Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Ubuntu 10.04 LTS и нагоре не се зареждат без монитор... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Ubuntu 10.04 LTS и нагоре не се зареждат без монитор...
Машината е G31S дъно на FoxConn, диск 640GB, процесор dual core Еxxx на 2.7GHz, 2GB RAM, вграден видеокарта, нищо особено като параметри, хареса ми, че е в малка кутия. На нея преди няколко месеца сложих Ubuntu 10.04 LTS, няма монитор, използвам го за какво ли не: мрежов принтер, FTP сървър, мрежов диск, интернет и кабелен телевизор, понякога и за работа :-) Онзи ден останах неприятно изненадан. Говорех по телефона с жена ми и тя ми казва току що тока спря. Не че не се е случвало и преди, средно в нашия район на Хамерика тока спира 4-5 пъти пъти на година. Вечерта сървъра умрял, не работи. Опитах се да свържа с FTP сървъра, мрежовия диск, VNC-то, няма никой. Рекох станало е токов удар и нещо е цвъкнало. Вземам монитора от другата настолна машина, включвам го, рестартирам, бре тръгна, ново 20. Чудих се, чудих се, пък по едно време разкачих монитора и пак рестартирах, пак няма никого. Закачам монитора рестартирам Ubuntu-to тръгна. Ха сега де, досега не съм имал такава случка да му пречи на компютъра липсата на монитор.

Проверих в мрежата за какво става дума, до Ubuntu 10.xx всичко е било наред, след това някой умен програмист е променил X11 скриптовете за Desktop версията на Ubuntu, така че да не тръгва без монитор, щото било глупаво Desktop машина да се използвала без монитор. После някой още по умен програмист мултиплицирал грешката и за Ubuntu Server инсталацията, та бая псувни гледам има по форумите, или се връщат на 9.10, или си купуват VGA кабели, режат ги и запояват по 3 резистора от 75 ома, с което лъжат видеокартата, че има някакъв монитор.

Ако някой ще си прави сървър без монитор с Ubuntu 10.xx , следното може да му помогне ( при мен работи ):

в /etc/X11 се създава файл xorg.conf със следното съдържание:

Цитат:
Section "Monitor"
Identifier "VNC Monitor"
Modeline "1440x900_60.00" 106.47 1440 1520 1672 1904 900 901 904 932 -HSync +Vsync
Option "PreferredMode" "1440x900_60.00"
EndSection

Section "Device"
Identifier "VNC Device"
# Driver "nv"
# Driver "ati"
Driver "vesa"
Option "VNC Monitor"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "VNC Screen"
Device "VNC Device"
Monitor "VNC Monitor"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1440x900"
Virtual 1440 900
EndSubSection
EndSection

Section "ServerLayout"
Identifier "Default Layout"
Screen "VNC Screen"
EndSection

След това се модифицира /etc/default/grub:
GRUB_TERMINAL=console
записва се, и
#update-grub

рестартира се машината. Сега би трябвало Ubuntu да зареди и без да има закачен монитор към него :)

Пон Фев 28, 2011 4:39 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Мда и на стандартните тъпички юзери би трябвало да им е ясно как се ровят скриптове, да четат дъски и форуми, щото Линукса е адски елементарна и интуитивна форма на компютърно общуване.

И това с Убунто дето се води най-френдли дистрибуцията. Какво остава ако някой човечец попадне на слак или някоя друга подобна хакерия.

Пон Фев 28, 2011 11:11 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ееее, цецо...

ситуацията се е получила точно поради факта, че искат да докарат убунтото да прилича на бозата.
не знам каква е логиката "ако няма графичен интерфейс, не може да е сървър", ама аз имам десетки сървъри, дето нямат и помен от видео.
серийна конзола - евентуално GSM. за мое съжаление твърде малко биос-и поддържат интерфейс към себе си по серийна жица.
не че няма решение, ама не е елегантно

стандартно какъвто и да е юникс (linux, *BSD и т.н.) не му трябва графичен интерфейс. той е надстройка, при това проблемна.
в същност всички сървиси са надстройки и не са необходими за базовата функционалност.
затова му се вика 'сървър'. графичния интерфейс също е услуга (сервира се) от Х-терминала.

в случая колизита се получава, защото така са го недогледали, че за да тръгнат множеството сървърни услуги, трябва сървъра да се закачи към сървър на графичен интерфейс.
едното няма никаква необходимост от другото. сървърите на всички са независими и асинхронни спрямо графичния интерфейс. може да не работи някоя конфигурация, но това не значи, че не трябва да тръгва услугата. все едно в нашата държава като не работи пресцентъра на бойко да спре НАП/КАТ/НОИ/ДАИ... (дай боже)
тъпо. ама се случва. и не е кой знае какво четене/писане.

вчера си затрих 2 часа да пусна WiFi на един HP лаптоп с боза-7. просто убийствена комбинация.
така и не разбрах как тръгна...

Пон Фев 28, 2011 11:38 am
Профил

Мнение 
Преди да сте се разплюли на тема Линукс: Аз не съм имал никога на никоя машина таз ОС, защо е ясно - не и е трябвало да имам. И си живях добре с Боза (та и продължавам). Но рекох да видя що е то Линукс и случих на това 10.04 дето Пи го е теглил. Решавам така и така настолната барака е за преинсталация (п4, 512, 20Г, Ванта 16 видео) - поне да сложа едно такова да го поразуча, някой ден ако се наложи да мигрирам да не ми дойде тъшкън от раз всичко да се учи. Хубаво - слагам инсталационен диск, буутва от ЦД-то, показва се мижава картинка на нещо - беше твърде бързо и изчезва всякакъв екран, монитора минава на стендбай, а ЦД-то продължава да ръчка още 10-ина минути, след което се умълчава. Картина няма, при натискане на клавиш почва пак да скърца за минутка и пак същото. 3 опита и диска отиде в коша.
Аз ли не вдявам нещо или верно има някакъв такъв проблем - да не харесва Ванта-та? То поне за Боза това е класическо видео, от раз на всяка машина се захапва.
Абе май не е лошо да се остави една секция за Линукс мрънкане, не всички сме учени като повечето от вас в тая област - някой сме просто потребители :D

Пон Фев 28, 2011 12:05 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ми Дедо и аз това се опитвам да кажа - линукса си е перфектен ако не се стига до GUI. Просто правенето на GUI не е никак лесна работа, лично според мен е много по сложна от написването на самия кернел. Щото кернел просто трябва да работи. А GUI-я трябва да изпълнява прищевките на тъпи юзери. Тоя дето прави GUI според мен трябва да е учил психология, а не програмиране :)

И колкото повече линукса се опитва да завоюва потребители с GUI, толкова по зле ще става откъм истинската си същност. Накрая като стане достатъчно добър ще имаме просто още една боза :) От което не виждам особенна полза.

@head - на твоя проеблем - няма универсално решение. Почваш да четеш мануали (ако въобще ги има), да ровиш по форуми и бордове и си взимаш 4 дена отпуска. Така се работи с Линукс. Успокоението е че веднъж като светне графичната среда - проблемите тепърва започват. :) Т.е. ако само след 3 опита си го метнал в коша - ти не си достоен за линукс юзер. Там се искат бая повече нервички.

Пон Фев 28, 2011 12:15 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
..... и си взимаш 4 дена отпуска. Така се работи с Линукс. Успокоението е че веднъж като светне графичната среда - проблемите тепърва започват. :) Т.е. ако само след 3 опита си го метнал в коша - ти не си достоен за линукс юзер. Там се искат бая повече нервички.

Цецо успокояваш ме... аз си мислех че не съм достатъчно умен за линукс, а се оказа че не съм достатъчно тъп и упорит :D в кръга на шегата разбира се

Пон Фев 28, 2011 12:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Накрая като стане достатъчно добър ще имаме просто още една боза :) От което не виждам особенна полза.

- АХА! тва било UNIX - каза си Щирлиц
- аха, тва е Щирлиц - констатира UNIX

Пон Фев 28, 2011 1:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Мда и на стандартните тъпички юзери би трябвало да им е ясно как се ровят скриптове, да четат дъски и форуми, щото Линукса е адски елементарна и интуитивна форма на компютърно общуване.

И това с Убунто дето се води най-френдли дистрибуцията. Какво остава ако някой човечец попадне на слак или някоя друга подобна хакерия.

Виж сега, това не е за тебе, т.е. Linux не е за хора дето се палят като моторетки от половин оборот :) . Нито съм ровил скриптовете, нито съм гледал логовете, просто гугълнах за "Ubuntu 10.04 LTS can not run without monitor" и веднага ми изскочи като гърмян заек www.ubuntuforums.org с няколко страници различни решения на проблема.

GUI си работи чудесно напук на твърденията, че Linux сървър с GUI било пълен кинеф. Т.е. твърдят го хора, които никога не са имали такъв сървър. Проблема, който съм описал започва още от boot loader-а GRUB, конзолата също не може да се зареди когато няма монитор, т.е. проблема не е само в GUI. Програмиста пипнал скриптовете е бил някой много умен Windows потребител. Дори и да се крашне X11 всички останли сървиси ще си работят, просто защото X11 е също сървис. Но да ме кара някой да карам Трабант в 21-и век само защото е от кашон и не гние, а пък останалите коли са от ламарина и гният, е няма как да стане. Който обаче иска нека си кара Трабанта , на мен не ми пречи :)

Пон Фев 28, 2011 3:31 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Абе не е за мен, вярно е. Аз Убунту не смея и да погледна.

Всъщност единствените ми допирни точки с линукса са няколко по старички машинки дето ползвам за сървъри и на които инсталирам една дърта дистрибуция на слак в терминален режим, която веднъж преборих и повече не мисля. Та за мен линукса си е като отверка - нема грешка с винтовете, пирони не мога да забивам с него. Някой можели и това, ама аз не мога :)

Пон Фев 28, 2011 3:36 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Хм, при мен на Убунту сървъра си има закачен монитор, ама е изключен. Тръгва си без проблеми.
Да не би може софтуерно да се определя съпротивлението на всеки пин на изхода на видеокартата? :?
Довечера ще откача монитора и ще пробвам да буутна сървъра без него.

Пон Фев 28, 2011 3:57 pm
Профил

Мнение 
Реконструктор написа:
Да не би може софтуерно да се определя съпротивлението на всеки пин на изхода на видеокартата? :?
Със сигурност всяка видео-карта при пускане разбира дали има включен монитор или не... Дори и монитора да не е пуснат...

Пон Фев 28, 2011 4:29 pm
Профил ICQ

Мнение 
http://pinouts.ru/Video/VGA15_pinout.shtml ето ви и обяснението

Пон Фев 28, 2011 4:45 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Е онзи ден инсталирах Ubuntu 10.10 server и не видях такъв кахър .Работи си кучето та пушек се вдига ама нема GUI.

Ама май пак ще се минава на Centos че като гледам каква манджа взе да става Ubuntu-то след 9.10 та версия направо ми се плаче .. неща дет с 5 реда си тръгват на 9 ката за 10 ката ми трябваха 1 кутия цигари и 3 кафета докат тръгнат :evil:

Последна промяна valioman на Пон Фев 28, 2011 5:17 pm, променена общо 1 път

Пон Фев 28, 2011 5:13 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
То по интересно е без видеокарта да се подкара... едно време си спомням се борих с някакви такива неща.

Пон Фев 28, 2011 5:15 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
head_up написа:
http://pinouts.ru/Video/VGA15_pinout.shtml ето ви и обяснението

Хехе. :) Малко в страни от темата, ама ми стана интересно. Как се шерва пин 12? Съпротивлението на SDA е достатъчно голямо, за да реши контролера, че там няма нищо?

Пон Фев 28, 2011 6:50 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща