| Автор |
Съобщение |
|
Иво
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Окт 06, 2005 3:08 pm Мнения: 98 Местоположение: София
|
 Въпрос за регулиране на температура.
Здравейте. Захванал съм се да правя управление за бойлер. Трябва да регулира температурата до зададената +/- 10C. Сложил съм му и RTC за да може да ползва нощната тарифа и да "насвятка" повече бойлера, а през деня да я поддържа колкото за "миене на ръце".
Частта с LCD-то, RTC-то и сензора (DS1624) съм я направил.
Имам няколко въпроса за самото регулиране:
1) Задължително ли е да ползвам PID ?
2) Може ли просто да пусне на 100% нагревателя и да кажем като се доближи около 10C преди зададената t да го изключи. По този начин от инертността на системата, температурата ще стигне желаната, даже ще я прескочи. След това чака да падне с 10-15C и пак го включва...
3) Удачно ли е да ползвам триак и zero-crossing MOC, без фазова синхронизация. Нагревателя е 2 kW / 220V / 50Hz
4) Къде на бойлера е най-добре да меря температурата ?
Благодаря предварително за отделеното време и се извинявам за ламерските въпроси
P.S. Знам, че има готови терморегулатори, но искам да го направя с учебна цел.
|
| Пет Фев 18, 2011 9:42 pm |
|
 |
|
relsys
Ранг: Форумен бог
|
Не мисля, че за бойлер има нужда от PID. Даже по-скоро може да е обратен ефекта. Не мисля и че инертността при около 70* ще компенсира 10*. Според мен ползвай ON/OFF, измервай температурата в 3 точки, и драсни една функция за авто настройка на ON/OFF времената. Така ще хванеш инертността на системата и за 1-2 дена би трябвало да се самокалибрира.
|
| Съб Фев 19, 2011 2:11 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
И в никакъв случай не шунтирай термопредпазителя на бойлера! Остави си го и него "за страх". Иначе докато си правиш пробите да не стане нещо, дето да го пишат по вестниците ...
|
| Съб Фев 19, 2011 2:16 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Според мен изобщо не ти трябва да мериш температура!
Включваш за "n" броя минути в "подходящо" време. Опитно се определя
Това - за нощната тарифа за мен си е ала-бала.
Бойлерът не е инкубатор или пещ за закаляване........ 
|
| Съб Фев 19, 2011 4:11 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
И кой ще ти акумулира толкова енергия, че да направи 10 градуса инертност. Обема на нагревателя е нищожен спрямо загряваното вещество ... И скоро пак писах някъде за тези регулатори+таймери - ако е от спортна злоба - добре, ама за практичност ... има си готови решения.
|
| Съб Фев 19, 2011 6:36 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Това съм го правил вече. Само таймер, без термометър. Имам варианти на силовата част с реле и с триак. Недостатък на релето е, че щрака и с времето контактите се износват. Триака много грее и иска сериозен радиатор. Даже го обсъждахме във форума преди време. И определено има разлика в сметката за тока.
|
| Съб Фев 19, 2011 11:27 pm |
|
 |
|
RM
Ранг: Почетен член
|
Даже това е вид PID. 
_________________ Вниманиене съмвишист....ИЙ.
|
| Нед Фев 20, 2011 3:03 pm |
|
 |
|
linoko
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пон Окт 17, 2005 10:00 am Мнения: 249 Местоположение: Sofia
|
 Бойлер
Привет колеги,
Питане към колегата Иво : Защо е нужно толкова сложно управление, за отлкова прост домакински уред. Та то управлението като механично си е екстра. А за нощната тарифа що не ползваш готов таймер с часовник дето ги продават в Конрад. Ако е за гъдела да направиш управление екстра. Температурата можеш да я мериш контактно на две места, ако бойлера е вертикален най отгоре където се очаква темп. да е най висока , в средата .
Успех в начинанието и постни малко снимки и резултати от тестовете.
Хубав ден
П.С. "Гайда с компресор и управление с микропроцесор" - не се обиждайте просто за разведряване и смях
_________________ Когато някой ти каже, че няма начин, значи има начин
|
| Пон Фев 21, 2011 3:08 pm |
|
 |
|
Иво
|
Здравейте !
Първо искам да кажа, че управлението го правя по-скоро за упражнение ( имам свободно време ).
За инертността имах в предвид, че датчикът вероятно ще се нуждае от време за да покаже реалната температура на водата ( все пак няма как да го пъхна вътре ).
Иначе фабричния терморегулатор няма да го махам в никакъв случай, даже и след като се убедя, че устройството работи. Все пак така ще имам 2 защити.
За сега се придържам на варианта с меренето в 2 или 3 точки. Малко трябва да помисля над функцията за самокалибрация.
Като имам напредък ще постна снимки, схема и код.
БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ !!!
|
| Пон Фев 21, 2011 3:44 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Във Pro миячките на чинии понякога има два 6kW реотана (стандартно един 3kW) а бойлера е значително по-малък. При безинерционно замерване: след като механичният термостат изключи температурата се качва с по-малко от 5 градуса. Източването става рязко но дори тогава грешката е под 10 градуса. Значи не се страхувай от инерционност.
|
| Пон Фев 21, 2011 4:55 pm |
|
 |
|
Иво
|
ОК, благодаря за съвета !
|
| Пон Фев 21, 2011 6:06 pm |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
 Re: Въпрос за регулиране на температура.
Ползвай спокойно. Ползвал съм в изделие MOC3041+BT136. Управлявам 3кW. Не съм сложил никакъв радиатор и работи безпроблемно повече от 2 години. Единствено горят триаците, когато стане късо. Тогава и бушона не ги спасява. В началото не бях сложил и бушон, но като стана късо и изгоряха половината писти на платката и я загубих, ми дойде акъла в главата. Сега след късо сменям само триака и бушона.
|
| Пон Фев 21, 2011 10:55 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
A мене пък ако питаш задължително трябва да мериш температурата по един или друг начин, тва не е тенджера на котлона или на баба ти казана с лютеница, чисто времево управление е страшно безотговорно. Първо водата в бойлера никога не е с еднаква тмепература, едно е да го напълниш през зимата с 4 градуса вода, друго е през лятото с 12-13 градуса, а съвсем друго е ако си е седял пълен и е достигнал 18-20 градуса лятно време, и да го включиш да топли.
Това време как предлагате да с еопредели, при кой случай, и до колко ще се загрява водата ? Не збравяйте че и захранващото напрежение е от голямо значение.
PID не е нужен, прост регулатор вкл./изкл. но ако искаш и мощност да регулираш може и някакъв прост линеен регулатор.
|
| Пон Фев 21, 2011 11:43 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Едни производители на бойлери, смятаха кога да включат нагрева (по нощна тарифа="НТ"),на база колко е температурата , колко вода има за стопляне , ква е мощността...Та в края на НТ температурата да е на макс , демек далавера 
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Вто Фев 22, 2011 9:00 am |
|
 |
|
CarBeta
|
 Re: Въпрос за регулиране на температура.
Ти ме заинтригува сериозно ...
Въобще ли не загрява твоя триак или си грее, но ти не му обръщаш внимание ??
Аз ползвам MOC3063+BTА41 и също управлявам 3кW. Ако го пусна без радиатор си работи нормално, но за 2 - 3 мин. температурата на триака отива на над 100 градуса. По мои сметки 3кW са около 13 ампера, които са нищо за ВТА41, който издържа до 40 ампера. ВТ136, аке не се лъжа, е до 4 ампера и ми е леко странно, но може и аз да бъркам нещо. В схемата ми не би трябвало да има грешки, триака се отпушва напълно, няма смущения и всичко си работи супер, но загрява доста. Подскажи как си го направил без радиатор защото, специално за тоя бойлер 3кW, смених триака с реле защото всичко трябваше да се събере в кутията на ключа.
|
| Вто Фев 22, 2011 12:08 pm |
|
|