|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:42 am
Най-близкия аналог на PIC16F84A?
| Автор |
Съобщение |
|
omega_plus
Ранг: Ориентиран
|
Благодаря  Значи все тая 
|
| Чет Дек 16, 2010 1:23 pm |
|
 |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Че не е все тая - не е.
Но, че нямаш избор е още по вярно 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Дек 16, 2010 1:26 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Абе не е все тая, но не си струва да задълбаваш в тая насока.
Има една камара 16F които имат селфпрограминг 
|
| Чет Дек 16, 2010 1:55 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
omega_plus, какъв % от устройствата, които си направил спират поради забиване на процесора и как разбра, че е така?
|
| Чет Дек 16, 2010 2:03 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Предполагам, че не му забиват, но се старае да вземе всички мерки да не забият евентуално.
Лео, все пак не можеш да чакаш да падне самолет, за да обявиш, че вече имаш явно доказателство, че дадена технология е грешна. Понякога (всъщност доста често) подобни мерки се взимат като презастраховка, макар да си наясно, че 99% от тях са излишни.
Отговорно твърдя, че всички сравнения които съм правил на 18F442 и 18C442, недвусмислено показваха, че ОТП-то е желязно, докато флеша е условно стабилен. Условно разбирай - рисетва се по лесно от околни смущения и веднъж успях да увредя съдържанието на флеша (Ф442 няма селфпрограминг!). При наистина сериозен тормоз де. Но говорим за Флеш по старата технология, оттогава микрочип я изтъниха и поевтиниха с нови 2 поколения, което на мен ми мирише на допълнително влошаване. Отделно и рисет системата им се влошава с годините, ама това е друга бира.
Но както казах - избор няма. Все още се намират С-та, но до няколко години ще изчезнат съвсем. Или цените им ще са космически. Така че слагай флеша и взимай мерки да не трепеш хората ако евентуално процесора отиде в трета глуха.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Дек 16, 2010 3:10 pm |
|
 |
|
omega_plus
|
Именно. Навремето имаше такъв термин: дуракоустойчивост.
Системата генерира големи смущения, както и да я въртиш. Работи стабилно, но всеки дурак при желание или идиотизъм може да направи беля преди предпазителя да се усети. Въпроса е дали лошото куче в ПИК-а ще се разлая или не. И дали записа в MCU няма да се затрие. Трябва да се мисли предварително. Нямам опит с поколенията и фамилиите ПИКове. Тоя малкия е достатъчен, стига да се държи дуракоустойчиво. This is the question
За колко години може да се разчита на верен запис в паметта при спокойна работа? Май беше 25 или колко?
|
| Чет Дек 16, 2010 3:46 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Цецо, аз пак да направя реклама на Кинетис-а на Фрискел - всеки бит от флаша им, който е някаква нова тяхна технология е изграден от около 200 нано частици, като всяка пази сама за себе си заряда и си имат някакъв алгоритъм, че ако еди си какъв процент от наночастиците е с определен заряд, то той се приема за правилен. Не е като да имаш само една клетка, която като се ошашка и не знаеш каква е била. Та поне на теория трябва да са доста напред вече с материала, отделно пък че можеш да заделяш от програмната памет за data EEPROM емулация, която държи до 10 милиона цикъла на презапис  .
omega_plus, винаги когато съм имал грижи с 84-те, то те са били с дейта флеша. Отделно винаги на пиковете (когато ги ползвах) съм слагал външен watchdog. Иначе притеснението ти за 25-я години според мен е пресилено - нали не очакваш нещото да се експоатира чак толкова време  .
|
| Чет Дек 16, 2010 5:05 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Абе човек, кажи какво точно ще правиш, че толкова те е страх. И може би ще ти дадем идеи.
|
| Чет Дек 16, 2010 5:57 pm |
|
 |
|
omega_plus
|
Естествено не очаквам 25. Но ако са 10 години ми се струва малко и ненадеждно.
Не се притеснявайте за моите проблеми. За големи смущения само практиката е критерий за това дали нещо бачка или не.  Нещото е направено, само да се тества как може да се прецака. Щото после да не ме питат за името 
|
| Чет Дек 16, 2010 5:57 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Цецо, съгласен, но ... как ще се докаже, че е забил MCU-то?
Е те тва не го разбрах!!! Кое се очакваш да спре да "цъка"?
И с F84A совалка ли уплавляваш? Браво!
Щото аз не можах да надскоча преносимите управляеми ракети с аналогова управление.
|
| Чет Дек 16, 2010 9:41 pm |
|
 |
|
omega_plus
|
Нямам опит със прецакването на MCU, но достатъчо РСта са ми забивали.
На ПИКа може да спре генератора, може да се опаразити чипа. Има ли наблизо няколко киловолта, всичко може да се очаква.
Един колега говореше за симфазни смущения, но да се "дефазира" малко и седи та гледай  Няма значение какво и как точно.
Нямам им вяра на тия заряди, де държат 20 години, ама всяко високо напрежение може да може да ги издуха 
|
| Пет Дек 17, 2010 12:12 am |
|
 |
|
relsys
|
Ей, няма край тая мъка....
|
| Пет Дек 17, 2010 12:38 am |
|
 |
|
omega_plus
|
Има. Край 
|
| Пет Дек 17, 2010 12:49 am |
|
 |
|
Цецо
|
Айде поне кажи какво правиш, че ми стана интересно, що толкоз сейфти го раздаваш.
|
| Пет Дек 17, 2010 9:48 am |
|
 |
|
CarBeta
|
...може да го удари гръм, може да мине трамвай(или влак) върху него, може да бъде ударен с чук, може да попадне в пожар или наводнение, може да попаден в експлозия(ако правиш детонатор да знаеш, че със сигурност генератора на ПИК'а ще спре). Може да бъде сдъвкан или олигавен от малко дете или от бултериер(може и друга порода по избор), може да попадне в нагорещен до бяло втечнен метал. Температурата на луната варира от +130 до -180 градуса и трябва "нещото" да може да работи поне в тоя температурен диапазон. Разстоянието от Земята до Юпитер е около 592 милиона километра. През това време генератора на ПИК'а трябва да работи безупречно а и Юпитер прави една обиколка около слънцето за около 11.8 години, дали флаша ще устиска толкова време ???
Последна промяна CarBeta на Пет Дек 17, 2010 11:47 am, променена общо 1 път
|
| Пет Дек 17, 2010 11:44 am |
|
|