Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Въпрос от начинаещ в електрониката! 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Въпрос от начинаещ в електрониката!
Поздравления за уникалния форум.Почетох тук там,но искам да по питам нещо за себе си и очаквам адекватен отговор от ваша страна.Значи аз съм студент в Ту-София уча Автоматика и информационно управляваща техника.Обичам технологийте и да си изработвам разни джаджи :).Аз имам следния проблем с електрониката-Примерно измислям си някакво устройство,което искам да си направя,но единственото ясно от всичко ми е как да напиша софтуер-а там нещата са добре.Поръчах си и книгите от млад конструктор 1,2 част за пик микроконтролери до сега в университета сме управлявали някаква платформа с микропроцесор диоди потенциометър дисплейче копчета и подобни неща и се учехме да го управляваме.На мен проблема ми е какви елементи трябва да има в моята конструкция,че да ми заработи устройството къде да сложа резистори кондензатори датчици и така нататък.Посъветвайте ме от къде да започна да уча какво да чета,че да ми се поизясни този проблем.Примерно ако имам един проект за един соленоид който да го управлявам с контролер,да се зарежда един кондензатор и чрез контролера да пропускам сигнал кум соленоида за много малък период от време към тази платка ми трябва дисплей чрез който да имам информация за волтажа на батерията и да мога чрез копченца да променям времето за което пропускам импулс към соленоида.Идейно ми е ясно как да стане,но хардуера ми куца много не знам и какъв контролер ми трябва за целта...........,а искам да се науча.Дайте съвет за книга или каквото и да било от къде е най правилно да започна?
Поздрави на всички!

П.С-Ааааа забравих да споделя мисля да си поръчам ето тази джаджа и да се упражнявам да я управлявам с различни датчици и устройства към нея http://www.robotev.com/product_info.php ... cts_id=114 какво мислите заслужава ли си?Или има по добро устройство за учене?

Последна промяна scandalo на Нед Яну 02, 2011 9:36 pm, променена общо 1 път

Нед Яну 02, 2011 5:02 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Добро дошъл във форума !
Като начало ще ти трябват добър Български и технически Английски.
А Ардуино е разпространен хардуер, може да се ползва за много неща като кит. Не съм си играл с нея, но отзивите са добри.
Успех!

Нед Яну 02, 2011 5:34 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
http://cgi.ebay.com/Arduino-Mega-AVR-ATmega1280-16AU-USB-board-USB-cable-/290518031563?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item43a4395ccb
Mnogo dobro :D , но май трябва да се откажеш от книшките 8O

Нед Яну 02, 2011 5:52 pm
Профил

Мнение 
scandalo най-бързо и лесно се учи с практика. Хващай поялника и експериментирай. Виж тази тема http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?t=8136
можеш да си купиш нещо подобно на Ардуино за 4,30$. Както RM посочи в ebay можеш да си намериш на по-изгодна цена, аз по-скоро препоръчвам Arduino Duemilanove, за под 20$ защото е стар модел, но можеш да правиш със него доста работи. Потърси и solderless breadboard и внимавай от кой пазаруваш, защото има и тарикати. Пусни си youtube виж хората, какви неща правят - бутони, дисплеи, светодиоди, сервота и почвай да правиш, като тях.

Нед Яну 02, 2011 6:07 pm
Профил

Мнение 
@scandalo,

като за студент в ТУ въпросът със започването е малко закъснял... но по-добре късно, отколкото никога ;-)

Както казва батето българският и английският са едно добро начало. Следва електротехниката (ниво средно училище), където се учат основните елементи (резистори, кондензатори, индуктивности). Малко цифрова техника също би била полезна.

Важното е да разбереш, че няма "най-правилно" знание, ти или знаеш какво правиш или не знаеш. Конкретно, в твоята постановка ще имаш някаква батерия, кондензатор и соленоид. От електротехниката би трябвало да можеш да пресметнеш каква батерия ти трябва (напрежение, капацитет), соленоида ти с каква индуктивност ще бъде и за какъв ток, също и кондензатора с какви параметри ще да е. След това ти трябва някакъв ключ, тук би трябвало да си запознат как се прави ключ с биполярен или полеви транзистор и как се превключва индуктивен товар.
Най-накрая идва контролера, който ще върши няколко задачи - да ти разпознава бутоните, опреснява екрана и да ти щрака ключа.
След като си автоматика, може би вече сте учили основната диаграма - обект на управление, измервателен механизъм, управляващо устройство, изпълнителен механизъм... Та в твоя случай, вероятно ще измерваш напрежения (на батерията и на кондензатора). Може би в зависимост от това, което измериш по някакъв закон (ПИД, ПИ, ПД....) и по някакви параметри (които ще въвеждаш от клавиатурата) ще изработваш управлението на изпълнителния механизъм (ключа).
Ако седнеш да ги обмислиш тия неща, ще видиш колко сметки трябва да може да прави контролера и за какво време. От там и да прецениш какъв контролер ти трябва. Ако сложиш малка индуктивност може и да ти трябва много як процесор. Но за начало си избери по-големичка и не повече от 100-на кHz, така ще може да ползваш всякакъв контролер. Но имай предвид, че за да работиш с някакъв контролер ти трябва още и някакъв програматор, някаква среда за разработка/компилатор и т.н. Затова преди да дадеш пари, първо разгледай какво ти трябва като инструменти.

Тук може да чуеш всякакви предложения и акъли за избор на контролер... Но ако смяташ да ставаш инженер, помни едно - ТИ СИ ЧОВЕКЪТ, който трябва да знае какво му трябва! Трябва да знаеш, дори когато правиш нещо за първи път ;-)
Смисълът на това да следваш не е само в яките купони, нито в това да научиш всичко... Всъщност в университета нищо конкретно няма да научиш, но там може да се научиш как да се ориентираш в проблемите. И като ти се наложи да направиш нещо което не знаеш - да можеш да го направиш, защото един добър инженер винаги прави нови неща ;-)
Това означава да се ориентираш сам какви знания ти липсват и откъде да си ги набавиш...

Нед Яну 02, 2011 6:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
софтлера

Баси, това явно е масово - w да се произнася като л 8O . На къде върви тая държава - елементарен английски да се говори като циганин и студент по електроника да си няма понятие от елементарна електроника :? .

Нед Яну 02, 2011 7:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
И аз му се забавлявах :D .
И кво сега, ще четем вече форума през леб бралзъра :D :D :D

[edit] Или може би е "леб брОлзър", :D :D :D Не знам защо видимо прогресиращата деградация
по всички фронтове ми се вижда смешна, може би щото няма какво друго да направи човек...[/edit]

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Нед Яну 02, 2011 8:00 pm
Профил WWW

Мнение 
Само не видях къде пише че съм студент по електроника???Аз съм студент по Автоматика.Ние не учим как да си сглобим нещата работата ни е да ги измисляме да и подготвяме документите нужни за направата на изделието.Казах,че ми е интересно да понауча нещо и друго в тази област.Специалността ми е не е електроника.Учил съм ППЕ-Полупроводникови елементи.Знам как действат транзисторит,диоди,кондензатори учим ВАХ,но практиката ни по електроника я няма никаква в ТУ.Моля хората,който нямат мнение и не могат да помогнат да не пишат в темата понеже е безсмислено.А на хората отзовали се Благодаря!

Нед Яну 02, 2011 8:40 pm
Профил

Мнение 
За да не се повтаряме излишно прочети това:
http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.ph ... 8%EA%EE%E2

Основата на електрониката е СПОЙКАТА. Така ,че можеш да почнеш практиката оттам - да се научиш да правиш хубави спойки. Ако не можеш да правиш спойки значи не си електрончик.

Нед Яну 02, 2011 8:57 pm
Профил

Мнение 
Dimitar написа:
Цитат:
софтлера

Баси, това явно е масово - w да се произнася като л 8O . На къде върви тая държава - елементарен английски да се говори като циганин и студент по електроника да си няма понятие от елементарна електроника :? .

Лай но? :D (защо не?)
Всъщност звуковия еквивалент на английското W в българския е точно твърдото уЛъ. Ама и тия латинци да се уточнят за тая буква "въ" ли е, "ю" ли е, що е? И на мене ми е смешно като чувам за BMW "Би-еМ-даблью" , а не Бе-еМ-Ве ама им влизам в положението на хората.
Ако Хитлер беше спечелил ВСВ сега на програмите щяхме да им викаме "шафтвер". :D

Нед Яну 02, 2011 9:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
а, това с 'л'-то е яко, вече ще го ползвам и аз!

Нед Яну 02, 2011 9:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Поне половината тежък български акцент, който съм чул от българи говорещи английски
(не всички го имат и не при всички е тежък, разбира се) идва от фонетичната ни азбука.
Покрай предимствата си тя възпитава и подсъзнателното неприемане на звуци, които ги
няма описани в нея. А в английския (че и в много други езици) такива звуци колкото щеш...
Въпросното Л/w (май не бих подписал петиция против обезглавяването на автора :-) ) е един от
върховете. Всъщност в английския w най-често се произнася като у или "у кратко"
(напр. в "wood"), ама иди обяснявай ти, че имало такава буква :D :D :D

Нед Яну 02, 2011 9:33 pm
Профил WWW

Мнение 
tgi написа:
Поне половината тежък български акцент, който съм чул от българи говорещи английски
(не всички го имат и не при всички е тежък, разбира се) идва от фонетичната ни азбука.
Покрай предимствата си тя възпитава и подсъзнателното неприемане на звуци, които ги
няма описани в нея. А в английския (че и в много други езици) такива звуци колкото щеш...
Въпросното Л/w (май не бих подписал петиция против обезглавяването на автора :-) ) е един от
върховете. Всъщност в английския w най-често се произнася като у или "у кратко"
(напр. в "wood"), ама иди обяснявай ти, че имало такава буква :D :D :D

Пак май си ял кума лиса за закуска.Много си хитър ми се струва.Някакъв големец ли се имаш,че си с тези постове?Не схванах идеята ти.Ок сгрешил сгрешил дай да пишем 40 поста глупости?Защо не написа нещо умно поне покрай тъпотийте си?

Нед Яну 02, 2011 9:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
scandalo написа:
...Защо не написа нещо умно поне покрай тъпотийте си?

Ти как мислиш - защо.

Нед Яну 02, 2011 9:49 pm
Профил WWW

Мнение 
tgi написа:
scandalo написа:
...Защо не написа нещо умно поне покрай тъпотийте си?

Ти как мислиш - защо.

I don`t care!

Нед Яну 02, 2011 9:58 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 44 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща