| Автор |
Съобщение |
|
traqn_savov
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Окт 01, 2009 8:50 am Мнения: 125 Местоположение: Varna
|
 Питане относно PIC и C
Често срещам следният синтаксис
мисля че вкючва и изключва но не мога да схвана програмната логика на този синтаксис..
моля разяснете..
И как се влага код на асемблер така става ли asm("NOP");
_________________http://truna.freehosting.bg/
форум за механици..
"Любителска електроника" не означава скапана а означава с много любов правена..
Ако можеше да се съберат техническият отдел на atmel и маркетинговият отдел на microchip, ще се получи нещо велико.
|
| Сря Дек 01, 2010 10:07 pm |
|
 |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ти ако това горното не можеш да разбереш, тогава не знам къде си тръгнал мнения за симулаторите да даваш  .
Сега представи си, че E_PIN_MASK е някакво число (а то е - дефинирано е някъде в програмата) - например 0х01, демек първи пин на порта (0х02 е втори, 0х04 трети, 0х08 четвърти и т.н.)
Първия ред прави ИЛИ на стойността на порта с маската за пина, т.е. вдига пина в 1. Например ако порта ти е бил 0х40 става 0х40 | 0х01 = 0х41. Втория ред прави обратното - сваля пина в нула като прави И на порта с обърнатата маска (~ прави 0х01 на 0хFE) и ако порта е бил 0х41 става 0х41 & 0хFE = 0х40. Надявам се да е било ясно и да знаеш какво правят операциите ИЛИ и И  .
|
| Сря Дек 01, 2010 10:46 pm |
|
 |
|
traqn_savov
|
За симулатора пробвах готови схеми работещи и нито една не тръгна  и смятам да ги оставям на страни симулаторите, и да си се занимавам с програмиране..
Не че и то върви много, но върви доста повече от симулациите.
Така че не ме обвинявай мен че готови работещи схеми не тръгнаха, аз съм ги реализирал и са си вървяли, на симулатора греда.
А геният писал тоя код (понеже не е мой) можеше да го направи просто E_PIN_MASK_ON и E_PIN_MASK_OFF то целта му е само да вкючи и да изкючи един пин и нищо повече
Явно го е измислил по заобиколният начин..
Благодаря ти за помоща. 
форум за механици..
Ако можеше да се съберат техническият отдел на atmel и маркетинговият отдел на microchip, ще се получи нещо велико.
|
| Сря Дек 01, 2010 10:53 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Траяне, най-добре си замълчи, защото нали знаеш приказката за птичето и кравешкото лайно  .
|
| Сря Дек 01, 2010 11:14 pm |
|
 |
|
traqn_savov
|
окей можеш да делнеш темата.
форум за механици..
|
| Сря Дек 01, 2010 11:19 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
А я си представи, че трябва да сетнеш няколко пина - специално тези при ПИК и двете стават за две инструкции - за пет пина ти трябват 5 BSF/BCF
|
| Сря Дек 01, 2010 11:24 pm |
|
 |
|
traqn_savov
|
Е аз сега се уча не знам всичките работи, ако знаех всичко сигурно нямаше да имам нужда от помощ и щях да си правя нещата сам... 
форум за механици..
|
| Сря Дек 01, 2010 11:27 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Това по принцип е ОК и е супер нормално и даже е добре, че питаш  . Проблема при теб е да си спестиш засега умозаключения от сорта на "А геният писал тоя код", защото не си в позиция, от която можеш да ги правиш  .
|
| Сря Дек 01, 2010 11:34 pm |
|
 |
|
traqn_savov
|
Геният както се вижда не ми е в кавички изречението което според правилата на българският синтаксис не е отрицание а възклицание...
въпреки че малко лаконично прозвуча
Имах предвид че човека много е разбирал, обаче като е писал учебника не е обяснил това, което означава че е допускал че който ще чете това ще разбира колкото него, което пък изкючва някой който знае толкова много да чете точно учебник за начинаещи..
Проблема на всички учебници е точно този, пишещият-знаещият го е написал така че предполага че и този който го чете ще го знае, но не винаги е така..
Че тази дупка която се получава гледам да я запълня с допълнителна информация от форуми и сайтове, в частност тоя форум, понеже чалга форуми колкото искаш ама сериозните малко..
Което е хубаво че го има форума де..

форум за механици..
|
| Сря Дек 01, 2010 11:57 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
|
| Чет Дек 02, 2010 12:00 am |
|
 |
|
traqn_savov
|
Е едно е 5 волтова схемичка, друго си е 220 волтова схема да вързваш. 
форум за механици..
|
| Чет Дек 02, 2010 12:07 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Демек извода е: за 5 волтови схеми можем да вярваме на форума, ама за 220 волтови е най-добре да не му вярваме, нищо че 5 волтовия пик може да управлява с горните две команди някой даже 380 волтов мотор  .
Мамина душичка  .
|
| Чет Дек 02, 2010 12:30 am |
|
 |
|
marcuka68
Ранг: Ориентиран
|
 Едно примерче за побитови операции, ако не съм го сбъркал
Не помня вече, ама сигурно в книгата на Хърбърт Шилд имаше доста примери за побитовите операции.
Тук има пример за питаните изчисления, ако не съм ги объркал 
|
| Чет Дек 02, 2010 9:26 pm |
|
 |
|
traqn_savov
|
Да аз имам и двете книги С и С++ на Хърбърд Шилдт

форум за механици..
|
| Чет Дек 02, 2010 11:44 pm |
|
|