Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
верига с регулируем капацитет 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Мии sigkill, применуването може да стане само от теб или Рек-а.
Иначе тази вечер сме вкъщи с колегата да си пием узото и нещата се оказаха сложни. Той искал да си свири през компютъра а това води до Low Voltage истории. Отделно дето имал оная кутийка с двойния триод ама тя не била усилвател а нещо с ефекти и рядко я ползвал. Аман от маниящината ви! :) Ний ще го накъдрим, ама ти ако не спазваш правилата на аудиофилите ще те гледаме по новините обесен на някой стълб като JSOUND например дето не ни е навестявал след импулсното му... :)

Съб Ное 27, 2010 10:41 pm
Профил
Аватар

Мнение 
sigkill, еврика!!!
Тръгнах по логиката, че сигналът трябва да се ограничи външно за да не го прави компа. Това ме доведе до мисълта за доброто старо КПС104А, отидах да му търся даташита и се оказа, че всички гении мислим еднакво :) Братята руси вече са измислили как да имитират ограничение от лампов триод и явно това е опасна мисъл защото много статии изчезват загадъчно. Тичкай да четеш докато още има какво!
Добра начална страница: http://www.guitarjfet.ru/index.php?opti ... &Itemid=34

Edit: Забравих да попитам: това дето в повечето схеми не слагат електролит да шунтира 9В батерийката нарочно ли е? Тя доста шуми все пак...

Пон Ное 29, 2010 12:33 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
КПС-а беше някаква джфет сборка нали ? Знам има много схеми имитиращи точно лампови усилватели и пред-ове , за крайно стъпало пък има дори един стар АДА валвулатор ( или нещо подобно) с малък двоен триод и трафче ... нелинейностите не са проблем , аналоговото им постигане съм го срещал по всевъзможни начини - джфет, опамп+ диоди в обратната , цмос инвертори (небуферирани) , клипващи р-р опампове , ламби , отделно генериране и смесване на хармоник (подобно на обработката на Илич патентовано ото него в САЩ-ите) ... за електролита в елементарните схеми не съм се замислял , в останалите има дори повечко - един на захранването , един за виртуалната маса на оу-тата , понякога още в рц филтри на захранването за отделните оу-та ( в ефекти с голям гейн). Видя ли гитар-порт-а ? Твоят музикант вероятно търси нещо подобно? Всеки дефект в схемата води до ефект в звука - беше го казал Симо Лазаров ...
За руските схеми да знаеш че имат често грешки или пък са трудни за съживяване/настройка ... то инак се ползват определен брой блокчета в граденето на ефекти , като се свикне на схемотехниката лесно се синтезира схема .. но докарването на звук дето се харесва на музикант изисква човъркане или правене на нарочни грешки с разчитане на късмет ... тука музикант с малки познания по електроника може да постигне това което търси и това е една от причините да има толко много модове/съркуит-бендигни ...

Пон Ное 29, 2010 2:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ааа, това което изкопах е по-специално - цели се максимална близост до триода и по волтамперна характеристика и на слух и без излишни чаркове. Руснаците са царе в тази област да правят от нищо нещо, имат и знанията по аналогова. Това че схемите им искат настройка е нормално защото разчиташ на параметрите на прост аналогов елемент а той се произвежда с толеранс. Иначе и с PIC може да стане ама никой сериозен музикант няма да го купи. Настройката не ми е проблем а това че имам 10-15 КПС-та ме докарва до небесата щото мога да почна веднага - тук струнни манияци много, не само китаристи.

Сега ме чака едно четене пък имам достатъчно друга работа. Само основната тема в един от форумите е 70 страници пък колко други има... Но рано или късно ще намеря оптималното решение.

А това с USB-тата не върши по-добра работа от звуковата карта щото ха на бас че се захранва с 5 волта а аналоговото му е черна кутия. Една китара изкарва над 1В пик а моят човек иска да комбинира два адаптера... Той иначе слуша метъл ама не го свири.
Нали споменах как бесят по стълбовете само заради думичката "силиций" :)

Пон Ное 29, 2010 6:55 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3