|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:20 am
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами незнам. Още не съм стигнал до там и само гадая.
То ако юзера купува карти с бранд дълбоката китайска провинция - спасение няма 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Фев 21, 2011 8:23 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
насъбрал съм няколко такива карти, при това уж бранд.
кингстън, купен от голям мол в шанхай. работи ~5 месеца и изчезна картата изобщо. не се разпознава.
други карти си се разпознават, даже се форматират. записваш 20МБ файл - показва го.
само дето съдържанието не е това. ако много ръчкаш по картата я докарваш до състояние win да иска да я чекне/ремонтира.
не се оправя с това. е, форматираш наново и пак същото.
даже не говоря за флашки по 800МБ. SD карти от трите размера.
препоръката ми е да доставяш изделието с твоя карта, на която по някакъв начин да си сигурен какъв е контролера.
95% от картите са с 8-битови контролери, и ако случиш да е 8051 клонинг може и да работи.
|
| Пон Фев 21, 2011 9:11 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Да устройството се доставя с моя карта. Сега остава да ми кажеш, откъде човек може да си набави сигурни карти 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Фев 21, 2011 9:18 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
разбира се.
|
| Пон Фев 21, 2011 9:24 pm |
|
 |
|
mountaineer
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Дек 10, 2005 11:44 am Мнения: 326 Местоположение: Lake Geneva Shoreline
|
В момента ползвам fatfs в една разработка с LPC2148. Искаше минимални настройки и проработи учудващо лесно. Пробвах различни карти, включително и SDHC, и всички работят. Има и разни механизми за хващане на грешки, които още не съм ги включил пълноценно. В това устройство данните ще се трупат на SD карта, дето юзъра не я пипа. Има един FTDI Vinculum за преточване в/у флашка.
_________________ Manners maketh man.
|
| Пон Фев 21, 2011 9:57 pm |
|
 |
|
juzisound
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Не съм много идеи да давам е тоя форум, ама все пак...
Постоянно си имам разправии с карти на последък. Такива са ми приложенията. Фат не ползвам - щото си бави - няма как. При мене е критично. Обаче и аз трябва да си пиша и чета картите на компютър - а и после да правя промени с тях от дивайса - и после промените пак да ги виждам на компютър. Това разбира се без спецялен софтуер от страна на ПЦ.
Понеже каза че знаеш колко ще ти е голям нужния файл - ако е само един - че и няколко да са става лесно...
Правя го така:
Имам един единствен файл на картата. Естествено - доста голям. Формата му аз си го знам.
Та този файл го записвам на картата с компютъра като преди всеки запис форматирвам картата. Така файла финаги НЕ Е фрагмнтирам и е разположен на последователни сектори. Първия сектор на файла е със спецялни данни - маркер един вид. Като подкарам картата - търся си първия сектор - и като го намеря къде е на картата - щото на всяка може да е на различно място - помня го къде е и всичко останало е някакво отместване от този сектор... Просто и ефективно в моя случай. Вече вътре в самия файл може да си направиш каквото ти трябва...
|
| Пон Фев 21, 2011 10:39 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
juzisound, идеята ти е нестандартна и добра  . Ако някой ти каже, че не даваш добри идеи, не му вярвай
Може би ще работи и без да форматираш картата всеки път, просто затриваш всички файлове, тогава всички сектори са налични и при създаване на нов файл иска не иска ще трябва да заделя последователно всички налични сектори, а те всички са налични. Не ти се налага да пипаш FAT, не ти се налага да пишеш драйвер, така че като пъхнеш картата в ПК можеш да прехвърлиш съдържанието на картата на твърдия диск. Разбира се, че ще иска твой си софтуер да направи разбор на файла, но това не мисля, че ще е проблем в случая на Цецо.
Не знам какви карти използвате в България, но тук използвам само на SanDisk, по-скъпи са от останалите, но има за какво. Досега тяхна карта не ми се е повреждала. В талафона съм сложил 2ГБ мини СД, и го използвам като хард диск, така и така талафона е все с мен, качил съм си разни важни неща, ако работя по нещо и искам в къщи да го погледна в края на работния ден проекта отива на картата, в къщи се копира на сървъра. 2-ра година мажа и чета по тази карта. Тези които имам във фотоапаратите са значително по-малко натоварени, може би им се събира най-много 20-тина записа на година. Даже съм намислил на един Starter Kit с PIC32 да му закача една такава карта и да го вържа като малко файлово сървърче, видимо от интернет.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Фев 22, 2011 2:53 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
e, тука много неща не са като в по-западния свят.
пък и много неща, които при вас се продават, няма къде да ги намериш в останалия свят.
и не говоря само за цени, знаеш...
|
| Вто Фев 22, 2011 2:59 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Идеята на juzisound е много добра, макар и стара. На тоя принцип работят много лоджери. С което не искам да кажа, че я е крал де, просто явно се е мъчил сам да я мисли.  Хубавото на лоджера обаче е че предимно пише, не му се налага да трие отделни файлове.
При мен обаче е неприложима. Май е най-добре да кажа за какво иде реч, че така само си бърборим.
Устройството събира спектър от биомедицински сигнали. То си е цяла системка на батерийно захрнаване, TFT, визуализира, анализира и т.н. Сигналите са от тип криви - т.е. семплират си се на определена честота продължително време (до 1 час). Идеята е да се качват върху flash карта, за да може после да се прехвърлят на компютър за по сложни обработки. Обаче същите файлове могат да се обработват и визуализират върху самото устройство. На компютъра данните трябва да се прочитат с минимално усилие от тъп юзер и да се качват в мрежата, а от там насетне отиват за обработка. Това с тъпия юзер значи - пъха картата в четеца и копира файловете на сървъра. Никакви допълнителни софутери, щото е силно вероятно компютъра да е на място където не може да се инсталира нищо по сейфти причини. Освен това не е фиксирана операционната система, има вероятност и да е боза, линукс, мак та до нещо мобилно. Та затова ми трябва най-тривиален FAT32 без никакви фокуси по формата на системата. Като капак на всичко и файловете трябва да могат да се трият на самото устройство, ама не цялата карта наведнъж, а само отделни файлове. Което значи фрагментиране и други подобни главоболия. Броя на файловете - ограничен само от обема на картата.
Всичко това е програма максимум де. Ако се докаже, че нещо от това няма как да стане и да е стабилна системата - ще се търсят компромиси.
|
| Вто Фев 22, 2011 3:18 pm |
|
 |
|
setoy
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
А колко бърз е стрийма на данните, които ще се пишат ?
|
| Сря Фев 23, 2011 12:14 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Максимум мисля да е 16Кбайта/сек. При нормални условия не би трябвало да е проблем. Но при куча марка карта и прилично фрагментиране.... знам ли.
|
| Сря Фев 23, 2011 12:32 pm |
|
 |
|
setoy
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
Сигурно имаш достатъчно памет да буферираш поне няколко секунди значи  Чак толкова забавяне не ми се вярва да се случи.
|
| Сря Фев 23, 2011 1:05 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Не, нямам. Максималното което мисля да отделя на FAT-a е 16К за всичко.
|
| Сря Фев 23, 2011 1:11 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
така както го описваш най-добре 100% чист FAT, нищо друго...
Стандартно, без игрички и оптимизации.
|
| Сря Фев 23, 2011 2:07 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Фрагментирането не би трябвало да е проблем при свястна файлова система - като резервираш
файла веднъж с достатъчно голям размер писането из FAT-а ще приключи, чако докато
затвориш файла, евентуално подкъсен. Е, ако искаш и да добавяш към съществуващи файлове
нямаш избор, FAT-а ще трябва да ти е в кеш за да имаш някакви шансове.
Навярно и директорията ще трябва да ти е в кеш, ако файловата система иска след всяко
писане да обнови датата на последна промяна на файла. Ако пък променяш размера на файла
писането в директорията няма да ти се размине. Но то едно "directory entry" е малко, до два
сектора ще трябва да кешиш само.
Въобще FAT форматът беше много хубав за флопита и други малки неща ама като станаха
големи дисковете и трябва да крепиш кешнато 32 пъти повече от нужното работата отиде, където
е в момента...
[edit] Сега видях това за максимум 16-те K. Забрави, няма да стане. Ако нямаш карта, която
да гарантира скоростите, които искаш ти да гарантираш, просто няма да я бъде, FAT или
каквото и да е. [/edit]
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Фев 23, 2011 2:32 pm |
|
|