Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Проблем с програмирането на PIC16F88 - Помощ? 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Проблем с програмирането на PIC16F88 - Помощ?
Здравейте на всички, нов съм във форума и имам голям проблем с програмирането на PIC16F88 ( по I*2C. Не съм програмист, исползвам готови -.hex файлове, но имам някаква представа на ниво хардуер. Програматора е от "Млад конструктор", а софта - ICprog. Дава грешка при проверката - адрес ,0000h и не записва нищо. Пробвах с разл. опр.с-ми - Win98 , Win XP, и с различни -.hex фалове - от сайта на списание EPE , от различни проекти със същия процесор. Досега не съм имал с програмирането и с файловете - пробвам други проекти, но с 16ф628а - ивсичко е О.К. Дори пробвах със свързване на RB3 /pin9/ към масата. При един от опитите програмата даде о.к., но после при прочитането - файла не беше същия. Само Чипа не съ сменял - купих си го от Комет. Моля за помощ и идеи.
П.С. Програматора работи, ползвам го отдавна, и за памети.
Поздрави на всички, Добрин Марков.

Вто Фев 22, 2011 2:15 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
всичко е прекалено просто за да се дават идеи, трябва да работи, ако не работи нещо елементарно си объркал
също така имай предвид че заключен процесор не може да се чете и проверява, ако е зададено да се заключи след програмиране, тогава няма да можеш да го провериш, пробвай да изтриеш процесора и да запишеш измислен хекс файл, 1234567890 , и в програмата провери да не заключва, после проверката трябва да мине ако всичко е ок

Вто Фев 22, 2011 2:33 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Сигурен ли си, че програматора поддържа 16F88, защото имаше едни на младконструктор, които поддържаха само 16F84, F628, F628a.

Вто Фев 22, 2011 2:44 pm
Профил

Мнение 
Да, програмата поддържа 16ф88 по-новите весии, 1.5 и нагоре.
Като махна CP-to , записва и чете, после поверения файл го записвам и сравнявам с оригинала - и бум , различен е.
Иначе до сега като препрограмирам памети, винаги чета, сравнявам и тогава записвам и всичо е било наред /освен когато чипа е повреден/.
Довечера ще налепя друг проект, пак със същия процесор и ще пробвам пак.

Това: - да запиша измислен файл с изкл. CP в този случай, - не съм го пробвал, ще го направя като се прибера.

Вто Фев 22, 2011 3:05 pm
Профил

Мнение 
@dobmarkov, a_stankov те пита дали ПРОГРАМАТОРА ти няма проблем с 88-ците, то ясно, че ICProg-а го поддържа. Тъй като съм малко надалече от пиковете вече по спомени - за ICProg-a веднъж настроен си работеше много добре - в най-лошия случай можеше да се наложи малко пипане на времената (имаше един плъзгач), но като цяло и това рядко се налага. Като ти го прочете след записа (или поне се опита) какво ти връща? Постни един скрийншот.

Вто Фев 22, 2011 6:51 pm
Профил WWW

Мнение 
Благодаря на всички отзовали се. Всичко е О.К.
Много, ама много съм тъп. Специални благодарности на Nik. Естествено, че при вдигнат CP-all преверка няма да мине, ама мен ме подведе, че първия път не тръгна на пробната платка, а понеже инсталирах нова версия на ICprog не си настроих COM- порта - и от там стана мазалото - доста се изнервих и допуснах грешка.

П.С. Устройството, което повтарям е от EPE 03_2009г. - VU meter for Audio app. - ако на някой му е полезно.
Поздрави и успех на всички.
Добрин.
Моля Модераторите да приключат темата - аз не знам дали мога и имам право.

Вто Фев 22, 2011 8:15 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6 мнения ]