| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Достъп до два subnet-а от един телевизор
За DPS машините ми не е проблем - ARP таблицата е с приоритет над рутера (gateway-а), т.е.
ако (ръчно) сложа там IP -> MAC ммм... entry, IP пакетите към тоя IP адрес ще ходят според
това entry, а няма да търсят майка си през рутера (който в случая е кабелният модем, subnet-ът
е както е получен през dhcp от ISP нахалниците).
Но wintel кутията не ще - като сложа ръчно ARP -s 192.168.100.104 00-xx- и т.н. го запомня и го
листва при питане (като статично entry), само дето пакетите към тоя IP адрес пак ходят да
търсят майка си през рутера вместо да ходят до съседното по маса нещо (навряно в същия switch).
След известно ровене откривам, че това май няма (?!!!) решение без примерно да се сложи
още един NIC... няма ли нормално решение? Не ще да е тъпотия, нарочно сякаш е така,
пълно е с питания от подобен характер по мрежата. Защо MS са го (недо?)направили така
не ме вълнува особено но пък навярно има отношение към решението (по-скоро май липсата
на такова).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Яну 31, 2011 6:54 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Не съм се сблъсквал с такъв проблем. От файъруола на уиндоуса не може ли да се блокира АРП протокола и да се кара на статични записи? Май най-лесното решение е да си купиш рутерче.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Яну 31, 2011 8:05 pm |
|
 |
|
tgi
|
Стига бе, ще слагам още една кутия за да накарам тъпия windows да ползва ARP
таблицата си. Ако ще е рутер ще го направя някак в някоя от DPS машините, дребна
работа е, но в момента искам мнооого по-малко... И не го дават, пращат към рутер
адреса си преди да погледнат в ARP таблицата (за кво ли им е ръчното въвеждане
в нея тогава да ги пита човек).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Яну 31, 2011 8:14 pm |
|
 |
|
radolin
|
Не би трябвало да има проблем. Но трябва да си вдигнеш втори IP адрес, който да е в същия събнет както този, който искаш да достъпваш. Това трябва автоматично да добави и съответния маршрут в рутинг таблицата. Устройва ли те този вариант?
|
| Пон Яну 31, 2011 8:54 pm |
|
 |
|
tgi
|
Устройва ме ами, стига да знаех как да го направя.... Но не искам да спира и dhcp-ченето,
че инак като го забравя и ще си изпусна ИП адреса (а от Близу напоследък ми дават и
те понякога адреси от различни събнетове.... през все същия модем, такова дебилие).
|
| Пон Яну 31, 2011 9:01 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Като сетнеш с ARP не съм забелязал да търсят някой родника, я майка, я баба .. да няма нещо друго при тебе ?
|
| Пон Яну 31, 2011 9:03 pm |
|
 |
|
tgi
|
Бе търси майка си и това е, явно като види, че ИП адресът му е извън неговия
събнет хич и не поглежда в ARP таблицата.... И аз я имах тая грешка нявга, ама
я оправих - сега първо се търси наличната таблица, после - ако е извън събнета - го пуска
през рутера (гейтуейя), а ако е в събнета и го няма в таблицата пуска търсене.
Елементарно е, ама не им работи на тъпанарите от MS.
|
| Пон Яну 31, 2011 9:15 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Aaaaaaaaaaa аз нещо май не разбрах, ти не слагаш IP от твоя субнет към мак адреса, а IP от друг събнет ... това не съм го пробвал, предполагам така прави, ходи да пита gateway кой е този адрес, не знам ако махнеш gateway дали няма да пробва в локалната таблица.
|
| Пон Яну 31, 2011 9:44 pm |
|
 |
|
tgi
|
Е то ако махна гейтуея сигурно ще го направи, ама няма да има интернет
пък тогава, това го имам и сега (на ръка на телевизора му сецвам IP адреса на 192.168.100.нещоси
и готово).
|
| Пон Яну 31, 2011 9:47 pm |
|
 |
|
radolin
|
tgi, според мен правилната логика е както работи уиндоуса (направо не мога да повярвам, че го казвам  .
Иначе не знам как ти работят нещата изобщо, защото освен, че ти трябва да изпратиш пакетите към получателя, трябва и той да знае как да ти отговаря. Естествено, в случая на два DPS-a ще бачка, защото ти така си го имплементирал.
Аз нямам машина с уиндоус от доста време, ама тук е обяснено как се добавя втори адрес:
http://www.windowsreference.com/windows ... p20002003/
Основния си го оставяш на dhcp и каквото ти раздаде blizoo-то. Допълнителния трябва да е от една и съща мрежа със устройството с което искаш да си говориш. Примерно наслагаш компютъра 192.168.100.1/255.255.255.0, a на устройството 192.168.100.2/255.255.255.0. Естествено можеш колкото си искаш устройства да добавиш в мрежата до .254. Така и двете страни ще знаят, че тази мрежа е "directly connected" защото ще се добавят съответните маршрути в routing таблицата. Съответно при необходимост да се свържат с някой хост ще пращат данните направо по кабела, а не към default gateway. Също така няма да има нужда от ръчното добавяне на записи в arp таблицата, което правиш в момента.
Единствено трябва мрежата да е различна от тази в която ти раздава адрез близу.
|
| Пон Яну 31, 2011 10:10 pm |
|
 |
|
tgi
|
Е това работи само ако спра dhcp-то, за съжаление.
Инак с моя - нормалният - начин на рутене няма проблем който и да е да намери
когото и да е, просто отпада едно ограничение, което windows имат. Линукс не
знам имат ли го , може би не - защото като опитах на ръка там да добавя
ARP entry в таблицата ми отказа (network unreachable), т.е. ако го надлъжа може
би ще работи както в DPS (а може би не, разбира се).
|
| Пон Яну 31, 2011 10:20 pm |
|
 |
|
radolin
|
Не работи ли с добавянето на втори адрес? 99.999% съм сигурен, че не трябва да има проблем, ако съм разбрал правилно какво искаш да направиш.
Проблемът ти е, че се опитваш да направиш конфигурацията само на по-долния слой. ARP протокола преобразува адреси от слой 3 (IP) към такива от слой 2 (MAC).
С ръчната arp команда ти добавяш един запис в таблицата за преобразуване на тези адреси и това е. Проблемът е, че на по-горния слой, слой 3, TCP/IP стека идея си няма за конфигурацията която е необходима. Затова и ако добавиш правилния IP адрес в слой 3 всичко трябва да тръгне без проблем и ръчни arp записи.
Отвори един command prompt и прати изхода от командите:
ipconfig /all
route print
arp -an
и ping w.x.y.z - до адреса който се опитваш да достъпваш.
|
| Пон Яну 31, 2011 10:30 pm |
|
 |
|
bobyk
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пон Яну 09, 2006 11:32 am Мнения: 276 Местоположение: Kozloduy
|
Ами като си на DHCP по принцип не дава да си добавиш второ IP ама тук http://www.petri.co.il/configure_tcp_ip ... e_time.htm пише че може, не го пробвах.
|
| Пон Яну 31, 2011 10:43 pm |
|
 |
|
radolin
|
Ха, не го знаех това ограничение - много тъпо! В Линукс можеш без проблем да си пуснеш dhcp на eth0 да речем, пък после да си вдигнеш колкото искаш eth0:1, eth0:2, ... виртуални интерфейси със статични адреси.
Но както и да е, ако действително работи този хак в регистрито за който си дал линк, то това ще реши проблема на tgi.
|
| Пон Яну 31, 2011 11:02 pm |
|
 |
|
tgi
|
Еми именно това ми е проблемът, че ARP слоят не прави каквото му е казано.
IP пакетите стигат до него (wireshark ги вижда да излизат поне), ама отиват
към тъпия кабелен модем вместо където съм му казал...
Не знам как да добавя втори адрес когато е dhcp-чнат телевизорът, в момента се
мъча с тая "route" команда, не бях я ползвал досега, ама не ще засега (5 минути
проби).
|
| Пон Яну 31, 2011 11:03 pm |
|
|