|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:14 am
Една стара тема с ново лице
| Автор |
Съобщение |
|
perro_iv
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 10:36 am Мнения: 156 Местоположение: Казанлък
|
 Една стара тема с ново лице
Един приятел ме попита какво мисля за това:
http://www.x10ltd.com/ies.php - та смятам да му отговоря с мненията от форума.
|
| Пон Яну 03, 2011 1:03 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
по принцип може да е полезно, ако имаш в къщи не добре работещи уреди с cos-фи <0.9.
примерно - луминисцентни лампи само с дросел, куцо направени индуктивни товари - китайски прахосмукачки, вентилатори и подобни.
но като цяло тези уреди не харчат много и нетния ефект ще се мери във ватове, а не в киловати.
за чисто резистивни товари (печки, радиатори, контлони, бойлери и дори климатици) добавянето на кондензатор няма да има забележимо влияние.
по принцип всеки сериозен (индустриален) консуматор си мери cos-фи и с помощта на специален контролер добавя или маха кондензаторни групи, за да държи въпросния показател в нормата на доставчика.
на индустриалните консуматори този показател се измерва от електромера и следват сериозни глоби, ако не си в нормата.
за битови цели основно се използват три вида електромери - механични, с конверторен чип и със софтуерно изчисляване.
-първия тип е почти на изчезване и няма да го коментирам.
- електромерите с конверторен чип по същество са импулсни конвертори - вадят на изхода си N импулса за 1kW мощност.
различните производители ползват различни алгоритми за изчисляване на преминалата мощност, но резултата е сходен и обикновено няма значение какъв е cos-фи - преизчислява се вътрешно.
целта е да се постигне максимално близко до RMS измерване.
така че на такъв чип трудно може да се повлияе или ако има влияние ще е най много няколко процента.
- чисто софтуерните електромери са обкновенно най-най-най-ниската ценова категория, в която производителя е бил такава циция, че даже не е искал да се харчи за конверторен чип от реномирана фирма. решил е, че може да накара домораслия си софтуерист да смята енергии. в повечето случай резултата е верен, но има толкова много модели и видове, че е трудно да се обобщава. не съм и съвсем наясно какви параметри се следят при сертификацията на домашни електромери и как се оценява влиянието на cos-фи върху киловатите.
-----
EDIT: реших че имам време и да донапиша малко практически обяснения.
какво е мощност?
за постоянен ток се дефинира като P=U*I. 1 ват е 1 ампер при 1 волт. просто е. (в същност мощността се дефинира като топлинната енергия, необходима за загряването на единица обем дестилирана вода с 1 градус)
за променлив ток е малко по-сложно, защото има няколко величини за измерване на напрежението и тока - от връх-до-връх, ефективно, пиково и т.н.
когато говорим за мощност при променливо напрежение се има предвид ефективните стойности, които се изчисляват средно-квадратично от върховата стойност(RMS).
истинските измерватели на енергия са ... топлинни преобразователи, които измерват отделената върху тях топлина и от там се изчислява подадената енергия.
предимството им е, че на практика няма значение нито формата на сигнала, нито честотата. обаче са непрактични, освен за метрологични нужди.
затова са създадени опростени устройства, които измерват тока и напрежението и по някакви закони ги преизчисляват в енергия.
колко добре го правят, до каква честота и с колко произволен сигнал, е въпрос на реализация, но като правило по-точните и прецизни измерватели са и по-скъпи.
доста по-скъпи от целия електромер за битови нужди.
за чисто резистивен товар, фазовата разлика между тока и напрежението е нула.
и когато формата на тока е идеална синусоида, само тогава имаме идеално измерване на (променливотокова) мощност.
в такъв случай говорим за чисто активна енергия.
разбира се реалния свят няма нищо общо с идеалния. най-често в товара има или индуктивен, или капацитивен елемент, най-често и двата.
индуктивния товар причинява положителни фазови разлики, а капацитивния - отрицателни. в идеалния случай се компенсират.
затова служат и компенсаторите на cos-фи, които измерват фазовата разлика и добавят или махат кондензатори в точката на мерене.
другата особеност на реалния свят е, че никъде не можете да измерите идеална синусоида в контакта.
понеже дори и в най-простата мрежа се случва произволна комбинация от товари, всички те внасят някакви изменения в тока и напрежението, така че формата на сигнала представлява сложен турлю-гювеч от хармонични съставки.
и макар да има норми за нивото на хармоничните съставки, с които всеки уред може да "допринесе", в реалния свят нещата са много страшни.
затова доставчиците упорито не искат да се споменава понятието "качество на електроенергията".
в зависимост в кой квадрант сочи вектора, имаме различни съставки на активна и реактивна енергия.
сериозните електромери мерят почти всички видове енергии (включително и по квадранти), от което един енергетик би могъл да се ориентира къде му е проблема и какво да предприеме, че да докара потреблението само до активна енергия. тези електромери мерят обикновено и хармоничните състваки до 40-ти хармоник. и струват понякога повече от пернишки голф.
не че енергото ги чете тези данни...
най-простото правило при отчитане на мощност е активна + |реактивна| енергия.
айде активната е ясна - на популярен език се нарича "топлинна".
реактивната е по-трудна за обяснение, защото може да бъде и положителна и отрицателна. независимо от знака, обаче, е вредна за преносната мрежа, защото внася именно онези хармонични изменения, за които писах по-горе.
затова има яки глоби, ако я причиняваш, и те са различни в зависимост от вида й. но за битови потребители, поради малкия дял в мощността (пък и на кой ли му пука за народа), просто я прибавят като абсолютна стойност към измерената активна енергия.
Ако приемем, че:
- електромера наистина може да мери реактивна енергия;
- натрупващия регистър сумира и двете енергии като абсолютна стойност;
- потребителя се е изхитрил по някакъв начин да генерира (сериозно) потребление на реактивна енергия
тогава:
добавянето на кондензатори би било от полза, и то само ако тока закъснява спрямо напрежението (което в общия случай е масовата практика).
колко голям кондензатор обаче? ами ... подходящ. трябва да се мери фазовата разлика и да се държи около нулата.
има и още един фактор, който е трудно да се отчете. фазовата разлика трябва да се мери в точката на включване на електромера (така или иначе той отчита енергиите).
ако има дълги жици между електромера и мястото на включване на кондензаторите (таблото е на партера, а абоната е на 15-тия етаж), ефекта е трудно предвидим без кристална топка.
затова е по-разумно кондензаторите да се включват в точката, която товара би имал индуктивен характер и би се получила фазова разлика.
е, точно това правят и фабрично поставените кондензатори и филтри в добре проектираните и изработени уреди. или PF-коректора в по-съвременните.
искам пак да обърна внимание, че обикновено реактивна енергия генерират недобре направени уреди като луминисцентни лампи (20-30W), уреди с двигател кафемелачка, пасатор (10-30W), прахосмукачка (300-500W), за съжаление някои супер-евтини "енергоспестяващи" лампи, компютър с китайско захранване, купено само защото е било най-евтиното и подобни. единствения по-сериозен консуматор е прахосмукачката, ама кой нормален човек ще я ползва по цял ден в къщи. реактивната съставка по правило е няколко процента, така че говорим за 2-3W, които надали ще окажат кой знае какво влияние на сметката за ток.
и накрая: по тази проблематика има написани дебели тухли, докторски дисертации и множество патенти, учи се два семестъра (по спомен). не претендирам нито за прецизност, нито за изчерпателност. стремил съм се към по-популярно обяснение.
ако имам грешки и нужда от допълнение - поправяйте ме.
---
като оставим настрана горното, за мен е необяснимо защо хората дават по 100лв за клапав 4uF кондензатор, при положение че във всеки магазин за резервни части за домакински уреди може да се купят по-добри кондензатори за 3-4лв. ако някой много иска да си оправи косинуса, да си накупи двайсетина кондензатора за 100лв и да ги наслага във всеки контакт. във всички случай е по-добре от онази цвъкня.
Последна промяна ДедоБоре на Пет Яну 07, 2011 12:48 am, променена общо 1 път
|
| Пон Яну 03, 2011 2:18 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Браво на Дедо. След това обобщение мисля всеки що годе грамотен човек може да си направи изводите.
И като някой държи да ви демонстрира че уреда работи, не ви оставяйте да ви показва с луминисцентни лампи. Накарайте го да демонстрира през бойлера 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Яну 03, 2011 2:38 pm |
|
 |
|
nik
|
|
| Пон Яну 03, 2011 4:39 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Аз съвсем скоро писах точно за това ама в тема "Хумор". И къде ги видяхте тези 4мкФ?
Аз лично много вярвам, че голяма част от електромерите в БГ са чисто софтуерни и ха на бас че грешат в зашумена среда. Дали грешката е към плюс или минус ще зависи от много фактори но ако аз съм разработчика бих си вързал гащите винаги да е към плюс за да не ям бой от поръчителя.
Значи е добре в контакт до таблото да ръгнеш кондензаторна батерия която да обира ВЧ смущемията за да си сигурен, че електромерът няма да сгреши. Бих препоръчал няколко 3-10мкФ кондензатора в паралел за асинхронен двигател от дефазиращите, не от стартовите. Но ако основните консуматори са активни - не си играй напразно.
И нищо китайско, а?
Edit: тук в "занзибар" си караме на електромеханични (дори в новите сгради) и никой не смята да ги сменя. Изводът е за вас.
|
| Вто Яну 04, 2011 12:27 am |
|
 |
|
amdatlon
Ранг: Почетен член
|
офф:
Понеже си имам взимане даване с много електромери от различни видове , ако позволите  съм на същото за механичните ( индукционните ).
Статичните ( електронните ) дават доста дефекти и лесно се повреждат , .... особено от пренапрежения  .
Някой по горе спомена че механичните са почти на изчезване , което съвсем не е така положението. Тъй като има много голям брой работещи в момента , то закупуването и подмяната с нови статични е доста голям разход. Механичните минават през метрологията за проверка и пак се поставят .
Няма да споменавам марки като ворошилов или сименс от 1950-60 година , който работеха доста добре  - класика .
|
| Вто Яну 04, 2011 12:56 am |
|
 |
|
Цецо
|
Там в Занзибар като ти вземат 14тата заплата, отиваш и подпалваш магазина на съседа. Не са удачен пример за каквото и да е.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Яну 04, 2011 12:57 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
И като почне софуерния електромер да ти нацъква реактивната енергия, като активна ... , ще има да се чудиш, къде ти е икономията.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Яну 04, 2011 1:42 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Цецо, и в тукашния занзибар не съм видял електромер, различен от този с голямото колело  .
|
| Вто Яну 04, 2011 2:33 am |
|
 |
|
plameniv
|
мм тук пък новите са само електронни и се басирам че накъдето и да тече водата все ще отчита в полза на тях
Бе тия джаджи са пълна измама, що писане се изписа по форумите не е истина и хората сякаш са като напушени и не вярват на математиката 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Вто Яну 04, 2011 7:06 am |
|
 |
|
relsys
|
Я сега някой да даде протокола, и да си ги пренастроим на 1:10....
|
| Вто Яну 04, 2011 9:35 am |
|
 |
|
Цецо
|
Ми те и трансформаторите ви висят на дървени стълбове по улиците  :):)
Нищо лошо де. В БГ почнаха да ги сменят, не за друго, а щото куцо и сакато се научи да ги манипулира. Просто се намираме в страната на тарикатите. Аз познавам поне 10 човека с триетажни къщи топлени с климатици, които преди ми се хвалеха как плащат ток по малко от моя апартамент с тец. Сега реват на умряло, че новите електромери надписвали сметките. Е то като ти скочи от 20 лв. на 500лв. предполагам ще ти се струва надписана  Средностатистическия българин се събужда с идеята как да прецака нещо, та да направи далавера за сметка на останалите. Като се самоуспокоява че ебе държавата (или в случая ЧЕЗ), без да се замисля, че ебе всъщност останалите потребители.
Аз във Франция за първи път видях топломери като нашенските преди 10 години, 2 години преди да ги сложат при нас. Като ги питах - абе това е много лесно за манипулация, не ви ли притеснява - толкоз тъпо ме изгледаха, че умрях от срам. Докато в моя блок, старци тарикати на 80 години си разменят методики за прецакване на топломерите
Бе това е страната на Ганьо и Андрешко.
Отделно, че старите електромери с годините стават инертни (мръсотия, корозия). Правил съм си опити на село преди да го сменят - няколко крушки от 60вата въобще не могат да го завъртят. А в село имахме на една къща един, дето на 3 киловата котлон едвам пъплеше.
Честно, вместо да мисля глупости, по добре е да мисля, как да изкарам достатъчно пари та да не ми е проблем сметката за тока  Ама Ганьо не мисли така.
|
| Вто Яну 04, 2011 11:40 am |
|
 |
|
velio
|
Да изкарваш, да изкарваш... колко да изкарваш. Все ще намерят начин да ти ги вземат.
Абе по-голям Ганьо от енергото не можеш намери. Само че те действат чрез закони и щом е "законно" значи е правилно...
Нещо да споменем за такса електромер? Или пък за това дето като ти сменят електромера имаш "служебни" kW? А не те питат дали искаш. При нас вече втори път го сменят. Новия дори си има дисплей и часовник дето изостава с 20 минути  (WTF!) и от половин година си е все така. (преди това всеки месец идваха да "оправят" общия часовник, който ту работи, ту не. Сега пак си е така и комшиите го духат, само че не се усещат). Не е като да не им се обаждах лично поне 3-4 пъти.
Голямото предимство на електронните е че могат да бъдат отчитани от разстояние. Една такава система би позволила електромерите да се отчитат на една и съща дата едновременно. Няма инкасатори. Но, уви...
|
| Вто Яну 04, 2011 12:36 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Че те ЕОН при нас почти изцяло минаха на дистанционно отчитани електромери. Поне се надявам най-накрая да спрат да ми пишат сметките "наизуст", че съм ги бактисал вече.
|
| Вто Яну 04, 2011 1:08 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Е то тия от ЧЕЗ и прочие са си Ганьовци, типични българи. И да са имали някакви нормални бизнес намерения, в тоя кенеф - друго освен Ганьовщини не могат да правят.
Прост пример - мангалите. Много е лесно да им резнат тока и да ги оставят да изпукат от студ. Обаче на политическо ниво им е забранено да го правят, това са лесни гласоподаватели. И ЧЕЗ просто прехвърлят техните сметки върху останалите потребители. Това е типичния пример, как един съвсем капиталистически процес (плаща-получаваш, не плащаш-не получаваш) в Ганьоландия се "социализира" до паразитираш на гърба на останалите с държавна подкрепа. Същото е с кражбите на ток и инфраструктура - протекцията е на държавно ниво - не ги барайте, че те гласуват за нас.
Абе казвал съм го не веднъж - не можеш в държава населена с Ганьовци да искаш да имаш политици или бизнесмени от класа. Ще имаш политици и бизнесмени - Ганьовци  Това е чисто природен ЗАКОН!
Ето и в тая тема - високи ви били сметките за ток. Значи ако проблема е ЕОН, ЧЕЗ или някакъв марсианец, защо с подобна джаджа трябва да лъжете електромер (ако приемем условно че работи), като по този начин си прехвърляте проблема върху мен, на който не му се занимава с подобни глупости? Явно целта е накрая и аз да не издържа и да напрегна целия си инженерен потенциал в общата идея да прееба останалите и да се превърна в Ганьо. Ами вдигнете едно възстание, обесете шефа на Чез на някой стълб и си решете проблема, що го прехвърляте на мен?
Проблема не е в гетата, а в населяващите ги. Нали се сещаш, че не сградата прави една общност гето, а мангалите дето я обитават!
Последна промяна Цецо на Съб Яну 08, 2011 3:30 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Яну 04, 2011 1:10 pm |
|
|