Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Стабилност в автомобилите 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Стабилност в автомобилите
Здравейте, предстои ми дизайн на малка джаджа, която ще работи в автомобил. Досега не съм се сблъсквал с такава задача и не знам как да подходя за да работи стабилно, без грешки и без забиване. Става въпрос за ПИК с ADC с външно референтно напрежение.

Общо взето чуденките ми са дали двигателя внася много смущения в захранването? Джиесеми мобифони, радари на кат и други такива влияят ли? 7805 и два кондензатора както са показани в даташита ще свършат ли работа или ще трябва да се мисли някакво по-друго захранване? Метална кутия и зануляване нужна ли е или е по-скоро преигравка?

Моля опитните да споделят опит, защото аз такъв нямам, а с няколко часа тестване на паркинга не мисля че ще постигна меродавни резултати.

Пон Мар 14, 2011 7:14 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Нямам практически опит с автомобилната електроника. Имам само общи представи.
Нормално е напрежението, което идва на 7805 да е от -40 до +40 и повече волта. Температурата в купето може да варира от -30 до +70 градуса. Смущения може да дойдат от запалителната система на колата, радиото, CB радиото, GSM и всякаква друка електроника, като GPS навигация.

Пон Мар 14, 2011 8:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Най - тежкото което съм правил на ПИК е управление на камери за закаляване на метали (500V, 120-130A). Та едва ли в автомобилът има повече смущения.

Пон Мар 14, 2011 9:52 pm
Профил ICQ WWW
Ранг: Почетен член

Мнение 
Да ти споделя моя опит , един единствен е но все пак ... :oops:
PIC + датчик + 1,5 метра кабел в коша на колата .
Такива смущения влизаха през кабела че пика се ресетва пропорционално на оборотите на двигателя :) . С две думи побърква се тотално , като ПИК-а е вътре в купето а датчика в коша. По съвет на по запознати , кабела го смених с екраниран и сложих филтри на входа на ПИК-а . И положението заспа :)
Платката не е в метална кутия , не е защитена с нищо , но захранванто го взимам от диагностичната букса на ECU-то, там май е по- стабилно по мои наблюдения ( може и да греша )

Вто Мар 15, 2011 12:06 am
Профил

Мнение 
relsys, абе аз знам, че става. Въпроса ми беше по-скоро как.

amdatlon, можеш ли да споделиш малко по-конкретна информация за филтрите на захранването и на входовете/изходите

Вто Мар 15, 2011 12:49 pm
Профил

Мнение 
zaprqn написа:
relsys, абе аз знам, че става. Въпроса ми беше по-скоро как.

amdatlon, можеш ли да споделиш малко по-конкретна информация за филтрите на захранването и на входовете/изходите

На захранването нямам специфични филтри , най обикновен 78L05 с кондензатори .
На входа където влиза датчика ( импулси 5V- 1 и 0 ) R=470 Om , кондензатор след него към минуса ( 100 nf ) и пак R=470 Om ......... най добре със снимка :)

Прикачени файлове:
untitled.JPG
untitled.JPG [ 31.4 KiB | Прегледано 7782 пъти ]
Вто Мар 15, 2011 9:43 pm
Профил

Мнение 
7805 в кола, при това L, а сигурно и производителят му не е известен? Как се казваше - бате, по-добре недей .... След известно време в автомобилна среда развиват неприятен апетит към захранването и създават проблеми от типа "да ми падне тоя дето ми сложи туй на колата ....".

Като искаш стабилно, търси регулатор с вход до 60V поне. Това като първа стъпка. Оттам насетне има една камара дреболии. LM317 дори е малко по-добър избор.

Има си стандарт дето описва изискванията към автомобилна електроника, не казвам да го спазваш на 100% ама има ценни неща вътре.

Ако устройството е постоянно захранено, сметни консумацията - да не излезе най-големият stand by консуматор. По принцип до 20-30мА е поносимо, все пак баКтерията е голяма.

За нещо единично за теб ли става въпрос, или за серийно изделие?

Сря Мар 16, 2011 10:11 am
Профил

Мнение 
И аз да споделя моя опит:

Имам изделие което е в автомобил. За захранване ползвам LM2931 5.0 - с малка собствена консумация < 1мА, така с не спящия процесор го до бутвам до 1мА standby за цялото изделие, което си е супер.

За входовете ползвам делители 22к/10к + от порта на процесора към маса кондензатор между 100nF и 470nF. До сега проблеми със смущения нямам.Статистиката ми е за около 700 броя.

За всеки случай ползвам и WDT на контролера, като ако има проблем и се ресетне , индицира за това със звук. До сега няма оплаквания от клиенти за омотващи се процесори.

Сря Мар 16, 2011 11:47 am
Профил

Мнение 
gicho написа:
7805 в кола, при това L, а сигурно и производителят му не е известен? Как се казваше - бате, по-добре недей .... След известно време в автомобилна среда развиват неприятен апетит към захранването и създават проблеми от типа "да ми падне тоя дето ми сложи туй на колата ....".

Като искаш стабилно, търси регулатор с вход до 60V поне. Това като първа стъпка. Оттам насетне има една камара дреболии. LM317 дори е малко по-добър избор.

Има си стандарт дето описва изискванията към автомобилна електроника, не казвам да го спазваш на 100% ама има ценни неща вътре.

Ако устройството е постоянно захранено, сметни консумацията - да не излезе най-големият stand by консуматор. По принцип до 20-30мА е поносимо, все пак баКтерията е голяма.

За нещо единично за теб ли става въпрос, или за серийно изделие?

Искаш да кажеш, че 7805 почва да точи акумулатора ли? Това не би бил голям проблем, тъй като предвидената джаджа ще работи само на контакт, но щом казваш ще се ориентирам към нещо друго, благодаря! А този стандарт имаш ли представа къде мога да го видя?

Сря Мар 16, 2011 3:14 pm
Профил

Мнение 
a_stankov написа:
И аз да споделя моя опит:

Имам изделие което е в автомобил. За захранване ползвам LM2931 5.0 - с малка собствена консумация < 1мА, така с не спящия процесор го до бутвам до 1мА standby за цялото изделие, което си е супер.

За входовете ползвам делители 22к/10к + от порта на процесора към маса кондензатор между 100nF и 470nF. До сега проблеми със смущения нямам.Статистиката ми е за около 700 броя.

За всеки случай ползвам и WDT на контролера, като ако има проблем и се ресетне , индицира за това със звук. До сега няма оплаквания от клиенти за омотващи се процесори.

LM2931 - одобрявам!

Проблемът с консумацията не е проблем :) след като е само на контакт. Но пиковете си ги има и ще го издънят.

Сря Мар 16, 2011 6:44 pm
Профил

Мнение 
ОК LM2931 да е. Ей сега тествах как работи АЦП-то по следната постановка 7805(нямах друго под ръка) на входа 1000uF 8O ,47uF,0,47uF, на изхода 100uF,10uF, 100nF, както и един 10uF на входа на АЦП-то (това не знам колко е удачно). Палих гасих, радиото пусках звънях си от единия ГСМ на другия и резултата е, че показанията мърдаха с около 0.5-1% (при положение, че мен до 10% ме устройва). С тия кондензатори знам че съм се престарал, смятам в крайния вариант да е на входа и на изхода на LM2931 по 100uF,10uF,100nF и 100nF на входа на АЦП-то. Ще тествам пък пак ще пиша.

Благодаря на отзовалите се!

Сря Мар 16, 2011 7:57 pm
Профил

Мнение 
gicho написа:
.....

Е аз все пак съм аматьор :) , а и без това платката е за лична употреба .
Но благодаря за информацията , че може да създаде проблеми за в бъдеще , ще помисля да го смяня .
:D

Сря Мар 16, 2011 9:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ако бюджетът позволява, може да сложиш на входа на захранването LC филтър и TVS или нещо подобно. По автомобилните инсталации се разхождат доста странни неща. :)

Чет Мар 17, 2011 12:37 am
Профил

Мнение 
itso.t написа:
Ако бюджетът позволява, може да сложиш на входа на захранването LC филтър и TVS или нещо подобно. По автомобилните инсталации се разхождат доста странни неща. :)

Какви странни неща се разхождат по автомобилната инсталация? :roll:

Чет Мар 17, 2011 8:07 am
Профил
Аватар

Мнение 
Пикове, смущения. Да кажем - при недобър контакт на алтернатора с акумулатора, се появяват доста сериозни пикове, които устройството трябва да издържи. Мощните консуматори също развалят картинката със вмущенията. Комуникационните шини и те доволно "бръмчат"... Картината допълнително се влияе от конкретното място от което взимаме захранването.

Чет Мар 17, 2011 1:17 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща