|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:17 pm
| Автор |
Съобщение |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
 Нов часовник :)
Първо ЧНГ на всички!
Искам да споделя една идея дето я имам от години ама все не се наканвам да ч направя. Може би тая година живот и здраве най-после ще види бял свят. Става въпрос за нов, оптимизиран часовник и календар в електронно изпълнение.
Аз доста съм се интересувал през годините от всичките тия предложения за промяна към по-оптимално времеотчитане. Най-много ми харесва френското десетично отчитане от времената след революцията им през 18 век. Също ми допада и предложеният "световен календар" преди около 80 години. Аз си имам моя разработка за времеотчитане, която не прилича на нито едно от другите предложения и все-пак съчетава някои от техните добри страни.
Значи от практическа гледна точка хората условно делят времето на две независими части - "денонощно време" т.е. часове, минути, секунди; другото е "годишно време" - дни, седмици, месеци. И двете форми се обуславят от астрономическото положение на Земята.
Всички знаят за недостатъците на текущата система - нетипични за човешкото мислене базови изчислителни единици (като 7, 60, 24) и различна дължина на месеците. В основата на цялата грешка лежи зле подбраната основна мярка "секунда". Всъщност това е един от изключително редките случаи в историята, когато науката се наглася към стар еталон, вместо да е обратното. Оттук и "странната" дефиниция за 299,792,458 метра, изминати от светлина във вакуум за една "секунда". Всъщност това не е естествената в природата базова мерна единица за време - абсолютно нищо в природата не се случва с период една секунда!
Ето моя вариант:
1 нова секунда = 864 "стари" милисекунди (това е същото както според френското десетично време). Това се оказва и доста по-разпространен в природата интервал от време - имаше квазари с такъв период както и точно 8,000,000 периода на полуразпад на цезий 133 ще отговарят на една нова секунда.
1 нова минута = 100 нови секунди (пак според десетичното време)
1 нов час = 100 нови минути (пак оттам)
1 ден = 10 нови часа (пак оттам)
1 нова седмица = 5 дни (в българския език "седмица" е много зле подбрана дума тъй като фиксира седем дни. Английската дума "week" е доста по-гъвкава)
1 нов месец = 6 нови "седмици"
1 година = 73 нови "седмици" = 12 нови месеца плюс една нова "седмица" плюс още един ден на всеки четири години.
73-тата седмица е извънкалендарна (както извънкалендарните дни на ООН "светвния календар"). Тя се състои от нормални 5 дни или разширена до 6 дни през високосните години. Като извънкалендарна тя се счита за нормално неработна т.е. Коледно/Новогодишни празненства в Християнския свят или само Новогодишни в останалия.
Ами това е засега каквото мисля, иска ми се да го направя на реален часовник обаче все-още събирам идеи за най-добрата концепция. Ако някой иска може да помогне 
|
| Пон Яну 03, 2011 4:54 am |
|
 |
|
zaphod
Ранг: Форумен бог
|
празна работа е това, цялата човешка дейност е много силно обвързана към календара и времето, никой не би се навил на смяна. факт е че френската система от мерки се приема с охота от света, с изключение на календара - твърде много проблеми отваря. предполагам при излаза на хората към други планети има някакъв шанс за нещо такова, но сега не.
|
| Пон Яну 03, 2011 8:51 am |
|
 |
|
egasimus
Ранг: Ориентиран
|
абе трябва да се направи календарът така, че по-често да се празнува нова година, примерно всеки месец.
|
| Пон Яну 03, 2011 10:32 am |
|
 |
|
MidNighT_SpiRiT
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Сеп 17, 2006 12:00 pm Мнения: 450 Местоположение: Plovdiv
|
Да и работната седмица да е по-малка 
|
| Пон Яну 03, 2011 10:47 am |
|
 |
|
egasimus
Ранг: Ориентиран
|
и да е най-много веднъж годишно 
|
| Пон Яну 03, 2011 10:53 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ми то имаше виц по случая, незнам дали го помня добре, ама нещо от сорта:
Събрание на профсъюза, съставят новия работен календар:
1. Понеделник - почивен ден за релаксация от уикенда.
2. Вторник - почивен ден за подготовка за работната седмица.
3. Сряда - работен ден.
4. Четвъртък - почивен ден за релаксация от работния ден.
5. Петък - почивен ден за подготовка за уикенда.
6. Събота и Неделя - почивен ден - уикенд.
Отзад се чува сънен глас - "Абе а всяка сряда ли ще се работи?"
Малко спам, ама нали сме в безумни идеи.
Иначе и аз не мога да схвана, що ти е да го правиш това. Ако е толкоз мерак - нащракай го на PC-то  Иначе като за дискретно устройство - то може да стане, проблема е как ще го адаптираш към реалността.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Яну 03, 2011 11:45 am |
|
 |
|
kiiid
|
 |  |  |  | Цецо написа: Ми то имаше виц по случая, незнам дали го помня добре, ама нещо от сорта: Събрание на профсъюза, съставят новия работен календар: 1. Понеделник - почивен ден за релаксация от уикенда. 2. Вторник - почивен ден за подготовка за работната седмица. 3. Сряда - работен ден. 4. Четвъртък - почивен ден за релаксация от работния ден. 5. Петък - почивен ден за подготовка за уикенда. 6. Събота и Неделя - почивен ден - уикенд. Отзад се чува сънен глас - "Абе а всяка сряда ли ще се работи?" Малко спам, ама нали сме в безумни идеи. Иначе и аз не мога да схвана, що ти е да го правиш това. Ако е толкоз мерак - нащракай го на PC-то  Иначе като за дискретно устройство - то може да стане, проблема е как ще го адаптираш към реалността. |  |  |  |  |
Цецо, ами ако не ударя с глава стената как да знам дали не е хартиена?  Нали е затова тоя раздел "безумни идеи". От това по-безумно здраве му кажи... Сега имам малко време та мога да спретна нещо безумно
|
| Пон Яну 03, 2011 12:45 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Бе не че разбрах бройната система за секунди и т.н. ама не виждам що да не го направи
човек, ако го кефи.
На мене лично в цялата работа би ми било интересно дали са почнали да растат евтини
цезиеви или подобни осцилатори за ползване, не съм в час какво има на пазара.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Яну 03, 2011 1:25 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Всъщност метричното време е измислено одавна и е повод за подигравки:
http://blog.televisionau.com/2008/03/th ... tiday.html
http://meercat9.com/blog/metric-time/

Хубавото на сегашната имперска система, е подобно на измерването на ъглите в градуси. И ме ме дразнеше защо правия ъгъл не е 100*, а цял оборот 400* и като попитах, защо се оказа че има причина. 360 се дели точно, без остатък на 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21 ...359 и 360. Същото е положението със 24 часа 60 минути и 60 секунди. Можеш да разделиш времето, на колкото си искаш цели части.
Относно атомните часовници има ги на чип:
http://en.wikipedia.org/wiki/Atomic_clock
Но до колкото виждам по ебей продават само атомно синхронизирани кварцове.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Яну 03, 2011 2:54 pm |
|
 |
|
nik
|
хм... като гледам как се движат нищо чудно скоро да ги има и по ебей
http://www.pttimeeting.org/archivemeeti ... aper33.pdf
|
| Пон Яну 03, 2011 5:18 pm |
|
 |
|
DD
Ранг: Минаващ
|
Идея е много добра!
Обаче това с "петницата"  няма да се приеме поради религиозни съобръжения. Сигурно и едно време заради това не са го приели.
|
| Пон Яну 03, 2011 7:28 pm |
|
 |
|
Zeus
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
http://www.profesional.bg/img/objects/p ... 134125.jpg
Връзваш му задвижване с подходящи обороти, и ето ти десетичен часовник 
|
| Пон Яну 03, 2011 9:53 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
По-удобно ми се струва да се използва двоичната система.
Ставаш в 0. В 1 отиваш на работа. В 0 е обедна почивка. В 1 си тръгваш от работа...
Почивните дни в седмицата ще са 0 и 1...
Рожден ден ще имаш на 0 или 1 в зависимост от това дали нулата е високосна... 
|
| Пон Яну 03, 2011 11:12 pm |
|
 |
|
GTN
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пет Яну 26, 2007 5:05 pm Мнения: 310 Местоположение: из България
|
 |  |  |  | ike написа: ..., защо се оказа че има причина. 360 се дели точно, без остатък на 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21 ...359 и 360. |  |  |  |  |
Прощавай, но това не го разбрах, 360/7 = 51,428....; 360/11=32,72.... и така нататък. Би ли пояснил, че да схвана. 
|
| Пон Яну 03, 2011 11:31 pm |
|
 |
|
nik
|
абе и аз се зачудих ама помислих че се е олисал малко и за това иначе наистина може да се окаже че 360 се дели на повече числа от 400 първото което се сещам е 3
|
| Пон Яну 03, 2011 11:52 pm |
|
|