно проблема е в прекалено близките честоти на кварцовете , стабилни са си пущините в нестабилността си  .Постановката която съм описал си е баш реална и е проста демонстрация колко често съвпадат кадрите - ПОЛУКАДРИТЕ де ....
С тез аналоговите памети - сисди-та и бибиди-та съм запознат ама при тях проблема е че не са "еластични" , има ги за звук има и за тв, ама при тях закъснението да го регулираш плавно може само с промяна на такта ( искат да се тактуват по 4.43/8.86 тез чипеве ... така са сметнати ) , по-голями и по-съвършено ест. има и е дигитал ...
Инак смятам че идеята ти съм я схванал правилно от самото начало - накратко: определяш колко се разминават игналите(по кадров синхроимпулс), забавяш един от тях с толко време и имаш готов синхронизиран полукадър по другият сигнал ...
За ji4ka - сега се усещам че идеята ти е само за гладко минаване към следващия източник а не за аналогово мешане
памет за полукадър е достатъчна ама няма аналогово такова чудо .
Последна промяна sigkill на Нед Ное 14, 2010 9:16 pm, променена общо 2 пъти
|
| Нед Ное 14, 2010 7:50 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
sigkill, ако горното бе по мой адрес си схванал идеята от самото начало. То ако сигналите са синхронизирани по някакъв начин после превключването и с тъп потенциометър става.
Да видя марката и възможностите на генлока и пак ще пиша.
|
| Нед Ное 14, 2010 8:34 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Само с потенциометър няма да стане. Нивото на носещата на цветността и на синхроимпуслите трябва да останат непроменени.
|
| Пон Ное 15, 2010 12:11 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
Да ама то било компот а не компютър  Това огромно чудо си е прост аналогов разклонител и го шибнали само мониторът в студиото да вижда същото като в апаратната  А до него има кутийка малко по-голяма от цигарена която прави почти същото ама със S-Video...
http://www.cie-security.com/images/pdfs ... U-1123.pdf
В спомена ми е останал микс от тях и друг генлок кото бе да поставя надписи/картинки от компютър върху видеото.
Значи ако намеря два генлока и ги синхронизирам си разрешавам проблема поне с рязкото превключване - ще има мазало само от десетина реда в рамките на полукадъра, забележи го ако можеш. А за плавното itso.t има право ако не за друго затова, че синхронизацията едва ли ще е толкова фина за да се спази и фазата на цветовата носеща и ще стане дъга многоцветна в средата на превключването.
Ама ако е евтинко и резкият преход стига, по новините да не слагат спец-ефекти  Някви идеи?
-------
Иначе днес само със 600 гласа (3%) ни се размина управлението на най-дебелокожия номенклатурчик - кмет  Туй демокрацията май никой не го разбира и май все по-калпавите ходят да гласуват 
|
| Пон Ное 15, 2010 3:20 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
За една бройка "евтино" едва ли можеш го постигна, освен ако не намериш готово
решение (някаква PC графична платка, дето да го прави примерно - нямам представа
има ли такова нещо).
Инак нещата стават по очевидния и вече споменат начин - дигитиализиране на двата
входни потока и генериране на един изходен такъв със своя, независима от входните,
синхронизация.
Бих могъл сравнително лесно да организирам нещо такова ако ти стигат 4-5 MSPS на
всеки поток, 16 bpp. Като бонус ще може да се командва - че и гледа, макар не на
пълната видео скорост - по мрежата. Но едва ли 5-те хиляди на батето биха ме
накарали да се замисля де, та не го взимай насериозно като предложение, все
пак нали е в "безумни идеи"  . Инак себестойността ще е сравнително ниска,
20-ина бройки по за $500-$600 изглежда постижима цел да оправдае (до)разработката.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Ное 15, 2010 5:31 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
Уф tgi, пак си прав във всичкото.
Иначе ако ти разбрах правилно характеристиките не стигат до никъде.
Писах тук с надеждата да е излязло нещо ново и защото видеомиксерите си задържаха цената пък остаряха. Грях е да се дават пари достатъчни за два добри компютъра за някакъв калпав видеомиксер  Ама да му мислят заинтересованите на зор.
-----
А с компютър как би станало, някой пробвал ли е?
|
| Пон Ное 15, 2010 10:01 pm |
|
 |
|
sigkill
|
|
| Пон Ное 15, 2010 10:32 pm |
|
 |
|
tgi
|
Ами сигурно правилно си разбрал, някъде към 1.3 мегапиксела картина идва
(interlaced, а бе въобще стандартна 50 Hz телевизионна развивка).
Може и много повече, ама на "доразработката" ще и отиде "до"-то и работата
става наистина неевтина  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Ное 16, 2010 7:10 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Откъде идва тоя мегапиксел? 720 х 576 (масово използваната резолюция за цифрово видео, PAL) е под половин.
|
| Вто Ное 16, 2010 1:37 pm |
|
 |
|
tgi
|
От приблизителни спомени на 20+ години (някъде тогава престанах да смятам
дали контролерът ми ще може да вади и стандартна телевизионна развивка, мониторите
вече бяха станали multisync  ).
В случая: 4.2 мегапиксела в секунда, на око по спомен към 16mS активна видима
част от полукадър и излиза някъде там. Не съм сигурен за 16-те, и сега си давам сметка,
че не съм вкарал в "сметката" загубите по редове, май към 52 от 64 микросекунди беше (??? не ми
се смята/рови).
Надявам се от поста си личеше, че става дума за ориентировъчни числа - които са близко
до реалността, ако и не точни. Пък и Бонго вече каза, че това доникъде не му стига, а и
разделът бидейки "безумни идеи", и аз под стрес да свърша и обявя това чудо, дето е
"почти готово" от поне месец... 
|
| Вто Ное 16, 2010 8:38 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
@ tgi : това 16 BPP е малко съдейки по компютърджийските картинки ама Videomixer-ите ползват 8-10 битово АЦП. Нямам идея дали не сканират отделно R,G,B. А 4-5 MSPS трябва да се удвои щото лентата на PAL е 6 МХц.
@ sigkill : прегледах набързо линка ама не видях нищо за цени още по-малко за хардуер. Щото последното е най-важно, да речем ще скалъпя комп за 400 евра с поне 4 еднакви платки за аналоговщина и видеокарта с двоен изход ама после?
Едит: ако снимам един древен Videonix ще помогне ли?
|
| Сря Ное 17, 2010 1:16 am |
|
 |
|
tgi
|
А бе за отделно сигурно отделно ги сканират (т.е. по 8 бита на цвят на точка идва), ама едва ли
има TFT, което да е по-добро от 16 bpp.
За лентата си прав очевидно, прекалено малко са точките на ред за свестно видео. То затова и
с уговорки и мънкания го предложих като идея в самото начало  .
|
| Сря Ное 17, 2010 1:27 am |
|
|