Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Интересен проблем с микроконтролер и периферия 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Ами аз имах подобен проблем само че с AVR проблема се оправи като сложих един zero-cross triac който управляваше друг по-мощен триак и спряха всякакви проблеми, а преди се смущаваше та пушек се вдига при все че релето включваше само от една 75W крушка :lol: след това го пробвах с дрелки ,котлони, и други всевъзможни товари и никакъв проблем :wink: е , само че при мен ситуацията бе друга - аз имах да превключвам товари от мрежата

Сря Авг 31, 2005 4:49 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Ами проблема 90% е от комутацията на релето. Имай в предвид че както Тишо казва тоя 7805 нищо не филтрира, преди 3-4 години иах точно такъв проблем, самоче не щраках реле а контактор, и смущенията си влизаха директно от 220. Пик-а е доста устойчив, стига да е захранен правилно, и да няма проблем със смущенията. Относно земята, ами не знам дали си виждал, но аз съм виждал как в момент напревключване на изход се получава достатъчна консумация че падът в зле опроводена маса да е достатъчен за да стане лог.1 на лог.0, това е особенно забележимо при чакащите мултивибратори в 74 серията, но и не само при тях. Та затова говорим и за опроводяването. Изобщо проблем с кофти маса, и контури се наблюдава не само при СВЧ, а и при доста по ниски честоти, стига да има сигнали със стръмни фронтове.
Та както се писа мнго пъти, ако си оправи опроводяването на стабилизатора, който сам по себе си може да е проблем, и раздели захранването на релето от захранването на процесора мисля всички проблеми ще изчезнат.

p.s. а сега като се зачетох в последните му мнения той казва че проблемите му започват оше преди да е щракнал релето ....което някак си го изклчва от възможностите .. обаче ... я кажи колко волта ти подава тоя траф, и колко ти е консумацията .... преди време с едно 7805 дрто се охлаждаше само от платката имах странен проблем, работи, работи и по едно време почне да осцилира .. оказа се че е от прегряване.

Сря Авг 31, 2005 7:50 pm
Профил

Мнение 
Абе аз сега препрочетох нещата, ти от самото начало казваш че не е при самото превключване, тъй че каквото и да е опроводяването не е главната причина, обаче .... това което виждам да пише на платката ти за ниското напрежение на трафа е 20 ... това като мине през греца и кондензатора отива сигурно 25-26 .. кето си е много, може и повече дая отива тъй като консумацията не е много голяма, особено ако нямаш подсветка .... та .... ако цялото нещо консумира 100 мА имаш 2 W върху стабилизатора, което не е малко ако нямаш радиатор .....той обича да прави мизерии като позагрее.
И второ .. ми те не всички от серията 7805 работят добре при входно над 24-25 V ..... някои се шашкат ....

Сря Авг 31, 2005 8:05 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Изобщо не съм си и помислял да пускам 20в променливо. Просто корпуса на трансформатора от РСВ библиотеката съм го направил с тези означения , но в действинелност напрежението , което подавам на входа на стабилизатора е 11 - 12В и той въобще не пече /без подсветка е ЛСД-то/. Това съм го постигнал с размотаване на намотката на трафчето , което беше за ~24В на вторичната страна. Вечерта седнах та пооправих и захранването. Идеята не е да направя някаква съвършена платка или нещо кой знае какво , а нещата да се направят правилно съобразено с условията на експоатация на платката , пък след това да взема да я направя и да я пробвам. А ето я и нея :

Прикачени файлове:
Copy of PIC16F84A - LCD.jpg
Copy of PIC16F84A - LCD.jpg [ 64.09 KiB | Прегледано 3288 пъти ]
Чет Сеп 01, 2005 8:55 am
Профил
Аватар

Мнение 
Така вече става 8-[

Чет Сеп 01, 2005 9:55 am
Профил

Мнение 
Да така е приемливо, обаче в крайна сметка това едвали ще ти реши проблема щом се появява още преди да включиш релето. Ако имаш осцилоскоп погледни си захранването .. ако нямаш ... сувсем сериозно пробвай да пуснесх електрониката на батерия. Ресета предполагам си го оправил нали ?

Чет Сеп 01, 2005 10:04 am
Профил
Аватар

Мнение 
Според мен ще се наложи да сложиш един 100n под PIC'а, на 5-ти и 14-ти крак, и ще има ефект. Иначе мога да те посъветвам още нещо - използвай 4-битовия режим на LCD-то, и ще получиш още по-компактна платка

Чет Сеп 01, 2005 10:12 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ще направя платката и ще пробвам. Относно ресета - да директно е на +5В. ЛСД-то съм го предвидил за 4-битов интерфейс като групата РВ0-РА2 остават изходи за употреба при нужда , а дисплея управлявам с РВ7-РВ1. Действително консумацията на схемата е малка - ЛСД без подсветка и пик 16Ф84А с възможност да се замени с 628А. Удачно според мен е да използвам батерия 3,6V/100мАh , която е с малък размер и удобна за монтаж на платката. Ако платката работи само на батерия - ясно , но ми се струва по-добър вариант /за измерване на температура например с датчик на РА4/ да има възможност без да се превключва от прекъсвач да се включва и трансформатора така , че хем батерията да се зарежда , хем платката да работи. Тук има неудобство , че батерията трябва да се зарежда през резистор около 2к и по този начин мисля , че има вариант с диод паралелно на ризистора , но пък напрежението ще е по-ниско с 0.7В. Имате ли по-добри идеи по въпроса?

Прикачени файлове:
Sheet1.jpg
Sheet1.jpg [ 9.13 KiB | Прегледано 3292 пъти ]

Последна промяна PIC на Чет Сеп 01, 2005 11:48 am, променена общо 2 пъти

Чет Сеп 01, 2005 11:34 am
Профил
Аватар

Мнение 
TоHu имаше в предвид да пробваш на батерия как ще се държи схемата, а не да я проектираш с батерия :idea:

Чет Сеп 01, 2005 11:38 am
Профил
Аватар

Мнение 
PIC написа:
Изобщо не съм си и помислял да пускам 20в променливо. Просто корпуса на трансформатора от РСВ библиотеката съм го направил с тези означения , но в действинелност напрежението , което подавам на входа на стабилизатора е 11 - 12В и той въобще не пече /без подсветка е ЛСД-то/. Това съм го постигнал с размотаване на намотката на трафчето , което беше за ~24В на вторичната страна. Вечерта седнах та пооправих и захранването. Идеята не е да направя някаква съвършена платка или нещо кой знае какво , а нещата да се направят правилно съобразено с условията на експоатация на платката , пък след това да взема да я направя и да я пробвам. А ето я и нея :

Гледам и се чудя!?!?
При положение че масата ти отива покрай куплонга J4 защо не си я свързал с тази на стабилизатора ?
И този 100мф дето си го сложил точно до ресета пак може да ти прави проблеми. Ако при включване напрежението отива бавно до 5v на процесора ще му е трудно да се ресетне.
Намали го на 10мф.
И вземи един осцилоскоп и разгледай какво ходи заедно с сигналите .

Съб Сеп 03, 2005 12:00 am
Профил ICQ

Мнение 
Ако ше си играеш да правиш нова платка...пусни си 4-бита Lcd-то както ти казва @Тони,завърти Pic-a 180*(с кварца на от дясно) постарай се пистите да са по къси,махни тоя 100мф и сложи RC филтър в паралел и си потърси друг текстолит..!!! това с текстолита без майтап....имах един двустрнно фолиран 1,8мм,к'вото реша да пробвам с него нищо не става....нещо като при теб...!!!

Съб Сеп 03, 2005 10:53 am
Профил
Аватар

Мнение 
И още една забележка към платката, която няма отношение към проблемът със смущенията. Много близко си прекарал свете писти за 220V. Старай се ако има възможност разстоянието между двата края на 220-те волта, а също между 220V и вторичната част да е поне 4 мм.

Пон Сеп 19, 2005 11:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Доста време мина , но за сметка на това благодарение на вашите съвети направих всичко както твябва. Платката е изработена както съм я дал последно. Резултатите са коренно различни , всичко работи стабилно , без никакви смущения. Като гледам най-големите проблеми са ми идвали по захранването /както и от други места де/. Масата не съм я затворил както tisho пише за да не се получават затворени контури. Като се поразмислих по въпроса с екранирането се чудя дали има значение мощността на захранващия източник спрямо това каква площ се дава на масата му т.е екранираната площ? :-k

Пон Ное 21, 2005 11:37 am
Профил

Мнение Hm
PIC написа:
Доста време мина , но за сметка на това благодарение на вашите съвети направих всичко както твябва. Платката е изработена както съм я дал последно. Резултатите са коренно различни , всичко работи стабилно , без никакви смущения. Като гледам най-големите проблеми са ми идвали по захранването /както и от други места де/. Масата не съм я затворил както tisho пише за да не се получават затворени контури. Като се поразмислих по въпроса с екранирането се чудя дали има значение мощността на захранващия източник спрямо това каква площ се дава на масата му т.е екранираната площ? :-k

А замислял ли си се че тези смущениа биха идвали отвън през изхода на контролера дето управлява това реле все , обикновенно когато се управлява нещо извън платката се слага буфер било транзистор или транзистор с реле на платката с контролера, иначе ще си щъкат смущения отвън директно в контролера така както си му извел изводите навън , да не говорим за потенциални разлики ако измерваш на едно място и управляваш нещо на друго място, може и да го изгориш ако имаш смущение с високо напрежение. :idea: :!: :!: :!:
Преживял съм го този момент доста пъти и вече изводи на контролер не изкарвам директно навън , само чрез буферни транзистори :!: :!: :!:

Пон Ное 21, 2005 2:10 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3