Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
"Инкубатор" за кисело мляко 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение "Инкубатор" за кисело мляко
Имаше тема за автоматично претакане на кисело зеле, сега е ред на киселото мляко.

Гледах това клипче:
http://www.youtube.com/watch?v=AI0Q6-h3EGU

и ми хрумна идеята, че това нещо може да се ползва и за правене на кисело мляко в домашни условия. Технологията е проста: млякото се сварява, след това се оставя да се охлади до около 40 градуса, добавя се закваска и за 3-4 часа някак се поддържа тази температура. Аз ползвам един малък нагревател за чаша и покривам съда с поларено одеало. След въпросните 3-4 часа млякото се премества в хладилника, ако се остави навън става много кисело.

С едно такова "инкубаторче" най-малкото ще се избегне операцията по преместване, заради която често трябва да ставам по нощите. Наглася се да поддържа 40 градуса, след 3 часа започва постепенно да охлажда и на сутринта има готово изстудено кисело мляко.

Дотук идеята е само леко безумна. В по-безумния вариант си мисля за цялостна система, в която само се налива мляко и се постава съд, и след някакво време се взима готовото кисело мляко. Сещам се за две основни трудности - варенето на млякото (без да стане тотална свинщина) и запазване на закваска за следващия цикъл. За да се избегне изкипяване най-простото (но дали достатъчно?) е да се бърка млякото. Закваската може да се взима от готовото мляко (технологията е рекурсивна :) ), обаче май ще иска отделно хладилниче, за да не поникне нещо в нея.

Чакам още идеи и предложения, били те разумни или безумни 8)

Вто Фев 01, 2011 10:47 am
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение 
За да се избегне кипенето не може ли да се поддържа температура на млекото малко под тази на кипене? Не ми се струва безумна идеята, само охлаждането ще е по-трудно.

Вто Фев 01, 2011 10:55 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Мандра. Това е името на твоето "инкубаторче"

Системата : млякото първо се разтоварва в някакъв съд. После с помпа се прекарва през пастьоризатор. Обикновенно представлява пластинчат топлообменник - от едната страна се върти вода със зададена температура, а през другата минава млякото. След което отива в охладител - там може да се ползва студена вода от чешмата (нещо като кондензатора на дестилаторите). Когато се охлади на нужната температура директно се налива в кофичката, слага се закваската и се запечатва. От там си влиза в "топлата камера" която си се поддържа топла колкото трябва и като изтече технологичнто време се премества в "студената камера". След което на следващия ден тръгва по магазините. Ако искаш да се запазва по-дълго време, може да сложиш и консерванти. Закваската ако си я поръчаш в "Институт по киселото мляко" могат да ти я докарат до каквито параметри си пожелаеш.

Вто Фев 01, 2011 2:50 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ

Мнение 
На село, след като се закваси, вместо да се поддържа температурата с терморегулатор, тенджерата или бурканите се завиват в дебели одеала. После се изваждат и се оставят в избата на хладно, не е задължително да е в хладилник. Пак става. Само че, първо ти трябва прясно мляко от крава, щото с такова от магазина не се знае какво ще излезе вместо кисело. :D
Ако искаш да го автоматизираш процеса, ще ти трябва и нагревател и охладител. Примерно би могъл да използваш някой стар малък климатик, като му нагласиш само управление. Само че ще ти дойде малко скъпо и ако не мислиш да откриваш малка нелегална мандра ми се вижда безмислено.

Вто Фев 01, 2011 3:19 pm
Профил

Мнение 
Няма ли да стане една метална кутия с пелтие отдолу първо нагряваш после
обръщяш + и - и охлаждаш и малко екстри термореле , таймер и реверс на + и -
Май ще трябва и един вентилатор на пелтие-то.

Вто Фев 01, 2011 4:21 pm
Профил
Аватар

Мнение Вземи инкубатор за пилета
и си сложи млякото вътре, той поддържа 38, но лесно се пренастройва на 40. Продават домашни колкото искаш.

Така може да люпиш и пилета едновременно за да нямаш загуби от празното пространство, хем ще има какво да ядат като се илюпят :lol:

Вто Фев 01, 2011 4:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Идеята за комбо с люпилня ми харесва, като особено безумна :)

Нямам за цел да се конкурирам с мандри. То и хлебозаводи има, ама домашният хляб винаги е по-хубав. Може да е чисто субективно усещане, но и домашното кисело мляко ми харесва повече. Определено е по-хубаво комерсиалните продукти тук, вкл. от така нареченото "българско кисело мляко" в разфасовки по 200 грама. А как се намира непреработено мляко от крава в "цивилизована" страна е друг сложен въпрос :)

Вто Фев 01, 2011 4:39 pm
Профил
Аватар

Мнение Кисело млЕко
В промишленото производство се използва химия и консерванти. В киселото мляко има особен вид бактерия, която е много полезна всъщност която вече в новото кисело мляко я няма. То се произвежда по бърза технология. Домашното си е домашно. Мляко дето не плесенясва след три дни какво млЕко е, а това от магазина държи по един месец та и повече без плесен. А плесента от млякото е пеницилин става и за лекарство 8)

Вто Фев 01, 2011 5:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами то млЕкото да не мислиш, че е проста работа. Надълго и нашироко съм я обсълждал тая тема с мандражия и се оказва че е по скъпо да се правят тия магии. Консерванта само вдига цената с 5 до 10 ст.

А има малки мандрички дето и прясното им мялко си е чисто. Само дето е обезмаслено до процента дето им е на етикета. Аз лично такова си купувам.

Вто Фев 01, 2011 5:38 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ако ще е за тук предлагам да добавим доилка за крави, която сама се включва към кравата, в същото време трябва д аима и автоматика която да кара кравата, да я храни и пои .. като з аначало така, по нататък може да автоматизираме и процеса по появата на кравата. и ще имаме затворен цикъл е . почти, остава да автоматизираме изяждането и последващите го процеси. ... в крайна сметка ще го докараме до там че ще влагаме една енергия, за да може да прекарваме едни лайна от канализацията, през кравата обратно пак до канализацията, което като го опростим най вероятно се свежда до един 20 кВт нагревател, да речем толкова ще е общата консумирана мощност на процеса, и тъй като е затворен цикъл от него продукт няма .... ама за съжаление като се змаисля нашето правителство доста удачно извършва точно тоя процес, изразходва пари, без да дава резултат, явно преди мен са стигнали до изложените по горе изводи, и са репили просто да изразходват парите .... отиде ми нобеловата награда.

Вто Фев 01, 2011 7:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
По въпроса за бактерията - има си я вътре. И двете бактерии ги има Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Едната го вкисва, другата..... противодейства на първата.

Само че са някаква извратенна генно форма (толкоз по въпроса ядем ли ГМО), дето се множи за кратко и после умира ли, заспива ли.... Та вкисва млякото само до една определена степен и толкоз.

Сега дали това е добре - знам ли. Едно време мляко на 3 дена не ставаше за ядене. Ама беше мляко. Сега и месец държи :) Няма консерванти. Законово е забранено, а и не им трябва да го консервират. То предварително е пастьоризирано да изтрепат всичкия живец вътре, после му слага бакериите мутанти и готово.

Най интересното е че когато майка ми кваси с закваска от купешко мляко, новополученото мляко също е мутант - не се разваля :)

Интересно е да се направи експеримент с истинска закваска, ама незнам въобще има ли откъде да се купи. Ако е истинска, млякото трябва да вкисва за дни до степен на оцет.

Вто Фев 01, 2011 9:06 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами ако ни дойдеш на гости може да те заведем до Гецово и ще ти намерим от бабите - май все още имат щото излизат и продават на пазара в града. Скоро не сме купували ама жена ми докато беше бременна си купуваше само такова, и то овче.

Вто Фев 01, 2011 9:50 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Вкисваше ли се за седмица? По това предполагам може да се познае, оная автентична закваска.

Вто Фев 01, 2011 10:43 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Е можеш ли го разбра я. Тя жената го изяждаше за ден-два. Ама си беше мнооо вкусно и гъсто. И даже не ми даваше щото малко кът беше това овчото.
Май вкисваше за 4-5 дена в хладилника.

Абе те се носят слухове че в Гецово и без закваска ставало.

Вто Фев 01, 2011 11:01 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ети ти линк направо готови машини има
само суровините да си намериш
http://www.bizrate.com/yogurt-makers/yogurt-maker/
Прочетох че имало и суха закваска за кисело мляко

Сря Фев 02, 2011 2:40 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по