Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
регулиране разреждането на АБ 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение регулиране разреждането на АБ
Здравейте. Как мога да контролирам разреждането на автомобилна батерия? В смисъл с някакъв регулируем консуматор. Дали с една 50W луничка за осветление на 12V + съответния димер ще мога да регулирам силата на тока от 0 до 4 ампера, както излиза по моите сметки. :oops:

Нед Ное 28, 2010 8:03 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Какво ще рече димер? И каква е целта на разреждането?

Нед Ное 28, 2010 9:49 pm
Профил ICQ

Мнение 
Зададох същия въпрос на трима познати. И тримата ме попитаха веднага за какво ми е, а не как се прави. :) В крайна сметка не успяха да ми помогнат.

За съживяване на акумулатори - разряд, заряд и т.н.

За "димера" се изинявам, че го казах жаргонно, но не знам техническото му наименование. Предполагам някакъв вид потенциометър. Използва се за регулиране на осветлението. Луничките най-вече се използват в окачените тавани от гипскартон. Като прибавиш димера и получаваш романтика в стаята.
Някой знае ли дали ще ми свърши работа или ако има някаква друга идея?

Нед Ное 28, 2010 10:00 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
Има някои неизвестни около регулатора (димера), затова не може да се даде положителен отговор.
Ако например този регилатор е импулсен преобразувател 220>12 няма да стане. Ако е трансформатор
с регулируем изправител, пак няма да стане.
Един евтин вариант би могъл да бъде например 2 крушки за стоп+ габарит
като според желания ток включваш различни комбинации от крушките, 5, 10, 20, 25, 30, 40, 50 вата

Нед Ное 28, 2010 10:29 pm
Профил

Мнение 
Мерси за идеята с крушките. Точно така правя в момента. Различни крушки, различни комбинации и става номера. Но понеже бях виждал в практикер един готов кит да се продава и схемата му беше следната:
1. Инвертор 220V - 12V
2. Димер
3. Лунички

Димера и инвертора бяха отделни устройства.

... и ми хрумна идеята да взема един димер и една луничка. Какъв трябва да е регулатора (димер) за да ми свърши работа? Няма ли някакъв, не чак толкова сложен начин за да стане?

Нед Ное 28, 2010 10:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
nypko, съживяването на оловни акумулатори се нарича десулфатизация и покрива малка част от дефекти които почти не се срещат вече. Друго съживяване ще е "мижи да те лажем".
Десулфатизацията става като се зарежда с малък ток за 48 часа и повече. Най-доброто е несиметричното зареждане (а не цикли заряд-разряд): зареждането е с ток например 1/10 от капацитета се редува с 2-3 пъти по-голям цикъл на разреждане с доста по-малък ток - съотношението крайния резултат да е около 3:1. И редуването да е бързичко, навремето за по-лесно го правеха с мрежова честота но ми се види прекалено бързо.
Значи: имаш 40Ач акумулатор. Пущаш му за например 0.1сек 4А заряд и след това за 0.3сек го разреждаш с 4/(3*3)=0.45А. Показател за "оправянето" на акумулатора е по-малката разлика в напрежението заряд-разряд. Това става с два превключваеми генератора на ток. Отделно трябва да имаш ограничител по напрежение който да не позволява надвишаването на 1.5В на клетка например.

Скоро срещнах по-модерен алгоритъм лесно изпълняем с PIC да речем:
1. Зареждаш с ограничен ток. За десулфатизация е добре да не надвишава 1/10 от С.
2. Следиш докато напрежението не надскочи някаква безопасна граница, 14.4В е добре за автомобилни.
3. Ако минат няколко часа и на напрежението не му се качва значи акумулаторът е за вторични. Същото важи ако след 15 часа не е достигнал максимума.
4. След достигане на максимума изключваш зареждането. За десулфатизация е добре да почнеш разреждане с 1/33 от С докато не се стигне до критично напрежение 10.8В. Така мериш и капацитета на акумулатора.
5. Ако капацитетът почне да влиза в релси, да речем 30% от зададения постепенно вдигаш зарядното напрежение до не повече от 15В а разрядното да се доближи до 14.4В. Мисля, че 30-100 цикъла са добра идея ама ще експериментираш.
6. Ако след 48 часа не се стигне до поне 30% капацитет - и циганите хляб ядат :)
А горният алгоритъм много лесно се индицира със светодиодче за заряд/разряд а от окомера по-точно нема.

Едит: уф, забравих по темата: като става дума за токове 1/33 от С това е например 2А при 60Ач или около 25Вата и всеки 2N3055 с удоволствие би ги разсеял, особено с помощта на вентилаторче.

Пон Ное 29, 2010 12:06 am
Профил

Мнение 
Ех, откъде ги учите вие тези работи. :o Мерси за подробното разясняване, но за съжаление познанията ми на този етап стигат единствено до метода - "цикли заряд-разряд"
Обаче имам един въпрос, относно - "Показател за "оправянето на акумулатора ..."

Аз гледам следните неща:

- При стартиране на двигателя, гледам до колко "кляка" напрежението. Преди процедурите разряд-заряд, при въртене на стартера то пада до 5,6,7 волта. След две-три процедури, примерно държи 9 волта. Така процедурите продължават, докато има подобрение.

- Проверявам капацитета. Разреждане с 1/20 (тука използвам крушките) от капацитета в продължение на 20 часа без да е достигнат минимума - 10,8V, отговаря на капацитета, който е на етикета на акумулатора. Това е идеалния вариант. Прилагам процедурите разряд-заряд, докато има подобряване.
Обаче ти казваш 1/33 ? Предполагам, че просто е по различен метода - 1/33 в продължение на 33 часа е идеалния вариант.

И конкретно по темата, това нещо дали ще ми свърши работа:
http://cgi.ebay.com/LED-Light-Dimmer-Br ... 3362a26b19

Пон Ное 29, 2010 1:28 am
Профил
Аватар

Мнение 
Output current: less than 8A
Output power: 96W

Ако спазиш тези максимални условия - може и да ти свърши работа...
Пише LED димер но вероятно ще върши работа и за крушки.

Пон Ное 29, 2010 12:33 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Автомобилния акумулатор е подложен на супер екстремални условия - той по принцип и си е предвиден за това, но стигне ли до там, че да не можеш сутрин да запалиш - пиши го бегал (това ако всичко друго по колата е наред) - за мен всичко това за възстановяване на акумулатора са митове и легенди - оправя се за ден два и пак е у киреча. И най-накрая почти всичкото олово се превръща в оловен сулфат (на дъното на клетките дето не можеш да го видиш - а не където по принцип трябва да бъде) а от сярната киселина (H2S04) остават само Н-то и О-то в познато на всички нам съединение :)

Пон Ное 29, 2010 2:06 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
nypko, аз написах в гуглето "десулфатизация" и намерих какво ли не а с "десульфатизация батареи" се намесват братята руси пък те най-добре знаят. Моите знания са от тях.
По-долу прилагам възможно най-простата схема взаимствана от русите по памет. Релето просто предотвратява разреждането на акумулатора при спиране на тока (най-евтиното е за ел-табла). Трафа трябва да е над 50 вата и е желателно над 100. Диодът трябва да е як, 10А да не му правят впечатление.
Резисторите - хъммм. Многоватови са де :) Колегите да си направят гимнастика на мозъка защото аз вече и с елементарната математика не се справям без четиризначни таблици :cry:
Идеята е: при 12.6В от акумулатора и около 1В върху диода заряд да протича през около 1/3 от времето с например 5А ефективна стойност. През останалото време акумулаторът да се разрежда през R2 с 0.8А ефективна стойност примерно.
А ако намериш оригинала при братята руси...

Прикачени файлове:
NONAME.JPG
NONAME.JPG [ 12.39 KiB | Прегледано 1793 пъти ]
Пон Ное 29, 2010 9:04 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Bongo, това е най-лесния начин да скапеш един съвременен акумулатор.

Като искате хубави АБ си намерете алкални клетки.

А имах възможност да си подсигуря 40-50 клетки (30-40 амперови) от казармата. Не се водеха никъде и никой не знаеше за тях. Само дето клетките са по 1,2 волта. Иначе са принципно вечни.

Сря Дек 01, 2010 12:51 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 11 мнения ]