|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:41 am
| Автор |
Съобщение |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Единия(главния) е на 20MHz, другия на 16MHz, делителя на 4, първия модул ще работи на 5MHz, втория на 4MHz, дали изчисляваш правилно максимално допустимата скорост на която може да отговаря подчинения процесор ?
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Фев 21, 2011 4:36 pm |
|
 |
|
amdatlon
Ранг: Почетен член
|
И това си го мислих , че като са на различна честота и Слейв-а не се вписва добре , но пък сега с по къси проводници работи добре
@Cekins Може и да си прав , и нали съм ламер , е възможно да бъркам някъде .
То аз си нагласих по някава моя си представа , как да работи връзката м/у двата пик-а
та може и в това да има грешка . Но накратко правя така :
Мастер-а праща едно запитване към Слейв-а , а той след това си приготвя в буфера за пращане съответия отговор . Следва отново същото запитване от Мастер-а ( или само пуска Клок сигнал ) и с едновременно прочита вече готовия отговор .
Може тотално да съм убил смисъла на асинхроната връзка но , съм си го пригодил за моите нужди
@marcuka68 И аз съм ползвал звуковата карта преди , но беше за нискочестотни сигнали , ама сега на 1 мхз дали ще хване нещо 
|
| Пон Фев 21, 2011 9:26 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Не съм казал, ама да повторя  . Капацитет...
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Пон Фев 21, 2011 9:47 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
не, разбира се. Хайде отиди до близкото ТНТМ, електротехникум, технически университет, или кварталния дето ремонтира телевизори (дано поне той има) или както му викат се помоли за 10 мин на саме с осцилоскопа  То за това бяха полезни кръжоците едно време - не че човек не може да си вземе от магазина шепа чаркове и да сглобява, ама си е друго като имаш пред теб що ти апаратура поискала сърце., а и имаше кой да те насочи къде да си търсиш грешката.. Та това му е майката - като нямаш скоп се разтърси в околията - колкото до това да погледнеш няколко сигнала не мисля, че ще ти откажат дори в университет, нищо че не си техен студент - по-скоро ще ти се зарадват.
И наистина се замисли дали да не поспестиш 400-500 лв за един втора ръка, ще ти е от полза както и да го погледнеш.
|
| Пон Фев 21, 2011 9:47 pm |
|
 |
|
amdatlon
|
Тъй като се позамисля, дали няма да е капацитета
..... Сега сериозно ... наистина го каза и изглежда е така
@head_up е ако се разтъся все някой ще се съгласи да услужи със скоп
А иначе наистина е добре човек да го има под ръка , но за сега това ми е само като хоби след работа в свободното време . Но ако човек се занимава професионално като повечето от вас , е наложително да го има 
|
| Пон Фев 21, 2011 10:12 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Ако е това дето го мисля , не мож го видя със скоп. Като допреш сондите и проблема ще изчезне...Нямам идея коаксиалните телове дето ги слагаш колко "С" вкарват , ама си на ръба... Имах преди ядове от тоз сорт, ама сигналите ги пращаш към TTL схеми , пък те са си бързаци в сравнение с проца май, май...
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Пон Фев 21, 2011 10:32 pm |
|
 |
|
bkulev
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Яну 25, 2006 12:47 pm Мнения: 305 Местоположение: Varna
|
Съдейки по този пост си мисля, че проблемът е по - скоро софтуерен и произлиза от недобро разбиране същностна на SPI комуникацията.
Ако позволиш малко разяснение:
Прдстави си че SPI модула на всеки от процесорите е един 8 битов преместващ регистър от едната страна му влизат данните, а от другата му излизат. И двата са вързани един след друг като на броеница Мвход -> Мизход -> Свход ->Сизход ->Мвход. Само и единствнно мастера генерира клока и в този смисъл разликата м/у работните честоти на двата проца няма значение. Не можеш да пуснеш "само клок" както казваш по - горе, както и неможеш да изпратиш данни без да приемеш други. Най - просто изглежда така: Двата проца слагат по един байт данни в регистъра, Мастера изтактува един байта и в резулата на което двата байта си разменят местата. При този сценарий трябва да се съблюдават три неща 1. Двта SPI модула да са настроени на един и същи Mode ( а те са 0..3) 2. Слейв-а винаги да държи в регистъра валиден байт ( в твоя случай отговора на синхро байта на мастера) и 3. SPI - я на Слейв-а задължително да работи в прекъсване с висок приоритет, защото ако SPI -я на Мастера е с много висока честота, то е възможно Слейва да не сварва да вкарва байтовете за отговор. В този случай Мастера ще си приема (от време на време) собствния байт или може и да е омазан, ако в момента на предаване Слейва го подмени. За това последното не съм сигурен, не си спомням дали SPI модулите на ПИК-те го позволяваха в момент на тактуване.
SPI е една от най - лесните и приятни за реализация и съм сигурен, че ако си огледаш добре кода ще оправиш нещата. И нещо много важно ти каза Никола - щом двете ти платки са на различно захранване ( а пък и да не са ), задължително трябва да пуснеш 4-та жица м/у тях за да изравниш масите, защото нали това е все пак напреженов, а не токов интерфейс. А по отношение на PullUp-ите, молся, че само от
едната страна на линията(Мастера) са достатъчни и ПИК-те си ги имат вградени, само трябва да ги разрешиш. Ако ги имаш и от другата страна, те ще ти помогнат да не ти се изтактува някой бит или цял байт, но само в случай че жиците са разкачени.
Предполагам че си ги вързал правилно: Master SDO -> Slave SDI, Slave SDO -> Master SDI и Master Clock -> Slave Clock
Извинявай за подробностите, дано това не те обижда, но понеже каза че си начинаещ...
Успех
EDIT: И още нещо - SPI комуникацията не е Асинхронна, както казваш по - горе, напротив много синхронна си е даже 
|
| Вто Фев 22, 2011 12:01 am |
|
 |
|
amdatlon
|
@bkulev
Напротив изобщо не се обиждам , даже се радвам че си направил труда да ми разясниш по-разбираемо механизъма на работа на SPI-то .
Там където написах асинхронна връзка всъщност си мислех и имах в предвид синхронна,
и незнам що написах асинхронна
Както и да е ,
За SPI -> горе долу и аз това бях разбрал за начина на работа , ама доста си блъсках главата докато го схвана , щото английският ми е малко крив
Като казах че пускам само клок сигнал , имах предвид че пращам "0" , колкото д мастера да може да приеме числото от буфера на слейв-а.
ДА това го направих още тогава с по дебела жица , иначе си имах пак мост , но с по тънка .
Много се радвам на съветите и идеите ви , всички са полезни !
|
| Вто Фев 22, 2011 12:57 am |
|
 |
|
¶
|
По принцип това, че двата процесора работят на различна честота на осцилатора не е проблем, проблем е ако обаче си набримчил максимална скорост на SPI на този с по-високата честота, тогава този с по-ниската честота на осцилатора може и да не може да смогне да обработва данните на бързия SPI clock. Затова трябва да изчислиш максимално допустимата от позицията на по-слабата страна и да осигуриш главния да не надхвърля тази скорост.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Фев 22, 2011 2:59 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
А не може ли "мастера" като му потрябват данните само да каже на "слейва" пък той като е готов сам да ги клокне. С други думи да си разменят ролите в комуникацията 
|
| Вто Фев 22, 2011 9:42 pm |
|
 |
|
amdatlon
|
Ами може ли така ? т.е Слейв-а да ги пуска клок-а ?
Или имаш в пред вид мастера да стане слейв , а слейв-а - мастер
Но тогава и в Мастера трябва да вкарам прекъсване като се появат данни по SPI , а това пък може да попречи на нормалната UART комуникация на Мастера с друго у-во .
А да попитам:
CAN-a има ли нещо по особено в подкарването или няма да имам проблем, ...
ако измисля как да ползвам него . До колкото прочетох си е серийна комуникация , и би свършила идеална работа
|
| Сря Фев 23, 2011 1:33 am |
|
 |
|
¶
|
CAN работи със съобщения, т.е. не можеш да пуснеш поток от непрекъснати байтове както може при SPI. Освен това CAN-а изисква повечко познания, ако ще си разписваш сам управлението му. И е доста по-бавен от SPI на къси разстояния. Основно се използва когато устройствата са отдалечени едно от друго.
|
| Сря Фев 23, 2011 2:25 am |
|
 |
|
relsys
|
Ако компилаторът ти има библиотека с драйвери за CAN, може да го подкараш относително лесно. Но ако ще го започваш от нула, по - добре не се захващай с него сега, защото доколкото разбирам нямаш опит в материята като цяло.
|
| Сря Фев 23, 2011 10:05 am |
|
 |
|
amdatlon
|
Ползвам CCS И видях че има драйвер за CAN .
Но за сега ще го остява да изчаква . Сега прехвърлям SLAVE-a на платка , и да видя как ще се държи 
|
| Сря Фев 23, 2011 1:54 pm |
|
 |
|
sthx
|
Ако имаш SCI (rs232) по-добре ползвай него вместо САN. За пакет от 2-3 байта не си струва да се мъчиш с CAN.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Сря Фев 23, 2011 2:39 pm |
|
|