|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:57 pm
| Автор |
Съобщение |
|
head_up
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
 май отрязаха скайп 3.8?
Днеска преинсталирах лаптопа (колко да мразя да го правя това) и изведнъж изненада - слагам си аз скайп, версия 3.8 изровена от дълбините, и опааа, не ще да се свърже?!  Почвам да псувам като хамалин, 'щото сефте използвам комодо (и май никога повече), та викам сигурно съм шибнал в движение някой блок, та сега не може да захапе. Да, ама не, всичко му е разрешено на скайп - пак не иска. Деинстал, дърпам 5-цата, слагам - слънце. А ся де, и тая версия ли отрязаха? Нещо ми се струва, че се опитват да принудят потребителите си да минават на нови и не добре направени боклуци. Макар че 5-цата е много напред пред 4-ката, все пак ме принуждават да търпя излишно тежка програма.
И в тоя ред на оплаквания: дайте читав firewall и антивирусна за XP при не много силна машина (P1.6, 512). До скоро го карах с ZoneAlarm и Nod32 (2.7) и бях що-годе доволен, като изключим че Zone-а беше на повече от 4 години (т.е. никаква вяра му нямам, освен да ми държи програмите да не избягат, а може и за това да не става вече), а нод-а ми скъсваше нервите като започне да се ъпдейтва - цялото пц умираше, на края на всеки рар/зип който свалях - няколко минути мислене. Сега аваста сканира всяка флашка, която му ръгна, и то доста продължитено (достатъчно, че да се покаже каруцаря в мен), та пак ме дразни порядъчно. Колкото до комодото - е, то по-пищяша защитна стена няма, това не млъкна, постоянно някой искал да направи нещо в някой регистър. А при инсталация... не ми се мисли какво ще е като слагам Xilinx ISE, ще трябва да го килна.
Та някой съвет и в тая насока няма да е зле - защитна стена и антивирусна, free, като за слаба машина? 
|
| Вто Дек 28, 2010 9:46 pm |
|
 |
|
syscop
|
3.8 си работи 
|
| Вто Дек 28, 2010 11:07 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Нахалното ICQ искаше да се ъпгрейдне преди около 2 години. Не искаше да прави никаква комуникация, единственото, което е възможно, е да натиснеп "ОК" за новата версия.
Излекувах го, като в опциите за съвместимост на апликейшъна му сложих "compatible mode" с Win 2000. Изтегли си новата версия, па се усети, че тя не върви на 2000. И пак си зареди старата и вече не мрънка.
Може би и тук подобни ходове могат да са успешни.
|
| Сря Дек 29, 2010 12:01 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
За ICQ от както версия 99b не работи ползвам само миринда - http://www.miranda-im.org/
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Дек 29, 2010 12:36 am |
|
 |
|
head_up
|
хм, възможно ли е да има проблем при нова инсталация? Защото е наистина странен ефект, но вече е късно де, поне аз ще си влача 5-цата колкото и да мрънкам. И без това рядко го пускам, сега съвсем ще ми е неприятен
А това ICQ още ли диша? Мислех, че отдавна се е гътнало, поради липса на достатъчно абонати 
|
| Сря Дек 29, 2010 1:00 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
head_up, прочете ли целият лог на Комодото? И пак не вярвам да е в него причината.
Всъщност от години го хвалят като най-доброто free, скоро не съм го ползвал но в представите ми определено не се свързва с лаптоп. На PC Tools е далеч по-приятно (май по-неефективно, няма данни) а ZoneAlarm Free особено стара версия е по-добре да го нямаш.
А за какво изобщо ти е Firewall в лаптопа? Напоследък антивирусните и антишпионските допълват много добре функциите на рутъра или Windows Firewall, от година-две на обикновен комп не слагам firewall и досега не е имало проблем.
PC Tools Spyware Doctor го хвалят от векове като най-доброто (леко окастрен вариант се зарежда от Goodle Pack), напоследък не съм забелязал да товари компа ама това май е за сметка на ефикасността. Има и Real time де. За всеки случай пущай понякога доброто старо Spybot S&D ! Освен това на съмнителните компове шляпам от Goodle Pack и Norton да сканира веднъж седмично.
А на древния комп през който се ровя в нета освен Spyware Doctor случайно ми хрумна да шляпна и Panda Cloud Antivirus. Определено е много лек! В началото непрекъснато ми досаждаше с предупреждения (с право) но сега ме плаши с липсата на такива. Знам ли...
Avast е тежко нещо но с добро real time. Avira от години обира точките във Free областта ама има един nag screen който лесно се забранява чрез Group Policy - питай гуглето.
Nod32 ти е дърт до неизползваемост, за ZoneAlarm казах а Avast-а дето ти сканира флашките е въпрос на настройка и си зареди най-последния - джамба е.
Ако толкова искаш максимална сигурност с минимум натоварване трябва да се бръкнеш за сюита: Norton я хвалят за най-добрата а Eset-Nod за най-леката.
P.S.: Сигурен ли си че забавянето идва от анти-програмите? Защото моят комп е по-бавен от лаптопа ти и доскоро хвърчеше т.е. преди да го нароча за временен. Като инсталирах няколко shareware електронджийски програми стартирането му стана два пъти по-бавно, ако изключването е бавно е някой драйвър но не ни е това думата. Най-важното е паметта (моята RAM е 1ГБ  ) и това ме води до pagefile.sys който най-вероятно е разхвърлян навсякъде и неоптимален.
Значи:
0. Изключваш интернета и защитите ама преди това трябва да имаш долоупоменатите програми.
1. Пущаш сканиране на диска за грешки с чекнати "Поправяне на грешките" и "Сканирай за повредени сектори". Иска рестарт. Стой и зяпай екрана и повтаряй докато не ти каже че няма грешки. При тежък случай ще ти трябва Hirens Boot CD .
2. Пущаш MyDefrag за да видиш нерадостите си  Между другото от старт менюто -> изпълнение -> msconfig би трябвало да си изчистил всичко ненужно.
3. С Revo Uninstaller разкарваш ненужните програми и рестартираш когато е необходимо.
4. Пущаш Spybot S&D не толкова заради сканирането колкото да ти изчисти прекомерно големите временни файлове защото го прави го безопасно и ефикасно.
5. Зареждаш CCleaner , внимаваш при инсталацията какво натискаш, настройваш му чистката и чистиш. После чистиш регистъра, рестартираш и повтаряш процедурата и рестартираш. Не е най-доброто но е най-безопасното.
6. Пущаш autoruns и четеш внимателно за невероятни или липсващи програми и драйвъри и ги забраняваш. Рестарт и после пущаш CCleaner за всеки случай.
Ще кажеш: "Голям зор" ама е по-лесно от правенето наново. Освен това може и да съм пропуснал нещо. И чак сега си идваме на първоначалната приказка:
7. Забраняваш pagefile.sys от Свойства на компютъра -> Разширени и т.н. Рестартираш, скубеш си косите и рестартраш в Safe Mode след което пущаш MyDefrag да ти оправя системния диск като веднъж месечно. Вземаш кана вино / книга / филм / възглавница / мацка или к'вото ти е под ръка щото скоро няма да свърши освен ако не ти е скапан диска. После възстановяваш pagefile.sys ама не по подразбиране а поне 1.5 гига .
Номерът с хубавото pagefile.sys трябва да ви е в ума още след инсталиране на бозата защото после ще е къъъсно.
Edit: аз докато се шматкам то се понаписало ама от лични наблюдения скайпа е по-безпроблемен и от лисицата. Ако те съмнява: изчисти го с Revo Uninstaller и после инсталирай най-новото.
|
| Сря Дек 29, 2010 2:08 am |
|
 |
|
head_up
|
bongo, казах, че не е комодото, прегледах го преди да правя друго. Пък и почва да ми харесва боклука му с боклук. То малко мазохистично такова, ама контрола е доста пълен.
Както и да е, да, по принцип на лаптопа се търси висока сигурност, все пак е работна машина, ако ще и кльощава от към параметри. И с нод-а и зона-та си вървеше пъргаво (описах само в кои моменти ми се е искало да му направя дупка в харда с бормашината). Предишната инсталация беше с вин хп сп2, ама дъъърт, та кокалите го боляха. Сега пляпнах някакъв вин с сп3, уж не бил пипан и като че има леееко забавяне в работата спрямо предишния. Може и от там да налазва белята.
За аваста си прав - тежичък си е, ще го потърпя още малко, пък ако не му свикна на влаченето ще има бастър и може би ще потърся нод 4, макар че след като веднъж съм го дъвкал ми е малко антипатичен вече. Или авира, но от нея са ми ревали разни приятели, та...
колкото до разни spy - не мисля, че такова нещо може да ме налази, освен ако мейл сървъра ми не ги раздава, просто не инсталирам глупости на тази машина. за това и не съм търсил такива работи до сега
Имам усещането, че с толкова много програми, дето ме съветваш да наслагам машината автоматично ще отиде за преинсталация
Абе как имаш вяра на виндовската стена? То малко като да си запечаташ входната врата с тиксо - здраво е ако го напъваш с рамо, но ако имаш ножче ... 
|
| Сря Дек 29, 2010 10:49 am |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
И при мен 3.8 на скайпа работи... Това което съм забелязал обаче е, че след нова инсталация първото му логване е доста трудно... По някога ми се случва 5-6 пъти да ми каже, че не може да се конектне и след тъпо и упорито цъкане се конектва.. А конектне ли се веднъж след това няма проблеми... Незнам защо го прави това, а и не искам да знам... Мразя скайп.... 
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Сря Дек 29, 2010 11:25 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Дек 29, 2010 11:43 am |
|
 |
|
the_bull
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Съб Авг 18, 2007 11:39 am Мнения: 137 Местоположение: Русе
|
И при мен Skype 3.8 работи със Windows 2000. Текущата ми версия е 3.8.0.188. И аз съм забелязал тази аномалия с първото конектване. Дори мисля и на другите версии е същото. Отначало винаги е по трудно след това се оправя.
|
| Сря Дек 29, 2010 1:15 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
head_up, повярвай ми че firewall-а е ненужна екстра за обикновен комп освен ако не си в нета през тъпо модемче ама и тогава пак е под въпрос.
А горепосочените програми въобще не са случайни. Единствено за Revo Uninstaller не гласувам с двете ръце защото с всяка по-нова версия става все по-комерсиален.
Обаче пробвай поне част от процедурата - няма да съжаляваш.
Пък както бе казвано много пъти тук: най-важно е предмониторното устройство (човека). Откакто сложих WOT на Firefox-а и ограничих достъпа на тъпанарите до компа на работата направо джамба плащам за Eset Antivirus (единствената защита). Логът е нулев а здравето е безупречно. С другите компове изобщо не е така въпреки повишеното ниво на защита: тъпанарите просто правят каквото са си наумили докато не намерят начин да клекне защитата 
|
| Чет Дек 30, 2010 12:49 am |
|
 |
|
plameniv
|
С парите дето даваш за НОД купи си едно малко рутерче и си сложи безплатна антивирусна.
http://www.avira.com/en/avira-free-antivirus
Позвам я от години вече не помня и от кога, плащаш ли за антивирусна все едно че плащаш да правят вируси. Не си мисли че вирусите се пръкват само от малумни хакери, на много от тях им се плаща да ги правят а част от парите идват от такива като теб!!!
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Чет Дек 30, 2010 3:49 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Файрлола е задължителна екстра за всеки компютър. Поне когато става въпрос за моите данни. За твоите може и да не е.
Имаш ли приблизителна представа какъв процент от софтуера перманентно се обажда "на мама" без да те уведоми за това по какъвто и да е начин? Съответно каква информация се обменя и т.н.? Ъпдейт на антивируса през един час? И в роуминг пак през час... И още доста, да не изброявам. 
|
| Чет Дек 30, 2010 1:40 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Сега проверих и скайпа който с нежелание ползвам - 3.2.0.163
Така че и 3.8 би трябвало да работи.....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Дек 30, 2010 2:33 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
По тая причина и аз държа zone alarm, ако и wintel телевизорът ми да е на принципа "реформат ако
се сговни и животът продължава", възстаноявяването си е дни усилие. Понякога току се питам колко ли
вече знаят да заобикалят zone alarm - още повече, че от известно време насам не го ъпдейтвам,
имаше нещо неприемливо отнякъде натам та спрях, вече не помня какво беше. Ама съм далеч от
чудене дето да предизвика разследване де.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Дек 30, 2010 5:24 pm |
|
|