Отговори на тема  [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 1194  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
положението 14.03
положението 15.03
положението 16.03

Положението почва да се вмирисва... не знам как за толкова време изобщо не се опитаха да възстановят връзката с преносната мрежа и да осигурят нормалното охлаждане...
Това да си изтеглят хората не е решение!

Сря Мар 16, 2011 9:42 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ами явно проблема идва от това да осигурят безопасността на хората, които работят около централата. Щото ако човешкия фактор не беше проблем, предполагам, че вече щяха да са угасили всичко.

А те май не смеят и да летят отгоре, руснаците отдавна им предложиха да почнат да "гасят" от хеликоптери, ама явно и не смеят да облитат.

Предполагам, че вървят с Гайгера напред, в момента в който затрака по страшно и се изнасят. Ама така е, на никой не му се жертва в полза на човечеството, то и в СССР доброволците са били с "автомат опрян в гърба" вероятно.

Последна промяна Цецо на Сря Мар 16, 2011 10:06 am, променена общо 1 път

Сря Мар 16, 2011 9:51 am
Профил ICQ

Мнение 
Цецо, аз затова давам информация от япоснката ядрена асоциация. Според тях и според всички други официални източници първите няколко дни няма никаква радиация...

Дори сега е нищо в сравнение с Чернобил... Не ги разбирам просто какво чакат. Тия басейни с отработеното гориво не могат да бъдат оставени да кипят...

Сря Мар 16, 2011 10:06 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ми знам ли. Ще ми се да вярвам, че там са се събрали по-подготвени хора от нас и взимат "по-правилните" решения.

Постфактум като се анализират нещата, вероятно ще има много от типа - "ако бяха.....", "щеше......". Ама постфактум е лесно.

Макар, че ето руснаците явно са доста напред в сеизмологията - преди 14 години предсказали днешното земетресение:

http://www.utro.ru/mega/ :)

Сря Мар 16, 2011 10:09 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цитат:
не знам как за толкова време изобщо не се опитаха да възстановят връзката с преносната мрежа и да осигурят нормалното охлаждане...

Изграждат нов кабел, по който да подадат захранване отвън за помпите, ама казват че не знаят колко време ще им отнеме да го направят.

Сря Мар 16, 2011 3:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
http://www.dnes.bg/index/2011/03/16/likvidatorite-na-chernobil-pomagat-v-iaponiia.113652#comments :!: :!:

itso.t написа:
Решил си да препишеш целия интернет? Доста амбициозно начинание... :D

Сря Мар 16, 2011 5:36 pm
Профил WWW
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение 
am_stereo коментарите определено къртят... :lol:
Цецо аз пак си защитавам мнението - сами са си виновни:
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3682851

Сря Мар 16, 2011 6:18 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Естествено, че сами са си виновни. Те са си ги построили, те са си ги експлоатирали. Те ще страдат най-много сега.

В тоя ред на мисли за виновност се присетих за един проблем в Козлодуй с контролиращите пръти (по точно със спускането им), който преди време се разшумя за малко и после много бързо се покри, не бил страшен.... Една фирма ни пробутала едни пръти с променена конструкция... Кой си позволява да променя конструкцията на такива неща, кой е приел прътите в БГ... смрадлива история като всичко дето е намесен чиновник в БГ. А какво ли би станало, ако го бяха "открили" по време на подобна на японската авария при която няма охлаждане? Чернобилски сценарии, вероятно сега ние щяхме да седим и да се молим ядрото да угасне от самосебе си. Я някой друг някъде щеше да каже - сами са си виновни, да измират - и вероятно ще има право.....

Цитат:
Един малко познат инцидент в централата близо до град Козлодуй в северозападна България е описан като отказ на прътите за управление. На 1 март 2006 година прекъсване на електричеството спира една от охладителните помпи в руския реактор в Козлодуй. Помпата върти водата, за да не може температурата в реактора да достигне опасни нива. В резултат системата автоматично започнала да намалява мощността на централата чрез прътите за управление, които трябвало да спрат верижната реакция.

В доклада от България се казва, че някои от прътите били залепнали (б. р. - и не се спуснали, след като са били задействани). Повече от шест часа по-късно системата за сигурност спряла реактора. Проверките по-късно показали, че повече от една трета от прътите не работели, и най-вероятно били в това състояние откакто задвижващият им механизъм бил сменен - осем месеца по-рано.
Българският ядрен регулатор 13 дни не признаваше за проблем с прътите за управление, като първоначално заяви, че няма особени проблеми със сигурността. Пет месеца по-късно регулаторът съобщи, че операторът на централата – държавният “АЕЦ Козлодуй” ЕАД – е констатирал проблема с прътите.Изследването, направено за г-жа Хармс, нарича работата на централата с неработещи пръти за управление “безпрецедентен пример в историята на ядрената енергетика”. И добавя, че при инцидента, при който реакторът е трябвало да бъде спрян незабавно, системата в Козлодуй не е била в състояние да предотврати “сериозни щети на ядрения реактор”.АЕЦ Козлодуй оспори тази оценка. В годишния доклад на централата се казва, че “през 2006 година не сме имали събития с негативно влияние върху сигурността и това се дължи на високата квалификация на нашия персонал по отношение на сигурността.” Докладът посвещава едно изречение на инцидента с контролните пръти – че е получил оценка 2 по скалата на МААЕ, едно ниво под “сериозен инцидент”.

При това тук говорим за инцидент в БГ, за който така или иначе не научихме НИЩО. Например интересен е факта - как всъщност реактора е спрял - вероятно все пак останалите пръти са го спрели. Някъде пък бях чел, че са пуснали вътре вода с борна киселина. Казва ли ти някой. Да ама при земетресение - шест часа са ужасно много време. Японските са спрели за 5 секунди, но пък имат ядове с охлаждането. В Чернобил точно проблема с прътите + охлаждане се е оказал решаващ за трагичния край... Аз например не знам какво е захранването на охлаждането на нашите реактори. Силно се съмнявам да е 3-но подсигурено като на японските (мрежово, дизел и акумулатори). А в Япония и тройно подсигуреното изгърмя!

Нормално нашите власти, казаха - нема ядове всичко е нормално. Кво се пените, нали не гръмна. Същите тия власти ни гарантират че Белене е безопасен проект. Че всичко във финансирането е прозрачно и т.н..... Та кой е виновен е кой ще е виновен е много общирна тема. :?

Така че никой с АЕЦ не е застрахован. То не е само АЕЦ-а де. Пресен пример са взрива в газовата централа в Щатите, както и ВЕЦ-а в Русия.

Сря Мар 16, 2011 6:33 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
Аз например не знам какво е захранването на охлаждането на нашите реактори. Силно се съмнявам да е 3-но подсигурено като на японските (мрежово, дизел и акумулатори).

Казват, че е по-добро... Козлодуй примерно е вързан към 4 различни далекопровода, така че шанса да остане без ток е малък (надявам се)...

Аз не съм чувал за този инцидент с прътите, ако я вярно наистина е много сериозно... Изобщо май атомните централи трябва много сериозно да се преосмислят. Ето една интересна статия:

http://www.embracingchaos.com/2011/03/t ... ution.html

Изглежда като че има решения. И то пасивни решения, т.е. дето не зависят от човешки грешки, от падане на тока и т.н. Но за съжаление е малко късно вече за Фукушима.. Въпросът е дали не трябва всички останали централи по света да се "ъпгреднат". Знам, че ще струва скъпо... но според мен трябва да се направи! А за Белене вече съм 100% убеден, че в тоя му вид трябва да забравим за него!

Сря Мар 16, 2011 7:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
Аз не съм чувал за този инцидент с прътите, ако я вярно наистина е много сериозно

Ми да чуеш, да чуеш, колко да чуеш - то се шумя няколко дни и то доста тихичко, да не ни чуят Европейците. И да не се усети далаверата с рашъните дето ни бяха пробутали дефектните пръти.

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=116886&p=2

А обяснението, че прътите осигуряващи сигурността залепнали, щото видиш ли не се ползвали въобще (т.е. нямали сме нужда от тях), направо заслужава Оскар за кретения.

http://paper.standartnews.com/bg/articl ... cle=149821

Последна промяна Цецо на Сря Мар 16, 2011 7:40 pm, променена общо 1 път

Сря Мар 16, 2011 7:39 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
...

Последна промяна на Сря Фев 01, 2012 3:16 am, променена общо 1 път

Сря Мар 16, 2011 7:58 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Всъщност мисля, че са запалили и поработили известно време - после умрели, май
като ги е заляла вълната. Бе кофти работа, между 9-та по Рихтер и цунами с реактори
дето са пред затваряне...

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Мар 16, 2011 8:13 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Официалната версия е че дизелите са се включили нормално и са работили ..... докато не ги е удавило цунамито.

Сря Мар 16, 2011 9:52 pm
Профил ICQ

Мнение 
miro_atc написа:
Ето една интересна статия:

http://www.embracingchaos.com/2011/03/t ... ution.html

Има такова пасивно решение http://www.treehugger.com/files/2008/03 ... cooler.php

Сря Мар 16, 2011 10:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
http://www.dnevnik.bg/sviat/2011/03/16/ ... pompite_v/

Сря Мар 16, 2011 10:36 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 1194  Следваща