|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:24 pm
multiboot, BootManager, OS Selector ... помагайте
| Автор |
Съобщение |
|
fuser
Ранг: Ориентиран
|
 multiboot, BootManager, OS Selector ... помагайте
Идеята ми е следната, на едно РС да инсталирам няколко операционни системи (два виндоуса и едно убунту) и при стартиране да избирам една от тях, по възможност и да са заключени  . Доста се рових из нета, но .... много и разнообразни програми и не знам на коя да се спра. Ако някой е правил подобно нещо, ще се радвам да сподели опит.
|
| Пет Дек 10, 2010 12:08 am |
|
 |
|
michev
Ранг: Форумен бог
|
Инсталирай си 2-та вин-а първо, така че да можеш да избираш кой да пуснеш, после инсталирай убунту-то. То ще ти инсталира буут мениджър - grub, който от своя страна ще "прихване" всички налични ОС-и и ще създаде меню за избор. За парола - нищо не мога да кажа.. имам подозрения че, ще има възможност.
За линукса гледай да отделиш 2 партишъна най - малко (руут и суап).
|
| Пет Дек 10, 2010 12:27 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
От опит знам, че инсталирането на повече от една ОС на ПЦ е голяма глупост.
Но щом си решил, то е ясно - качваш бозата и след нея лайнукса.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Дек 10, 2010 12:29 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
grub има една досадна подробност, не ти предлага да стартира по подразбиране Win, а само Linux. Затова след всяко пускане на компютъра трябва да избираш Windows, ако го предпочиташ де. Всъщност, има възможност да се сменя ОС-то по подразбиране, но е някаква сложнотия, така и не успях да се преборя с тази идиотщина и съм го оставил така.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Дек 10, 2010 2:40 am |
|
 |
|
syscop
|
Инсталирай първо Linux-а. Обясни му да сложи grub-а не в mbr, а в този на партишъна, където е. След това си слагаш windows-те. Редактираш си boot.ini на последния инсталиран windows и си в джаза  . Последователността е тази. Понеже отдавна съм го правил това нещо не си спомням дали не трябваше да се копира boot record-а от партишъна на linux-a във файл и да се опише в boot.ini. На OpenBSD искаше.
|
| Пет Дек 10, 2010 9:27 am |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Пи грешиш  GRUB е перфектен bootloader ако знаеш как да го ползваш .
Винаги можеш да му кажеш че е основния буутлоудър и примерно в GRUB 2 отвори /boot/grub/grub.cfg
и си размести menuentry има и други екстри ама иска четене
даже и ако си инсталираш още операционни системи и / или кернели, само с една команда update-grub и то си намира всички OS-ове и си прави този файл  .
@fuser за защитеността ... ми просто си слагаш на всяка OS user с парола 
|
| Пет Дек 10, 2010 9:50 am |
|
 |
|
rumen65
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Окт 06, 2005 2:06 pm Мнения: 194 Местоположение: Sofia
|
Тук е описано как се прави:
http://www.hackourlives.com/change-default-boot-order-ubuntu-10-04-lucid/
1. sudo gedit /etc/default/grub
2. Сменяш GRUB_DEFAULT с което ти трябва и записваш.
3. sudo update-grub
|
| Пет Дек 10, 2010 10:54 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Ми що не си инсталираш ОС-а който ти е най-необходим, и после Oracle VM - Virtual box, и оттам си подкарвай колкото ОС-а искаш.
само по-някой друг проблем с ком порта ще ти дава, иначе си е ОК
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Дек 10, 2010 1:32 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Последния път като сложих grub - следвайки подробна инструкция, намерена някъде - трябваше
да преинсталирам windows. Предния път не беше така, ubuntu-то само като го слагаше се справи.
Във всеки случай преди да почне човек ако не е съвсем откачил трябва да има животоспасяващо
копие на нулевия сектор на boot диска си (може да стане с някакво linux live CD, колкото да има DD
и оттам - навярно от RAM-диска - да го изftp-чи примерно нанякъде).
Аз последно успях да докарам нещата до по-безопасенн вариант.
Основната OS на диска на телевизора ми е windows (на компютъра ми е DPS  ); та някак я докарах
така, че да предлага две boot -опции както стандартно windows го прави (в някакъв текст файл
май беше всичко).
Втората опция стартира GRUB, който вече бутва linux (от друг partition на същия диск, не нулевия).
Така се избягва максимално мазането по блок 0, който като не го знае човек как е оправяне
няма ако бъде засран.
[edit] Ей го моя boot.ini:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect /NoExecute=OptIn
c:\linux.bin="Linux"
В тоя linux.bin файл всъщност е копието на grub, което не помня вече как го слагах
там... Май бях бутнат вече в линукс когато го сложих с просто cp отнякъде, дето беше
приготвено.
[/edit]
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Дек 10, 2010 6:19 pm |
|
 |
|
syscop
|
по-скоро с нещо такова dd if=/dev/hda of=bootrec.bin bs=512 count=1, където /dev/hda е дяла, където е инсталиран grub-а.
|
| Пет Дек 10, 2010 7:24 pm |
|
 |
|
tgi
|
Може и така да беше, не помня - понеже рядко ми се налага да рия wintel инсталации
всеки път трябва да чета отнякъде как става... Май ми се събужда някакъв спомен че нещо
такова беше де.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Дек 10, 2010 7:42 pm |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
@tgi дори и да си прецакаш MBR na win партишъна не е нужно на преинсталираш а само да бутнеш рековъри конзолата от инсталационния диск на бозата и да напишеш fixmbr и евентуално fixboot и си готов ..
а за grub-a най лесно е да пуснеш liveCD на убунту да си монтираш дяла дет искаш да ти е груб-а и да пуснеш grub-install .. с параметрите му за дял на инсталиране и това е ..
|
| Съб Дек 11, 2010 9:56 am |
|
 |
|
tgi
|
Е това за регенерацията на нулевия блок го гледах тогава, но ми оставаше до
сутринта да ходя на демо с тоя телевизор в ролята на VNC екран за анализатора.
Бозата се беше сринала - съвсем сама, както си стоеше включена, рестартира се
и беше дотам, трябваше да я преинсталирам. Веднъж за две години примерно употреба
на тоя телевизор - дали някой и е помогнал по мрежата няма как да знам.
Но линукс все още се бутваше - и не исках да го развалям, с него също имаше
VNC гледарка. Не особено убедително за клиентите - те искат да видят как и на
техния телевизор излиза анализатор, а знаят windows само - ама по-добре от
нищо.
Та затова след като преинсталирах windows, бутварката за линукс естествено
беше заминала. Употребих поне час в четене как да я възстановя и я възстанових
така, че линукс пак се бутваше - само дето windows се сгняса и бях на square 1.
Пак инсталирах бозата и тоя път направих по-индиректната бутварка, което
проработи - а на демото ходих без да съм спал (което беше нещо толкова ново
колкото и сриването на бозите и замазването на нулевите сектори  ).
|
| Съб Дек 11, 2010 4:22 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Не споря дали е перфектен или не, просто потребителския интерфейс е неприятелски настроен. Сравнявам го примерно с Lilo, онова работеше като куче, просто пишеш lilo windows и толкоз, оттук нататък по подразбиране е windows. Дори ми се върти, че при Lilo това можеше да се сменя още при показване на първоначалния му екран. Не сакаше ни четене, ни губене на време.
Не знам защо повечето дистрибуции преминаха на grub. Това е едно от нещата в Linux, което ме дразни, непрекъснато сменят пакетите в дистрибуциите без да има особена причина, след което се налага да се главоблъскаш. То хубаво си казал иска четене, ама за това четене се иска и пусто време, а то недостига, ако трябва за всяка глезотия да чета то не трябва нищо друго да върша, пък и се забравя. Отделно когато "забелязах" тази подробност на grub , мисля горе долу по това време tgi описваше перипетиите си с талавизора си, та реших, че е по-добре да се примиря с неудобството вместо да си докарам повече главоболия.
Погледнах файла /boot/grub/grub.cfg , но там още на първия ред пише "DO NOT EDIT THIS FILE" , при което веднага ми се изпари желанието да размествам каквото и да е в този файл  Ако събера кураж, ще изпробвам съвета
на rumen65 чрез промяна на /etc/default/grub . Не мисля, че е било кой знае колко сложно да сложат едно шибано и просто меню още в началото да можеш да избереш кое да ти е подразбиране. Ми ако ми се срине тотално Linux и нямам достъп до /boot/grub/grub.cfg или до /etc/default/grub ? Тогава какво правим ? Останал е да работи само Windows, или каквото там имаме. Или просто разкарам Linux по грубия начин. Тогава с двата пръста в контакта 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Нед Дек 12, 2010 2:17 am |
|
 |
|
plameniv
|
Както пише "DO NOT EDIT THIS FILE" аз си го ръчкам безгрижно, има едно номерче кой е по default само си слагаш кой номер да е , колко време да те чака за избор в сек, и тва е save и нищо друго!!!
Е трябва да запомниш че номерацията си започва от 0, ако си объркал следващия път кат влезеш го оправяш 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Нед Дек 12, 2010 3:29 am |
|
|