Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Въпрос от начинаещ в електрониката! 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Баси, треа водим статистика с колко поста се отказват осмелилите се да пишат в този форум :)

Scandalo : преди да правиш оценка за човека, първо изчети поне половината му постове - над 2000 в конкретния случай.

Нед Яну 02, 2011 10:00 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Cekins написа:
Баси, треа водим статистика с колко поста се отказват осмелилите се да пишат в този форум :)
....

А бе приемам критиката, и аз не искам да отказвам никого, ама то тия дето си струва да останат не са
и толкова лесни за отказване :D .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Нед Яну 02, 2011 10:09 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Цитат:
Всъщност звуковия еквивалент на английското W в българския е точно твърдото уЛъ.

Жичка и къде еквивалента на W e уЛъ - да не би да ми кажеш че софтуЛъер е по-правилно от софтуер :? ?
А БМВ в английско говоряща страна си е точно Би Ем ДабълЮ. Няма език в който английското W да се произнася като Л, нито пък U да се произнася така, защото и най-редовно чувам българските младежи да произнасят Ауди като Алди, за софтуера вече видяхме, а наскоро чух един да произнася networking като нетлоркинг, а пък тук във форума един казваше на Уиндоус - Линдоулс. Та не е зле да си корегираш познанията за произношение на английските букви :) .
Цитат:
Само не видях къде пише че съм студент по електроника???Аз съм студент по Автоматика.Ние не учим как да си сглобим нещата работата ни е да ги измисляме

Не знам как ще ги измисляш тези неща, дето си нямаш идея какво има в тях и как се сглобяват ама ти си знаеш. Или пък в БГ-то вече са измислили някакви нови дисциплини в университетите, защото когато аз завърших автоматика ни учиха как се проектират електронни аналогови схеми, ембедед системи с микроконтролери и как се пише софтуер за тях. Много ми е интересно, след като си нямаш идея как раяботят елементарните електронни елементи как ще измислиш един ПИД регулатор. Или може би ти викаш на написването на ПИД закона - измисляне на системата за регулиране :? ?

Баси, не може инженер да излезне от университета като пълен неграмотник. Да беше някой младеж в техникум/гимназия ще го разбера, ама студент в университет - отказвам да го разбера това нещо :) .

Пон Яну 03, 2011 2:31 am
Профил

Мнение 
абе колега не излагай специалността че и аз това съм завършил, не че моя випуск бяха по грамотни ама айде да не си показваме простотията ако мълчим има вероятност да ни объркат с умни и грамотни така че по внимателно с изказванията :D

колкото до въпроса ти - липсват ти основи, които са нужни не само за да проектираш ами и да можеш да зададеш смислен въпрос и да разбереш смислен отговор, не помня в кой курс се учеше ама имаше разни предмети като полупроводникови елементи, основи на електротехниката, и още предмети които сега не се сещам за конкретните имена (да, специалност автоматика има предмети свързани с електрониката ако още не си разбрал) но като започнеш да разбираш това което пише по учебниците тогава ще спрат да те бъзикат за въпросите ти, щом сте започнали с контролерите значи тези предмети сте ги минали

питаш за резистор - знаеш ли закон на ом поне?
кондензатор и индуктивност - погледни теоретична електротехника - преходни процеси, там подробно се разглеждат и изчисляват

Пон Яну 03, 2011 6:41 am
Профил

Мнение 
Dimitar написа:
Цитат:
Всъщност звуковия еквивалент на английското W в българския е точно твърдото уЛъ.

Жичка и къде еквивалента на W e уЛъ - да не би да ми кажеш че софтуЛъер е по-правилно от софтуер :? ?

Еее, стига де. Ти в Перник не си ли ходил? Пише се "л", чете се "у". "Скакалец" => "скакаУец".
И със софтлера и линдолса трябва да е така :D

Пон Яну 03, 2011 10:08 am
Профил
Аватар

Мнение 
това идва май от там че половината българи, и аз в това число, не могат да произнасят твърдо л, просто е някаква безпрецедентна за историята на лингвистиката ситуация.
обаче в "софтлер" по правилата на българския се чете меко л, което всеки може да произнася и така става много яко - думата вече няма нищо общо с оригинала :D :D

п.с. това с "Ние не учим как да си сглобим нещата работата ни е да ги измисляме" беше яко! :lol: :lol:

Пон Яну 03, 2011 11:23 am
Профил
Аватар

Мнение 
Че какви правила има в бългаския за думата Software? Едно време като учихме ингилизки имаше едни странни буквички дето ги пишехме само в квадратни скобки след думичката. Сори че няма такъв шрифт ама най близкото би било софтуеър (като ъ-то е се произнася по отворено към а).

Ама срамота е студент по автоматизация да задава такива въпроси. Аз с кьоравото си МГ не знам какво трябва да правя ... За транзистора сме учили само по физика в 9-ти клас. Пак там някъде между другото и закона на Ом. Добре поне, че даскала ни по физика беше пич.

Пон Яну 03, 2011 11:35 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
джебаров е пич, ама не налива акъл добре

Пон Яну 03, 2011 11:38 am
Профил
Аватар

Мнение 
scandalo написа:
Пак май си ял кума лиса за закуска.Много си хитър ми се струва.Някакъв големец ли се имаш,че си с тези постове?Не схванах идеята ти.Ок сгрешил сгрешил дай да пишем 40 поста глупости?Защо не написа нещо умно поне покрай тъпотийте си?

Като за начинаещ, много отракан го раздава. Затова аз предлагам като е толкоз отракан, да го оставим да си поблъска сам главата. Честно казано не ми пука колко като него ще напсуват форума и ще избягат - утре такъв отворко ако ми се яви за работа, ще се ядосвам, че зорлем съм му отварял очите.

Когато искаш да бъдеш приет в една общност, трябва да умееш да се приобщиш към нея. Ясно, че хормоните му още са в повече, ама трябва да се научи да ги контролира.

Пон Яну 03, 2011 11:39 am
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
Като си помисля, че не съм завършил техническо образование, а с тая музика... ама ако е като днешното ниво, май не съм пропуснал много :oops:
Не може всичките да са така - не ми се вярва направо...

Иначе аз на времето се запалих по електрониката от един комшия.
Вика той: "знаеш ли - мога да направя един светодиот да мига - и това да се събере в кибритена кутия...
По това време даваха "Седморката на блейк" - отдавна беше...

Викам - бреее - това голяма работа ще да е. Хем мига - хем малко... Схемата беше мултивибратор с 2 транзистора - от тия дето ги продаваха по "Млад техник" на времето.

Лекичко си събрах пари - от закуски разбира се - купих си поялник и наколко китчета от млад техник - и без много много да го разбирам - направих забележете "механично или по точно визуално" копие на това дето беше направил комшията. Това без да знам кое е резистор, кое е транзистор и т.н.
Май петото под ред китче тръгна - някъде там беше - щото все нещо бях объркал и предните не щаха да работят...

После по листовката в китчето и по броя на частите рабирах кое какво е.
Там пише - 2 броя транзистори...
Аз гледам от кое има 2 броя - и правя изводи - значи това са транзистори... и т.н.

После дойде ред на руските списания, после и български имаше...
Как ги чаках само и как се изчитаха - някои статии на изуст ги помня още сигурно...

А тия днешните на готово им го дават - и пак странни резултати се получават...
Ако това е висшето у нас в момента - до 10 години да си продавам къщата и да бягам на далеко - че и доктори такива сигурно има, а и инженери разни де правят къщи, мостове и т.н. Знае ли човек...

Пон Яну 03, 2011 12:05 pm
Профил WWW

Мнение 
juzisound написа:
... Схемата беше мултивибратор с 2 транзистора - от тия дето ги продаваха по "Млад техник" на времето...

И на мен зарибявката ми беше това... Петър Балабанов се казва "виновника" , от Вмеи Варна :) (6-7 клас съм бил). То мигачи на колелото ли не правих с тая схема...

Пон Яну 03, 2011 12:24 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Цецо написа:
scandalo написа:
Пак май си ял кума лиса за закуска.Много си хитър ми се струва.Някакъв големец ли се имаш,че си с тези постове?Не схванах идеята ти.Ок сгрешил сгрешил дай да пишем 40 поста глупости?Защо не написа нещо умно поне покрай тъпотийте си?

Като за начинаещ, много отракан го раздава. Затова аз предлагам като е толкоз отракан, да го оставим да си поблъска сам главата. Честно казано не ми пука колко като него ще напсуват форума и ще избягат - утре такъв отворко ако ми се яви за работа, ще се ядосвам, че зорлем съм му отварял очите.

Когато искаш да бъдеш приет в една общност, трябва да умееш да се приобщиш към нея. Ясно, че хормоните му още са в повече, ама трябва да се научи да ги контролира.

Може би си прав за езика и отговора ми,но съм малко импулсивен.За това където ме нахранихте "евала"не го приемам при условие,че тук има зрели хора,а не тийнчета но както и да е.Може би не съм се изразил точно правилно,и съм разбран погрешно.В университета ни учат САМО на теория нямаме предмет, в който да хванем ние да направим нещо,пишат се само формули закони, но за мен по ценно от практиката няма.Когато нещо го пипнеш и го направиш сам тогава го разбираш и ти остава в главата завинаги.Казах че съм учил ППЕ-Полупроводникови елементи знам как работят учил съм и теоретична електротехника 1,2 част закон на Ом Тевенен и Нортън закони на Кирхов не съм на ниво все едно излизам от 4-ти клас за което се извинявам че се изразих -Нямам идея за какво става въпрос.Просто нивото ми е супер начално.

Извинявам се ако съм обидил някого,но се обърнах към вас за съвет и една камара с нападки....!Аз ще продължа да чета форума,книги ще започна малко по малко да сглабям някакви прости механизми и ще разбера нещата до ниво до коет мога да стигна.Не съм от хората, който се отказват.

Пон Яну 03, 2011 12:43 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не се впрягай бе, scandalo. Приказките за Л-то имат общо с тебе само доколкото ни подсети
пак за това, коментирали сме го вече повече от веднъж и по друг повод.
Гледам че си си припомнил и правописа в последния си пост, което е добре, тоя от
първия ти беше като на третокласник в най-добрия случай.

С общи въпроси обаче няма да отидеш далеч тук, все сме свикнали да решаваме конкретни задачи.
Та постави си сам задачата какво ще правиш и тогава като имаш конкретни въпроси със сигурност
ще получиш и конкретни отговори. В "общи приказки" не се бутай като за начало, тук не постваме
по специалността, която те интересува (или по която имаме истински знания) - има отдел "академия",
по-добре стой там докато/ако посвикнеш с обстановката и хората.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Яну 03, 2011 1:21 pm
Профил WWW

Мнение 
tgi написа:
Не се впрягай бе, scandalo. Приказките за Л-то имат общо с тебе само доколкото ни подсети
пак за това, коментирали сме го вече повече от веднъж и по друг повод.
Гледам че си си припомнил и правописа в последния си пост, което е добре, тоя от
първия ти беше като на третокласник в най-добрия случай.

С общи въпроси обаче няма да отидеш далеч тук, все сме свикнали да решаваме конкретни задачи.
Та постави си сам задачата какво ще правиш и тогава като имаш конкретни въпроси със сигурност
ще получиш и конкретни отговори. В "общи приказки" не се бутай като за начало, тук не постваме
по специалността, която те интересува (или по която имаме истински знания) - има отдел "академия",
по-добре стой там докато/ако посвикнеш с обстановката и хората.

Благодаря!

Пон Яну 03, 2011 1:48 pm
Профил

Мнение 
scandalo написа:
В университета ни учат САМО на теория нямаме предмет, в който да хванем ние да направим нещо,пишат се само формули закони, но за мен по ценно от практиката няма..

Повечето от хората дето пишем тук, сме минали по тоя път... Аз се опитах да ти кажа две неща. Първо че в университета НИЩО практически няма да научиш. И второ, че това не е чак такъв проблем, защото колкото и да ти струва невероятно, целта на университета не е в това ;-)

Повярвай ми, работел съм с колеги от различни нации, различни университети и никога не съм се срамувал или притеснявал от факта, че дипломата ми е от световно неизвестно МЕИ :-) Просто работата на инженера е цял живот практика. И колкото и да практикуваш винаги се стремиш да правиш нови неща. А за да правиш нови неща, не ти трябва толкова практика, колкото умение да разделиш проблема на части и да си задаваш правилните въпроси как да се справиш с всяка част. Както казва дедо ти Боре "слон се яде на порции" ;-)

Не знам как да ти го кажа.... нормалният начин е "първо теория, после практика". И практиката учи, даже по-лесно се учи - примерно като хванеш поялника наобратно, бързо разбираш за какво служи дръжката. Но сериозните неща се учат по-лесно на теория ;-)

Тук може да ти се помогне с някакви практически проблеми, но с теорията трудно... Все едно да влезеш в един хирургичен кабинет и да кажеш "искам да се науча", ами ще те изритат.... Не че тук сме големите хирурзи (опазил ни Господ), но просто не можем да те научим ;-)

Пон Яну 03, 2011 1:54 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща