Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
558 в bistable режим? 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 558 в bistable режим?
правя 3-битов брояч с 555 и два флип-флопа от 4027. може ли същото да се направи само с 3/4 от 558? понеже нали discharge и threshold пиновете са свързани, а за бистабилен режим discharge се оставя плаващ. че и нямам 558 в протеуса да го симулирам...

Сря Яну 26, 2011 2:49 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ъ? Егаси, ти си решил да ме биеш по изгъзици. К'ва е тази схема?! Пусни я че ми е любопитно.
Иначе ти напомням и за 324 :)

Edit: уф, за четворния компаратор, 339 ли беше...

Сря Яну 26, 2011 10:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
http://www.allaboutcircuits.com/vol_6/chpt_7/8.html

с тва въртя един мултиплексор 4051-ца. само че нали и 555 може да се ползва като флип-флоп, ако може да стане работата само с 558, ще си спестя 4027.
изобщо изгъзурчени идеи при мене много, ама тая искам да я довърша, щото сега са пуснали конкурс за най-интересна употреба на 555/6/8.
тоя компаратор не разбирам за какво ми го даваш, ама ще намеря и него какво да го правя :)

Пет Яну 28, 2011 12:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
в 555 има рс тригер, който НЕ може да се ползва за брояч в общия случай. направата на брояч от транзистори ми беше любима главоблъсканица като малък. рс тригера може да стане на брояч, но работещ само в честотен диапазон, тоест става за делител. ще помисля за вариант с 555

Съб Яну 29, 2011 9:47 am
Профил
Аватар

Мнение 
така, главоблъсканицата ми харесва и ето как го измислих (доста вероятно е да не стане защото не съм го пробвал)

каква е идеята - формирам остър импулс на отрицателния фронт на клока с групата C1-R1,R2, като тоя отрицателен импулс се подава или на ресета на тригера или на сетващия компаратор, според това какво е състоянието на тригера в момента. ако тригера в момента е сетнат, Д2 е отпушен и импулса постъпващ към сетващия компаратор ще се убие във С3, така че ще отиде само на ресет и тригера ще се ресетне. респективно ако е ресетнат Д1 ще е отпушен и импулса ще отиде само на сетващия компаратор. кондензаторите С2 и С3 играят двойна роля - един път гасят импулса на входа който искаме да забраним, второ "помнят" селекторания вход по време на превключване (ей това като малък много ме мореше) понеже започнем ли превключването изхода на тригера се сменя от там би се сменил и селектирания вход ако не го помним в нещо.

разбира се пълно безумие е да се прави така а не с брояч, но като спортна задача е супер :) ако някой ден ми се наложи да подбирам роби това мисля че става за тестова задача :)

Прикачени файлове:
555divider.GIF
555divider.GIF [ 3.3 KiB | Прегледано 2765 пъти ]
Съб Яну 29, 2011 10:33 am
Профил
Аватар

Мнение 
:cry: как страшно жить!

Съб Яну 29, 2011 11:13 am
Профил
Аватар

Мнение 
Миии к'ви изгъзици тука?! Аз си мислех, че от '555 правиш брояча и ми стана интересно защото не бях чувал. И точно с '558 е още по-трудно, не казвам че не може ама не е работа.
Операционните усилватели могат мнооого и са известни от преди '555 затова ти ги препоръчах, по-точно четворен компаратор който бачка с еднополярно захранване и има повишена товароспособност. Изгъзени схеми ще намериш но излизаш извън темата на конкурса.
А това '555 дето начинаещите го имат за магия не ми харесва. Друго си е с ОУ и дори '723 щото има и опорен източник.

Съб Яну 29, 2011 8:19 pm
Профил

Мнение 
Като става въпрос за извратени решения, преди много време бях гледал схема на аналогов брояч. Входните импулси постъпват на чакащ мултивибратор, той формира на всеки нарастващ фронт импулси с фиксирана продължителност, те вкарват определен заряд в кондензатор. При достигане на определен праг кондензаторът се разрежда до нула и после пак така отначало.
Коефициентът на броене зависи от праговото напрежение и се задава с тример. А моментното състояние на брояча може да се декодира с аналогови компаратори и логика :)

Съб Яну 29, 2011 9:21 pm
Профил
Аватар

Мнение 
741, печелиш конкурса за най-перверзна аналоговщина!
Иначе принципът е отдавна известен като аналогов честотомер, сега ми хрумна и реално приложение за приблизителен реверсивен брояч (и не само) ама чак пък декодиране и може би цифрова индикация 8O

Вто Фев 01, 2011 12:00 am
Профил
Аватар

Мнение 
абе сега ми хръмна нещо интересно - като бях малък гледах една схема на бягаща светлина - нещо като усилвател с много транзистори, но всички с общ емитерен резистор. това нещо тогава не проработи и като разглеждах схемата ми се струва че нямаше и как да проработи (някой самоуверен разбирач го е пуснал без да пробва). обаче дали може да се направи принципно? малко ме съмнява, понеже не виждам как във симетрична схема зарадите по кондензаторите ще се наредят по големина. по-скоро на случаен принцип ще светва една от няколко лампички, или още по-вероятно ще се редуват само две.

Вто Фев 01, 2011 9:12 am
Профил

Мнение 
Според мен би трябвало да може. Първият, който се отпуши, ще държи останалите запушени заради емитерния резистор. Като му се позареди кондензаторът в базата, ще тръгне да се запушва, а другите да се отпушват, понеже им се смъква емитерното напрежение. Обаче транзисторът, дето е веднага след него, ще се отпуши пръв, понеже на базата му се подава и ток през кондензатора от колектора на тоя, дето е тръгнал да се запушва.
Принципно май няма проблем да стане, тия дни ако не ме мързи много, може да го пробвам.

Вто Фев 01, 2011 10:31 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 11 мнения ]