|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:47 pm
| Автор |
Съобщение |
|
amdatlon
Ранг: Почетен член
|
 Смущения по SPI
Дано да съм уцелил раздела
Проблема е че, ползвам SPI връзка м/у два пик-а (18F458 ) , които са на отделни платки и на 15-20 см един от друг .
Идват ми яки смущения на данните , т.е. съвсем неверни стойности.
От разни опити се разбра че, най-вероятно е от смущения по проводниците м/у двата ПИК-а. Като раздалеча трите проводника на разстояние един от друг нещата се подобряват значително .
Сега пък трите проводника са три тънки коаксиални кабелчета . Викам си оплетката ще спира "вредните емисии" , да , ама не !
Разни варианти пробвах , трите оплетки ги свързвах заедно към маса , или пък висящи , или само една към маса , по някой път половин час може всички данни да са верни , при следващ опит пък почват да идват небивалици ... и така
Master-а ми е с 20 Мхз кварц , а Slave-a със 16 Мхз . Делителя на SPI Модула е 4 .
Не мога само да разбера дали смущенията са м/у трите линии на SPI -то , или от кварца?!?
Кажете моля някакъв начин за справяне с проблема, ползват ли се някакви екранировки или що .... ?
|
| Съб Фев 19, 2011 10:23 pm |
|
 |
|
sthx
Ранг: Форумен бог
|
Aми пусни SPI на 2 кHz и проблемите почти сигурно ще ти се решат. По принцип този интерфейс е създаден за комуникация между схеми на една платка.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Нед Фев 20, 2011 11:33 am |
|
 |
|
relsys
|
Пробвай с феритно пръстенче. А освен това този контролер има CAN модул.
|
| Нед Фев 20, 2011 1:42 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
По вероятно да имаш смущения между масите на двете платки. Пусни една дебела и къса жица между масите им.
|
| Нед Фев 20, 2011 2:10 pm |
|
 |
|
amdatlon
|
Много благодаря за идеите !
Почвам да ги пробвам , с феритен пръсен и с дебела маса , ако не стане ще пробвам да бутна честотата .
А това за CAN съм го мислил , но мисля почти всички крачета на пик-а ( МАСТЕР-а) са заети .
Но пък ако не стане по горните начини ще преразгледам схемата ако мога да променя нещо че да се освободят CAN-oвите . Проблема ми е само че платката на мастер-а вече е реализирана , само SLAVE-a е на експериментална платка 
|
| Нед Фев 20, 2011 2:37 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
А сигурен ли си че таме проблема? Можеш ли да пробваш с по къси жици 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Фев 20, 2011 2:37 pm |
|
 |
|
amdatlon
|
Ами най-първо като пуснах комуникацията , трите жици м/у платките си бяха най обикновенни 20 см медни проводници 0,35 кв.мм , и ги бях вързал на сноп с тиксо .
А данните бяха някакви постоянно подскачащи числа .
Изпращам пакети от по 2 байта ( т.е едно 16 битово число разделено на 2 части )
Станното е че преди всеки пакет си пращам едно число (0х55 ) като контролно и ако другия пик ми върне определено число ( 0х56) , чак тогава запитвам за дугите 2 байта .
И явно контролното число почти винаги минава проверката , но следващите са някакви хаотични числа
После разделих трите жици отделно , данните почти заспаха . Примерно на половин час всичко е добре но ако размърам жиците , пак се омазват данните .
Като рестартирам пик-а, се оправят .... и после пак така .
Сега след обяд ще пробвам разните методи които предложихте !
|
| Нед Фев 20, 2011 3:13 pm |
|
 |
|
relsys
|
Можеш да сложиш CAN Tranceiver и на SPI.
|
| Нед Фев 20, 2011 4:12 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
@amdatlon, с какво ги храниш тия платки? Ако имаш скоп погледни пакетите - да нямаш повече фронтове в клока отколкото е редно? Че едно калпаво захранване или друг консуматор наблизо и липсващи филтри на твоята платка могат да те вкарат в чудене за дни наред. Ако ползваш импулсно захранваене пробвай да го смениш с някое с траф и простичък стабилизатор с прилежащите му филтри (сещаш се - по всички правила на изкуството, на платката, до чеповете и т.н. ). Защото говориш за връзка между жиците - не че не може, ама ми се струва, че по-скоро нещо външно смущава душения ти мир.
|
| Нед Фев 20, 2011 5:12 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ти осцилоскоп ползваш ли? SPI ако не друго, поне е благодатен за контрол интерфейс, всичко е ясно и точно синхронизирано. Погледни си сигналите и ще видиш дали ти е там проблема.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Фев 20, 2011 5:20 pm |
|
 |
|
amdatlon
|
Първо бутнах честотата : 100 kHz , 50 kHz и така до към 10 kHz , пробвах и на 2 кхз но взе да дава проблем и изобщо никакви данни не тръгнаха по жицата.
Но при всички случаи беше доста по добре от първоначалната на която бях . Но пак като събера жиците близо и даже не отчита нищо вярно , т.е. и контролния ми байт не минава .
Пробвах с дебела маса м/у платките , но никаква промяна
Нещо което забелязах : SLAVE-a ми ще мери едни импулси , а тях сега ги симулирам от паралелния порт на компютъра ( ниско честотни са 0-60-70 Хз ) .
.... та като свъжа масата от компа към оплетката на SPI- Линията , всичко заспива и няма грешки , а като е към масата на платката остават грешките . въпреки че двете маси са свързани ?!?!
както и да е де
накрая скъсих максимално жиците 3 - 4 см , даже сложих обикновенни без екранировка и всички аномалии изчезнаха . Пробвах - допирах жиците местих ги , но нямаше за сега грешни данни
Даже скоростта на SPI-то пак я върнах на пъвоначалната 1,25 Mbit/s .
@head_up
Захранването си ми е класическо траф-че + 7805 с кондензаторите .... така .
Външни смущеня е почти изключено тъй като всичко е в домашни условия и наоколо до 5-6 метра даже и телевизор няма , само един комп. Но съм пробвал и при изключен комп , ама няма промяна . Пробвал съм и не-мрежово захранване - от акумулатор .
@head_up , @Цецо
Еееех ако имах осцилоскоп , доста главоблъскане бих си спестил
Но аз съм един Псолютен начинаещ и тези две платки са ми първия досег с микроконтролери изобщо . На разположение имам един мултицет ( от по-умните - служебен ) и с това ми се изчерпва арсенала от уреди , но както казваше един приятел :имам голяма вътрешна енергия .
Много благодаря за помоща ви !!!
|
| Пон Фев 21, 2011 1:35 am |
|
 |
|
Цецо
|
Ами сега поне има разни осцилоскопчета на цената на средна ръка GSM апарат. Така, че ако човек иска да се занимава като хората с електроника, това е първото нещо което трябва да изгладува. И няма да гладува много, едно време и 10 години да гладуваш - все тая, осцилоскопа струваше колкото 2 апартамента
Да работиш без осцилоскоп е безмислено. Губиш време и пропускаш ценни знания и опит в глупави проверки на принципа проба - грешка.
|
| Пон Фев 21, 2011 9:17 am |
|
 |
|
marcuka68
Ранг: Ориентиран
|
Аз ползвах по-рано един осцилоскоп на компютър. Инсталираш си програмата и през звуковата карта направо мериш. Ползвах го, за да наблюдавам RS485 и вършеше работа. Не е много професионална работа, но като за начало е добро и е без пари.
|
| Пон Фев 21, 2011 11:25 am |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Вържи от двете страни на "жиците" си по един R 1k към +5V. Капацитет май ти бърка работата... Другата проба , дет се сещам- R 10 кила последователно на "жиците"
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Пон Фев 21, 2011 3:37 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
На мен ми мирише повече на кофти синхронизация. I2C на 100 kHz по 20 метра жица съм пускал. И то в зашумена среда. Не мога да повярвам, че на 10kHz и на 30 см. нещо ще може да го смущава толкова, че да дава чак такива грешки. Още повече SPI.
|
| Пон Фев 21, 2011 4:30 pm |
|
|