|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 5:29 am
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Като цяло идеята да се строи атомен реактов в толкова сеизмично активна зона не е много добра, но те просто нямат алтернатива, дали те са лъготили, дали всички са си затваряли очите ... не е трудно да се предположи какво може да стане при едно голямо земетресение, никой не е казал че 8.9 или 9 е максимума, а когато си в таква зона всичко може да се очаква.
Предполагам че всички, както и японците са решили да поемат премерен риск, може би са предвиждали 8.9, мое би са предвиждали и цунами, но може би не са предвидили човешкия фактор. Дали е немарливост или грешка е трудно да се каже, като те тресе 8.9 и след това те удари цунами никой не може да каже за какво и как ще мислиш, не се знае дали някой не е пропуснал да направи нещо.
Освен това японците като цяло са много самонадеяни, имал съм вземане даване с японски фирми, не би ме учудило ако са приели че реактора не може да остане без автоматични защити, както очевидно е станало, а дали защото автоматиката не е сработила или цунамито е отнесло генераторите едва ли има значение. Та всичко това накуп е довело до текущата ситуация, добре е че още се крепят.
Лошото е че има една огромна ралзика м-у японците и руснаците, чернообил като авария може да беше по тежка, поне за момента, но руснаците стовариха стотици хиляди които засипваха ядрото буквално с голи ръце, нито Япония, нито някоя друга държава би пратила някого с такава задача, а в един момент това може да се окаже решаващо за последствията от аварията, колкото и модерна техника да има никоя машина не би свършила тов акоето могат да свършат 100-200 хил човека особенно на тоя терен след земетресение и цунами и недай си боже по сериозен взрив на реактора.
|
| Пон Мар 14, 2011 10:03 am |
|
 |
|
am stereo
Регистриран на: Съб Дек 08, 2007 10:51 am Мнения: 1869 Местоположение: ♪♫♣♠|☼◙▲♦▼☻╬☺∞
|
s.t.a.l.k.e.r - 4
s.t.a.l.k.e.r - 4 "Зов Фукусимы" когда игра выйдет?))) Не знаете?
_________________ DT-838 ((( STEREO ПОЗДРАВ))) за форума - https://youtu.be/xy921Pn3lhA
|
| Пон Мар 14, 2011 11:43 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Че е имало човешки грешки - просто няма начин да няма. Това са хора, макар и японци.
Аз обаче гледам на нещата интегрално - това са 55 реактора събрани на смешно малка площ. А средата е дяволски агресивна. Средностатистически при тези събития, това което имаме като резултат говори повече от добре за тези хора!
Незнам дали са съхранявали гориво в близост, но като знам инженер Ганев какво твори във всекидневието ни, страх ме е да мисля, какво прави Ганьо Козлодуй. И добре,че досега не е изпадал в подобни критични ситуации.
Напрактика ония идиоти в Украйна строшиха зорлем здрав реактор, след поредица от малоумни човешки грешки. А в Япония засега човешкия фактор е на ниво.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Мар 14, 2011 11:56 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Цецо, не става въпрос за сравняване на човешкия фактор. Особено пък нашия.... вчера нашия Трайчо успя да блесне из световните новини с малоумното си твърдение че Козлодуй е толкова надежден, че щял да бъде по-надежден и от Белене. Толкова е тъпо това момче, че даже не се усеща как осира пейзажа с Белене. Цял свят има съмнения относно Козлодуй, а той се "хвали" че ще строим по-несигурна централа.
Добре че днес филинския премиер се изцепи по същия начин за техните планове, та вече ние не сме във водещите новини..
|
| Пон Мар 14, 2011 12:11 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Бе познавам не малко хора в Козлодуй и не съм срещнал някого да не си знае работата
или да е немарлив някак.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Мар 14, 2011 12:52 pm |
|
 |
|
fan
Ранг: Почетен член
|
|
| Пон Мар 14, 2011 12:52 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Всичкото отработено гориво се съхранява до реактора поне година: http://en.wikipedia.org/wiki/Spent_nuclear_fuel
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Мар 14, 2011 12:54 pm |
|
 |
|
Цецо
|
http://www.darikfinance.bg/novini/51063 ... A%F2%EE%F0
Незнам дали технически е съвсем издържана статията, но поне някаква представа за хронологията човек може да придобие.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Мар 14, 2011 1:19 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
[quote="ike"]
Всичкото отработено гориво се съхранява до реактора поне година: http://en.wikipedia.org/wiki/Spent_nuclear_fuel
[quote]
Проблемът е, че не се знае колко е това гориво. В статията дето дадох, човекът пише че се е борел в САЩ да наложат изискване след 5-тата година отработеното гориво да се изважда от водата и да се слага в сухи контейнери и да се разкарва от централите. Това навежда на мисълта, че по принцип има практика да се съхранява за много повече от 1 година... А специално във фокушима-1 от 6 реактора, 3 са били в режим на профилактика, т.е. със сигурност имат 3 "пресни и топли" партиди. Никой не знае колко още има от минали години...
Но при всички случаи вероятно има доста... И защо всичко това се съхранява в непосредствена близост до реактори, които могат да бъдат взривени аз нямам идея.
Просто след Чернобил си мислехме, че това е възможно най-лошият сценарий - горивото от реактора да хвръкне във въздуха. Сега се оказва, че има много по-лош сценарий... дано на не се случва щото ще е ужас...
|
| Пон Мар 14, 2011 1:20 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Аз такова нещо не съм прочел. Това което прочетох аз, че е той казал: Козлодуй е проектиран да издържи 7ца по Рихтер (което мисля е вярно) и с оглед на случващото се в Япония, трябва добре да се осмисли и провери новите мощности в Белене до колко са сигурни. Незнам кое е казано, кое е измислено от журналистите и т.н. Но ако е казал горното - не виждам да е казал нещо лошо или нещо глупаво, защото е известно, че Белене е земетръсна зона. Което автоматически поставя новата централа на по-несигурна основа.
След това рашките нададоха вой, че той поставял под съмнение надежността на технологиите им. Което е тъпо, ама те рашките са си горделиви глупаци като нас и не обичат някой да поставя под съмнение тяхната компетентност. Ганьовска история.
После лобито на Белене поде воя... и т.н.
Така, че в случая като гледам кой и какво съм по склонен да се съглася с Трайчо. И не е глупав можеш да бъдеш сигурен. Поне от хора които са в контакт с него такава информация получавам. За корумпиран и прочие не коментирам. Но глупав... едва ли. Просто сегашната ситуация дава козове в надцакването с рашките за Белене. Той ги ползва, руснаците реагират нервно.
Както и да е, от всичко това, вероятно гоьла ще продължава да въди извънредно скъпи шарани.
|
| Пон Мар 14, 2011 1:25 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Именно, точно това е казал... но по-добре хич да не беше си отварял устата, защото навсякъде беше цитиран в обратния смисъл, че ще строим още по-несигурна централа, от тая дето имаме, а хората си мислят че имаме от типа на Чернобил. Демек видите ли българите ще строят нещо по-кофти и от Чернобил... Ха после върви доказвай, че нямаш сестра! едит: ето кво е казал:
Тъпо е! За какъв дявал му е да казва до каква степен е проектирана?! Да се налага после да доказваме, че това дето стана в Япония е невъзможно да се случи и у нас? Абе трай си бе Трачо! В дома на обесения не се говори за въже изобщо!
|
| Пон Мар 14, 2011 1:35 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Политика и бизнес бе човек. Игра на нерви с руснаците
Факт - казал е точни неща. После по това кой-как реагира, ще видиш кой къде го сърби
Аз и досега се чудя, кой на времето е решил, че трябва да шибне АЕЦ-а точно в Белене. Май като с Кремиковци - мразим да мислим....
Ако ще го строят там, логично е да с по-висока степен на сеизмо-устойчивост от Козлодуйската. Апропо, нас простолюдието за подобни детайли никой не смята за необходимо да ни уведомява, а съдейки по нервната реакция на рашките, явно никой не е планирал новата да е по-добра. Аз честно казано се съмнявам, че някой въобще се е интересувал от този параметър като е подписвал договора.
Иначе до колко в БГ има подобен риск - еми земетръсния си го има. Цунами няма, ама земетресение в Белене си е съвсем реална опасност. На мен лично Козлодуйската издържливост от 7-ма степен ми се вижда малко, предвид това, че май за северна България 7-ца се води стандартна опасност. И според мен би трябвало да е поне 10 пъти по издържлива, т.е. да държи на 8-ма по Рихтер. Ама аз тая наука не отбирам.
|
| Пон Мар 14, 2011 2:02 pm |
|
 |
|
sthx
|
Белене е в по-земетеръсна зона от Колзлодуй, но има една малка подробност - почвата там е такава, че в нея не се разпространяват добре сеизмичните вълни и щетите при такива почви са много по-малки. Свищов не е далеч от Белене, но по време на вранчанското земетресение през 77-а картината там е зловеща, докато за Белене не се чу нищо.
http://forums.softvisia.com/index.php?showtopic=6127
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пон Мар 14, 2011 2:18 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
сага е най-неподходящият момент политиците ни да говорят за това! Ние също.... нека да отшуми трагедията при изгряващото слънце, после пак ще говорим на тая тема...
|
| Пон Мар 14, 2011 2:41 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Хм, ако нашите политици ти се струват неадекватни, то какво да кажем, ако това е истина:
http://www.dnevnik.bg/sviat/2011/03/14/ ... ljavaneto/
Това е Меркел, не ББ.... или бъркам. Да не би глупостта да е заразна, те имаха пряк контакт. 
|
| Пон Мар 14, 2011 3:46 pm |
|
|