Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Помощ ...... ARM начинаещ :) 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Помощ ...... ARM начинаещ :)
Отпрявям въпросът си към всички които са се занимавали с ARM'ки.

Сдобих се с AT91SAM7S32 ..... тъи като според Атмел те са идеални за хора мигриращи от 8 към 32битова архитектура .... до сега съм се занимавал с AVR.

Лошото е обаче че има доста малко инфо в нета .....

Някои може ли да ми каже с какво точно да започна .... имате ли някъкви tutorial'чета ?

Този ARM дето го споменах е с ARM7TDM ядро .... така че си изтеглх документацията му от www.arm.com ..... доста е объркваща обаче ... нищо конкретно .....

Ще ви бъда благодарен ако ми посечите някои полезен линк със примери (на assembler ако има) ..... за сега ще ми стигне нещо прост ... например да накарам един светодиот да мига :) ..... това ще е доста полезно (все пак увладяването на i/o тата и перифериата е една доста добра крачка като за начало)....

Пет Авг 05, 2005 5:14 pm
Профил ICQ WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ядрото е стандартно. Сиреч всички процесори с такова ядро имат еднакъв асемблер. Най разпространения по мои наблюдения е LPC2106. Има група в яхото. Линкове за ARM:

http://www.gnuarm.com/
http://www.open-research.org.uk/ARMuC/
http://freewing-web.hp.infoseek.co.jp/arm_olimex/
http://www.dreamislife.com/arm/
http://www.siwawi.arubi.uni-kl.de/avr_p ... index.html

Аз пък горещо ти препоръчвам да не наблягаш много на асемблера. Това не е AVR. Асемблера е добре да го познаваш, но да пишеш на асмблер за такова ядро е като да мааш на асемблер за Pentium.

Я кажи от къде го докопа тоя чип?

Пет Авг 05, 2005 5:31 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ми зех си го от Комет .... той всъщност още не е пристигнал ... очаквам да го получа другата седмица ....

Купих 2бр ... струва 4.2EUR бр.... и ми обещаха да го доставят до 10'тина ден ....

Абре гледам ги тез PIOA (ушким и/о'тата) на ARM'ките ..... доста регистри има за управлението и ...... към 30'тина .... всичките ли се ползват ???? ..... при AVR са само 3 ! 8O

Пет Авг 05, 2005 5:35 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Я ми кажи още нещо .....

тъи като тея LPC2106 ... също са със ARM7TDM ядро ... това означава ли че някои пример (написан на C да кажем) ... ще тръгне и на AT91SAM7S32 ... ?

Ти кои компилатор ползваш ... аз си свалих trial версията на IAR и ICC .... имаш ли някъкви кракове за тях ?

Пет Авг 05, 2005 5:55 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
както ти е казал цецо, това не е процесор, за който се пише на асемблер. най-много да се напише нещо, което не може да е на С - първоначалните инициализации или много бързи прекъсвания.

gruarm е нелош инструмент. ама водихме една дискусия в 'анализатора' дали трябва да се ползва IAR или gcc. ако IAR дават библиотеки на сорс, защо пък да не ги ползваш? ако не ги дават - зарежи го.

Съб Авг 06, 2005 12:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Мда .... явно ще се пише на C (не че тва ме бърка де :)) .....

ДедоБоре ... какво искаж да кажеш с това библиотеки на сорс ? ..... да ти предоставят и кода на самата библиотека ... мисля че го няма тва ... но всъщност, защо е толкова важно да го имат ?

Съб Авг 06, 2005 12:54 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
като ползваш компилатора, компилираш отделни елементи от програмата.
после трябва да ги навържеш (с линкер) и да получиш файл, който да издупчиш в паметта.

обаче в С като имаш main(), това не е достатъчно. преди да се стигне го изпълнението му има едни инициализационни действия, които могат и да са много сложни, може и почти да ги няма. това са предимно инициализация на памет, на системни регистри, пълненен на таблица за прекъсвания/ексепшъни setjum/longjump и др. подобни.

това е част от crt.o (C RuntiTime), което пък си е част от libc. дори и да не ползваш самата libc (не намирам много разумно да си пишеш сам стрингови сравнения или printf), това crt.o е задължително, за да линкнеш изпълнима програма.

проблема е, че за всеки процесор тези процедури са различни. ARM е само архитектура (сбор от инструкции), и всеки конкретен процесор се различава. ерго - трябва да си модифицираш crt-то за тебе, ако го няма готово. ако го нямаш на сорс - нищо не можеш да направиш и вероятно трябва да се бориш като прасе с тиква, защото е много компилатор-зависимо. и трябва да имаш опит :wink: като със жените е - след първите 20 става много лесно...

дано ти е станало нещо ясно

Съб Авг 06, 2005 1:09 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Сега схванах за какво става въпрое ..... значи тоя компилатор на IAR ... потдържа точно тя чип за които ще пиша софт ... (AT91SAM7S32) ... като веднага след компилирането ти преедлага да го програмираш ....

След като създадеш нов проект .... IAR ... автоматично ти прибавя някви нещица в началото на сорса .... ако не се бъркам маи тва е инициализацията ....

Съб Авг 06, 2005 1:23 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Аз не съм се задалбал много все още в Арм-а. Имам IAR който би трябвало да е без огхраничения, поне така ми казаха братушките. Проблема му обаче е че Wriggler не е на почит при тях (продават собствен JTAG емулатор) и подръжката му беше под всякаква критика. Някой спомена че проблема бил фикснат, но не съм пробвал. Това с което аз си поиграх беше CROSSWORKS. Това е платена надстройка (IDE тип Visual идеята) върху gcc. Сиреч компилатора е open source но средата не. ИДеята ми беше да го ползвам кракнат за развой, а накрая да компилирам с гнуто. Обаче май няма да стане, щото библиотеките на CROSS-a са различни от тея на гнуто (не са фри), и както те твърдят са по оптимизирани, та може имам неприятни изненади гогато реша да мина на гну. Но пък cross-a бичи безпроблемно с Wriggler-a. Това което ме изумява е че при гнуто дебъгването е само от RAM-a.Така и не схванах как и защо се получава ограничението. То по принцип всички гнута се славят с идиотската си документация. А да дебъгваш само от РАM си е като да го вкарваш само наполвина - ебати секса.
Всичко това го говоря като опит от LPC-та и едни шарпове. ATMEL-a доскор беше недостъпен. Като какво точно го поиска от комет. Те не се славят като дистрибутори на АТМЕЛ и особенно за дребни бройки са много гадни.

Нед Авг 07, 2005 11:57 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Да ти каза честно и аз бях доста изненадан от Кометаджийте :)

Първо ми оферираха 160бр ... за 5.10EUR .... после ми казаха че мойело и 10 бр само да купя на цена 4.1EUR ..... и най накрая ми изтърсиха че ако искам и единични броики могат да ми намерят за 4.2EUR ...... :)

Zdravejte g-n Najdenov,

Predlagam Vi nova oferta za:

AT91SAM7S32-AU-001 min kol. 1br. za srok ot 2 sedmici pri 4.20EUR/br.bez DDS;
AT91SAM7S64-AU-001 min kol. 120br. za srok ot 2 sedmici pri 5.27EUR/br. bez DDS.

S Uvajenie,
Katia Zaharieva

Та както ви казах ... зех си 2бр ... обещаха да ги денесът до 10 дена ... което значи че трябва да си ги прибера в Четвъртък ... :)

Иначе питах и в Футурел .... ама те ми казаха че минималното количество което могат да ми доставят е 2 опаковки с по 160бр 8O !

Нед Авг 07, 2005 12:47 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
OK, WOW, нямах време по рано да разлгедам datasheet-a на спокойствие, ама сега съвсем ме ошашка....Вграден IrDA, 2 USART-а, камара ADC и PWM....само с USB2.0 се разминахме :P

Пет Авг 26, 2005 11:32 am
Профил
Аватар

Мнение 
offtopic

Доколкото знам rs232<-> irda е също толкова лесно, колкото и рс232 към usb:

http://www.vishay.com/docs/toim3232.pdf

И Хищника сигурен съм, че си разглеждал dsPIC ?.

Пет Авг 26, 2005 2:36 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
the_real_maniac написа:

Доколкото знам rs232<-> irda е също толкова лесно, колкото и рс232 към usb:

Нещо немога да схвана какво искаш да кажеш .. ????

Да сравняваш RS232 с IRDA добре /двете са почти 1 към 1 / ..... но RS232 с USB ... ??!!!!!! Разликата е огромна, както на физическо така и на протоколно ниво .. !!!

Съб Авг 27, 2005 2:31 am
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Ами да леко подсъзнателно помислих явно , че имате телепатия.
Правих сравнение м/у това и dsPIC като периферия и идеята ми беше ,че имат почти еднакви периферии.
И в този дух на мисълта :lol: , че irda, която я няма хардуерно при PIC лесно може да се постигне.
А въпреки ,че имат различия и двете са серийна комуникация, което е основата.
Поне така ги виждам аз нещата.

Съб Авг 27, 2005 12:20 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Хайде прочети IrDA спецификацията (със всичките стандарти които се ползват) и пак ми кажи, че е лесно :!:

Съб Авг 27, 2005 12:23 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща