Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Отказоустойчивост и класически PIC 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение Отказоустойчивост и класически PIC
Здравейте,

Ако забие (опаразити се) класически PIC16F84/84A и т.н. и не сработи CLRWDT хипотетично, какво става? 1 си стои в 1 или как?

Дилемата ми е, дали дадена честота да я изработвам с хардуер или във PIC-a. MCUто изработва управление и честота, а и двете са ми важни. Да ги разделя ли? Честотата не е висока. Отказоустойчивост гоня.

Някой има ли опит с абсолютно забиване поради форсмажор?

Пет Дек 03, 2010 6:06 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Аз бих сложил ресет чип / за бавното покачване на напрежението/
+ някакъв таймер за ресет освен WDT - на него нямам вяра!!

//а и бих сменил чипа де............... :D

Пет Дек 03, 2010 6:24 pm
Профил ICQ

Мнение 
Wise написа:

//а и бих сменил чипа де............... :D

Напрежението се качва по-полека. Ако имаш под ръка схема за ресет/таймер и пр. - прикачи нещо. Ще съм благодарен. Не съм се блъскал да откривам тая топла вода. Иначе съм на тоя PIC, защото е по-прост, а на Atmel не ми се минава. Не си заслужава ситуацията.

Пет Дек 03, 2010 6:41 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Поледни това : L4949D - хем стабилизатор, хем супервайзер на захранване, хем резет схема :)

Аз досега не съм виждал ПИК да забие безпричинно. Основните причини са софтуерни. Но 84-ката е бедна на супервайзори - избери си нещо с малко повече хардуерни гаджети по него. Тоя чип звучи несериозно, колкото и да е бил връх на сладоледа, все пак е било преди 20 години.

Конкретно на въпроса - зависи какво забие - ако е някакъв хардуерен модул (CCP PWM примерно), ако не е спрял кварца, ще продължи да работи. Ако го правиш чисто софтуерно, ще остане в това в което е бил последно преди да забие. Ама за да го ошашкаш трябва да допреш 220 волтови кабели на 3-4 см. от ПИК-чето, или да цъкаш индуктивен товар без всякакви предпазни вериги (диод при DC или снубер при АС) и да не си спазил елементарни изисквания към проектирането на платката.

Ако искаш да се предпазиш от оставяне на включено на нещо дето е с импулсчета, може да разгледаш хилядите схеми с NE555, конкретно търси missing pulse detector.

Пет Дек 03, 2010 7:00 pm
Профил ICQ

Мнение 
Cekins написа:
Ако искаш да се предпазиш от оставяне на включено на нещо дето е с импулсчета, може да разгледаш хилядите схеми с NE555, конкретно търси missing pulse detector.

Благодаря :) Захранването е предвидено добре, сорс кода е наред. Точно - ако забие от индукции евентуални, да не продължи да цъка :)

Пет Дек 03, 2010 7:42 pm
Профил

Мнение 
Може да разгледаш в нета за external watchdog, като има най-различни. Някои следят и захранването, на някои трябва да им се пусне watch god таймера с импулс, иначе не работи, на други си работи винаги. На сайта на микрочип има доста, но там не съм виждал такива, на които watch dog таймера да е включен винаги, все ти го пускаш с импулс на входа им.

Съб Дек 04, 2010 11:38 am
Профил
Ранг: Новодошъл

Мнение Re: Отказоустойчивост и класически PIC
omega_plus написа:
Здравейте,

Ако забие (опаразити се) класически PIC16F84/84A и т.н. и не сработи CLRWDT хипотетично, какво става? 1 си стои в 1 или как?

Дилемата ми е, дали дадена честота да я изработвам с хардуер или във PIC-a. MCUто изработва управление и честота, а и двете са ми важни. Да ги разделя ли? Честотата не е висока. Отказоустойчивост гоня.

Някой има ли опит с абсолютно забиване поради форсмажор?

Ако не сработи CLRWDT, следва генериране на RESET, начално установяване на всички регистри и започване на изпълнение на програмата отначало.

Wise написа:

Моите наблюдения са, че си работи много добре.

Съб Дек 04, 2010 1:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Cekins написа:
Аз досега не съм виждал ПИК да забие безпричинно. Основните причини са софтуерни. Но 84-ката е бедна на супервайзори - избери си нещо с малко повече хардуерни гаджети по него. Тоя чип звучи несериозно, колкото и да е бил връх на сладоледа, все пак е било преди 20 години.

Абсолютно не съм съгласен. Колкото по стар и по беден на "глезотии" е един процесор, толкова повече вяра му имам. Работя с пикове от времето на 16C версиите при това в доста лоши условия, та не е като да нямам наблюдение. Минал съм през почти всички смени на нa технологията при 16 и 18. По принцип пиковете лежат на стари лаври за железни като устойчиовст. След поредното пилене на плочката, вече не са по добри от конкуренцията. Тоест също толкова зле колкото тях са.

Иначе вътрешното куче си е достатъчно просто, за да работи добре и стабилно. Аз бих му се доверил. Виж браун аут рисета при новите пикове, е поосран, заради нановат глупостите предполгам. Впечатленията ми са че не може да му се вярва на 100%.

Та според мен защита по време освен вътрешното куче няма смисъл. Освен ако не ти го изискват нормативно. За напрежението бих си сложил външен чип.

Иначе не знам какво ти е приложението. Но например ако драйвиш H мост би било проблем ако ти забие едното рамо (остане някой и друг транзистор наситен). Аз за такива случаи си слагам един сериен капацитет. Просто и ефективно.

Нед Дек 05, 2010 12:37 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Имах предвид че е беден и от към периферия. Сигурно е много стабилен, ама в момента едва ли го правят по същата технология както едно време. Така, че едва ли е по-различен от сегашните 16-ки откъм шумоустойчивост и т.н.

За мен единственото му приложение е Compatability Mode :)

Сега в момента работя по една джаджа дето 16ф88 си пасва чудесно - ползвам му повечето периферии - цифрови и аналогови.

То всъщност аналоговите фийчърси биха ми липсвали много в по-старите чипове .

Нед Дек 05, 2010 7:22 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Напротив технологията си е старата. Затова и цената си е старата :)

Нед Дек 05, 2010 11:44 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
Напротив технологията си е старата. Затова и цената си е старата :)

То затова и един 16Ф84 струва колкото една шепа 24-ки.

Нед Дек 05, 2010 11:55 pm
Профил

Мнение 
Не, от PICа ми трябват няколко управляващи пина. Понеже не ми трябват повече и по презумцията по-простите неща се скапват по-малко, затова съм с него. Цената е добра, а ме мързи да минавам на Atmel.

Ако забие, устройството почва да харчи много. Ще издържи на топлина, но ако не се забележи, не знам колко. А едва ли ще се забележи. Захранването му е предвидено много добре. Остава ПИК-а да се ушашка.

Пон Дек 06, 2010 10:26 am
Профил
Аватар

Мнение 
1. Пика сам няма да се "ушашка".

2. Минаването на Атмел с нищо няма да ти помогне откъм "стабилност". Напротив.

Пон Дек 06, 2010 11:16 am
Профил ICQ

Мнение 
omega_plus написа:
Не, от PICа ми трябват няколко управляващи пина. Понеже не ми трябват повече и по презумцията по-простите неща се скапват по-малко, затова съм с него. Цената е добра, а ме мързи да минавам на Atmel.

Ако забие, устройството почва да харчи много. Ще издържи на топлина, но ако не се забележи, не знам колко. А едва ли ще се забележи. Захранването му е предвидено много добре. Остава ПИК-а да се ушашка.

И един пин да ползваш, цената на този пик си е жив обир. Ако забие WDT ще го върне в правия път много бързо, така че не му мисли.

Пон Дек 06, 2010 1:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
2. Минаването на Атмел с нищо няма да ти помогне откъм "стабилност". Напротив.

Цецо, имаш ли конкретни данни?

Пон Дек 06, 2010 4:07 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща