|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:24 am
Регулиране на температура
| Автор |
Съобщение |
|
glupcho
Ранг: Минаващ
|
Здрасти хора, да ви информирам за моя прогрес
Оправиха ми програматора, и след известни промени в кода и платката ми, почти върви. Естествено както се притеснявах, тъкмо за меренето на температурата не ми се получават нещата. При включване ми изписва на първия ред 0 градуса зададена а на втория 8 измерена  След като прецъкам малко бутоните се променя зададената(без забележки), и еднократно се променя измерената и забива на 26 градуса без никаква реакция повече  Пращам ви кода ми и една снимка, ако някой вижда някаква грешка в SPI-я моля да ме насоччите къде бъркам.
|
| Нед Ное 07, 2010 11:40 am |
|
 |
|
glupcho
|
Тръгна, тръгнааа  Не мога да повярвам !!!!
Има някои недостатъци, като например, че чат-пат не иска да се рестартира като му натисна бутона за ресет и не иска да ми показва трицифрените числа  Ако някой има подходяща конвертиираща програма (предполагам че там се корени грешката, за да не показва три числа) може да ми я даде да я разгледам, че не мога да се сетя какво й липсва на моята.
|
| Чет Ное 11, 2010 11:39 am |
|
 |
|
glupcho
|
Здравейте отново,
от тия дни започнах да се занимавам с дистанционния датчик SMTIR9902, оказва се че той вътре има нещо наречено thermopilе( не намирам еквивалент на бг), което представялява серийно свързани термодвойки, а също си има и терморезистор. На две от крачетата му мерим напрежението от термодвойките, което всъщност някак си трябва да ни говори нещо за температурата на обекта.
А пък на другите две крачета мерим съпротивлението и по една формула пресмятаме темепратура, която била обаче на корпуса.
Бая обърквация ми се стори, някой ползвал ли е такива термодвойки, сензори и тем подобни и знаете ли дали трябва калибриране, а пък и как трябва да се осъществи изобщо?
|
| Чет Дек 09, 2010 2:33 pm |
|
 |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами тази температура се използва за корекция на студените краища на 100-те термодвойки - те са затоплени до температурата на корпуса естесвтено. Аз се мъчих няколко елементарни теста да направя с този датчик но успеха беше отрицателен - никакъв смисъл в данните. Така, че - успех.
|
| Чет Дек 09, 2010 7:28 pm |
|
 |
|
glupcho
|
Малко кофти се получават с тоя датчик нещата .. а уж пише лесно измерване
Както и да е. Много благодаря на всички които помагаха в темата, вече си имам работещ и приличен терморегулатор 
|
| Пет Дек 10, 2010 6:50 pm |
|
 |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Представи си щом с този е "лесно", как е с някой дето не са "лесно".
|
| Пет Дек 10, 2010 8:12 pm |
|
|