Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
верига с регулируем капацитет 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение верига с регулируем капацитет
имам два кондензатора в една аудио схема, които искам да заменя с регулируем капацитет от порядъка на 1-10nf. имах спомен, че тук пише как с оу се постига такова нещо, ама май съм сбъркал - в описания там параметричен филтър варира индуктивността... има ли лесно за тая работа?

Вто Ное 16, 2010 9:26 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
По книгите го рисуват така:

Прикачени файлове:
P1030006.jpg
P1030006.jpg [ 37.62 KiB | Прегледано 1769 пъти ]
Вто Ное 16, 2010 10:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
благодарско :) ех, трябва и аз да попрочета книжки, и то да почна от най-елементарното ниво, та да ми се систематизира акълът в главата, то само с интернет не става... това откъде е?

edit: само че единият извод задължително ли трябва да бъде към маса? :( и единиците във формулата са ми неясни - предполагам се смята в килоомове и микрофаради?

Вто Ное 16, 2010 11:06 pm
Профил
Ранг: Популярен

Мнение 
Задължителна е масата , също както и с жираторите дето са описани в геофекс-а , в квото смяташ в такова получаваш ;)
Ако схемата не е многоо секретна я дай да я видим ( може и на лично съоб.) , остава да искаш да регулираш капацитета с напрежение от осцилатор ... или по обвивката на сигнала от входа .. :))) - тва са интересните подходи ...
но си иман начини да се постигне същото без баране на капацитетите ...

Вто Ное 16, 2010 11:50 pm
Профил

Мнение 
Задължителна е масата , също както и с жираторите дето са описани в геофекс-а , в квото смяташ в такова получаваш ;)
Ако схемата не е многоо секретна я дай да я видим ( може и на лично съоб.) , остава да искаш да регулираш капацитета с напрежение от осцилатор ... или по обвивката на сигнала от входа .. :))) - тва са интересните подходи ...
но си иман начини да се постигне същото без баране на капацитетите ...

Вто Ное 16, 2010 11:50 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ама що трябва да регулираш кондензатора като можеш да регулираш филтъра?! Дал Господ решеия.

Сря Ное 17, 2010 12:29 am
Профил
Аватар

Мнение 
идеята е да се сглоби "нещо" на модулния принцип - т.е. не го знаем как точно работи, ама дай да го наредим като пъзел, белким се научим...
междувременно се поразтърсих с малко по-различни ключови думи и ей какъв заек изскокна:
http://en.wikipedia.org/wiki/Capacitance_multiplier - мисля, че ще ми свърши работа?
иначе като вариант срещнах и жиратор с индуктор да симулира капацитет - ама къде ти...

ето и схемата: http://www.home-wrecker.com/nurse-quacky.html. целта ми е да заменя двата кондера по 4.7n с две такива вериги и с един стерео потенциометър да се регулират.

ето и едно демо на ефект по схема, подобна на горната - http://www.youtube.com/watch?v=kfHl4C2_RcA .. благодат :)

а формулата я видях във вида: Cекв. = [1+R2/(1+R1)]*C и ми просветна.

Сря Ное 17, 2010 12:37 am
Профил

Мнение 
Ама дали познах какво правиш :)
, бих ти предложил друг подход , повтори още веднъж филтърчето от горната половинка на схемата ама с 10нф (примерно) и смеси изходите .. атак и рейндж-а трябва да го дублираш , може и всичкото по 2 да направиш ... и тоз транзистор тама да стане полевак (как - погледни в схемка на фейзър как се управлява гейта ...) , пък за кондензаторите може да сложиш едно це-ка (он-офф-он) и два чифта кондензатори през него в паралел на тез по 4.7нф.

Сря Ное 17, 2010 1:26 am
Профил
Аватар

Мнение 
egasimus написа:
единиците във формулата са ми неясни - предполагам се смята в килоомове и микрофаради?

ако единиците не са посочени - омове и фаради.

едит - впрочем с тая единица отпреде формулата няма как да е вярна. предполагам са изтървали скоби. отделно че формулата наистина е в килооми, което е много тъпанарско.

Сря Ное 17, 2010 8:47 am
Профил
Аватар

Мнение 
sigkill, хехе :) интересни предложения.

но като съм си наумил... ползвам схемата от тук: http://www.falstad.com/circuit/e-capmult.html пробвам с различни стойности, чета описанието, смятам стойности, но не съм сигурен в резултата.

как трябва да я преобразувам, за да симулира двата кондензатора 4.7nf от тук (освен, разбира се, да я удвоя...)? все пак те са към маса, макар и през резистор... или резисторът прави начинанието невъзможно? ако не с този вариант - то с някой от горните...

Вто Ное 23, 2010 3:35 pm
Профил

Мнение 
Бе те са към маса ама през 0.2-47кОма :roll: , тоз филтър си има едно регулиране , ако си го пробвал с 10 нф и го искаш и така сложи ключенце или дублирай схемата ( гарантирам ти че като резултат от дублирането и ще имаш много повече гъвкавост) а и щом смяташ да са модулчета си я раздели схемата на енвелоп детектор и управляеми с напрежение филтри , или направо си прави изпитани модули за аналогов синтезатор - има всякакви филтри, осцилатори , фазовъртележки модулатори ... и всички кутийки се управляват по напреженов вход от модулатори или от детектора ( както в това кваки).
Е резултата ще е стена/кашон с безброй потенциометри букси и свързващи кабели .. то както схващам идеята ти много клони към правене на аналогов синтезатор с китарен вход ;))))
И да те предупредя - захванеш ли се с това няма спиране , има пристрастяване и опасност да изкупиш всичките потенциометри и жакове от магазините ;)

Вто Ное 23, 2010 7:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Кофти, че в силистренския сайт закриха библиотеката преди да си заредя поне половината :(

Схемичката за кондензатора ти е дадена, има я и в http://www.national.com/an/AN/AN-31.pdf на стр.24. Левият ОУ го играе обикновен буфер а неинвертиращият вход на десния е на маса затова и кондензатора е към маса а това не е задължително, само трябва да се внимава с постоянните напрежения.

Изкопай си инфо за т.нар. квадратурен филтър че сега ми е трудно да търся.
А най-добре е да питаш братята руси с например:
еффект гитарный схема

Сря Ное 24, 2010 1:39 am
Профил
Аватар

Мнение 
Бат Бонго, из нета има достатъчно богати на примери документи само за ОУ-та. Та из тях има какви ли не завъртяни схемички. Съпроводени със съответните формулки. Въпроса е да се знае какво се търси :)

Сря Ное 24, 2010 9:39 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
аз и бонговата схема съм я виждал. дадох схемата от falstad, понеже там го има същото нещо - кондензатор през резистор към маса. проблемът ми е, че не съм сигурен, че ще постигна желания ефект, а трудно мога да изпробвам нещата на практика :)

sigkill :) откакто подкарах тоя жабокрек ми дойдоха силите (но не и акълът, за съжаление) и като нищо ще го докараме и до синтезатор :) но точно в тази схема искам да внеса само тази модификация (както и един jfet буфер, който го има в други варианти) и да си я направя така. после непременно ще я пробвам и в дублиран вариант, интересно :) но сега в момента тъпча на едно място. колко учебни часове съм прекарал в гледане в една точка, вместо да си чертая платките, понеже нямам готово решение за кондензаторите. ако бях склонен просто да ги сменям с ключе, досега да съм мирясал :)

Сря Ное 24, 2010 10:24 am
Профил
Аватар

Мнение 
egasimus, "бонговата схема" си я видял няколко поста по-горе като "схемата на R2D2" :) Лошото е, че къщата на Бонго вече година е "вили и мотовили" и той няма време/желание да си изкопае малкото оцеляла литература пък и не ти е там проблема щото Бонго ти каза къде да търсиш :) И не забравяй, че свързването на кондензатора се определя от неинвертиращия вход на десния ОУ!

Cekins, къде ги видя тия щото аз нищо богато (и безплатно) не мога да изкопая. Затова рева за силистренския сайт който падна жертва на ченгеджийницата заради евентуалните авторски права върху книги непреиздавани от 20-100 години!!!
За това приказвам де: http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?t=7155

Сря Ное 24, 2010 9:44 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща