Отговори на тема  [ 56 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
OpenOCD (Luminary timeout) 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение OpenOCD (Luminary timeout)
Някой може ли да ми каже какво значи:

Warn : Timeout (1000ms) waiting for ACK=OK/FAULT in JTAG-DP transaction

Процесора е Lm3s9b96 и вече втори (иначе работещ досега процесор) показа това съобщение по време на дебъгване с OpenOCD... и май безвъзвратно са си заминали и двата. Някой има ли такива наблюдения ?

Последна промяна setoy на Вто Дек 21, 2010 11:15 am, променена общо 1 път

Пон Дек 20, 2010 1:16 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Не ползвам OCD нито Luminary, но да споделя опит от дебъгване с Jlink и ST.

На тия ядра, рисета от Jlink-a не е точно рисет. Поне не и по начина по който аз съм свикнал.

Та ефекта от цялата тая каша е че понякога успявам така да оцапам нещата, че като го пусна, то тръгва бързо, забатачва се и блокира JTAG-а. И напрактика няма свръзване с него.

Така щях да изхвърля няколко процесора докато разбера какво става. Бачкам си и в един момент - няма връзка. Все едно е труп. А не е. Просто тръгва по бързо от колкото JTAG-а може да реагира.

Решението, поне при мен е Erase през Jlink или вградения бутлоадер. Второто не винаги е приложимо. А лошото е че през GDB Jlink не подържа команда erase :(. Има си отделен тул на segger само за флашване и с него става.

Всичко това не би било проблем, ако рисета си беше рисет като хората.

Та мисълта ми е - дали и при теб не се случва нещо такова. Имаш ли как да изтриеш проца тотално.

Пон Дек 20, 2010 4:56 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
И аз си спомням, че ставаха някакви такива истории с контролерите на Луминари и техния си JTAG и те също имаха специална програма, която оправяше нещата (пак чрез изтриване и рефлашване) ама ми се случи 2-3 пъти в началото и вече не помня как точно стана и как точно го оправях. Аз май го постигнах с някакви настройки на кристала и честотата на системната шина, дето после JTAG-а не ебаваше да се върже с процесора.

Пон Дек 20, 2010 6:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Отговора на техния програматор пък е че не може да инициализира таргета. Поне на мен съобщението на openOCd ми изглежда по-информативно. Изтриването ми е помагало и на мен, но не и в тоя случай... В случая и двата контролера бяха със записан фирмуер, който си работеше и в един момент - нито дебъг, нито изтриване, нито признаци на живот от последно записаното вътре. При колегата също има няколко натръшкани, трябва да видя дали те дават таймоут по същия начин. Ревизия С1 и двете жертви. Не съм сигурен, но може би и в двата случая не стана след включване на захранването.

Цитат:
Open On-Chip Debugger 0.4.0 (2010-02-22-19:05)
Licensed under GNU GPL v2
2000 kHz
trst_only separate trst_push_pull
jtag scan chain: command requires more arguments
Info : clock speed 2000 kHz
Info : JTAG tap: lm3s9b9x.cpu tap/device found: 0x4ba00477 (mfg: 0x23b, p
ba00, ver: 0x4)
Warn : Block read error address 0xe000ed00, count 0x1

Бе.... мъка, да им го...

Вто Дек 21, 2010 11:12 am
Профил ICQ

Мнение 
setoy написа:
Ревизия С1 и двете жертви. Не съм сигурен, но може би и в двата случая не стана след включване на захранването.

Стана или не стана след включване на захранването? Щото тия контролери имат един бъг, според който може да си скапят флаша ако напрежението падне под 0.7 и тръгне да се качва пак...

В твоя случай рев. С1 има патч във флаша, така че ако си го затрил кофти...

Иначе от лог-а се вижда, че ядрото е ОК, таймоутите ти са при операции след конектване. Виж каква ти е инициализацията, ако може махни всичко и след това ръчно го мъчи.
Пробвай и с ресет-а. Има разлика в начина на свързване на ресета между С1 и С3... При С1 като правиш ресет не се ресетва HTAG/SWD, от С3 нагоре ресета, ресетва всичко...
Съответно има и разлики във версиите на OpenOCD... по-старите може и да ползват ресет. Май по-новите използват кучето за да вкарат ядрото в ресет състояние, може и при тия операции да се получава таймоута. То затова е добре ако имаш и друг емулатор, който може да се конектва без да разлайва кучета или други опити за инициализация...

Вто Дек 21, 2010 12:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За захранването - казах, не съм сигурен. :? Може би да.

Цитат:
telnet_port 4444
gdb_port 3333

source [find interface/luminary.cfg]
source [find target/lm3s9b9x.cfg]

Те тва е инициализацията. След като се изпълни това, тръгват съобщенията, дето са дадени по-горе. gdb не е стартирано дори. Ползвам емулатора на луминари с FT2223. Имам: openOCD, Keil и LM flash programmer. И трите работят с въпросния емулатор, и трите дават съобщение за грешка с така повредените контролери. Съобщението е съдържателно: не мога да инициализирам.... щото не мога. Пробвах и unlock на дебъг порта с техния програматор - не минава. Имам също и LPT емулатор, който може да работи с openOCD, kakto и с H-JTAG. Ама не съм пробвал да го закачам с него, има ли смисъл да пробвам ?? НЕ че не съм ги прежалил тези чипове, но въпроса е: кво става все пак с тях? Ако беше до затриване на флаша - ОК, ама нали като се затрие след това трябва да може да се запише наново ?

Вто Дек 21, 2010 4:55 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ако е проблема за който ти говоря, JTAG се локва тотално и никакъв JTAG не може да се конектне. Не и ако не използва истинския Reset пин, а малко от тях го правят.

Незнам какъв е бутлоадера нa luminary. На ST се активира през пин. Така имаш гаранция че ще влезе в него, а не в твоя код (който евентуално помазва клока оттам JTAG). Що не пробваш през него дали не става?

Макар че едва ли говорим за едно и също нещо. Ефекта който аз имам се получава след програмиране на чипа, т.е. направиш някаква глупост и го програмираш. И е обикновенно още в първите стъпки (инициализацията на ядрото). Докато при теб става на работеща програма, няма логика.

Вто Дек 21, 2010 5:20 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цитат:
Ефекта който аз имам се получава след програмиране на чипа, т.е. направиш някаква глупост и го програмираш. И е обикновенно още в първите стъпки (инициализацията на ядрото).

Аз говорех за същото нещо - явно човека има други грижи :) .

Вто Дек 21, 2010 6:10 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Един друг колега беше сетнал JTAG пиновете като GPIO :) Ама това е бял кахър, оправя се с процедурата за Unlock debug port, която по между другото прави и mass-erase и се активира с последователност от jtag команди заедно с ресет (иустински). Да, ама тая процедура не минава при тези двата. Бутлодера надали ще ми е достъпен. Активира се ако флаша и празен или чрез пин (ако е конфигурирано преди това ). И двете условия не са изпълнени :)

Вто Дек 21, 2010 6:41 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
Здравейте момчета,

Аз в момента работя с 92-та на Луминари. Впечетлението ми е, че някой много, ама наистина много е бързал когато е създавал тези контролери (и изобщо цялата серия). Когато им четеш datasheet-а си викаш: ах това е супер, ах онова е върха ... и т.н. , обаче по - късно разбираш, че: ох това не работи, ох онова също и т.н. и т.н.
Един от основните им проблеми наистина е флаша и те съвсем до скоро идея си нямаха от къде е, но според последната информация която имам са го открили и сега аха и да го отстранят.

А сега по същество: Контролерите се заключват и то за съжаление никой не може да каже кога и как точно става това нещо. Според TI, това е точно проблема с двете захранвания, обаче въпросното заключване се е случвало във всякакви ситуации и то захранени с лабораторни захранващи устройства без да е имало каквито и да е флуктуации. И понеже сме купували доста EK, част от тях си идват направо заключени :) . Изобщо според мен с тази серия контролери направо са са омазали. Обяснението им е, че проблема бил във волтидж шифтърите, които видиш ли поставяли флаша в някакъв си особен стейт, ама според мен това са глупусти. Имам случаи на нормално инсталирани устройства (които слава богу не съм защитавал от четене) и след известо време започват да се държат странно или направо не работят. Раследването (сравнението на флаша) показва разлики в м/у 30 и 70 - 100 байта, като разликите са във всеки байт по един бит, май имаше и няколко случая по два. Но най странното е, че грешния бит е минал в '0'-а. Това за мен означава само едни - непредизвикан случаен запис, което е ужасяващо.

Ето цитат от datasheet-a, часта "Internal Memory":
"Caution – In systems where the microcontroller is frequently powered for less than fiveminutes, power
should be removed fromthemicrocontroller in a controlledmanner to ensure proper operation. Software
should request permission to power down the part using the USDREQ bit in the Flash Control (FCTL)
register and wait to receive an acknowledge from the USDACK bit prior to removing power."

Все едно, че имам Win насреща си и а си го изключил, а си оцапал нещата :)

Интересно ми е какво ще кажат на това най - върлите PIC-омразци?!?

Аз ползвам програматора/дебъгера, който си идва с EK-а. За да отключите контролера, обаче трябва да знаете какъв точно е, имам предвид, че те с три вида (май според мястото на производство). Според вида му, процедурата по отключването е различна. Освен това, понякога за съжаление отключването не минава от първия път, т.е. пробвайте мин по два пъти.

Успех :)
И споделяйте опита с тези контролери, явно ще берем много ядове с тях.
Чудя се дали няма да е добре да отворим нова тема, специално за тях??

Сря Дек 29, 2010 1:11 pm
Профил

Мнение 
@bkulev

Добре дошъл в клуба ;-)

Луминари са най-недоклатените контролери с които съм бачкал. Сигурно има и по-недомислени, само че не е имало причина да се боря с такива. Докато луминари колкото и да са смотани засега имат някои (неинженерни) причини да се ползват...

По темата - говорих с колегите и разбрах че и при нас е имало няколко "мъртвеца", но никой не си е правил труда да ги изследва. То няма и много смисъл - при толкова възможни начини да се скапят, какво значение има как точно са се скапали ;-)

Иначе аз съм притеснен леко от каубойците... Лятото бяха много силни, че ще изчистят всички проблеми до няколко месеца. Времето изтече, а проблемите си стоят. Не знам какво смятат да правят и дали вече не са се отказали от тая фамилия (бих ги разбрал напълно).
По-интересно ми е какво ще правят Атмел. Щото тях - хич, ама хич не мога да ги разбера... Напоследък се бъзикам с техните куртекси и досега нямам грам забележка. И просто не мога да разбера що за малоумници са тия от търговския им отдел. Тва да имаш най-добрите куртекси от година и нещо и да не ги произвеждаш си е направо излагация...

Сря Дек 29, 2010 3:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
Иначе аз съм притеснен леко от каубойците... Лятото бяха много силни, че ще изчистят всички проблеми до няколко месеца. Времето изтече, а проблемите си стоят.

те краварите нали вече си имат такайски пастири? а такаеца решава проблема, като го неглижира. ако е важен или спешен - все някой ще си намери решение, защо да си разваля следобедната дрямка. това е стил.

иначе е нормално да се получават такива неща, когато погълнеш компания. продукта не е твой, нямаш представа как е еволюирал, къде и как да пипаш, че да оправиш разклатените дъски на бараката. при положение, че обикновено се стига до продажба на бараката, защото е толкова разклатена и прогнила, че собственика предпочита да я шитне на някой бунак, вместо да я ремонтира. в 90% от случаите дизайнерския екип си обира крушите до 6 месеца след поглъщането и тогава съвсем му се изтърва края. има десетки случаи на затрити по този начин компании/продукти.

атмел са друг случай. може би ще ги изучават като самостоятелна икономическа дисциплина "как да се застреляш сам".

Сря Дек 29, 2010 4:09 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
може би ще ги изучават като самостоятелна икономическа дисциплина "как да се застреляш сам".

Това ми хареса :D . Същото май може да се каже в известна степен и за AMD :) .

Иначе аз верно че съм бачкал все с варианти на най-първите им чипове на Луминари, ама като гледам какви ги пишете тук и падам от коня. Явно все повече се налага практиката, че първоначалните едно 50% от времето на дизайна трябва да се отделят за проучване какво да НЕ се слага в него :D. Не е лесно вече - едно време ръгаш 8031-то и си свиркаш, а сега четеш първо ерати като гламав :) .

Сря Дек 29, 2010 4:41 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
...и си свиркаш, а сега четеш първо ерати като гламав :) .

И тъкмо сглобиш новата платка и упс... нови ерати :D . Или ги дописват базирано на твоите
разкрития :D .
Това дори с Freescale може да ти се случи, какво остава за другите. Не ми се е случвало
в критичен вид, но съм бил свидетел как се случва на останалия свят (гледайки как са се променяли
ератите на продукти, дето съм следил).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Дек 29, 2010 5:30 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
tgi написа:
Това дори с Freescale може да ти се случи, какво остава за другите.

Броил ли си колко пъти споменаваш Freescale на ден? Върти сучи, все на там го извърташ. В къщи как те търпят?

Незнам що все се сещам за оня едновремешен скеч за краставиците :)

P.S. Ей затова иде реч:

http://vbox7.com/play:8c311ccf&al=1&vid=

Сря Дек 29, 2010 6:12 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 56 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща