Отговори на тема  [ 117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Една стара тема с ново лице 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
ji4ka написа:
1.5 млрд.лв във фискалния резерв е събран директно от отчисления на АЕЦ-а! И това отделно от далаверите и субсидирането на "високоефективни комбинирани производства" през същия този АЕЦ. Но така му се пада на АЕЦ-а , като работи безпроблемно над 30г. :twisted:

Ахъ... някой ти е казал, че сме изнасяли компютри за Япония, само че не са компютри а компоти и не сме ги изнасяли, а са ни ги върнали...

Иначе ми е много интересно откъде си чул тия глупости, щото аз мога да ти дам данни за държавните бюджети от 95-а до 2000+ и там средно годишно се заделят по около 200 млн., само че не се вземат а се дават на АЕЦ Козлодуй за модернизация на всички блокове. После извеждането на 3 и 4-ти блок, което между другото още не е приключено но може да си направиш справка колко стотици милиони е глътнало досега (парите са от ЕС)
А колкото до "печалбата".... финансовите отчети на АЕЦ Козлодуй са публични, може да си ги свалиш ако искаш и да ми обясниш как точно са се натрупали 1.5 млрд. Ако не друго поне може да видиш колко е годишния оборот, щото целия оборот да вземеш през последните 10 години пак не прави 1.5 млрд ...

Съб Яну 08, 2011 11:40 pm
Профил

Мнение 
miro_atc, тая информация я чух по телевизора, от човек работил в централата и по мои впечетления говореше много по-разумни неща от журналистите, еколозите и икономистите стоящи срещу него. И защо да не е вярно! Помисли, АЕЦ-а бачка нон стоп вече над 35г. с 85% натовареност- лесно се смята защото не му пречат нито облаците, нито вятъра, нито газовите трасета. През всичкото това време ВСИЧКИТЕ му приходи са влизали в бюджета защото е 100% държавен. И винаги са се правили отчисления за неговата поддръжка, но дали парите са се харчили за това е друг въпрос. Тия пари не се вземат от печалбата , а са разход преди печалбата , ама не ми се занимава с тия икономически буламачи, още по-малко с малоумните ни държавни бюджети.
3 и 4 блок не са демонтирани защото са си здрави и ресурса им още не е изтекъл. За тях колкото и пари да вземем от ЕС все ще са малко - тоя техен политически каприз съчетан с надкината и кункината простотия ,на нас ни струва 5млрд.евра. С малките блокове нови реактори нямаше да ни трябват поне още 10г. напред. Това е пример как нетехническите решения в техниката водят до големи загуби.
Абслютно същото е сега положението с Топлофикациите - мъчат се да заобиколят технически проблем (лесно решим) с нетехнически средства при това неефективни и трудно приложими. Но това не ме учудва, защото хората вземащи решения са същите като при случая с АЕЦ-а (ако не като личности, поне като умствен багаж).

Нед Яну 09, 2011 12:35 am
Профил

Мнение 
Тръбите и по улицата да вървят, загубата пак ще е мноооого малка, но за тая цел трябва някой да помисли, всичко тук е правено с технологии от 60-те и презюнкцията че всичко е общо, и всички се трудим за общото благо. Затова парното ни не е със външни шлангове, на кой му е трябвало да го мери, има някава цена незнайно как определена, всеки си плаща по кубатура и всичко е ОК. Цената е сунсидирана от държавата, газът идва от братския СССР на доста добри цени, загубата от топлото се компенсира от износа са соц блока и някои ембаргови страни, всичко е било песен ... то се видя какъв и е краят.
С наличните преди 20 години технологиии материали, мога да ти опаша блока с тръби, и пак загубата да е 10% от тази в момента, за наличните към момента материали няма да говорим.
Тръбите на ТЕЦ са остарели, загуби има не само от топлопредаване, загуби има от течове, от неефективно оборудване и какво ли още не. Абонатните станции за топла вода, ефективността сигурно е клоняща към нула, черни тръби знаем как монтирани и обработени, конструкция ала направи си сам .... естествено че ще имат загуби.
Иначе идеята да имат отделни котли във всеки вход е доста абсурдна, загубите им няма да са по малки, напротив, окрупняването на енергоизточниците води до значителни икономии. Ако топлофикациите си модернизират само котлите със сигурност ще имат поне 10% спад в разходите, много вероятно и да е повече. При малките мощности разликата достига до 25-30%, при голяма мощност със сигурност е поне едни 10%. Да не говорим че ако си обновят трасетата също ще реализират огромни икономии, но дори само с обновяванер на котли и абонатни според мен ще си намалят разходите с едно 50%. Да ама на тях не им дреме, това са разходи, защо да ги правят като има балъци да плащат.
А по въпроса с производството на енергия, всяка електрическа централа би могла да захранва и с топла вода за парно, но не всяка централа за парно е и електрическа, има доста ТЕЦ за парното които са си само за парно.

А топленето на ток с климатик, може и да е по евтино от парното, щото парното ние скъпо или пък тока ние много евтин, иначе няма особенна логика, дори и с АЕЦ-а :) и да не забравяме че климатика не е калорифер, това как ще преобразува електрическата енергия зависи от доста други фактори, а не само то това колко ток гълта, при тях не е невъзможно да работят с коефициент близък до 1, дори не е необичайно, това какво пишат производителите и какво рекламират търговците е нещо съвсем друго.

Нед Яну 09, 2011 11:00 am
Профил

Мнение 
ji4ka написа:
И защо да не е вярно! Помисли, АЕЦ-а бачка нон стоп вече над 35г. с 85% натовареност- лесно се смята защото не му пречат нито облаците, нито вятъра, нито газовите трасета.

Ами и 200 години да бачка и на 100% натовареност да бачка няма как да натрупа печалба докато продава тока на загуба.
Тук все пак не сме женския пазар, можем да смятаме... Имаме два блока по 1000MW, които имат един месец в годината профилактика и презареждане с гориво, т.е. теоретично няма как да работят повече от 8000 часа годишно и ако през останалото време работят на 100% ще произведат общо 16 млн. MWh. За 2010 официално отчитат 15 млн. MWh което е много добро постижение. Малко централи по света могат да се похвалят с подобна натовареност.
Само че тия 15 млн. мегаватчаса като ги сметнеш по безумната цена на ДКЕВР от 15 лв правят 225млн. ПРИХОДИ. Добре че централата продава/изнася ток на свободния пазар и така успява да си покрие разходите. Но забележи само *текущите* разходи, тя никога не е покривала капиталовите си разходи. НИКОГА!!! И никога не е вкарвала пари в бюджета, само е ВЗЕМАЛА. Просто по времето на комунизма сме държали токът да бъде много евтин за населението.
В момента АЕЦ-а продължава да е принуден да продава супер евтин ток (4-5 стотинки за киловатчас) а населението плаща на 5 пъти по-високи цени... Разликата отива някъде, но не в бюджета!

Всичко това няма нищо общо с атомните технологии и с ползите от АЕЦ Козлодуй, просто имаме съчетания от сбъркана енергийна политика на държавата плюс енергийна мафия.

Нед Яну 09, 2011 11:55 am
Профил

Мнение 
ToHu написа:
Ако топлофикациите си модернизират само котлите със сигурност ще имат поне 10% спад в разходите, много вероятно и да е повече.

Няма кой знае колко за модернизиране. КПД в топлофикация София, където не произвеждат и ток, е между 92 и 96% за отделните тецове. 10% икономия в котлите определено няма откъде да ги вземат.
Данните са от тоя доклад (15,16 стр):
http://www.dker.bg/reports/rep_779.pdf

Нед Яну 09, 2011 12:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тоя доклад могат да си го заврат дето слънце не огрява. Това КПД може да бъде само до изхода на топлоцентралата.

Всичките им тръби на всякъде вървят в едни подземни тунели дето никой от 20-30 години не е влизал да види какво е положението.

Аз ще ти кажа какво е положението, понеже в Разград улиците не се чистят от снега. Но това няма никакво значение защото "Топлофикация Разград" се грижи те въобще да не хващат сняг. Ела да видиш как се познава къде им минават тръбите - не просто няма сняг а асфалта е сух. При положение, че тръбите са на 2 метра под земята. Това колко % КПД е? И кой плаща ? Който пита ...

При това положение върви ми разправяй, че няма да е по ефективно във всеки блок да има самостоятелен котел.

Нед Яну 09, 2011 1:00 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
[quote="Cekins"]Тоя доклад могат да си го заврат дето слънце не огрява. Това КПД може да бъде само до изхода на топлоцентралата.

Всичките им тръби на всякъде вървят в едни подземни тунели дето никой от 20-30 години не е влизал да види какво е положението.

Аз ще ти кажа какво е положението, понеже в Разград улиците не се чистят от снега. Но това няма никакво значение защото "Топлофикация Разград" се грижи те въобще да не хващат сняг. Ела да видиш как се познава къде им минават тръбите - не просто няма сняг а асфалта е сух. При положение, че тръбите са на 2 метра под земята. Това колко % КПД е? И кой плаща ? Който пита ...

При това положение върви ми разправяй, че няма да е по ефективно във всеки блок да има самостоятелен котел.[/quote

И в София е така. Преди 20+ години, когато колите бяха пъти по-малко, си личаха тръбите по същия
начин. И май не са в тунели, а са просто закопани - като деца гледахме по "Гурко" как ги слагаха,
едни такива бетонени корита дето ги заливаха с пенобетон бяха.

Това да съпоставя някой ТЕЦ и АЕЦ си е неграмотна работа, ама то неграмотници дал господ, а тия в БГ
са и гласовити.
От познати (не сучайни хора) в АЕЦ-а знам, че производствената им цена е пъти по-ниска от тая на ТЕЦ-овете.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Нед Яну 09, 2011 1:13 pm
Профил WWW

Мнение 
Cekins написа:
Тоя доклад могат да си го заврат дето слънце не огрява. Това КПД може да бъде само до изхода на топлоцентралата.

Не знам как е в Разград, аз ти говоря за София. И това е КПД на котела, не на системата като цяло. Не е зле да четеш какво съм писал и на какво съм репликирал.
А за тръбите - тук в квартала преди няколко години бяхме като след бомбардировка, копаеха и сменяха наред.
Цитат:
При това положение върви ми разправяй, че няма да е по ефективно във всеки блок да има самостоятелен котел.

Не знам какви са ти представите за ефективност, аз ефективността я меря в пари. Вчера постнах линкове към цените парното и на природния газ - каквито ще ги платиш да ти ги доставят до вас, на входа на абонатната станция. Просто е да ги сравниш, не е като да изстрелваш совалка.

Нед Яну 09, 2011 3:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ама вие софиянци само за вас си мислите. Каква ти е цената на водата а? А на тока? Парното ви е с поне 20-30% надолу от нашето (тукашната топлоцентрала не е на субсидии от общината щото е изцяло частно дружество, както казах - собственост на Овергаз). Това че над 1/4 от населението живее в София, не означава че нас от провинцията ни няма. Или какво - на софиянци да им е ок, а провинцията кучета ги яли.

Аз пак ще говоря в примери : кръстника ми си построиха къща преди няколко години (400кв разгъната площ с търговски площи около 120 кв.). Топлят се на газ - плащат 200-300 лв месечно барабар с топлата вода - котела е 32квч. отоплителна мощност. Преди това живееха в панелка на тец (около 70кв.) и още тогава на все още невдигнатите цени плащаха над 100 - 150 на месец само за парно.

И да, естествено че това КПД ще е в котела, ама кво ме топли това? Ако ще и 150% да стане, те губят огромно количество енергия по трасетата. Принципно съм съгласен с Тони, че е по изгодно на едро да се толи вода, ама ако ги нямаше тези загуби.А каква ще е инвестицията за пълна подмяна на преносната инсталация? И кой е този лудия дето ще я направи. Та те са монополисти - ще ти продават на цена каквато на тях им оттърва а ти ще им плащаш за отопление на улиците щото няма накъде. Същото е както с тока - вече втора година Е-он се гъбаркат упорито с цяла североизточна България - чуват се откъслечни вопли само - промяна има - но към още по зле.

Нед Яну 09, 2011 3:43 pm
Профил ICQ

Мнение 
Аз мога да се хвна на бас че това КПД не е такова, аз не знам топлофикация софия да е правило капитален ремонт, би трябвало да чуя, а това КПД техните котли няма как да го имат, от тоя доклад не става много ясно как точно са правени калкулациите, имаш произведена електрическа енергия, електрическа енергия за собствени нужди, отпусната топлинан енергия, топлинна енергия за собствени нужди, технологични разходи, топлинан енергия за рзпределение общо .... хмм я ми кажи защо има енергия към преноса 4.9 млн и отпусната топлинан енергия 4.1 млн , разликата дава технологичните разходи, да ама я сега ми кажи тая цифра, към преноса, какво значи, къде са тия технилогични разходи, те включват ли по горе пар аи ток за собствени нужди или не, или това за загубите им по трасето може би или какво .... някой трябва да гадае какво е имал в предвид пишещият доклада, или просто е направено така за да може да се връткат цифрите .... защо няма една ясна графика, вход 1000, изход пара 200, изход топло вода 700, от парата какво се прави и какво се получава, също и от топлата вода .. и да се знае влязло толкова излязло реално толкова ... тая пара къде отива, в производството на ток ... едва ли, то е повече от парата ... иии изобщо един много неясен доклад, ако човек седне и почне да смята може и да хване някаква закономерност, на пръв поглед не я виждам, виждам огромни разходи за собствени нужди, които може да станат и по големи зависи как се тълкуват цифрите .... това не ми мяза на КПД-то за което говориш.

Нед Яну 09, 2011 3:56 pm
Профил

Мнение 
Cekins написа:
Ама вие софиянци само за вас си мислите. Каква ти е цената на водата а? А на тока? Парното ви е с поне 20-30% надолу от нашето (тукашната топлоцентрала не е на субсидии от общината щото е изцяло частно дружество, както казах - собственост на Овергаз). Това че над 1/4 от населението живее в София, не означава че нас от провинцията ни няма. Или какво - на софиянци да им е ок, а провинцията кучета ги яли.

Тия 20-30% някъде видял ли си ги, или вътрешно си убеден, че няма как да не е така? :)
Хайде да гледаме:
http://www.dker.bg/resolutions/heat_prices.pdf
Цена на парното в София: 74.11 лв/МВтч без ДДС
Цена на парното в Разград: 73.79 лв/МВтч без ДДС
Това е цената, по която плащаш показанието на топломера на входа на абонатната, без да се интересуваш от загубите на улицата.

Нед Яну 09, 2011 4:00 pm
Профил

Мнение 
ToHu написа:
а това КПД техните котли няма как да го имат, от тоя доклад не става много ясно как точно са правени калкулациите, имаш произведена електрическа енергия, електрическа енергия за собствени нужди....

Не, аз доколкото виждам, тези проценти са за котлите, които не произвеждат ток, а само топло. Другите с комбинираното производство ги дават отделно, по различен начин.

Нед Яну 09, 2011 4:04 pm
Профил
Аватар

Мнение 
741 написа:
Това че над 1/4 от населението живее в София

Между 1/3 и 1/2.

Нед Яну 09, 2011 5:08 pm
Профил

Мнение 
Ееее не 1/3 е доста пресилено, дори с 1/4 не бих се съгласил, да работят в софия е едно, да живеят друго, не малък процент от видимото население в София идва от близки градове и села, на практика те не живеят в София, аз дори квартали като драгалевци, симеоново и др. подобни също бих ги извадил, инфраструктурно нямат почти нищо общо с града, ако изключим по една улица дето ги свързва. но с тях 1/3 е доста пресилено. Официално към края на 2009 населението на България е 7,563,710, 1/3 са над 2.5 млн, дори 1/4 което е около 1.8 млн ми се вижда малко пресилено ако говорим за постоянно живеещи. Официално в София живеят 1.247 млн. до 1.8 млн са още 600,000 което според мен не е много реалистично, вярно че много хора живеят без жителство, но чак толкова не могат да бъдат. Да не забравяме че не малко хора се регистрираха през 2005/2008, от друга страна не малко хора си тръгнаха от София 2009/2010 така че дори не знам длаи имаи 1.8 млн. Виж през деня не изключвам да ги достигаме че и минаваме.

Нед Яну 09, 2011 5:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Е ясно, че София е България... Ние тука хубаво бяхме обявили република преди 20 години. Явно и сега окончателно е дошъл момента да се отделим наистина.

Такааа, ами аз направих една друга справка за цената на парното тук и в София от сайтовете на двете дружества. Докато вашата цена в последните две години (2009 и 2010) едва е достигала 80 лв, нашата в началото на 2009 е била и над 100. Едва за този отоплителен сезон са се поизравнили. Всъщност с последната корекция от 01.01 вече нашата става с левче надолу. Иначе сме ви водили с по няколко лева.

Разград : 01.04.2010 : http://toplorz.dir.bg/_wm/news/news.php ... 45&dflid=3 (79.64 лв.)

София : http://toplofikaciasofia.bg/klienti/ceni (65.83 лв. на същата дата)

Нед Яну 09, 2011 6:46 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Следваща