|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:59 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
За NetBeans плъгини се пишат на Java.
Ето най просто ръководство за писане на плъгин http://silveiraneto.net/2008/02/24/netb ... st-plugin/
Вече от мокрочип трябва да се вземе отделно API-то за работа с дебъгера им и други техни добавки към NetBeans. Всъщност може и да го има някъде из инсталацията на MPLAB-X,не съм гледал.
|
| Съб Мар 12, 2011 3:25 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Kirov, мерси за информацията, ама щом е Java ... по-добре да стоя настрана 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Съб Мар 12, 2011 4:00 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Хм,може да поразгледаш ако искаш по сайта дали не може и на C++ да се правят плъгини. Но при всички положения ще е по сложно.
Иначе не е проблем писането на Java. Който пише на C++ се справя с Java-та безпроблемно. За обратното обаче си мисля че определено не е така 
|
| Съб Мар 12, 2011 4:47 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Пирев аз не мога да разбера какво точно се опитваш да направиш. Според мен полезното е да се направи GDB връзка към PICkit (или който и да е дебъгер на Микрочип). За да може да се ползва с Еклипс, т.е. да се изолира MPLAB, която според мен е неудобна. Уточнявам че не съм пускал MPLAB X.
Но да се пишат плъгини за MPLAB - за какво ти е? Под MPLAB дебъгерите на микрочип си вървят добре. Освен ако не искаш да търкаляш дебъгер на друга фирма (Macraigor). Ама защо като си имаш микрочипските и те си вървят Ок.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Мар 12, 2011 6:08 pm |
|
 |
|
t_i_t_o
Ранг: Почетен член
|
Идейно последните FTDI хардуерно поддържат JTAG включително и RTCK, т.е. с читав софт това е едно много добро от към хардуер евтино решение, но както със всичко напоследък софта се оказва по големия проблем.
|
| Съб Мар 12, 2011 8:25 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Е то тва го имат от време оно... ама не съм чул някой да ги ползва.
Според мен тия FTDI са големи тъпанари. Тръгнали да си продават драйверите за чиповете.... Да си ги таковат отзад и чиповете и драйверите 
|
| Съб Мар 12, 2011 10:41 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ъ!
тва пук от кога?
|
| Съб Мар 12, 2011 11:25 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
да бе и аз нещо не разбрах.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Мар 13, 2011 12:20 am |
|
 |
|
t_i_t_o
Ранг: Почетен член
|
ОЦДто ги използва, до колкото съм му оглеждал кода.
Драйверите не че ги продават ми противоречало на лиценза и не може трета страна да ги предоставя, а юзера трябва да си ги дръпне сам от сайта им, т.е. ОЦДто трябва сам да си го билднеш, което пък на 95% от хората не им се занимава и затова вместо оригиналните се използват някакви опен пренаписани които били доста по бавни... та така по спомени.
|
| Нед Мар 13, 2011 1:10 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Да, точно - не ги продават, но не са и free (нито като бирата, нито като гнуто).
Не може да ги ползваш в продукт, който върви без чип от FTDI. Тъпото в случая с ОЦД е, че то е правено за чиповете на FTDI. И естествено колкото по-удобно е, толкова повече хора ще го ползват и FTDI ще прoдават повече чипове.
В някакъв форум пича от ОЦД беше писал, че се е пробвал, ама FTDI не пожелали да си сменят лицензите. Не знам, може и той да не е бил достатъчно настоятелен, шото като се замислиш от тая каша далавера имат само тия като Олимекс, Амотек и разни други дето продават хардуера. За тях няма проблем с лицензите и биха могли да продават готово решение. Но като знам пък тия фирми кви некадърни инсталации пробутват, честно казано бих предпочел по трудния начин...
|
| Нед Мар 13, 2011 12:00 pm |
|
 |
|
¶
|
Компилиране/дебъгване на C++ за MIPS ядрата на Microchip, това е  Та затова въртя и суча различни варианти.
Понеже имам работещи C++/MIPS компилатори, ако съумея да направя плъгин за MPLAB, то не ми трябва JTAG желязо, имам достатъчно на брой Microchip–ски. А защо ми трябва плъгин ? Защото говедата от Microchip са подменили много от ориганалните опции на GCC-то, не мога да компилирам директно от MPLAB, трябва да си правя makefile-ове.
Втория вариант е GDB + Eclipse + някакво желязо ( паралелен порт или FTDI ), използвано при ARM и компания.
Третия вариант е собствен GDB сървър работещ с PICKit2 ( щото тук е ясно всичко ) + Eclipse, или подвариант
е да се използва PIC32 Ethernet Starter Kit и да се вкара в него GDB сървъра. Третия вариант обаче ще е определено
насочен комерсиално.
Тия дни ще опитам да прекомпилирам Microchip C32 от сорс кода, като му разреша C++ и ще видя какво ще стане.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Нед Мар 13, 2011 5:46 pm |
|
 |
|
¶
|
Как се задава на ld линкера къде е reset вектора на професора ? В документацията пише, че става с ENTRY(address), обаче упорито не иска да го използва. Не дава грешки, но винаги слага reset вектора на адрес 1D00_0000 вместо на 1FC0_0000. Ако
пропусна ENTRY(address) го слага на 0x0400_0000.
ld скрипта ми е микс от Microchip C32 и MIPS generic скрипт. Не съм пипал дефинициите на парчетата памет в SECTIONS, т.е. използвам оригиналните на Microchip.
Компилатора е mips-elf-gcc версия 4.4.3 , генерирания elf файл го импортвам в MPLAB симулатора, импортва се правилно, единствено reset вектора е на майна си райна. Засега компилирам един елементарен C файл, който искам да заредя в PIC32, за да видя дали всичко с настройките по компилатора и линкера е наред, след което ще включа C++, ако и там заработи значи PIC32 C++ toolchain-а е готов, малко ще е неудобно да се компилира само от командия ред, но пък готовия elf файл ще може да се импортва в MPLAB и оттам да се програмира и/или дебъгва.
|
| Вто Мар 15, 2011 7:35 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
ENTRY() е за дебъг информация... Много странно, че ти променя вектори
Иначе не знам "как" се слага ресет вектор в твоя професор. При АРМ примерно има векторна таблица, която трябва да е на определен адрес (обикновено 0). Та за целта се прави изходна секция, която като я дефинираш казваш да започва от нулев адрес. И в тая векторна таблица имаш указател към кода...
|
| Вто Мар 15, 2011 7:46 pm |
|
 |
|
¶
|
Всъщност не слага reset вектора в началото на boot сегмента, ами в началото на flash сегмента. Сегментите са така:
Вижда се, че го слага в първия наличен адрес във flash паметта, а не в boot паметта ( която всъщност си е пак flash памет, но е заделена, защото има различен механизъм на code protection ).
Имаш ли някой прост ld скритп за кой да е ARM, за да видя как са там нещата ? Ако имаш постни и за кой точно ARM е, че да видя съотвествията.
|
| Вто Мар 15, 2011 7:52 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
имам... примерно това
Но не знам дали ще ти помогне... Все пак може да видиш как се декларират сегменти (rom на адрес 0, ram на 0x20000000). Ти вероятно ще трябва да си декларираш и boot... и след това да насичиш натам и някаква(и) входна секция. А в сорса пък трябва да имаш някакви обекти дето да са за тая секция, примерно:
|
| Вто Мар 15, 2011 8:06 pm |
|
|