Отговори на тема  [ 117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Една стара тема с ново лице 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Пак ви повтарям ,че проблема не е в Топлофикация а в сградните инсталации - докато не се направят индивидуални ТЦ ще ви държат като заложници. Едно време се е плащало на калпак обаче тогава всички калпаци задължително бачкаха и вземаха горе-долу еднакви заплати, съответно и живееха еднакво. Сега вече не е така, но вместо да насърчават работещите хора, толерират крадците, мърлячите и рекетьорите.
:!: Току що изтече благата вест ,че Топлофикация ОПРОЩАВА 15млн.лв неплатени сметки поради давност. Честито на печелившите и много поздрави на редовните пладци!

Нед Яну 09, 2011 8:04 pm
Профил

Мнение 
[quote="Cekins"][/quote]
Хехе, да резюмирам нишката. Аз - кпд на едикои си котли в едикоя си топлофикация е едиколко си. Ти - няма начин, тук в Разград снегът се топи над тръбите. Аз - уточнявам още веднъж, че не става въпрос за тръбите, а за конкретни котли, в София. Ти - вие софиянци само за вас мислите, парното ви е 20-30% по-евтино. Аз - показвам ти, че всъщност е по-скъпо. Ти - ама едно време ви беше по-евтино.

Съгласявам се, че преди е било по-евтино. Това какво трябва да доказва? (подсказвам - виж откъде тръгнахме :) )

Нед Яну 09, 2011 8:56 pm
Профил

Мнение 
Някои са намазали... но 15 млн са отписани, а за 120 млн има заведени дела. Не искам да ги мисля тия... за тях няма да има давност, а от опит мога да кажа че ще берат ядове дълги години след като си платят.
Просто съдебната машина е уникална, няма такава държава. Аз за един счупен фар през 99г. въпреки че имах гражданска моят застраховател е отказал да плати щото не съм го уведомил. Така 2000-ната ходих на дело и още тогава платих и фара и съдебните разноски и другия застраховател уж обеща да подаде молба за прекратяване на делото. Но не подават молба и на следващото заседание съдията взема уникалното решение че "след като и двете страни не се явяват, значи фактическите обстоятелства са ясни" и ме осъжда да платя това дето вече съм го платил...
През 2005 обаче застрахователя сменя адвокатите си, разравят документите и виждат съдебно решение и пускат изпълнително дело... Аз обаче ги изненадах неприятно щото си пазех квитанциите и хванах новия адвокат пред мен да подаде молба за прекратяване. Даже и копие на молбата направих и си мислих че всичко най-накрая е приключено... Да, ама не. След Коледа отивам в КАТ да си бракувам старата кола, а отсреща ми се озъбват че не мога да бракувам кола върху която има запор. Естествено никой не ме е уведомявал че ми прави запор. И по интересното е че в нотариата направо отказаха да ми дадат всякаква информация. В компютъра пишело, че делото е прекратено следователно и няма как да има запор. Добре, викам обяснете им на тия от КАТ че няма запор. А не става така... трябва да изискаме делото от архива, да проверим... Това отне 2 седмици, след което ми казаха че са пратили писмо до КАТ, дай Боже да не се загуби писмото ;-)

Та мисълта ми е, че системата е направо уникална. В моя случай тормозът продължава 12 години след като съм им платил...

Нед Яну 09, 2011 9:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
абе не е било кой знае колко по-евтино.

прегледах записите за парно и топла вода от соца. 1985-1988 цената е била 160лв годишно.
което е било 600 хляба, 450 бири, 90 кила краве сирене, 50 кила свинско или 200л бензин.

сега същата къща харчи 600-650лв на година. смятайте.

проблема е, че няма как да плащаш по-малко, дори и да харчиш по-малко.
излиза, че ако пуснеш радиаторите на макс, ще платиш относително по-малка сума (по-голяма номинално), отколкото ако зъзнеш само с един радиатор.
те точно така са и смятани жилища, тръби и котли. помня едно време, по хоризонт казваха, че ако ви е топло - отваряйте прозореца, а не намалявайте радиатора.
нарушавал се технологичния поток на парата.

Нед Яну 09, 2011 9:20 pm
Профил

Мнение 
ДедоБоре написа:
помня едно време, по хоризонт казваха, че ако ви е топло - отваряйте прозореца, а не намалявайте радиатора.
нарушавал се технологичния поток на парата.

Да бе Дедо, ама по онова време имаше недостиг на ток... ТЕЦ-те бачкаха на 100% и парата беше в излишък. Сега положението е различно.

Нед Яну 09, 2011 9:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ji4ka написа:
.....
:!: Току що изтече благата вест ,че Топлофикация ОПРОЩАВА 15млн.лв неплатени сметки поради давност. Честито на печелившите и много поздрави на редовните пладци!

Глупости! Тя нищо не опрощава, а просто спира да води дела за тази сума, която и без това е загубила по давност. Защото ги губи всекидневно и плаща на вятъра разноски. Демек губи двойно!
http://www.pravo-online.com/%D0%B4%D0%B ... D1%8F.html

Нед Яну 09, 2011 11:52 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
@741, Само дето кпд-то на котлите няма нищо общо с кпд-то на цялата система. И да, още в самото начало разбрах много добре че става въпрос за кпд на котлите. Няма как да се случи да изгараят газ за 1кв и да вкарат в домовете .95кв. Ама като изгарят толкова и докарват само .30 до панелките - това какво кпд е? Нямам конкретнит данни за нашите котли, но знам че са новички (и съвременни) и предполагам че са с не по-лошо кпд от софийските. Което обаче изглежда не помага за понижаване на цената.

И явно кранчето на субсидиите се позатваря, та затова ви се вдига цената. И всичко това на фона на тези 15м. несъбрани сметки.

Пон Яну 10, 2011 12:24 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Тони, в София е под 1/3, но над 1/4. Особено ако сметнеш и работоспособното население на РБ.
Доста хора знам които дори нямат адресна регистрация тук.

Гравитация. :?

Пон Яну 10, 2011 1:19 am
Профил

Мнение 
Cekins написа:
@741, Само дето кпд-то на котлите няма нищо общо с кпд-то на цялата система.

Че аз да не съм твърдял друго? Тони писа, че с модернизация на котлите може да вдигнат кпд с десетина процента. Аз репликирах, че кпд на котлите е високо и няма как оттам да дойдат толкова проценти. И се отпочна великия ни диалог с теб, с всяко мнение право в десятката, почти :)
Чети преди да пишеш бе, човек!
Цитат:
И явно кранчето на субсидиите се позатваря, та затова ви се вдига цената. И всичко това на фона на тези 15м. несъбрани сметки.

Тц, пак бъркаш. За последните година-две софийската цена се е вдигнала леко, а разградската е паднала с много. Защото до края на 2009 "Топлофикация Разград" е произвеждала само топло, а оттогава започва да произвежда и "високоефективен" ток. Софийска община няма пръст в тая работа.
Тва е, без конспирация.

Пон Яну 10, 2011 9:56 am
Профил

Мнение 
741 написа:
Защото до края на 2009 "Топлофикация Разград" е произвеждала само топло, а оттогава започва да произвежда и "високоефективен" ток.

Ами освен да си преобразувам бойлера на парогенератор и аз да почна да произвеждам " "високоефективен" ток ". Хем ще имам топла вода постояно, хем ще ми е топло 30*С през зимата в апартамента, хем и някой лев ще спечеля, като продавам ток на ОЧЗ/Енрон за по 2 лева киловата.

Пон Яну 10, 2011 6:39 pm
Профил

Мнение 
Lupus написа:
...Глупости! Тя нищо не опрощава, а просто спира да води дела за тази сума, която и без това е загубила по давност. Защото ги губи всекидневно и плаща на вятъра разноски. Демек губи двойно!..

Наричай го както си искаш - резултата е същия. Даже още по-лошо - означава ,че догодина ще има още толкова "давности" , и по-догодина още, и още... Не знам как може 5 г. да не си вземеш едно вземане от прост гражданин , но в Топлофикация явно са баш специалистите по това. Вместо да си оправят инсталациите и да им врътнат кранчетата на длъжниците , 5год. се чудят какви по-тъпи закони да пробутват в НС и да тормозят редовните граждани, само и само да си оправдаят собствената некадърност и некомпетентност. А най-голямата гавра е, че сигурно все още снабдяват въпросните муфтаджии.
И не знам каква е тази давност за задължение - да не са се сменили парите, що ли?

Пон Яну 10, 2011 11:17 pm
Профил

Мнение 
За КПД, факторите са много разбира се, загубите по преносната система не е малки, загубите в абонатните не са малки, загубите в сградната инсталация не са малки, това че губят 40% в сградна инсталация и преносна мрежа значили че ако подобриш КПД на котела с 10% няма цялото КПД да се подобри с 10% ? Не знамкакви са котлите на ТЕЦ София, но сме подменяли котли по предприятия и учереждения, мога да ти кажа че икономиите с новите котли са много над 10%, разбира се както писах в началото там говорим за сравнително малки котли сравнени с тия на ТЕЦ които правят само топло, но не са и толкова малки, спокойно могат да захранват 10-на панелки с по 30-40 апартамента примерно. Разликите почват дори от елементарни неща като компресори, нагнетателни помпи, димоотводи ... как се управляват циркулационните помпи, как с еуправлява като цяло котела.
По трасето има много повече за оптимизация вярно е, сигурно от всички загуби 70-80% се дълкжат на преноса.

Вто Яну 11, 2011 10:48 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8