Отговори на тема  [ 130 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
FW: $10 STM32 kit 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Случайно попаднах на една дискусия за Zigbee куртексчета на ST и на Amber

Фалят ги, а и на мен изглеждат интересни (не че има за кво да ги ползвам)...

Пет Яну 21, 2011 3:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо, с тоя кит някаква документация идва ли (схеми, чертежи, какви компоненти са ползвани и т.н.)? Или е само една платка и нищо повече. Щото ако е второто тръпката по разгадаването става сериозна :) . На мен тук ми изкочи една задачка и съм харесал ей това:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... K:MEWAX:IT
Май е същото като твоя, но на мен ми трябва и дебъгера. та в тая връзка да попитам - някой купувал ли е от тия такайски момци клонинг на jLink дебъгера да сподели впечатления?
Отделно тия ST-та имат ли някакви библиотеки като примерно на Луминарито?

Пет Яну 21, 2011 4:46 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Цецо, с тоя кит някаква документация идва ли (схеми, чертежи, какви компоненти са ползвани и т.н.)? Или е само една платка и нищо повече. Щото ако е второто тръпката по разгадаването става сериозна :) . На мен тук ми изкочи една задачка и съм харесал ей това:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... K:MEWAX:IT
Май е същото като твоя, но на мен ми трябва и дебъгера. та в тая връзка да попитам - някой купувал ли е от тия такайски момци клонинг на jLink дебъгера да сподели впечатления?
Отделно тия ST-та имат ли някакви библиотеки като примерно на Луминарито?

Ами такаеца с триста зора ми метна един 37МБ фаил. С триста зора, щото не можа да го напъха в нормална поща и накрая ми даде линк да го тегля от някакъв такайски сървър със средна скорост от 2К/сек :)

Както и да е изтеглих го. Вътре има някаква схема дето прилича да е на тази платка. На практика този кит е взаимстван от оригиналния STM3210C-EVAL. Има някой подобрения и някой липси.

1. На оригиналния TFT-то е ръгнато на SPI. С всичките му недостатъци от това малоумие. На китайчето са го ръгнали на 16+4 паралелни GPIO-та. Малко по добро решение. Най-доброто би било да го ръгнат на FSMC шината, ама на 100 пиновия корпус тя се препокрива с краката на Едернета, та явно това е било съображението.

2. Няма аудито, джойстик и разни подобни глезотии на оригиналния.

3. Всъщност има USB, Ethernet, CAN, RS232,ТФТ(с тъч), SD (вързано по SPI, не SDIO). Някакъв дата флеш май имаше.

Та толкоз за схемата. Изглежда ми като да е тази от платката, ама не съм я гледал жица по жица още. Има и една схема на хедъра на дисплея която НЕ отговаря на действителноста :) Китайска му работа.

По отношение на софтуер, такаеца е наврял в тия 37 мегабайта следното:

1. Версии на ST библиотеките, апликейшъни и екземпъли. Все стари :)
2. Някакви неизвесто от къде крадени версии на UCOS и UCGUI които са портвани за нещо съвсем друго :)
3. Всичко това е натряскано с китайски коментари, включително имената на файловете и директориите, което прави отварянето им на нормално PC едно малко приключение. Ама той в ибей, такаеца си го е написал - толкоз си можем.

Интересното е че на кита по дефоулт се търкаля някава версия на UCOS и UCGUI, така че очевидно някакъв такаец е успял да ги портне. Но не са тия от архива дето получих аз, те са непригодни. С помощта на Никола Киров (за което му благодаря) успях да изровя нещо което прилича на сорсове от които може да се възпройзведат нещата, ама си трябва да се почовръкне. Като имам време.

Като цяло, те май всички ST бордове в ebay идват ето от тука: www.poweravr.com
Тази която аз ползвам е относително нова и е базирана на тази която ти заглеждаш.

С две думи това е една типична такайска платка - хардуера изглежда ОК на първоначален оглед. Софтуера е под всякаква критика. Но то пък за толкоз пари - колко да очакваш :).

Относно Jlink-а. Ами то ние си ги правим сами. Всичко се базира на първия клконинг на един руснак, то се водеше версия 5. Аз всъщност още с него си работя. Версия 7 и 8 си бяха вече чисто китайски "разработки", т.е. кражби, ама мисля че работят сносно. Поне лоши отзиви не съм засекъл.

Аз лично имам и V7 на бюрото (благодарение на @fan) и тя работи, поне в режимите в които аз я ползвам.

Еволюцията от V5 към V7 беше SWD-то (@fan казва че работило). Какво са еволюирали във V8 - ба ли му мамата китайска. Оригиналния сегер май подържа вече трейс, ама дали и китаеца е стигнал до там - незнам.

Ако ще взимаш тоя кит - интересно ми е къде са вързали TFT-то. 103-ката няма едернет, може пък и на FSMC да са го вързали. Което е единствения смислен вариант за дисплеи от тоя вид.

ST имат библиотеки. Дали са добри - ами написани са по CMSIS, грамотен интерфейс, работят на ниско ниво. Т.е. не са драйвери за ОС :). Но всичко това води до голям имидж в паметта и забавяне. Щото то е ясно ако ръчкаш директно регистрите - по бързо и малко нема как да стане. Абе библиотеки, като библиотеки.

Ако искаш схемата на мойто такайче - кажи.

Пет Яну 21, 2011 5:28 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Аз маи размислих след като написах горния пост и вече съм се спрял на ей тая, че видях че има повече памет.
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/ws/eBayI ... MEWAX%3AIT
От другите неща на мен реално ми трябват само CAN, Ethernet и SD карта.

Пет Яну 21, 2011 6:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Това няма едернет.

Пет Яну 21, 2011 7:34 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ъъъ, баси къде съм гледал :D . Спести ми едни 70$ :) .
Значи пак се връщаме на предната. Ама пък днес се сетих, че от един семинар преди 1 месец обещаха да ми дадат безплатно една такава платка, само че с Кинетис-а на Фрискейл, та май ще трябва да им се обадя да видим какво стана с тая платка :) .

Пет Яну 21, 2011 8:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Кинетикса изглежда много добре на хартия, ама много шашави корпуси засега....

Иначе ако ти трябва едернет, вероятно си забелязал, че и предишната е с микрочипския едернет. Т.е. не можеш да очакваш някакви сериозни скорости.

Аз затова взех тази с 107-цата. Ама да видим кога ще стигна до едернета.

Пет Яну 21, 2011 9:13 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Май ще чакам Кинетиса - TWR-K60N512 :D .
На него също може да му се слага LCD - TWR-LCD.
Тук на работата имам една такава система и един ден като си играхме с нея биваше горе-долу :) .

Пет Яну 21, 2011 9:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
.......SD (вързано по SPI, не SDIO) ...

Цецо, опитвал ли си давидиш това с какви SD карти върви? Опитвал ли си да подкараш по-голяма от 2 GB ?

Пет Яну 21, 2011 10:52 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Не съм стигнал до там, но е в плановете.

Съб Яну 22, 2011 12:32 am
Профил ICQ

Мнение 
Кинетиса звучи интересно...

Dimitar, като/ако си поиграеш сподели мнение... Ама тоя път гледай да не ни подвеждаш :D

Съб Яну 22, 2011 2:12 am
Профил
Аватар

Мнение 
Е, аз не съм ви подвеждал и с луминаритата. Тези, дето ги ползвах аз нямаха никакви грижи :D .

Нед Яну 23, 2011 1:30 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ако на някого тексаският кит с MSP430 му е в повече, мога да го купя. :D

Нед Яну 30, 2011 12:46 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ако говориш за http://ti.com/LaunchPad в момента показва, че е Availability: In Stock .
Тоест няма да чакаш 3-4 месеца, ами от Холандия куриера веднага, ще тръгне и за няколко дена ще е при теб. Трябва ти само виза карта с 4,30$.

Нед Яну 30, 2011 1:54 pm
Профил

Мнение 
надпреварата за евтини китове достигна нови висоти...

Заснемате на видео как трошите 8/16-битов процесор и NXP ви изпращат напълно безплатно LPCXpresso.

http://www.nxp.com/campaigns/cortex-m0/ ... ub=gallery

Ето как дори и един изгорял ПИК може да ви свърши работа сега :-)

Вто Фев 22, 2011 7:55 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 130 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща