|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:08 am
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ами то е конфигурационен файл и един dll към PCAN Explorer 5.0, който пък върви с въпросния специален CAN<->USB адаптер, който пък е 250$  . Та ако мислиш, че ще ти свърши работа мога да ти пратя конфигурационния файл, от който поне ще можеш да видиш идентификаторите на съобщенията и кое съобщение за какво е и данните в него за какво точно са  . Самия PCAN Explorer не мога да го разпространявам, защото е с вграден лиценз, който на всичкото отгоре е регистриран на наш клиент, та ме разбираш де  . Също имам и SAE диска със стандартите и ако знаеш точно кой стандарт ще ти свърши работа мога и тях да ти пратя.
Предполагам знаеш, че J1939 не е точно за коли, а е по-скоро за камиони и автобуси, но много неща са еднакви та, ако е за коли пак може да свърши някаква работа  .
|
| Пет Яну 28, 2011 4:54 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Прати го, може и да го разкова някак си.
|
| Пет Яну 28, 2011 5:35 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ето го  . Инфото е следното - например това е съобщението за оборотите на алтернатора:
ID е идентификатора на съобщението (FED5 е точно обороти на алтернатора, 18 е приоритет (не е важен) , FE накрая също не е важно)
DLC e дължината на данните - в случая 8 байта
Числата след променливата са битовете, които се ползват за конкретното инфо. Например 0,16 значи от бит 0, 16 бита, т.е. първите два байта са оборотите. /f:0.5 значи, че имаш по два бита за оборот. За /max се сещаш сигурно и сам, че е максималната стойност на това поле данни.
/е:Enum340 примерно значи, че 2-та бита от 22 нататък определят какъв е статуса от дефинираните в началото на файла - enum Enum340(0="Alternator 4 not charging", 1="Alternator 4 charging",
2="error", 3="not available").
Всичко това можеш да го намериш в хелпа на PCAN Explorer 5:
http://www.peak-system.com/Software-Lis ... mmerce_pi1[catUid]=11
Ама аз да си кажа де  .
|
| Пет Яну 28, 2011 6:26 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Голямо МЕРСИ !
|
| Пет Яну 28, 2011 7:54 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Няма проблем  .
Сега обаче видях, че съм написал една глупост: "FE накрая също не е важно"
Това е FE на края на ID-то трябва да е сорс адреса на устройството, което изпраща съобщението - в примера по-горе за алтернатора, това е регулатора му, който има адрес 1A за първия регулатор, 2B за втория, ако е с два алтернатора и т.н (2C, 2D). В тоя файл гледам че са наслагали FE навсякъде сигурно, защото са маскирали всички тези битове и са казали на контролера да приема съобщенията без значение от кой адрес идват - та да го имаш предвид де  .
Последна промяна Dimitar на Пет Яну 28, 2011 9:22 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Яну 28, 2011 8:26 pm |
|
 |
|
relsys
|
Оказа се, че и с най-проста нокия пак е така.... Явно съм на СРС?!?
|
| Пет Яну 28, 2011 9:15 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Кой е оператора, да не е Вивател?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Яну 28, 2011 10:30 pm |
|
 |
|
relsys
|
Да, Вивател е. Но аз се чудя, защо въобще тази информация се предава по мрежата на това ниво от комуникацията?!?
|
| Съб Яну 29, 2011 1:21 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Не си. Има телефони, които имат такава опция. Правил съм подобна хватка за прослушване на телевизор - каква програма гледа в момента. Беше точно със Sony Ericson. Приемащия телефон се поставя в режин на "свободни ръце" и му се задава това да става автоматично с първото позвъняване. Спираш позвъняването и готово. Телефона мълчи като риба, звука му е намален до края, но предава. 
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Съб Яну 29, 2011 1:49 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Бе не сте първите които се оплакват. Интересното е че го чувам все за смартфони, в случая който аз знам моторола с мобилна боза.
@Lupus, не е това което ти казваш, тези на мен ми демонстрираха, че разговора въобще не се отчита като проведен!
Ще взема да питам за кой оператор става въпрос, но май не е вивател.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Яну 29, 2011 2:20 pm |
|
|