Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Анализ на данни ... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Анализ на данни ...
значи има данни ..... дискрети по точно от едно ADC, сигнала на входа може да кажем че е синусоидален или близък. Отчетите са през фиксиран период, в случая около 500 us, казвам около щото не съм го смятал още колко точно идва .. но каккто и да е.... та целта ми е от тия данни да извлека промяната периода, сигнала ще бъде с честотна модулация. Значи моята идея е нещо от сорта, първо му правя филтриране за да махна грешките, филтрирането го мислех да е по dU, но това естествено не е много математическо ... и е по скоро за контролер, а сигнала ще се обработва на РС ... тъй че мое и доста по сложни алгоритми да се ползват. След това мислех да му намирам минимуми и максимуми, и между тях да измервам интервала от време ....нещо такова ми се мотаесхе в главата .... знам че мога да го възстановя с анализ на фурие .. но ....... я дайте малко идеии

Чет Сеп 01, 2005 8:57 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Една проста идея (и като реализация, и като възможност):
Ако наистина сигналът ти е близък до синусоида, защо не "заковеш" една средна точка и да следиш (и пращаш на PC-то) само поредни отчети, които са от двете страни на тази граница?
Разбира се, това няма да работи при шум около граничната стойност, нито при сигнал с променлива амплитуда.

Пон Сеп 05, 2005 10:01 am
Профил

Мнение 
Ами второто .. сигнал с променлива амплитуда, зависи от положението на сензора, който при различни измервания може да е на различно разстояние. Но така или иначе с еоказа че това е малко не по силите на пик-а ..... леко имам грешка в сметките и честотата идва доста по висока, ще ми трябва дискретиьзация от порядъка ан 2-3 Msps, което не си струва, ще го направя с компаратор който се настройва преди всяко мерене ....

Пон Сеп 05, 2005 5:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
аз в такива случаи си слагам един компаратор, сигнала директно на единия вход а през RC интегратор на другия. на изхода получаваш чисти правоъгълници, които после си мериш на спокойствие с каквото поискаш. ако разбира се човек се скъпи на компаратори, същото може и софтуерно да се направи.

Пон Сеп 05, 2005 8:09 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Нещо не стоплям. Първо мериш през 500us ( 2kHz ), после става на 2 - 3 Msps. То и на мен ми се е случвало в хода на проекта да сменя някои 'константи', ама чак с 3 десетични порядъка не съм мърдал. Що не разкажеш по-подробно какво мериш и какво искаш да измъкнеш от сигнала, барем и аз се сетя за нещо полезно. Така, както си го обяснил, не вдявам същността на проблема 8O .

Пон Сеп 05, 2005 8:56 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
zaphod написа:
аз в такива случаи си слагам един компаратор, сигнала директно на единия вход а през RC интегратор на другия. на изхода получаваш чисти правоъгълници, които после си мериш на спокойствие с каквото поискаш. ако разбира се човек се скъпи на компаратори, същото може и софтуерно да се направи.

Ами самият той ми беше направил една такава схема на мен, аз го посъветвах да я използва, ама той каза, че не става, от което аз заключих, че нищо не стоплям от това, което иска. :? :rolleyes:

Пон Сеп 05, 2005 8:59 pm
Профил

Мнение 
Ами тая схема не става по принцип засхтото при всиако измерване може да има различно ниво на сигнала. Значи увеличи се с 3 пориадъка защото някой (моя милост), като е смятал скорост в м в секунда е пропуснал факта че трябва да превърне от милиметри в метри ..... и съответно .. тамън 1000 пъти разлика :) .... и някои други допълнителни съображения .......
Днес пък друга простотия .... помагах за една задачка ... и не моаг да изкарам тоговора .. и пак същото има скорости в км/ч и врме в минути .. ама де да стопля че ми требе в часове ..... изобщо напоследък съммнго отвеян ...

Вто Сеп 06, 2005 9:42 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Ами тая схема не става по принцип засхтото при всиако измерване може да има различно ниво на сигнала. Значи увеличи се с 3 пориадъка защото някой (моя милост), като е смятал скорост в м в секунда е пропуснал факта че трябва да превърне от милиметри в метри ..... и съответно .. тамън 1000 пъти разлика :) .... и някои други допълнителни съображения .......
Днес пък друга простотия .... помагах за една задачка ... и не моаг да изкарам тоговора .. и пак същото има скорости в км/ч и врме в минути .. ама де да стопля че ми требе в часове ..... изобщо напоследък съммнго отвеян ...

Няма страшно - лятото вече минава мозъците ни ще се сгъстят и гънките ще си дойдат по местата

Сря Сеп 07, 2005 7:52 am
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:

ясно де, каза че се мени нивото. и кво от това? компаратора не го интересува нивото - с рц групата фащаш средата, а компаратора показва +-, без да го интересува ниво.

Съб Сеп 17, 2005 10:12 pm
Профил

Мнение 
абе с RC група .....сигнала е доста кратък, да речем 40 импулса, като не трабва да изтървам нито един от тях, просто ще си е с компаратор и толкоз, всъщност друга идея ми беше хрумнала, ама ... първо трябва да свърша нещо друго :), та това не ми е съвсем спешно.

Нед Сеп 18, 2005 5:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
а, това променя нещата. щом не трябва да изтърваш, няма да стане с рц група и компаратор, щото докато се установи групата, ще изтърваш някой импулс.
бе глей сега, на каквото и да се спреш, мисля че по-добре е навън да става формирането на сигнала, а не вътре. просто го усили с променливотоков усилвател, той ще си го направи правоъгълен.

Нед Сеп 18, 2005 10:46 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 11 мнения ]