| Автор |
Съобщение |
|
NikB
Ранг: Почетен член
|
 AVR Studio 5 beta
AVR Studio 5 beta
522MB и се тегли с 30KB/s.
Надявам се, поне търсенето в файловете да са оправили  , но не ми се вярва.
Било в стила на MSVS, но нямало goto definition (ба си! - дървения)
|
| Чет Мар 03, 2011 9:01 pm |
|
 |
|
NikB
|
Първи впечетления:
Инсталацията продължи горе-долу колкото на MSVS 2010, като по-голямата част от времето беше, за да интегрира някакъв шилд в самия MSVS2010 (на компютъра имаше инсталиран от преди MSVS2010, Q9400, с WinXPSP3).
Средата, диалогът за търсене и много други неща са ок - както в студиото.
Goto definition липсва.
Има и маса досадни бъгове:
- неработещ чек за несъздаване на нова папка при нов проект;
- липса на ъпгрейд на стари проекти - не разпознава aps файлове и т.н.;
- в някои файлови диалози (например add existing item) няма филтър по типове файлове).
При компилиране на стар проект се оплака:
Error 10 'for' loop initial declarations are only allowed in C99 mode ...
Error 11 use option -std=c99 or -std=gnu99 to compile your code ...
Oпцията е скрита дълбоко в настройките
(Все още не виждам как да задам честота на избрания девайс (F_CPU)  , впрочем, има хубав линк към информация за всеки девайс)
Последна промяна NikB на Пет Мар 04, 2011 5:07 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Мар 04, 2011 12:38 pm |
|
 |
|
michev
Ранг: Форумен бог
|
Явно сега е момента да се тегли, щото при мен се смъкна със скорост 3Мb/s.
Инсталацията отне точно 7 мин. от - до.
И аз както NikB, не останах особено доволен
Незнайно защо, вместо стандартната функционалност на MS VS2010, са сложили един плъгин на Tomato.. който разбутва всичко.. че даже и дописването..
|
| Пет Мар 04, 2011 3:42 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Atmel направо разбиват с готини нововъведения.
Това веднъж да го довършат става най читавата среда за ембедед програмиране. Проблем е че е с GCC за компилатор. Имам наблюдение че от нещо безплатно не може да се очаква кой знае какво. Донякъде успокоение е че Атмел се занимават с AVR GCC и вероятно вичко ще е събрано читаво поне.
Visual Studio + Tomato е възможно най доброто решение за среда за програмиране. Всичко останало може само да му диша прахта.
michev не е професионално да се говори без да се разбира. Разбутва закостенелия ти мозък  Тоя плъгин прави неща дето не си си и помислял че могат да се правят. Ако си дадеш зор да попрочетеш документацията му или поне да си поекспериментираш,сам ще разбереш че приказваш глупости.
NikB в най горе на едитора имаш един ред с Go отдясно. Като сложиш маркера на нещо в този ред имаш декларацията му. Ако е повече от една останалите са в падащото меню. С Go отиваш на съответното място.
Като поставиш маркера на нещо за малко,ти излиза под него една стрелкичка надолу,която като я кликнеш ти дава интересни функции също.
Това е функционалност на Томато плъгина.
|
| Пет Мар 04, 2011 7:59 pm |
|
 |
|
NikB
|
Дано да си прав в оценките.
Аз съм начинаещ едновременно в C и в Atmel, а и основаната ми работа е програмиране под Win (предимно на Делфи).
Това в десния край на менюто не го намерих, но другото - с контекстното меню е ОК, върши работа.
И една молба, ако ви се занимава - помогнете, моля: прикрепям един примерен проект, който се опитвам да прехвърля от ver.4 на ver.5.
Дава следните грешки (общо 9):
1. Не е определена честотата на процесора - мисля, че го бях направил, но сега е проблем (нещо бъгаво има в опциите)
2. Останалите грешки са, че едни идентификатори са декларирани по 2 пъти (в ver.4. е ОК).
Ако това беше "моята" среда за проектиране - бих оправил тея грешки доста бързо, но тук не се справям.
|
| Пет Мар 04, 2011 9:09 pm |
|
 |
|
michev
|
Добре че не съм от вчера, че инъче щях да се засегна
Разгледах какво предлага плъгина и определено не доумявах какво чак пък толкоз в повече прави от вградената фукционалност на VS2010.
Пуснах си нов Ц/Ц++ проект и установих с ужас, че наистина базови неща ги нямаше - като рефакторинг.. Лошото е, че в последния проект който писах под VS2010 се възползвах от рефакторинг.. и то не еднократно. Единствената разлика беше езика - проекта беше на C#. В C/C++ проектите, екстрите като тази наистина липсват.
Определено не очаквах, че ще има такива разлики м/у езиците и на пръв поглед плъгина ми се стори излишен - т.е препокриващ функционалността на VS2010 + някой друга екстра.
|
| Пет Мар 04, 2011 9:28 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Нищо не си чел  Томато подържа рефакторинга прекрасно.
|
| Пет Мар 04, 2011 9:33 pm |
|
 |
|
michev
|
Явно не съм се изразил правилно - томато поддържа рефакторинг, който в чистото VS2010, при C/C++ проект липсва.
В предния пост говоря за чисто вижъл студио без каквито и да е плъгини.
|
| Пет Мар 04, 2011 9:36 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
NikB
това в горния ред на картинката
|
| Пет Мар 04, 2011 9:38 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
michev а вярно,не съм ти разбрал поста правилно  . Но дори за C# Visual Studio не предлага толкова много възможности като Tomato.
Съветвам те и за PC да си качиш томатото и да му свикнеш. Дава приличен прираст на производителноста на писане 
|
| Пет Мар 04, 2011 9:42 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
бтв. не е зле да пробвате Еклипс... Особено ако компилатора е GCC-базиран, направо е грехота да се ползва друго 
|
| Пет Мар 04, 2011 9:54 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Е аз нали ползвам и двете. Еклипс си е дърво още в сравнение с комбинацията VS+Tomato. Развиват го иначе, в момента си е приличен като функционалност. Но е далеч още от горното. И на моя 3GHz едноядрен процесор еклипса се маже по екрана като рядко лайно,нали си е Java. На студиото се бави само стартирането. Тръгне ли веднъж е прилично бързо.
|
| Пет Мар 04, 2011 10:02 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Покрай вашите религиозни IDE войни, да попитам аз - кое AVR GCC са набутали в това Студио 5?
|
| Съб Мар 05, 2011 12:34 am |
|
 |
|
NikB
|
Да, не съм обърнал внимание, че си писал "редактора" и си имал в предвид контролата му  - аз гледах по менютата и тулбутоните
Не е лоша идеята за тоя ред (до сега слагаха стауслиния, баси!). Явно, преди 10-15 години трябваше да забранят на MS да "подобрява" интерфейса на Ейпъл и Борланд (като вица за тостерите на MS - доста е дълъг, но накрая завършваше: и, ако тостера на MS реши да заработи, ще работи като тостера на Ейпъл от преди 5 години).
Впрочем, що някой не вземе да дебъгне проекта от тука?
|
| Съб Мар 05, 2011 12:34 am |
|
 |
|
michev
|
gcc version 4.5.1 (AVR_8_bit_GNU_Toolchain_3.2.0_253)
gcc version 4.4.3 (AVR_32_bit_GNU_Toolchain_3.2.0_231)
|
| Съб Мар 05, 2011 12:42 am |
|
|