|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:37 am
| Автор |
Съобщение |
|
Reader
Ранг: Новодошъл
|
Имам. Дори три. Само че вече няма нужда: тестовата платка с максимална положителна корекция най-после изостана (  ) — слава богу! — а освен това според модела корекцията наистина се извършва само веднъж на минута. Нямам представа с какво можеш да замериш това.
|
| Чет Фев 17, 2011 9:08 am |
|
 |
|
741
Ранг: Форумен бог
|
Ако си го оправил с изключване на четенето, значи си замел проблема под килима.
По всяка вероятност часовникът ти брои тактовете на осцилатора плюс известен брой импулси от шума по платката.
|
| Чет Фев 17, 2011 9:37 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
за всяко нещо си има подходящ уред.
обичам да казвам:
винт за дърво може да се забие с клещи.
по-лесно се забива с чук.
ама най-добре става с отвертка.
|
| Чет Фев 17, 2011 10:40 pm |
|
 |
|
Reader
|
@741: Е, не — разбира се, че не съм го оправил по този начин. Оправих го чрез задаване на максимална положителна корекция, при което (най-сетне) започна да изостава. А шумът си е факт и ще се бори отделно.
@ДедоБоре: Благодаря ти, но няма нужда, освен ако не си любопитен. Софтуерно изчистих нещата и прехвърлям проблема към хардуеристите.
|
| Пет Фев 18, 2011 8:53 am |
|
 |
|
zaprqn
|
Направо не мога да повярвам, че не знаеш Първия Принцип на Инженера (ППИ), който гласи:
Винт забит с чук, държи по-здраво от пирон завит с отвертка 
|
| Пет Фев 18, 2011 1:49 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
по-скоро съм любопитен. бягам далеч от майкричипсиките изпълнения във всичките им форми, но ще е интересно какъв точно е резултата.
ако не ти представлява трудно, спретни ми една платчица с някаква малка корекция (не е задължително да се гони точност) и ще я кача на анализатора да я помери няколко дена.
самата платка не ми трябва, само да публикувам резултатите
|
| Пет Фев 18, 2011 3:52 pm |
|
 |
|
bkulev
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Яну 25, 2006 12:47 pm Мнения: 305 Местоположение: Varna
|
Точно в момента и аз се забавлявам с този чип.
Мога да потвърдя грешката в DS, според която "-" корекция забавя часовника, а "+" го забързва. Точно наобратно е, но това е бял кахър.
В момента имам много добре настроен генератор. Калибрационния регистър е сетнат на 0. Устройството е изключено за около 16 часа, т.е. часовника си работил от батерията.
Имам избързване около 20сек. Интересното обаче идва после  Включвам устройството, софта ми го чете на всяка секунда и го визуализира, за 6 часа разликата се запазва, т.е. за това време на захранване и непрекъснато четене не е мръднал забележимо. Изобщо, интересни резултати.
И аз бих искал да намеря практически метод за настройката му. Обаче от данните дадени в чаршафите нещо не мога да го измъдря. Според мен в тази си част написаното е доста мъгляво.
|
| Пет Фев 18, 2011 4:01 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Не че е много по темата, ама може да е полезно за някого дето тепърва ще избира часовник.
Аз последно сложих един I2C от STM - M41T80 . Ми с 32768 kHz кварц от малко по-скъпите
(май към 10 цента вместо 1-2) мърда с много под секунда на денонощие, колко по-точен
да стане с кварц. Нямаше донастройки, нищо - просто си работи, часовник като часовник.
Бях правил някакви безумни ключове да го откопчават от I2C жиците като кара на батерия
(която е суперкондензатор 1 фарад), безсмислица се оказаха, слагам жици.
Не знам дали съм разбрал какви са зоровете, може и да става дума за нещо по-сложно
от часовник, но ако съм разбрал значи просто изборът е бил погрешен, това нещо
не работи.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Фев 18, 2011 4:47 pm |
|
 |
|
bkulev
|
Оказа се че капацитетът от 100pF на Vbat, който препоръчват на примерната схема, е много важен.
След като го поставихме и при условията от предният ми пост, за около 60 часа видимо изоставане с около 1.5сек.
Това вече е нормално поведение, ако същото изоставане го има и при нормалното захранване. Надявам се че е така.
Сега остава да му измъдрим метод за корекция чрез калибрационния регистър - някакви идеи?
Както казах в предния си пост, проблемът идва от мъглявото обяснение в DS, цитирам:
"Bit 2:0 sets the internal divider for the 32.768 kHz
oscillator to be driven to the MFP. The duty cycle is
50%. The output is responsive to the Calibration
register. The following frequencies are available:
- 000 – 1 Hz
- 001 – 4.096 kHz
- 010 – 8.192 kHz
- 011 – 32.768 kHz
- 1xx enables the Cal output function. Cal
output appears on MFP if SQWE is set (64
Hz Nominal)."
Тук, поне на мен, не ми е ясно какво точно означава:
"- 1xx enables the Cal output function.", т.е. с какво този режим е по - различен от горните 4-и?
Ще ви държа в течение.
|
| Пон Фев 21, 2011 11:25 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Станчо бре чети, Станчо не чете ...
По надолу е описано какво означава.
Тези настройки могат да се ползват за калибрация - и на мен не ми стана 100% ясно точно как, ама в общи линии последната (дето не ти е ясна) е с делител 512 и с такъв делител е възможно при всяка стойност на калибрационния регистър да ти извади сигнал с 50% запълване, по този начин променяйки регистъра да можеш да си докараш точно 64 Hz на него изход. И в този режим ти добавя/вади всеки цикъл. В другите режими на делители няма как да стане. Примерно ако добавяш цикли в края ти добавя празно (има картинка там) и то само при 1:1. А с другите делители просто няма как да се случи. А пък после вече да си сметнеш колко цикъла да добави или извади всяка минута и да го калибрираш.
Не е лошо като идея ама трябва да имаш честотомер дето да може с такава прецизност да ти измери тия 64 Hz.
И обърни внимание, че навсякъде където дават изходни честоти пише ей това : "The frequency listed in the table presumes an input
clock source of exactly 32.768 kHz."
|
| Пон Фев 21, 2011 4:56 pm |
|
 |
|
bkulev
|
Той Станчо чете, чете, ама не вдява
Благодаря ти за поясненито Cekins. Ако си прав ( а изглежда че си) се питам: Какво им пречеше на господата да го напишат с думи прости като теб, например?
Сега като ми обърна внимание го прочетох още веднъж и виждам, че са го обяснили, но някак си сложничко ми се види, би могло и по - така
ОК, Утре ще го пробвам.
|
| Пон Фев 21, 2011 8:31 pm |
|
 |
|
Reader
|
Хм, не точно. Режимът 1xx наистина е специален, но нямам представа за какво може да се използва. При корекция 0 на тестовия изход се получава честота около 64 Hz, при корекция -1: 64.5, а при +1: 63.5 Hz. При по-големи стойности нещата се развиват почти пропорционално: при корекция +120 изходът е около 33 Hz, а при -120: 1024.8 Hz. За мен това е неприложимо за калибрация, но именно заради данните от този изход заподозрях обръщането на бита за знак.
|
| Вто Фев 22, 2011 9:14 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
|
| Вто Фев 22, 2011 10:11 am |
|
|