|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:20 am
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе сложно е да го сложиш на най-ниското ниво. Много объркана ще стане цялата логика - ще имам един софтуер, дето да лъже друг софтуер, че третия софтуер е ОК. Не ги обичам тия работи.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Фев 21, 2011 2:47 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Не е лъгане, бе Цецо, то там си му е мястото - хардуерно зависимите неща къде да са.
Слагат ги и по-нагоре и ако си късметлия може и да намериш нещо де, най вероятно ще
си защото тия неща са много масови напоследък, ама и долу да ти се наложи да
го сложиш няма да е много работа, нито ще е "нечисто".
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Фев 21, 2011 3:23 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Стандартните примери са за fatfs но нищо конкретно не мога да ти кажа, щото не съм ги мъчил.
|
| Пон Фев 21, 2011 3:41 pm |
|
 |
|
setoy
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
Порт на Fatfs върви с демотата на Луминари, но малко стара версия беше, аз портнах последната за тогава 0.07, работи с карта и усб флаш, няма дертове с нея. Както казва батето - имаш да си напишеш няколко функции... по-конкретно
* disk_initialize - Initialize disk drive
* disk_status - Get disk status
* disk_read - Read sector(s)
* disk_write - Write sector(s)
* disk_ioctl - Control device dependent features
* get_fattime - Get current time (ако имаш часовник )
efsl не съм я ползвал.
|
| Пон Фев 21, 2011 3:54 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Използвам FatFs с SD карти и MMD FS на Microchip с SD и USB. И двете работят перфектно.
На FatFs просто няма какво да й бъзикаш, дописваш си функциите, които ти трябват за достъп на ниско ниво на конкретния хардуер и това е. Има и готов пример, в който можеш да използваш заготвките на съществуващите функции. Никакви портове
не се налагат да се правят.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Фев 21, 2011 4:41 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Абе то без бъзикане няма да се мине, защото на мен ми трябва малко по особенна логика на писане на файловете.
Но явно модата е FatFs.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Фев 21, 2011 5:02 pm |
|
 |
|
¶
|
Интересно ще да е споделиш каква е тази по особена логика 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Фев 21, 2011 5:18 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Това, което мен ме притеснява в тези окастрени файлови системки е, че няма грам обработка на грешки или поне аз не видях такава...
Демек за read-only приложения стават, ама за приложения дето се пише честичко и трябва да работи дълго без човешка намеса нещо им нямам вяра. Не знам, може би ако се форматира картата с няколко FAT копия, самите алгоритми да гарантират че няма да се омаже всичко? дори и някой запис да бъде прекъснат?
Някой има ли опит на тая тема?
|
| Пон Фев 21, 2011 6:00 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами едното което ме притеснява е това което казва Миро.
Другото е че при мен данните са стрим. Т.е. текат и картата, жива умряла трябва да пише. А ФАТ не е най-благодатната система (ама пък я искат по спецификация) за стримови данни, щото трябва непрекъснато да се чете и пише FAT-а. Благодатно пък е обаче, че знам колко е максималния размер на файла.
Идеята ми е преди да почне за записва, да алокира във ФАТ-а максималния размер на файла и да си направи в РАМА някъде карта на клъстерите в които ще пише. Така ще пише само физическите данни, без да бърника и ФАТ. Чак при затваряне на файла ще оправя тази бакия. Ако случайно тока спре, ще остане един омазан ФАТ, но мисля това да го оправям постфактум, като в един вътрешен Е2ПРОМ си пиша колко клъстера съм успял да запълня. Нещо такова, не ми е още съвсем кристално в главата 
|
| Пон Фев 21, 2011 6:18 pm |
|
 |
|
¶
|
Ами ако това са особените неща, то мисля е безсмислено да се захващаш с FAT, по-добре е да си направиш нещо собствено, което да ти гарантира последователно използване на клъстери, а защо не и сектори, след това си правиш един драйвер от страната на ПК, който да ти чете твоята си дискова организация и това е.
А колкото до проверката дали е записана правилно информацията, след fwrite винаги можеш да си направиш проверка с fread. Същото може да се направи и вътре в самата fwrite, но мисля е по-сложно и неудобно, трябва да се пази локално стария файлов указател, да се стартира процес на четене и т.н. Поне на мен ми се вижда много по-удобно да извикаш fwrite, да ти върне управлението след края на записа, пък след това можеш и нещо друго да свършиш преди да направиш проверка дали всичко е записано правилно.
|
| Пон Фев 21, 2011 6:44 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Въпросът е дали FAT-а ще се сбозва наистина?
|
| Пон Фев 21, 2011 7:13 pm |
|
 |
|
tgi
|
FAT-ът няма много общо в ситуацията. Ако ще се пише непрекъснато, той ще _трябва_ да е
в кеш някъде, никой flash няма да издържи на такова темпо на писане/триене за разумен
период от време.
Но въобще това с писането жив/умрял е умряла работа, умрелите флашове не могат да се пишат.
Можеш само да имаш добра представа къде да _не_ опитваш да пишеш предварително, което
предполага някакъв тест и надежда, че при опит после на базата на теста няма да има изненанди.
По принцип разните SD карти - само съм ги чел де - сами се грижат за лошите си сектори и
едва ли ще намериш две еднакво държащи се.
Преди много години писах за DPS едно подходящо за подобни цели нещо, пише/чете всеки
сектор поотделно и мери времето - от някакво време нагоре го слага в LCAT (Lockout Cluster
Allocation Table) файла на диска. Та нещо такова ще трябва да правиш и ти, едва ли ще
дойде готово с файловата система. Инак във FAT-а има къде да се маркират лошите клъстери,
но гаранции че няма да има новопоявили се няма кой да ти даде.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Фев 21, 2011 7:15 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
@tqi, потенциалните проблеми са ни известни...
Въпросът е първо доколко са фатални, т.е. доколко често писане/триене може да се използва ФАТ. И второ има ли читава алтернатива?
Aз така или иначе съм зачеркнал фат-а, ма поне да знам дали е било основателно 
|
| Пон Фев 21, 2011 7:27 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Аз FAT-а не мога да го зачеркна, щото такова ми е заданието - картата трябва да се чете на компютър без никакви допълнителни хардуер или софтуер.
Относно лошите сектори - аз по скоро имах предвид, че когато картата има лоши сектори, тя сама се грижи да ги маркира и предложи алтернатива (както е при дисковете). И в рекламите уж го прави добре. Така, че аз лошите сектори напрактика не би трябвало да ги виждам въобще. Въпроса е че това неминуемо бави достъпа. Отделно, че когато файловата система е фрагментирана, това допълнително може да забави достъпа.
А ако всеки път правя достъп до FAT, това съвсем ще утежни нещата... Затова се търсят варианти да оптимизирам нещата.
|
| Пон Фев 21, 2011 8:04 pm |
|
 |
|
tgi
|
Е дали ще намериш файлова система да ти кешва FAT-а и/или още работи не знам,
това наистина спокойно може да е във високото ниво. Можеш и ти да си го направиш
без особени зорове, разбира се - на ниското ниво.
Май картаджиите не специфицират максимално време за достъп - а че имат процесори
вътре и подменят умрели области в движение няма съмнение.
Но устройство, което да ти гарантира бездефектна "streaming" скорост много-много няма, и не би могло
да е много евтино. Достатъчно дълъг RAM буфер - може би дори десетки мегабайта - та да
има време да се справи някой с изненадите е реалното нещо, което можеш да направиш.
Стига теоретично най-ниската средна скорост да ти стига, разбира се.
|
| Пон Фев 21, 2011 8:14 pm |
|
|