|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:22 pm
OpenOCD (Luminary timeout)
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Te Freescale тия дни ще стават пак публична компания и като почнат пак да гонят интересите и печалбите за акционерите и не се знае знае ли се  .
|
| Сря Дек 29, 2010 6:23 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Проблемът с Луминари е че са правени от нула и очевидно от хора без сериозен опит.
Инженерите са мислили само за първите версии и те вероятно са изглеждали ОК както казва Dimitar.... Но после шефовете сигурно са казали " а можете ли да добавите това и това и това...."
Ако бяха компания с опит, инженерите щяха да предвидят, че след първоначалната серия ще има и други и че трябва да си оставят място за "добавки".
Примерно GPIO-тата в началото са били няколко порта и не са оставили адресно пространство за повече. Лепнали някакви други периферии. В последствие са добавили още GPIO портове, после други периферии, после още GPIO-та.... И така в момента са 9 порта, които са пръснати на 3 места в адресното пространство. И функциите, които работят на ниско ниво като им подадеш дефиниция на пин почват да смятат кой е порта, къде са му регистрите и т.н. За да е още по-шарено първоначално GPIO-тата са били закачени към бавна APB шина, после са решили да може да се достъпва и през бърз AHB шина. Не знам какво са мислили - явно хем да запазят съвместимост със стария софтуер, хем да може и нов да се пише, ама така са го направили, че един GPIO порт се ползва или през AHB или APB, според контролен регистър. Не може и по двата начина. Те така универсалните функции освен всичко останало трябва да проверяват и коя шина да ползват.
В крайна сметка се получава един обемист софтуер, който е бавен щото трябва да проверява един куп глупости...
Всичко щеше да е далеч по-просто, ако още в началото бяха се сетили че има и по-големи от 48-пин корпуси и си бяха заделили място примерно за 20 порта по 8 пина... Или хайде, не са се сетили, не са оставили място... Поне като са решили да добавят/променят да бяха пренаредели адресното пространство. Не би имало никакъв проблем, ако в първите версии има 5 GPIO порта на един начален адрес, а в новите има 9 порта на друг начален адрес. Важното е дефинициите на регистрите да е идентична, няма значение началния адрес, нито през каква шина е достъпа.
Това с GPIO е само пример за един от многото недомислици. Те са неприятни за софтуера, но с цената на повече код се заобикалят. За съжаление явно и на хардуерно ниво имат сериозни недомислици, от там и тия проблеми с флашове, ресети, консумация... Оправят един бъг, направят два нови... Лошото е, че тия бъгове не могат да се заобиколят софтуерно, а някои и с хардуерни средства не могат. Засега ги тъпим, но не знам докога...
|
| Сря Дек 29, 2010 6:29 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Оф, дано не ги закрият, че тогава вече отиде тя. Нищо чудно ако се подплашат да го направят,
отново само IBM ще държат в ръцете си сериозната технология а останалият свят да си играе на
орехи колкото ще. По-гаден сценарий за себе си поне не виждам и ми се ще да не беше
толкова възможен, колкото изглежда да е.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Дек 29, 2010 6:40 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Кой да ги закрие и за какво да го прави  ?
Те ако искат, точно сега е момента да ги закрият, когато са частна компания с един единствен акционер  .
|
| Сря Дек 29, 2010 6:56 pm |
|
 |
|
syscop
|
|
| Сря Дек 29, 2010 7:58 pm |
|
 |
|
bkulev
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Яну 25, 2006 12:47 pm Мнения: 305 Местоположение: Varna
|
Браво дедо Боре, по - точно и кратко няма какво да се каже за Атмел.
Колко пъти съм изпадал в цайт-нот като си мисля за тях. Накрая си викам: баси или съм ужасно тъп или имат някой супер умник там, че не мога да им проумея стратегиите.
|
| Сря Дек 29, 2010 8:50 pm |
|
 |
|
tgi
|
Отдавна не съм ги гледал, помня каква бъркотия беше 401 - ама може и да са направили нещо
ново и свястно. Аз се кръстя поне 15% от обявените неща на тия, дето Цецо не ми дава да ги
споменавам (иска да ме прави пикоборец ли, кво ли  ), да стигнат до реален продваваем
силиций... Ама от доста време с кръстенето само си оставам та не знам.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Дек 29, 2010 9:13 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Наскоро с интерес научих, че в хай-енд телефоните на Motorola не се ползват процесори на Freescale, ами на TI. 
|
| Сря Дек 29, 2010 10:04 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Freescale няма нищо общо с Моторола от няколко години, когато Моторола си продадоха бизнеса с чипове на частни инвеститори (The Blackstone Group, The Carlyle Group, Permira Advisers и TPG Capital). Пък и да имат нещо общо, нали се сещаш за лафа - "нищо лично, просто бизнес"  .
|
| Сря Дек 29, 2010 11:04 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
тоест моторола 68 вече не е моторола 68 ами "куп еврейски лихвари" 68? 
|
| Чет Дек 30, 2010 12:36 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Нещо такова  .
|
| Чет Дек 30, 2010 2:56 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами просто ARM се наложи като по смилаема архитектура за потребителските устройства. Предполагам, че защото е унифицирана за всички пройзводители, оттам повече операционни системи я подържат. Щото като правиш кънсъмер устройства, първото нещо което гледаш е дали има портнат Андроид. Това е новата мода, колкото и спорна да е тя.
Навремето така се наложиха x86 архитектурата и бозата. Не че Mак-а беше лош. Просто x86 го правеха Intel, AMD, Cypress, Via, Harris и поне още дузина дребнички фирми.
Поради същата тази причина в телефоните масово се ползвашe OMAP, а после А8. Щото е АРМ и има готови ОС - слагаш и забравяш. И сега понеже tgi ще ми скочи ще му кажа две неща:
1. Не споря дали Power или ARM е по добра архитектура чисто технологично. Просто АРМ се оказа по добра маркетингово, поне що се отнася до кънсъмер пазара.
2. Freescale в последните години го схванаха това и заложиха на АРМ продукти в портфолиото си. Факт - отиваш на страницата, цъкаш на i.MX и отдолу веднага ти се мъдрят пакети за андроид, лайнукс и мобилна боза. Това е модата днес.
Просто пророчеството, че АРМ ще е новия 8051 се сбъдна. Не че е толкова добър. Просто е даденост.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Дек 30, 2010 9:47 am |
|
 |
|
tgi
|
Що да ти скачам бе Цецо, аз бях почнал да пиша нещо в същия дух ама не посмях че нали
не ми даваш да ги споменавам  .
Не съм съгласен само с причините, според които според тебе x86 са се наложили спрямо
MAC - такова състезание всъщност никога не е имало. MAC ги пуснаха затворени, тип "дрънкулка",
от самото начало - не можеше човек току така да прави платки и да програмира за тях
(да не говорим, че в първите нямаше и слотове, в които да я завре тая платка). Съвсем
умишлено засекретен хардуер и ОС базирани на добри процесори.
Обратно, x86 получиха цялата партийно-правителствена подкрепа: документирани слотове,
документирана "операционна система" (доколкото MSDOS някога е била такава), раздавана
на принципа "плаща, който иска".
И с ARM е същото до голяма степен. Тръгването с ARM навярно е било и технически
оправдано, много по-малко ядро и съответно по-малка консумация - не можеш да вкараш
603e (най-ниско консумиращото PPC от 90-те) в малък мобилен телефон, никому не би
хрумнало такова нещо. А оттам нататък нещата са проста инерция в голямата си част, навярно.
Сега ако имах някой друг милион за хвърляне в превземане на пазар да опитам да изляза
с power базиран умен телефон, вече става, ама нямам и съответно не правя такъв...
|
| Чет Дек 30, 2010 4:46 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами състезание Мак и х86 е имало, щото и двете са се борили за продажби в един сегмент - персонални компютри. Но маркетинговата им концепция е различна наистина, при Мак (като и при сегашните епъл творения) си държат на тяхното и не допускат външни маймуни на клона. Тогава тая концепция изгуби битката, да видим тоя път.....
Всъщност да им ПИКАЯ на концепцията:
Искаме да закачаме наше устройство към Ифон. Устройството събира биометрични данни от човека и ги пуска на Ифона за визуализация и анализ. Убаво. Направили програмистчетата интерфейса, шарениите, красоти. И стигнахме до основния проблем, как да заврем данните вътре. Понеже сме имали преди концепция за ПДА+боза, викам няма яд, това говно също има UART отзад. Да ама програмистите викат - не стаа, нямаме ъпрув, ще трябва да сертифицираме хардуера пред Епъл. Аз като чуя за сертификация и ...... Викам това говно има блутут. Давай по SPP, после тамън лесно ще надраскате и версия за мобилна боза и андроид. Пак не стаа. За да се върже устройство към тъпия Ифон, макар и по тъп сериен блутут канал, устройството трябва да е ъпрувнато от Стиви. Бах мама му и прасе.
Сега отиваме на някакъв вариант, който меко казано граничи с кретенизъм - ще завираме данните през аудио жака. С всички произтичащи от това олигофрении. Тая платформа е пълен кенеф, от мен да го знаете.  До къде го докарах, на Били ОСа да ми се струва отворена операционна система....
Ще ме извинявате за лиричното отклонение.....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Дек 30, 2010 5:07 pm |
|
 |
|
tgi
|
Ми занасяш кошничка с плодове в твоето епъл-районно, редиш си се на опашка за
подаване на молба и така....
Те май имат wifi тия телефони, ако имаше реално достъпни модули да опита човек
по tcp... ама да сложиш wifi в твоя embedded машина е по-затворено и от гореописаната
процедура с кошничка плодове...
|
| Чет Дек 30, 2010 5:50 pm |
|
|