| Автор |
Съобщение |
|
ps66
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
къде и откога union e станало клас!?
union няма нищо общо с класове ... не мога и да си го представя да има - идеята му е да спестява памет и време!
колкото до преносимостта - аз нямам проблеми с нея 
|
| Пон Мар 07, 2011 6:13 pm |
|
 |
|
E1
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Нед Юли 22, 2007 8:57 pm Мнения: 607 Местоположение: Белград
|
Добре де, кажи само откъде заключи, че НЕ ИСКАМ или НЕ МОГА да го разбера? Търсех най-елементарния начин за постигане на целта(между другото, операцията сама по себе си е толкова елементарна, че не без срам попитах, но режимът ми на работа е такъв, че води до чест отказ дори и по най-елементарни математически операции. Но да не коментирам режима си). За мен най-оправданият начин е най-лесният. Затова използвах тази анатемосана операция. Още веднъж благодаря на всички, които се включиха.
|
| Пон Мар 07, 2011 6:22 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
GCC интерпретира union като клас и има доста кофти странични ефекти от това. Твоят пример с двата байта ще се компилира като 4 байта, независимо от пакетиране & подравняване. Имаше го документирано това, сега не мога да го изровя... Но повярвай ми, не може да имаш 2-байтов union под GCC.
Не помня точно ситуацията дето ми union-а ми "разваляше" POD-a и дали не беше свързано само с GCC. Беше някаква смесица от struct+enum+union която си бачкаше под С, но под С++ реши че това не може да бъде POD. А това значи, че не можеш да си инициализираш константи от тоя тип чрез списък (фигурни скобки). Всъщност изобщо не може да имаш константи от не-POD класове, винаги се разполагат в рам, независимо че е const...
А то така или иначе изрично навсякъде се препоръчва union да не се ползва, освен ако не е non-POD клас. Логиката е, че union може да прецака тотално пейзажа, защото операциите с него не са TYPESAFE. Примерно функция, която ти връща union от char и int на практика не знаеш какво ти е върнала...
|
| Пон Мар 07, 2011 10:07 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Предполагам е изгъзица на GCC. Порових документацията на Visual C++ нищо такова не намирам. Пък и много често като си правя комуникацията с разни девайси си прехвърлям разни структури от данни,от PC към девайса и обратно,в които винаги присъстват някакви union-и Като си задам коректно подравняването и всичко си работи.
Вярно този стил на комуникация не е подходящ при работа с Big Endian процесори ама като комуникирам с такъв си мисля отделно 
|
| Вто Мар 08, 2011 1:23 am |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
това че ти се е сторило ... съвсем не означава че е така !
за свестен компилатор - няма как union да създаде проблем (освен да си чешеш езика!)
|
| Вто Мар 08, 2011 11:17 am |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
Къде отпрашихте, хора? още amdatlon му е дал отговора, ползвай си го със здраве и не го мисли чак толкова на дълбоко - в крайна сметка ако искаш нещо да работи - напиши го по най-прост начин, без извращения. Че знаеш ли го следващия компилатор какъв ще ти го втъкне?
драскаш си
u16 addr;
u8 addr_h, addr_l;
addr_h = ( u8 ) ( addr >> 8 ) ;
addr_l = ( u8 ) ( addr ) ;
и работи на всякъде, а са два реда без ровене по всичките менуали на поредната ревизия гнус.
|
| Вто Мар 08, 2011 12:08 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Ама разправям аз че някои компилатори товарят кода като не се изразяваш точно.
точно изразяване от типа addr_h = ( u8 ) ( addr >> 8 ) ;
при Hi-Tech съм забелязвал да прави буквално каквото си му написал. Тоест да шифтне 16 битовата стойност и да вземе младшия байт
MicroC е още по смотан от Hi-Tech така че ...
Даже и IAR за 8051 без оптимизации го бях хващал в такова извращение преди години като писах за пръв път тестова програмка за едно Cygnal процесорче. Поне там като включиш оптимизацията се компилира както си трябва.
Сега ми стана интересно и комлилирах набързо подобно нещо в най новия IAR za 8051. И без оптимизации компилира коректно.
Не е зле да се хвърля понякога по един поглед в генерирания асемблерски листинг.
Правилото което трябва да спазват нещастните пикоборци е да се изразяват възможно най точно и да не оставят компилатора да твори. Щото не само пиковете са криви ами и развойните им среди. Но нали са се родили да се мъчат. Трябва да се борят за званието Горд Пикоборец. Някак по добре звучи от редови нещастен пикоборец  :)
|
| Вто Мар 08, 2011 12:42 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
PIC архитектурата не е мислена за ANSI C поради което има доста "отклонения" в компилаторите. Тези отклонения изначало са мислени да оптимизират (например битово ориентираните инструкции на пика), ама доста често водят до изумителни резултати ако човек очаква ANSI C компилация.
Та както каза Кольо, всеки пикоборец трябва да владее асемблера и да проверя творчеството на компилатора, за да няма после изненадани.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Мар 08, 2011 12:48 pm |
|
 |
|
relsys
|
На mikroC е достатъчно само това:
|
| Вто Мар 08, 2011 1:12 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Мразим да вършим работата на линкера. Ако проектът има само 5-6 променливи - добре. Ама ако са 5-6 стотин?  След толкова хвалби към mikroC мога ли да вярвам, че линкерът няма да пропокрие "моите" декларации? Или че няма да тури там и други променливи? Трябва ли след всеки билд да инспектирам MAP файла ?
|
| Вто Мар 08, 2011 3:51 pm |
|
 |
|
E1
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Нед Юли 22, 2007 8:57 pm Мнения: 607 Местоположение: Белград
|
В интерес на истината, едва ли някой може да гарантира как ще се държи компилаторът и какви каши може да забърка. Преди година имах много странен проблем, който нямах време да анализирам. При въвеждане на данни в масив през серийния порт, едната от променливите се записваше ВИНАГИ с грешна стойност. Например, ако имаме 15 елемента, елемемтът Element[9] неизменно(100%) беше с грешка в стойността и никога не се получаваше грешка на друго място в приемането. Отстраних проблема абсолютно идиотски, като разделих приемането на две части. Не вярвам да е моя грешка, защото индексите се даваха с цикъл и не виждам нещо, което да различава точно този елемент от останалите.
|
| Вто Мар 08, 2011 4:07 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Виж сега, аз не препоръчвам да се ползва union за щяло и нещяло... Има си много причини за това и проблемът не е само 1 или друг компилатор.
Ако теб те кефи много - ползвай си го със здраве 
|
| Вто Мар 08, 2011 4:09 pm |
|
 |
|
relsys
|
Че защо? Нали всеки иска колкото се може по-малко генериран код. И не е задължително всички променливи да са на абсолютен адрес. Линкерът естествено, че ще пропусне този адрес. И не го хваля. Просто според мен така трябва да изглежда един съвременен компилатор. Но пък преди човек да почне да плюе по нещо, най-малкото трябва да се запознае с него... или по - точно да се опита да направи нещо от този сорт...
|
| Вто Мар 08, 2011 4:09 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ако работиш с Пикове се налага  Поне докато свикнеш с приумиците на компилаторите.
Цялата "ненормалност" идва от факта, че този процесор няма РАМ в нормалния смисъл на думата, а има регистри. От една страна това го прави много бърз при достъпа до "РАМ"-а. Но от друга обръща представите на всеки нормален програмист с краката нагоре
От тази гледна точка в 90% от софтуера който съм написал за ПИК, масово работя със статични (и/или глобални) променливи, а не със стек (то това няма и стек в нормалния смисъл на думата).  :):) Шантаво нали. Ама този процесор е такъв и в това му е чара. Е някой намират този чар за извратено грозен.... ама който не му харесва, да не ги ползва.
Та съвета ми е - ако искате да практикувате качествен чист "С", пиковете са възможно най-лошия избор за платформа. Това е малко като да пишеш на С за палове и галове  :):)
Въобще пика си е процесор за хардуеристи. Хората които са учени на истинско програмиране разбираемо изпадат в тих ужас от пиковете
Всъщност като се замисля, към ден днешен незнам да има друго толкова "различно" ядро като пиковското. Всички други - малко или много си приличат. Докато пиковското е тотално по друга писта, съвсем друга идеология.
Всичко това важи за малките пикове де. 24ката и DSPic са опитали да ги "нормализират" ама успеха е минимален. Виж MIPS-а си е тривиален процесор... май.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Мар 08, 2011 4:17 pm |
|
|