|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:41 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|
Пул даун резистор 110к, при работа в зашумена среда?
| Автор |
Съобщение |
|
marcuka68
Ранг: Ориентиран
|
 Пул даун резистор 110к, при работа в зашумена среда?
Здравейте, имам следния проблем. На входа на Атмега2560 имам пул даун, който да осигурява стабилна 0. Същият вход има пул ъп, който се включва в определени случаи. При включен пул ъп трябва да имам стабилна 1.
За да не бърка външният резистор нивото на входа, когато е включен пул ъпа, трябва стойността му да е доста голяма. Правих сметки и я изкарах между 100 и 200 кило ома, в зависимост от съпротивлението на пул ъпа, дадено по дейташийт. Въпросът ми е, такава голяма стоиност на съпротивлението на външния резистор ще гарантира ли стабилна 0, при зашумена среда?
|
| Чет Фев 17, 2011 3:43 pm |
|
 |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: Пул даун резистор 110к, при работа в зашумена среда?
Твърдо НЕ
но ако сложиш и един кондензатор 1-100pF може и да мине номера...
|
| Чет Фев 17, 2011 3:54 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
С 1pF няма да мине. Дори паразитният капацитет на входа е по-голям. Трябва да е поне 10 - 15, за да има някакъв ефект. И то трябва да е възможно най-близо до процесора.
|
| Чет Фев 17, 2011 4:06 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе малко ми е странно, що на един вход ще има едновременно и pull-up и pull-down???
Значи не може ли единия pull-up да е всъщност твърд up, в краен случай нещо от сорта на 1к. Толкоз ли е проблемен източника на up, че да трябва такива големи стойности на R, оттам още по големи стойности за down R-a???
Налагало ми се е нещо подобно, ама нагоре слагам 1к, надолу 10к и нещата са доста по прилични.
Другия вариант е да мисли нещо с транзисторче, дето да дърпа както трябва.....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Фев 17, 2011 5:06 pm |
|
 |
|
marcuka68
|
Забравих да кажа, че на входа има кондензатор 10 нано фарада. А иначе вариант с външен пул ъп няма. Хардуерът мисля, че не подлежи на промяна, а и в момента го вкл. или изкл. пул ъпа.
В момента има и пул ъп и пул даун, защото с пул дауна и изкл. ъп се засича еденица на входа. Дауна го използват и за намаляне на входното напрежение с резистивен делител. Тук пък ще питам, има ли нужда от намаляне, при положение, че има вътрешно ограничаващи диоди на всеки входен пин на Атмегата? Виждал съм в примерен проект на Микрочип да свързват цифров вход дори към мрежата (220В).
А пул ъп има, защото до сега са го използвали за прекъсване по ниско ниво. Мислих да го променя и да го засичам по преход 1 -> 0, като пул дауна го няма и е включен вътрешният пул ъп, но не работеше добре. Може аз да съм объркал нещо?
|
| Чет Фев 17, 2011 6:03 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
ех, ти хем високи съпротивления, хем голям кондензатор... А времеконстатите? А шмит тригер?
RTFM... виж дали Атмел са специфицирали максималния ток за клампите и дали изобщо има клампи. В общия случай ако ограничиш тока до няколко пъти по-малък от Io няма да има проблем.
|
| Чет Фев 17, 2011 6:45 pm |
|
 |
|
marcuka68
|
Благодаря за съветите , момчета! Пак гледах дейташийта, има само макс. ток за входен пин, няма clamp current, иначе шмит тригер има вграден. Иначе с времеконстантите не съм много наясно, но няма да ви занимавам и с това.
Още не знам как ще стане, защото с хардуерът решенията са колективни, мога само да предложа нещо (не че не ми казват и софтуерът какъв да бъде де  ). Изглежда ще трябват повече полеви тестове, докато се стигне до решение.
|
| Пет Фев 18, 2011 9:48 am |
|
 |
|
optron
Регистриран на: Чет Ное 20, 2008 1:49 pm Мнения: 276 Местоположение: Бургас
|
Има ли свободен крак на чипа, който да ползваш като изход? Идеята ми е, че можеш да си вържеш един резистор към този крак, конфигуриран като изход, а другият му край към твоя вход за прекъсване. Като ти трябва стабилна нула, пускаш ниско напрежение на изхода и резисторът дърпа към маса. Като ти трябва единица, съответно пускаш високо напрежение и резисторът дърпа към плюс. Така можеш да си ползваш спокойно по-нискоомни резистори и да не се притесняваш за шумовете.
_________________ Digitally yours: Optron
|
| Вто Мар 15, 2011 11:52 am |
|
 |
|
marcuka68
|
Благодаря за съвета, но хардуерът за сега не подлежи на промяна. За сега съм го оставил с пул-дауни по 75k, на бюрото работи добре, предстоят полеви тестове, там ще видя какво ще става 
|
| Вто Мар 15, 2011 12:35 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|