|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:56 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Radoslav70
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Мар 19, 2010 12:34 pm Мнения: 79 Местоположение: Северно полукълбо
|
 Re: Конвертори
Е това си е частичен проблем, уредите с изправител като компактни лампи, ще им трябва 300 Волта прав, пасивните, като обикновени лампи и нагреватели 220 прав, на прахосмука му е все едно щото е колекторен мотор, но и той ще иска 220 прав, обаче пералнята си иска променливо ако не е от по скъпите с инвертор. Уредите с трансформатор, трябва да минат на импулсни. т.е. трябват два прави тока и един променлив  или част от уредите трябва да се преработят за прав ток.
_________________ От kW до МW разликата е само една буква в посока долу и леко вляво и един Shift
|
| Съб Фев 19, 2011 5:56 pm |
|
 |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Също така и хората трябва да мутират и съпротивлението им да отиде до към 2-3 мегаома, за да няма смъртни случаи про всяко инцидентно здрависване с тока. Щото в съвременното обкръжение едва ли има човек дето да не се е здрависвал. И трябваше всички да сме при Свети Петър. А някой по няколко пъти.
|
| Съб Фев 19, 2011 6:30 pm |
|
 |
|
Radoslav70
Регистриран на: Пет Мар 19, 2010 12:34 pm Мнения: 79 Местоположение: Северно полукълбо
|
Не е задължително неутралата да ти е единия полюс, може да е в средата и тогава ще имаш + 110 и - 110
Пък кой те кара да ползваш 220 може да е 48  само трябва смениш инсталацията с по-държелива
_________________ От kW до МW разликата е само една буква в посока долу и леко вляво и един Shift
|
| Съб Фев 19, 2011 6:45 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Е те щот 110 са безопасни. Да не говорим за ефектите от DC-то. Пък ако ще и 20 волта да е. Какво остава за страха от набези да ми крадат 2-та тона електроинсталация.
|
| Съб Фев 19, 2011 8:44 pm |
|
 |
|
npelov
Ранг: Почетен член
|
Ха, това за правия ток и хората севте го чувам (или поне не съм го запомнил). Звучеше ми като добра идея щото наистина компютъра мога да го вържа и към прав ток ... особено със честите спирания на тока невъзможността на UPS-a да издържа по 1 до 3 часа.
Дали ще стане ако направя обикновен грец и пусна компютъра през греца и с един диод паралелно фотоволтаик. Ако компютъра (всъщност сървър) мине в икономичен режим - на минимална честота, изключвам бек-ъп хард диска, няма монитор сигурно ще мога да му удължа времето осезаемо с 25-50W panel. Има само един проблем - тока спира по-често вечер в пикови натоварвания (не че пропуска да спре през деня, за пълнота).
|
| Вто Фев 22, 2011 11:01 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Денем тамън с 200-300 вата панели (и то на 80 - 100 волта и силно слънце) ще можеш да накараш импулсното да работи нормално.
едит : правия ток като те фане ти свива мускулите изцяло в една посока; кривия, колкото и смешно да звучи, 100 пъти в секундата те хваща и пуска и така по можеш да се дръпнеш. Така че 220 DC УБИВА НА МЯСТО. А аз дори съм хващал фаза и нула за да проверя идиотите наистина ли са свалили бушона както твърдяха.
|
| Вто Фев 22, 2011 11:24 pm |
|
 |
|
npelov
|
Относно панелите - сървъра ми е 80-90 вата (измерен). Ако му смъкна честотата може и да падне още. Аз не искам да го захраня изцяло, а само да му олекне на UPS-a. При по-малък ток дори акумулатора дава повече W/h. Примерно като отида на море за 2 седмици ми се ще да не гасне сървъра... През лятото слънцето става горе долу. Лошото е че съм на 2-рия етаж и не мога да изкарам панела навън  .
С кривия ток и аз съм имал сблъсък много пъти - главно от външна страна на ръката.
едит: от друга страна имам 10W машинка, която може да прави жизнено важните операции, една от които да изключи сървъра като спре тока и да го включи като тръгне ... май ще имам повече успех  . Даже мога да извадя две жици от UPS-a и да го захраня през едно импулсно на 5V да не ходи до AC 220 и после да се преобразува в DC 5.
|
| Вто Фев 22, 2011 11:44 pm |
|
 |
|
npelov
|
А колко волта прав ток се счита за безопасен? 48 ли е границата ... като оставим факта, че за всеки човек е различно и зависи от влага, замърсяване и т.н.?
|
| Сря Фев 23, 2011 12:01 am |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
зависи колко са ти мазолести ръчичките
иначе отговора на въпроса ти е 36 волта за възрастен и 12 волта за не-възрастен. Ама то не напрежението, а тока те мачка. По спомени са ми обяснявали някога, че под 30 мА си добре, нямало проблем. Но ако питаш онези по ТБ ще ти кажат, че има няколко степени - "безопасен", на усещане, на изтръпване, на съкращаване и т.н. до гътване, като мисля "безопасния" беше смешните под 2 мА или нещо също толкова смешно. Та при определени стойности може да се метализираш без да поумреш - зависи какво искаш да направиш със себе си
Като се замисля какво ме е тресло ми то по тяхните стандарти трябваше да съм в найлонов чувал отдавна. Та безопасно е доста комплексно - ако си с джапанки Бумеранг може от доста източници да не усетиш нищо, ама бос по чорапки - светиш и мяташ гюбек.
|
| Сря Фев 23, 2011 2:32 am |
|
 |
|
Radoslav70
|
 Точно-почти
Правия ток е точно-почти два пъти по-опасен от променливия. т.е. като имаш 2х110 Волта +- спрямо земя имаш точно същата ситуация както при 220 променлив, дай да не плашим хората. При агрегат за заваряване (електрожен на прав ток), на празен ход напрежението като достига 50-60 волта, да не би заварчика да е умрял 
|
| Сря Фев 23, 2011 11:58 am |
|
 |
|
Cekins
|
Радославе, що говориш глупости ? Правия ток свива мускулите - свива мускула на сърцето, сива мускулите на ръцете, краката, белите дробове (диафрагмата) и това води до смърт от : задушаване, спиране на сърцето, вътрешни изгаряния на жизнено важни части и органи от тялото. Не че от променливия не става същото, но от променливия можеш да се дръпнеш. Това колко било +/- няма нищо общо. Границата на безопасното напрежение (право) е към 60 волта. Смъртоносния ток не го помня колко беше ама ми се върти нещо като 30ма.
Така че правия ток е почти 100 пъти по опасен (при напрежение над 80-100 волта) от променливия.
|
| Сря Фев 23, 2011 6:54 pm |
|
 |
|
Radoslav70
|
Това 100 пъти не е ли "леко" преувеличено, аз като съм пипал изправеното напрежение по импулсните 100 пъти, та да не съм умрял сега, а и да съм, как не съм забелязал. Един колега преди 10 години се хвана за 25 киловолта на телевизора (постоянно напрежение) щот беше решил сам да си го прави и го карахме в болница, ама пак не умря. То така лесно ли се умира. Да не говорим по тв сервизите всеки техник го удрял тока с по един прав десен поне по няколко пъти  Виж сега кат ме карат в работа да нося антистатични обувки, и пода ни е токопроводим и престилката също, това си е опасното, а не дали тока ще ме прасне с един прав или крив. Затова най-добре си е далече от по-високо напрежение каквото и да е.
ПП Между другото тока убива и без напрежение, щото като гръмне един IGBT модул 1000Ампера парченцата летят като шрапнели и със същата скорост.
|
| Сря Фев 23, 2011 8:57 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Като стана дума за високи волтажи, все се сещам за "крачното" напрежение, дето само старите професори казват, че не било опасно 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Фев 24, 2011 12:26 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Не съм много специалист по високите напрежение, толкова ми стига акъла, че ако знам че някъде може да има високо напрежение го обикалям от мнооооого далече. В книгите съм чел, че променливото напрежение(синусуида) е с 1,41 пъти по-опасно от постояното. В детските книжки пише, че безопасно напрежение е под 36 волта, в книгите за възрастни пише че е под 42 волта. Кое е вярно не знам и не искам да проверявам. Знам само, че 6 волта директно приложени на сърцето могат да го спрат(или пуснат). С батерийка от 1,5 Волта и голяма индуктивност мога мога така да се светна все едно съм бръкнал в контакта. Ето едно видео, от което ще се изпотите http://www.youtube.com/watch?v=pY745NxZwsY
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Фев 24, 2011 1:35 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Радославе, спри да приказваш глупости и вземи та прочети нещо по въпроса... Ето ти едно добро начало:
http://en.wikipedia.org/wiki/Electric_shock ... Обърни специално внимание на следния абзац от статията:
"If an electrical circuit is established by electrodes introduced in the body, bypassing the skin, then the potential for lethality is much higher if a circuit though the heart is established. This is known as a microshock. Currents of only 10 µA can be sufficient to cause fibrillation in this case." Това, че не си утрепан до сега от тока си е чист късмет... Други хора не са го имали тоя късмет... Ае малко да четете преди да проявявате такава самоувереност...
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Чет Фев 24, 2011 1:42 pm |
|
|