| Автор |
Съобщение |
|
milenjs
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
 Софт за "Check" на HDD?
Главоболя се с един лаптоп, тушиба тунешиба. Явно има проблем с диска, нормален формат не минава, бърз минава но трудно (бавно) кача файловете то не докрая.
Искам да му пусна един тест на диска но за съжаление с никой от инструментите на UltimateBootCD не засича Sata диска му. Гледам в нета доста програмки но за съжаление за FDD което по традиция липсва на новите лаптопи, или пък за CD каквото празно нямам в момента
Някой знаели такова тулче което може да се стартира от USB флашка и подържа Sata на Hitachi?
|
| Вто Ное 23, 2010 10:19 am |
|
 |
|
jijo
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Юли 07, 2005 7:49 pm Мнения: 38 Местоположение: София
|
 Re: Софт за "Check" на HDD?
Вземи Hirens диска или от UltimateBootCD му пусни фабричния тест на Hitachi. Ако пак не го открива провери в БИОС AHCI настройките на диска.
|
| Вто Ное 23, 2010 12:10 pm |
|
 |
|
milenjs
|
Това за AHCI-то го проверих първо, този няма такава настройка в биоса.
От UltimateBootCD който имам теста на Хитачи не тръва защото не разпозава диска, явно ми е стара версията.
Сега се боря да кача Hirens на флашката за да пробвам оттам ама още нямам успех в създаването и 
|
| Вто Ное 23, 2010 12:27 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Ако BIOS-а ти не е доволно стар и може да boot-ва от USB, можеш да прехвърлиш ISO имиджи (CD) върху флашка.
EDIT: Не е просто копиране на ISO файла върху флашката, но по нета има достатъчно информация как се прави.
|
| Вто Ное 23, 2010 1:00 pm |
|
 |
|
milenjs
|
Абе справих се с качването на Hiren на флашката, стартирах от там Hitach тулчето и изплю това -
Failure code : 0x73 – Defective Device. Excessive Shock. 
|
| Вто Ное 23, 2010 1:02 pm |
|
 |
|
woody
|
Това е дошло от S.M.A.R.T.
|
| Вто Ное 23, 2010 1:11 pm |
|
 |
|
milenjs
|
Не знам от къде го изрови но нямаше опция СМАРТ в биоса да се разрешава/забранява. Съответно не показваше нищо.
Иначе тулчето на Хитачи работи 5-6 минути, пълни разни прогресчета, тества нещо и каза това. Еми честито ново HDD на собственика 
|
| Вто Ное 23, 2010 1:13 pm |
|
 |
|
woody
|
BIOS-а само го забранява комай, SMART-а си е в диска. Пази история на разни параметри, има кратки и дълги тестове.
Виж дали не може да ти покаже SMART данните - например брой релокирани сектори.
|
| Вто Ное 23, 2010 1:16 pm |
|
 |
|
traqn_savov
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Окт 01, 2009 8:50 am Мнения: 125 Местоположение: Varna
|
S.M.A.R.T пази много неща в себе си за работата на диска,и мда на самият диск е..
общо взето всичко се пише вътре, системата за мониторинг на диска е супер яка и добре измислена..
_________________http://truna.freehosting.bg/
форум за механици..
"Любителска електроника" не означава скапана а означава с много любов правена..
Ако можеше да се съберат техническият отдел на atmel и маркетинговият отдел на microchip, ще се получи нещо велико.
|
| Чет Ное 25, 2010 11:47 pm |
|
 |
|
nik
|
MHDD
най яката и безплатна програма, под дос е но не ми пречи, качил съм си на една флашка дос и боотвам от нея, имаше още една подобна за вин ама иска лиценз и същите функции нищо повече
|
| Пет Ное 26, 2010 1:59 pm |
|
|